| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
| Categorii |
Observatii
|
Instrumente
|
ATM
|
Comunitate
|
Domenii
|
Util
|
Educatie
|
Bazar
|
Alte teme
|
Intern
|
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scri pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de articole in forum: 57026 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 1243 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Anthony |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 145 la data de Vin Apr 28, 2006 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 400
|
Trimis: 06 Ian 2010 12:14 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
Mie cel mai mult mi-a placut adaptarea facuta de zoth.
Cand o fi gata asteptam comparatia cu refractorul de 80mm. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 1160
Motto: panta rhei Locatie: Timisoara
|
Trimis: 06 Ian 2010 14:12 Download mesaj |
|
|
o să încerc o adaptare similară, pentru început fără diagonală, cu ocular montat direct, focalizat prin poziționarea în port-ocular, dar mai întâi să rezolv cu susținerea oglinzii principale. Diagonala și ocularele pe care le am sunt de 2". La luneta de 80/900 am obținut rezultate bune, am văzut 2-3 benzi pe Jupiter în funcție de seeing. Sper ca la MTO să se vadă mai bine, chiar dacă obstrucția este mare. Dacă rezultatele la vizual nu vor fi mulțumitoare, am să continui cu adaptarea pentru foto. _________________ binocluri: 8x30, 7x50, monocular 10x46, refractor 80/900 homemade, MTO-11CA 10/1000 |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 08 Ian 2010 12:26 Download mesaj |
|
|
am discutat cu Zoth și cu Dragoș N dar nu pot lua încă o decizie până nu voi știi ce poate face strungarul (și mai am de rezervă un nr.de tel. de la o firmă cu un atelier mecanic mai bun).
Filetul original unde se monta inelul care ținea primara este compromis. N-am idee dacă s-ar mai putea centra tubul pe strung atât de perfect pentru a tăia un filet puțin mai mare, în același loc, cu precizia necesară...
Ultima idee: aș putea să elimin din tubul primarei partea polizată din spatele filetului unde se montează capacul, făcând astfel loc mai mult pentru un suport colimabil pentru primară. Suportul să fie făcut din textolit sau poliamidă prinsă cu 3 sau 6 șuruburi de capacul din spate. Problema este la colimare, să găsesc o soluție de a regla independent abaterile axiale și radiale. _________________ binocluri: 8x30, 7x50, monocular 10x46, refractor 80/900 homemade, MTO-11CA 10/1000 |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru deplin

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 1489
Motto: Neil Armstrong a facut primul pas cand era bebelus Locatie: ploiesti
|
Trimis: 08 Ian 2010 17:42 Download mesaj |
|
|
O sa iti trimit desenul ala de care iti ziceam ieri, dar trebuie intai sa-l fac, ca eu de abia acum am venit din Buc. Cred ca pana maine, sau poimaine il termin, si o sa vezi mai clar cum sa faci centrarea si colimarea. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 12 Ian 2010 02:02 Download mesaj |
|
|
Am reușit să fac câteva măsurători mai precise, notez aici doar cele privind oglinda primară și elementele adiacente ale tubului [mm]:
- diametrul D=112
- diametrul găurii: d=40,3
- grosimea la margine l=13,7
- diametrul interior al tubului central dt=23
- lungimea tubului lt=92,2
- diametrul bazei tubului Dt=39,3
- flanșă capac df=64,7
- grosime flanșă lf=6
- înălțimea flanșă-tub i=16
- înălțime capac ic=34
- diametru exterior capac Dc=126
- diametrul interior al carcasei primarei dp=114
- diametrul exterior carcasă primară Dp=120
o să fac un desen, ca să fie mai clar. Ce este important e că în spatele oglinzii primare am un spațiu inelar de 2.3 mm până la flanșă și de 8.3 mm până la capac, minim. Nu știu încă poziția originală a oglinzii din cauză că nu am măsurat concavitatea și nici nu am făcut încă o corelație a cotelor longitudinale. Aș putea confecționa un inel din textolit de 6mm grosime cu diametrul exterior egal cu primara+0.1-0.2 pe care să așez primara pe puncte de sprijin din teflon iar pe lateral să fixez 3 cleme din tablă de 0.5-0.8. Diametrul inelului ar trebui să fie cât cel al flanșei cu joc foarte mic (64,75), eliminând astfel necesitatea colimării radiale. Colimarea axială s-ar realiza prin șuruburi și găuri filetate în inelul de textolit care trec prin capac. În loc de arcuri aș putea folosi niște garnituri din cauciuc. Oricum, spațiul radial este foarte mic, 2mm pe diametru. Diferența dintre diametrul găurii oglinzii și flanșa care susține tubul este 1mm. Pentru precizia colimării ar trebui să folosesc șuruburi cu un pas cât mai fin. _________________ binocluri: 8x30, 7x50, monocular 10x46, refractor 80/900 homemade, MTO-11CA 10/1000 |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 790
|
Trimis: 12 Ian 2010 03:44 Download mesaj |
|
|
Ai putea sa incerci sa faci un sistem de colimare "push&pull" ca sa scapi de arcuri care mananca spatiu. Pui cate doua perechi de surubele la 120 de grade. Pt suruburi fine cauta pe la CD-romuri vechi daca ai. Gasesti de 2mm. E mai greu de gasit tarod asa mic dar nu imposibil. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 12 Ian 2010 10:11 Download mesaj |
|
|
am și șuruburi și tarozi de 2mm. Azi noapte, in somn, am visat altă soluție: să pun un inel pe dinafară și prin găurile din capac să trec niște piciorușe pe care să se sprijine oglinda...  _________________ binocluri: 8x30, 7x50, monocular 10x46, refractor 80/900 homemade, MTO-11CA 10/1000 |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 20 Ian 2010 01:14 Download mesaj |
|
|
update:
am făcut la strung un disc din sticlo-textolit ca suport pentru oglindă și un adaptor pentru ocular de 1,25" care se montează direct pe capac în locul flanșei, provizoriu, până găsesc un material mai bun pentru inele filetate și o diagonală cu prismă.
Zilele astea poate reușesc să dau găurile necesare și să confecționez 3 cleme pentru prinderea oglinzii pe placa de suport. Mă gândesc să le fac din tablă de alamă de 0.5mm, spațiul existent fiind de 1 mm. Am șuruburi M2 cu cap înecat cu care pot fixa clemele pe discul din sticlotextolit, după ce le îndoi în formă de L.
Dragoș, dacă ai timp, fă-mi te rog desenul cu sistemul de colimare pe care mi l-ai propus. Mulțumesc!
PS. mai am o rugăminte la avansați: dacă poate cineva să-mi calculeze pozițiile celor 3 puncte de sprijin. Oglinda are diametrul exterior de 112 mm, gaura de 40,3mm și grosimea la margine de 13,7mm. Pe discul de suport o să pun 3 padele din teflon sau alt material moale (cauciuc siliconic). _________________ binocluri: 8x30, 7x50, monocular 10x46, refractor 80/900 homemade, MTO-11CA 10/1000 |
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Moderator

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4006
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Locatie: Timisoara
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 20 Ian 2010 10:37 Download mesaj |
|
|
adevărat, doar că m-am uitat în plop și am constatat că sunt cam plopist!  _________________ binocluri: 8x30, 7x50, monocular 10x46, refractor 80/900 homemade, MTO-11CA 10/1000 |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Moderator

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 1230
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Locatie: Timisoara
|
Trimis: 20 Ian 2010 11:10 Download mesaj |
|
|
Oglinda ta e mica si usoara. 3 puncte de sprijin la 70% din raza fata de centrul discului eu zic ca sunt arhisuficiente (si o oglinda de 200 de mm sta fara probleme in felul acesta - testat ! ).
Si cum ti-am zis deja, lipire cu silicon rosu, fara cleme si alte complicatii (din nou testat, nu am vazut niciun fel de astigmatism la telescopul meu de 200 mm). _________________ Laurentiu
.............................
Science is a meritocracy, not a democracy |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

|
Trimis: 20 Ian 2010 13:40 Download mesaj |
|
|
ai dreptate, Laurențiu, mai ales că grosimea oglinzii este destul de mare în raport cu diametrul. O să merg pe mâna ta și vedem ce iese, dacă nu se poate colima cum trebuie fac alt suport, dar cred că inelul din sticlotextolit este destul de dur și stabil termic ca să nu producă tensiuni în oglindă. O să pun șuruburi push-pull, fără arcuri. _________________ binocluri: 8x30, 7x50, monocular 10x46, refractor 80/900 homemade, MTO-11CA 10/1000 |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Moderator

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Locatie: Timisoara
|
Trimis: 20 Ian 2010 14:04 Download mesaj |
|
|
Eu te sfatuiesc sa pui si arcuri sau oarece material elastic (cauciuc ?) pe suruburile "pull". Cu cele "push" tot ce vei face este sa fixezi pozitia primarei dupa colimare.
Exista si sisteme push-pull fara arcuri dar mie mi se par greu de folosit. _________________ Laurentiu
|
| Sus |
|
 |
zoth Moderator

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 2044
|
Trimis: 20 Ian 2010 17:46 Download mesaj |
|
|
Erwin sper sa nu te superi dar metoda de colimare pe care vrei s-o aplici nu mi se pare buna.
La tine oglinda principala intra aproape fest pe diametrul mare de la baza tubului de perforatie.
Vrei sa colimezi oglinda fata de tubul de perforatie?
Nu ai grad de libertate pentru asta.
In alta ordine de idei eu stiu ca oglinzile primare la makuri si cassuri se colimeaza impreuna cu tot ansamblul tubului de perforatie.
La MTO tubul de perforatie este solidar cu capacul de pe spatele instrumentului si deci imposibil de colimat.
Eu cred ca tu nu ai nevoie de un sistem de colimare ci de un inel bine centrat pe tub pe care sa se sprijine oglinda. |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Moderator

|
Trimis: 20 Ian 2010 18:02 Download mesaj |
|
|
E logic ce zice zoth. Pana la urma urmei, din cate am vazut eu, din constructie MTO-ul nu avea niciun mecanism de colimare. Nu cred ca rusii sunt atat de prosti incat sa fi gresit, mai degraba nu e necesara aceasta operatiune oricat de ciudata ar parea ideea. _________________ Laurentiu
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|