| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
| Categorii |
Observatii
|
Instrumente
|
ATM
|
Comunitate
|
Domenii
|
Util
|
Educatie
|
Bazar
|
Alte teme
|
Intern
|
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scri pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de articole in forum: 57028 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 1243 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Anthony |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 145 la data de Vin Apr 28, 2006 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Erwin Membru

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 1160
Motto: panta rhei Locatie: Timisoara
|
Trimis: 21 Ian 2010 00:05 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
Corect, însă eu nu am avut cum să fac un suport perfect, așa că am lăsat 1mm joc (cam atât are și oglinda joc pe tub) și va trebui să poziționez inelul suport în capac ca să fie centrat radial-axial.
_________________ binocluri: 8x30, 7x50, monocular 10x46, refractor 80/900 homemade, MTO-11CA 10/1000 |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 21 Ian 2010 10:25 Download mesaj |
|
|
am primit răspuns de la fabrica producătoare, că s-a scos de câțiva ani din fabricație și nu mai au piese de schimb, iar desene nu pot da din cauza secretului de fabricație.
Poate am mai mult noroc pe net să găsesc pe cineva care are unul la fel...
_________________ binocluri: 8x30, 7x50, monocular 10x46, refractor 80/900 homemade, MTO-11CA 10/1000 |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 26 Mar 2010 01:29 Download mesaj |
|
|
UPDATE:
în sfârșit am ajuns la strungar și am modificat discul din sticlotextolit pe care va sta oglinda, astfel încât să vină mai aproape de capac și să obțin o poziție a oglinzii cât mai apropiată de cea originală. Am făcut un inel care preia jocul între disc și tubul central, acum e redus la cca 0,1mm, ceea ce cred că nu va dăuna prea mult coaxialității și permite colimarea în limita a 1-2mm la marginea discului, ceea ce cred că este suficient. Am dat 3 găuri filetate cu M4 în care am pus 3 șuruburi cu cap înecat care vor fi lipite cu epoxi sau super-glue ca să nu se desfacă. Eventual pun și niște contrapiulițe pe partea cealaltă. Cele 3 șuruburi vor folosi la fixarea discului în capac și la colimare. Trebuie să caut niște șaibe elastice și piulițe cu guler de plastic împotriva deșurubării. Până la asamblarea finală trebuie să mă conving că sistemul de colimare va funcționa cum trebuie.
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 27 Mar 2010 02:24 Download mesaj |
|
|
Se pare că totuși cea mai bună soluție de colimare este cea push-pull, nu am găsit șaibe elastice subțiri sau de cauciuc pe care să le pot pune între capac și montura oglinzii. O să dau alte 3 găuri mai mici în capac, găurile existente sunt prea largi. Apoi pot să dau 3 găuri filetate în capac unde vor intra 3 șuruburi. Mă gândesc să pun șuruburi mai mici ca să am un pas mai fin. De asemenea, dacă le pun mai spre marginea discului, deplasarea unghiulară va fi mai mică. Șuruburile principale vor fi prevăzute cu șaibe+2xgrovere+piuliță de siguranță. Groverele vor avea rolul de element elastic în timpul colimării.
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru deplin

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 1489
Motto: Neil Armstrong a facut primul pas cand era bebelus Locatie: ploiesti
|
Trimis: 27 Mar 2010 04:58 Download mesaj |
|
|
Nu cred ca solutia cu Grovere e buna, ca sunt prea tari, plus ca au muchiile alea care pot bloca surubul. Mai bine cauti saibe de teflon, si piulite cu autoblocare (din alea cu manson de cauciuc)
http://www.sierra.ro/Piulite-cu-autoblocar...1105p.html
Tot la astia gasesti si suruburi ingropate si alte chestii. Nu stiu unde poti gasii saibe de teflon. Mai exista si posibilitatea sa lipesti piulitele cu superglue, pe surub, dupa ce ai strans bine peste saiba.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 27 Mar 2010 20:08 Download mesaj |
|
|
Două imagini cu stadiul lucrării:
Discul din sticlotextolit are 11 mm grosime și 110 mm diametru, la mijloc pe partea dinspre capac are o degajare, este mai subțire cu 7mm ca să intre pe umărul din capac care susține tubul central.
Deocamdată mă gândesc să așez oglinda pe bandă subțire de teflon în 3 puncte și să fac 3 bride laterale din tablă de alamă de 0,8mm prinsă de lateralul discului cu șuruburi, ca la newtoniene, ca să o pot demonta ușor în caz că ceva nu funcționează cum trebuie. La final va fi lipită cu silicon roșu. Pentru montarea în locaș trebuie să fac un dispozitiv special cu care să pot apoi să o scot fără a atinge oglinda.
Încă n-am dat găurile filetate pentru șuruburile de colimare.
| Descriere: |
| montura oglinzii (disc din sticlotextolit) |
|
| Marime fisier: |
123.69 kb |
| Vizualizat: |
de 635 ori |

|
| șuruburile cu șaibe și piulițe normale (provizoriu) |
|
119.44 kb |
de 635 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 14 Mai 2010 14:23 Download mesaj |
|
|
UPDATE:
În sfârșit am ajuns la faza de montaj preliminar. Șuruburile de colimare le-am fixat definitiv în placă cu poxipol. Am făcut 3 găuri largi în placa de sticlotextolit pentru ca siliconul să aibe o bază de fixare mai bună. Am așezat 3 șaibe în 3 puncte la marginea discului, am turnat în găuri silicon roșu RTV, apoi am așezat oglinda pe cele 3 șaibe fără să presez, s-a așezat lin prin greutatea proprie. Am centrat oglinda față de placa suport cu ajutorul unei lame de cuțit, radial. Acum va sta la uscat câteva zile, până se întărește bine siliconul. Am curățat meniscul și oglinzile în vederea asamblării finale, pe care sper s-o pot face săptămâna ce vine.
| piesele înainte de asamblare |
|
526.34 kb |
de 479 ori |

|
| suportul cu punctele de silicon |
|
543.71 kb |
de 479 ori |

|
|
477.25 kb |
de 479 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 353
Motto: Never ever give up ! Locatie: Nowhere
|
Trimis: 14 Mai 2010 21:30 Download mesaj |
|
|
| Vezi ca siliconul acela din poza e de proasta calitate. Din experienta mea nici nu cred ca e silicon. S-a facut ca o plastelina ce se rupea usor.
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 14 Mai 2010 21:33 Download mesaj |
|
|
L-am folosit la mașină și ca să etanșez baia vecinei de deasupra care m-a inundat acum câțiva ani Nu mai curge de-atunci!
Oricum, montajul este provizoriu, nu știu încă dacă va funcționa sistemul, dacă distanța dintre primară și corector e bună, dacă se poate sau nu colima.
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Moderator

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 1230
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Locatie: Timisoara
|
Trimis: 15 Mai 2010 12:35 Download mesaj |
|
|
| nobody a scris: |
| Vezi ca siliconul acela din poza e de proasta calitate. Din experienta mea nici nu cred ca e silicon. S-a facut ca o plastelina ce se rupea usor. |
Cred ca nu l-ai lasat suficient sa se usuce (eu zic ca o saptamana ar fi optim). Eu am lipit trei oglinzi pana acum cu asa ceva si tine bine -merci.
_________________ Laurentiu
.............................
Science is a meritocracy, not a democracy |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 15 Mai 2010 12:38 Download mesaj |
|
|
din moment ce este făcut anume să reziste la temperaturi înalte, probabil că ar fi fost bine să fie încălzit în procesul de polimerizare. Instrucțiunile spun că trebuie lăsat 24h să se întărească, dar la reparațiile la mașină l-am montat imediat și a rezistat foarte bine.
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 15 Mai 2010 15:56 Download mesaj |
|
|
Credeti-ma ca stiu ce este siliconul. Folosesc produse profesionale.
Siliconul nu se usuca ci se vulcanizeaza de la umiditatea din aer.
Poate am prins eu un lot mai prost, l-am luat la repezeala. La mine s-a intarit dar nu a devenit elasitc. S-a facut ca un fel de mastic sfaramicios.
Daca ramane elastic este OK pentru uzul general. Dar eu nu ma mai risc cu asemenea produse noname.
Siliconul se intareste mai rapid daca este umezit usor la suprafata (nu pe suprafata de lipit). Cele acetice (cu miros puterinc de otet) sunt mult mai rapide dar pot ataca suprafetele metalice.
Rezistenta la temperatura nu are nici o legatura cu incalzirea lui. Este adevarat ca se vulcanizeaza mai rapid la temperatura mai mare dar e bine sa nu exagerati. Singurele care trebuie tratate termic sunt cele ce rezista pana la 1000 de grade. Dar alea nu sunt silicoane ci mai degraba silicati. La masina se folosesc silicoane mult mai specializate in functie de locatia unde este aplicat si de substantele cu care intra in contact.
Mai exista silicoane "low modulus" care sunt mai elastice (mai moi) si induc o tensiune mai mica in suport. In plus, tolereaza o deformare mai mare fara sa se rupa. Ori materiale elaso-plastice pe baza de cauciuc. Acestea se deformeaza elastic pina la un punct iar apoi se modeleaza plastic fara sa-si piarda elasticitatea initiala. Ceva intre silicon si mastic.
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 15 Mai 2010 16:02 Download mesaj |
|
|
Cel folosit de mine are miros de oțet și a mai fost recomandat pe-aici pe forum de alți ATM-iști. Nu am piese metalice, discul suport este din sticlotextolit. Am prevăzut găuri de trecere, mai mici, în dreptul locașurilor, așa că va fi ușor de scos dacă este cazul de dezlipit. Nu se poate încălzi fără riscul de a sparge oglinda, așa că în acest caz e mai bine să fie lăsat o săptămână...
Mulțumesc oricum pentru interesul manifestat. Dacă se va dovedi că nu ține, mai am un tub de silicon nou-nouț pentru instalații, profesional, din Germania, dar n-am vrut să-l desigilez doar pt.atât.
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 15 Mai 2010 16:58 Download mesaj |
|
|
Mulțumesc, nobody! Eventual poți posta asta și la Materiale pentru ATM.
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|