| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Locatie: Prahova
|
Trimis: 03 Ian 2010 16:19 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
Sper ca am sa reusesc sa fac o oglinda buna cu toate ca am sa merg pana la o polisare buna dar am sa ma opresc ,nu am sa parabolizez eu ptr ca nu stapanesc inca tehnica si nu vreau sa stric tot .Blanck-ul ptr oglinda este din sticla termostabila de 233mm grosime 20mm . Deja suprafetele actioneaza bine dar se pare ca raman fara abraziv grosier si trebuie sa dau comanda am sapat deja cam 1mm trebuie sa sap cam 2,37mm ptr un F6 . Am spalat bine oglinda si cu ajutorul soarelui am verificat pe un perete alb si se pare ca la o distanta de 3 metri formeaza un disc stralucitor diametrul fiind de 6cm fara lumina parazita pe margine ,semn ca suprafata se indreapta spre o sfera. _________________ Refractor Meade 60/700
Refractor ''home made'' 80/900
Binoclu Militar 10x50 |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 1409
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Locatie: Arad
|
Trimis: 03 Ian 2010 22:08 Download mesaj |
|
|
| Excelent marius78,felicitari si succes,atat tie cat si celorlalti opticieni amatori.Mircea |
|
| Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Locatie: Prahova
|
Trimis: 06 Ian 2010 19:21 Download mesaj |
|
|
Multam de urari. Am avut totusi un esec am reusit sa sparg matrita .Am asezat matrita pe postul de lucru si se pare ca au ramas urme de apa care au inchetat peste noapte si numai cat am facut doi pasi a alunecat si sa spart iremediabil, un sfat ptr neglijenti, in jurul postului de lucru (jos) sa se aseze un burete gros ca cel de la paturi in caz ca pica oglinda sau matrita sa nu se sparga .Astazi ma manca in palma si nu aveam stare asa ca am conversat putin cu cei de la glass expert am aflat pretul la un disc de sticla de 233mm 15 mm grosime taiat finisat ,pretul fiind de 160 Ron asa ca am optat ptr varianta prelucrari propri ,am luat masina si am dat o fuga la Buc cand am ajuns am mai aflat ca se poate si fara factura si scapi si de TVA pe care eu l-am platit prima oara si uite asa am cumparat 2 patraturi de sticla 300x300mm la pretul de 47 Ron asta in caz ca mai sparg odata matrita .Pentru cei interesati cel mai indicat sa se deplaseze ei la Glass expert ptr comanda daca nu sa trimita un prieten ceva din Buc sau limitrof. _________________ Refractor Meade 60/700
Binoclu Militar 10x50 |
|
| Sus |
|
 |
Regele IONESCU Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2010 Mesaje: 1
|
Trimis: 17 Ian 2010 15:35 Download mesaj |
|
|
Buna ziua tuturor!
Mi-a luat doua zile sa citesc in intregime acest topic. L-am urmarit cu sufletul la gura pe Horica. Dupa un borcan de cafea solubila consumat am aflat de unde se pot procura sticla si materialele abrazive, aproape ca am invatat pe dinafara cum trebuie realizata oglinda si am o dorinta imensa sa incep sa slefuiesc si eu una. Ma gandesc la o oglinda de aproximativ 200mm, din sticla de 19mm. Initial planificasem sa lucrez in vacanta de vara. Acum sunt hotarat sa ma apuc cam la 1 martie, imediat dupa sesiune. Primul lucru pe care il voi face: procurarea materialelor si amenajarea unui spatiu de lucru.
Am incercat sa descarc cartile din "Biblioteca" dar de la Nadolschi in jos cand dau download sta o jumatate de ora, apoi imi spune ca cartea nu exista pe server.
O sursa suplimentara de carti este la http://gigapedia.com/browse:category?id=77&page=1 . Ca sa va inregistrati si sa puteti descarca carti de acolo, trebuie sa aveti un cont Gmail. Daca primul link, care va duce direct la categoria Astronomy nu functioneaza, incercati la
http://gigapedia.com si apasati Browse by category>Astronomy. Pentru cei care nu stiu sa foloseasca Gigapedia: pe pagina fiecarei carti gasiti un tab Links, faceti click pe el, apoi alegeti de unde descarcati. Va recomand, acolo unde exista optiunea, sa alegeti iFile.it. Rapidshare este limitat. Gigapedia este o intelegere intre Google si o asociatie a editorilor etc. Este un site legal, nu este nimic ilegal. Din cate stiu, oricine poate incarca carti acolo, si cred ca ar merge incarcate si cartile din "Biblioteca".
Eu am luat mai multe carti de acolo si as putea pentru cei interesati sa le arhivez si sa le pun pe transfer.ro.
O intrebare pentru cei cunoscatori: de ce nu se poate folosi sticla stratificata(afara de faptul ca concavitatea este limitata de grosimea primului strat). Cu siguranta nu sunt primul care s-a gandit la asa ceva, dar trebuie sa existe un impediment daca nu recomanda nimeni asta.
Spor la slefuit! _________________ Doamne ajuta! Regele IONESCU |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 1160
Motto: panta rhei Locatie: Timisoara
|
Trimis: 17 Ian 2010 15:53 Download mesaj |
|
|
Bine ai venit, Măria Ta!
Felicitări pentru pasiune, însă, după cum ai văzut, e necesară multă răbdare și timp de investit. S-a discutat pe un alt topic despre sticlă, cred că la Materiale pentru ATM, unde dl.Tavi explica de ce nu se poate folosi sicla stratificată. _________________ binocluri: 8x30, 7x50, monocular 10x46, refractor 80/900 homemade, MTO-11CA 10/1000 |
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Moderator

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4006
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Locatie: Timisoara
|
Trimis: 17 Ian 2010 16:13 Download mesaj |
|
|
Prelucrarile in optica astronomica trebuie sa fie foarte precise. Pentru asta, materialul (sticla) trebuie sa aiba stabilitate mecanica si termica. Sticla stratificata nu indeplineste aceste conditii  _________________ http://altair.tol.ro/ |
|
| Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

|
Trimis: 17 Ian 2010 16:27 Download mesaj |
|
|
Am revenit ,am avut un deces in familie mai precis tatal meu ne-a parasit mult prea devreme.
Ramasesem fara abraziv dar cu ajutorul unui prieten de pe forum (Oliver Dragan )care se afla in posesia unor cantitati de abrazivii de la 80 pana la 1200 sa oferit sa ma ajute asa reusind sa intru in posesia lor, dupa cum scriam am facut alta matrita oglinda merge sacadat pe suprafata matritei din cauza suprafetelor ,oglinda fiind putin adancita cred ca dupa 2, 3 reprize sustinute suprafetele se egalizeaza. _________________ Refractor Meade 60/700
Binoclu Militar 10x50 |
|
| Sus |
|
 |
so999 Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 94
|
Trimis: 25 Ian 2010 21:33 Download mesaj |
|
|
Dupa o frustranta asteptare de cateva saptamani din cauza perioadei sarbatorilor, am reusit sa fac inca o comanda la "Abrazivul". Acum 2 saptamani mi-au sosit abrazivii, care erau ceva mai bine ambalati.
De data aceasta am comandat carbura de siliciu verde. Prima surpriza a fost ca prafurile astea nu prea sunt verzi. De fapt sunt chiar gri. M-am intrebat chiar, daca nu cumva careva glumet de pe la "Abrazivul" mi-a pus cateva maini de ciment prin pachet...
In fine am reluat lucrul cu abraziv 500 si am obtinut dupa 4-5 ore de munca o suprafata foarte buna.
Apoi la 600 treaba a mers foarte greu. Dupa vreo 12 ore de frecat am scos totusi o suprafata relativ decenta.
Azi am inceput cu 800 dar nici nu am pus bine oglinda pe matrita ca am auzit un scrasnet ciudat, cand incercam sa scot bulele. Am spalat imediat discurile si am repetat operatiunea dar sunetul acela a aparut iar. Si iar... Si iar... Am aruncat suspensia de abraziv si am facut alta. In fine am reusit sa fac cateva wet-uri fara sunete bizare, dar la inspectia cu ocularul m-am trezit cu vreo 4 zgarieturi mari plus mai multe gropite care nu erau inainte.
Zgarieturile sunt lungi de cca 1 cm au grosime de cca 0,2mm si sunt usor intrerupte pe lungimea lor. Este evident ca niste particule marisoare s-au rostogolit pe acolo.
Intrebare1: trebuie sa reincep cu 600 sau cu 500?
Intrebare2: ce sa fac cu 800 asta? Filtre n-am (gasit). Sa incerc sa-l decantez?
M-am gandit de asemenea sa verific suprafata cu metoda aceea descrisa si prin post-ul asta - cu picatura de apa. Am pus o picatura de apa pe matrita si apoi am asezat oglinda peste ea. Imediat picatura s-a intins pe un cerc de vreo 6cm diametru, iar cand am atins usor oglinda in intentia de a dezlipi discurile, apa aceea s-a mai intins pe cca 80% din diametru. Discurile s-au lipit groaznic de tare. Deocamdata le-am lasat asa. Cum sa le desfac? Mi-e teama sa nu le zgarii si mai tare. |
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Moderator

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4006
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Locatie: Timisoara
|
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 1299
|
Trimis: 25 Ian 2010 22:47 Download mesaj |
|
|
aha s-au lipit... pai nu forta mecanic . incalzesti usor amandoua in apa calda la limita sa rezisti cu mana dupa ce amandoua sunt fierbinti . dai jet puternic de apa rece doar pe una . se desprind sigur.
cu privire la abrazivi trebuie purificati atat cel de 500-600- 800.
abrazivii lor nu sunt deloc curati. daca nu gasesti filtre macar decantarea mai incearca . |
|
| Sus |
|
 |
so999 Membru

|
Trimis: 26 Ian 2010 11:07 Download mesaj |
|
|
S-au dezlipit foarte usor; insa nu am mai apucat sa pun si apa rece pe unul dintre discuri. In timp ce le tineam in jetul de apa calda s-au dezlipit lin.
Multumesc. |
|
| Sus |
|
 |
so999 Membru

|
Trimis: 26 Ian 2010 11:44 Download mesaj |
|
|
Am reusit sa gasesc reprezentanta din Romania a firmei Sporl , care face filtre metalice. Dupa o gramada de telefoane si email-uri am inteles ca ei pot aduce filtre de pana la 20 microni - ochiul.
Insa dupa ce s-au codit o vreme, mi-au zis si pretul. Daca comanda e mica - adica 1-2mp ajunge la peste 1000 euro/mp! Daca e mare (> 15mp ) pretul poate sa scada la vreo 400 euro/mp...
Pana la urma i-am spus doamnei aceleia ca eu am nevoie de o bucatica de vreo 10x10 cm. Va dati seama ce a mai ras. |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 790
|
Trimis: 26 Ian 2010 12:03 Download mesaj |
|
|
Frumusel scor
Asta ma enerveaza si pe mine la firmele astea. Nu inteleg ce politica e asta, dai telefon si te astepti sa-ti dea toate informatiile din start, ca e in interesul lor, dar defapt trebuie sa tragi informatiile cu clestele inclusiv pretul la care cum spuneai parca se sfiiesc sa-l spuna, ca si cum..costa mult dar nu-i vina lor...soarta.. ...Of Romanie...
Ma bucur c-ai dezlipit discurile! Cred ca mai bine mai incerci cu decantatul. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Membru

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 1160
Motto: panta rhei Locatie: Timisoara
|
Trimis: 26 Ian 2010 20:35 Download mesaj |
|
|
nu ai prin zona vreo firma care face reclame? poate au sita serigrafica? _________________ binocluri: 8x30, 7x50, monocular 10x46, refractor 80/900 homemade, MTO-11CA 10/1000 |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 400
|
Trimis: 27 Ian 2010 09:19 Download mesaj |
|
|
| Sita asta serigrafica din ce e facuta si cat de mari are gaurile? |