Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3650
|
Trimis: 17 Aug 2009 21:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: Un telescop minidobson simplu de 150mm pt Copii |
|
|
|
Zilele astea sunt aproape gata cu lucrarile la un mic telescop de 150mm f/4. tubul optic cantareste 3,5k iar suportul de lemn 3k.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
258.75 kb |
Vizualizat: |
de 10850 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11311
|
Trimis: 18 Aug 2009 00:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Sesizez o grava greseala de proiectare (in stanga-jos): oglinda e montata invers.
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 18 Aug 2009 00:31 Download mesaj |
|
|
|
Da , ha ha si o gluma prinde bine.
explicatie : se vede prin fundul plat ne matuit suprafata concava metalizata privita din spate e convexa
|
|
Sus |
|
 |
Cristi M. Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2007 Mesaje: 273
|
Trimis: 18 Aug 2009 09:00 Download mesaj |
|
|
|
Mie imi pare destul de bun si pentru copii mult mai mari
Cum e prins tubul de montura? E lipit cu vreun adeziv sau prins cu suruburi sau...?
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 18 Aug 2009 10:58 Download mesaj |
|
|
|
Bucsa de poliamida e prinsa cu suruburi de tub.
azi noapte l-am incercat pe Jupiter la marire de 180X vazand pata rosie si chiar spatiu sau inel alb in jurul petei .
Pt foto la tot cerul cred ca trebuie raza mai scurta la convexitate, am avut o incercare la raza de 68mm.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 18 Aug 2009 14:33 Download mesaj |
|
|
|
Stanescu Octavian a scris: |
Pt foto la tot cerul cred ca trebuie raza mai scurta la convexitate, am avut o incercare la raza de 68mm. |
68mm? Asta-i bila! Si care a fost rezultatul?
Apropos de asta, mi-a venit o idee, ceva de genul: http://www.0-360.com/index.asp?ID=google&a...zAod8Asm0w
|
|
Sus |
|
 |

|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9532
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 18 Aug 2009 20:35 Download mesaj |
|
|
|
Nene Tavi
va scrie pionierul Mirciulica din partea Detasamentului de astro-nauci din Arad (aveti si Dvs. unul de vaza in Timisoara,este membru de onoare la noi,precis il cunoasteti),mai tarziu va dau si adresa mea,mie imi place foarte mult mini-Dobsonianul pe care l-ati contruit,daca vreti sa ni-l dati sa ne jucam cu el ,asa vreo cativa ani,dar repede ca diseara iarasi vin fetele la tanti Nuti,aia cu casa de mode,sa probeze costume de baie
Acuma serios.Sa nu se lase cumva ne-initiatii inselati de titlul jucaus.Daca ne uitam la dimensiunile relative,la diametrele lagarelor,la contrafortul vertical,asta-i instrument facut pentru stabilitate.
Un lucru care mie-mi scapa in legatura cu furcile/rockerele cu un brat ,este cum se asigura stabilitatea axei orizontale,care fiind totusi axa,trebuie sa ramana si cu un joc care sa permita rotatia.Daca vrei sa ne prezinti solutia ta.Cred ca si pe Cristi M. asta-l intriga.
Asadar felicitari...si am adresa pregatita.Mircea
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 18 Aug 2009 21:36 Download mesaj |
|
|
|
multumesc Mircea, jocul e foarte mic cand am facut bucsa din poliamida pe strungul personal (scolaresc facut la Arad ) am fost foarte atent la canalul taiat sa intre grosimea palului cat mai exact frecat daca se poate. deci jocul e mic , apoi cand am taiat fereastra in pal am facut mai mica apoi usor cu pila am tot largit pana a incaput.
Dar chiar daca se lasa joc tot sta bine ca se trage de la greutate.
Sunt multumit de stabilitate chiar la mariri mari .
la DSO cu 30x marire chiar e mai mult ca perfect.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9532
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 19 Aug 2009 23:41 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru lamuriri.Sa inteleg ca participantii la viitoarele tabere vor avea acest RFT la dispozitie (intrebare).Cu ocularele tale cred ca imaginile tre sa fie super-grozave.Mircea
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 20 Aug 2009 10:33 Download mesaj |
|
|
|
Intradevar RFT, am pus naglerul de 26mm . si am apreciat cam 3,4 grade . rivalizeaza cu campul prins de binoclu Kronos 20x60. dar cu imagine mult mai buna si lumina mai multa.
adica dupa ce te uiti prin "Jucarelu" de 150 si apoi iei binoclu la rand se simte un blurr si totul mai palid.
daca luam in calcul costu naglerului + telescop . daca iei un bino de bani astia probabil ca vezi bine, mai ales ca e stereoscopic
La telescop e totusi si avantajul stabilitatii .
Poate sa-l dublez si sa rezulte un binocular de 150 ??
In privinta popularizarii in tabere doar daca mai fac altu ca asta-i dat aproape.
|
|
Sus |
|
 |
luluvasiliu Membru

Data inscrierii: 16 Iul 2006 Mesaje: 47
|
Trimis: 21 Aug 2009 20:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Un telescop minidobson simplu de 150mm pt Copii |
|
|
|
Stanescu Octavian a scris: | Zilele astea sunt aproape gata cu lucrarile la un mic telescop de 150mm f/4. tubul optic cantareste 3,5k iar suportul de lemn 3k. |
Buna seara , ma tot uit si ma minunez ce frumusel a iesit. Simplu si elegant !!!
O mica intrebare am ,acel focuser cum si din ce e facut??...ca am incercat si eu ceva dar nu mi-a prea iesit. M-ar interesa materialele si modul de asamblare ca din poze ...cat le-am marit tot nu m-am dumirit. Banuiesc ca exista un filet interior care face focalizarea prin rotatia ocularului....
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 23 Aug 2009 10:28 Download mesaj |
|
|
|
Focuseru e recuperat de la un proiector diafilm , am scos lentilele si am adaptat diametrul pt oculare.
nu are nici macar filet e doar un surub cu terminatia filetata slefuit sferic ce calca pe spirala larga a cilindrului interior.
Scrie pe el Pentacon 2.8/100 Made in GDR (germania comunista)
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 04 Dec 2009 15:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: Intrebare |
|
|
|
Intrebare : Cum ati prins oglinda de montura. Cu cleme marginale sau este lipita cu silicon ? Cate puncte de sprijin ati folosit la oglinda ?
Era doar o curiozitate, deoarece eu construiesc acum unul, cat de cat asemanator.
|
|
Sus |
|
 |
|