Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Luna_2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224574
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Metode si idei de procesare a imaginilor astrofoto cu DSO


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2399



Localitate: Braila

MesajTrimis: 03 Dec 2021 23:18 Download mesaj
Titlul subiectului: Metode si idei de procesare a imaginilor astrofoto cu DSO
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara tuturor.

Am deschis acest topic in ideea de a impartasi metode si idei despre procesarea imaginilor astrofoto, softuri utilizate in procesarea imaginilor , tutoriale si multe altele. Smile

Pentru inceput voi prezenta o metoda de eliminare a stelelor din imaginea cu cometa rezultata din stacking-ul unor cadre cu aliniere pe cometa, in care stelele ies ca niste dare sau siraguri de margele, si invers, de eliminare a cometei dintr-o imagine rezultata din stacking-ul cadrelor cu aliniere pe stele, in care cometa a iesit neclara precum si combinarea imaginilor rezultate din acest proces in vederea obtinerii unei imagini in care sa apara atat cometa cat si stelele clare , dat fiind faptul ca o cometa are o miscare propie, diferita de cea a stelelor si isi schimba pozitia chiar de la un cadru la altul iar dupa stacking fie iese cometa clara dar stelele nu, fie invers, pot iesi stelele clare dar cometa neclara.

Desigur ca exista softuri care pot face stack combinat pe cometa si pe stele si care pot furniza imagini finale in care cometa si stelele apar clare, un exemplu fiind Deep Sky Stacker (DSS). Dar sunt situatii cand cadrele nu pot fi prelucrate de DSS din diverse motive si atunci am cautat sa elaborez o metoda de a obtine o imagine a unei comete clare dar si cu stele clare.

Metoda prezenta mai jos presupune utilizarea softului Adobe Photoshop, utilizat de multi astronomi sau fotografi pentru prelucrarea imaginilor.

Mai intai deschideti imaginile cu cometa clara si cu stelele clare, obtinute prin stacking-ul cadrelor prin cele doua moduri de stackare , Star stacking in care cadrele sunt aliniate pe stele si Comet Stacking in care cadrele sunt aliniate pe cometa.

Mai intai sa ne ocupam de imagine cu stelele clare, in care cometa apare neclara exemplul fiind ilustrat in prima figura de mai jos. Duplicati de doua ori primul strat de baza Backround.

Primul strat de sus, Backround Copy 2, se blureaza cu ajutorul functiei Dust and Scratches, care se gaseste in tab-ul Filters/ Noise /Dust and Scratches, apoi reglati din sliderul Radius la o valoare de 20-30 pixeli. Imaginea va deveni blurata intr-un mod special iar stelele aproape ca vor disparea, nu si cometa, care va ramane dar va deveni mai blurata.
Mai pot ramane halouri slab luminoase in zonele unde au fost stelele, caz in care pot fi eliminate folosind unealta (Tool-ul) Spot Healing Brush sau Clone Stamp din bara din stanga imaginii in Photoshop. In cazul de fata mai apare si roiul globular M 3 care nu a disparut dupa aplicare Dust an Scratches, se poate elimina fie cu Spot Healing Brush Tool, Clone Stamp Tool sau mai bine cu functia Fill din tab-ul Edit/Fill, dar inainte de a deschide aceasta functie se inconjoara zona roiului cu unealta Lasso Tool apoi dupa aceea se deschide Fill si se bifeaza Content-Aware daca nu este bifat si de da OK. Roiul va disparea din fundal.
Apoi, stratul ce contine imaginea blurata cu cometa ,fara stele sau alte obiecte se mixeaza cu urmatorul strat de mai jos, Backround Copy , in modul Difference, care se bifeaza in tab-ul din dreapta imaginii. In acest fel cometa va disparea din imagine ramanand doar stelele si celelalte obiecte care au fost eliminate anterior si deasemena fundalul va deveni negru absolut.

Aceata este imaginea cu stelele fara cometa. Se fuzioneaza (merge layers) straturile mixate in mod Difference, apoi se va elimina zona centrala mai luminoasa a cometei (nucleul) care de multe ori ramane in imaginea cu stele fiind considerat drept stea de functia Dust and Scratches, folosind Spot Healing Brush Tool sau Clone Stamp Tool.

Apoi se trece la imaginea in care cometa apare clara si stelele ca niste dare margelate.
Se procedeaza in mod similar ca si la imaginea cu stelele clare, numai ca se duplica trei sau patru straturi la inceput iar dupa stadiul in care s-a obtinut stratul cu imaginea cu stelele margelate ,dar fara cometa, acesta se mixeaza cu urmatorul strat de sub el in mod Difference apoi se fuzioneaza cele doua straturi ,astfel obtinandu-se o imagine cu cometa clara dar fara stele si un fundal cu ton similar celui din imaginea originala (poate fi gri ,maro sau in functie de poluarea luminoasa a cerului din zona unde au fost facute cadrele la cometa), dar cu un fel de granulatie fina ca un praf negru peste fundal si care lipsete in zonele une au fost stelele, si care poate face aspectul imaginii mai urat.
Remediul acestei probleme consta in deschiderea unui nou strat, gol, fara continut, din tab-ul New Layer, apoi luat un esantion de culoare din zona unde au fost stelele (in care granulatia lipseste), din stratul cu cometa, folosind unealta Eyedropper Tool din bara din stanga imaginii, apoi cu unealta Brush Tool (pensula) se "vopseste" stratul Layer 1 uniform (atentie ,trebuie bifat stratul Layer 1 care este gol , nu stratul care contine imaginea cometei, eu am mai patit sa dar am corectat greseala la timp Smile ) apoi acest strat se mixeaxa cu stratul ce contine cometa in mod "Lighten", astfel disparand acea granulatie urata, fundalul fiind mai uniform. Se fuzioneaza apoi cele doua straturi.

Revenind la imaginea cu stele clare ,se duplica stratul ce contine stelele clare, fara cometa, cu fundalul negru din tab-ul Layer/Duplicate layer si bifeaza fisierul cu cometa clara, acolo unde va fi duplicat stratul cu stelele clare.
Apoi,revenind iar la fisierul cu cometa clara ,unde s-a duplicat stratul cu stelele clare, se mixeaza cele doua straturi in mod Screen, astfel formandu-se imaginea in care apar si cometa si stelele clare, fundalul ramanand gri ca in cazul imaginii originale chiar daca stratul cu stelele clare are fundalul negru.

Cam aceasta a fost descrierea acestei metode de obtinere a imagini cu cometa si stelele clare in acelasi timp. De mentionat este ca metoda (o parte din proces) poate fi folosita si pentru a separa o nebuloasa sau galaxie de stele si invers. Smile



c2021a1-stack-pe-stele.jpg
 Descriere:
Imagine cu cometa - stack cu aliniere pe stele. Stelele si roiul apar clare, insa cometa apare neclara, multiplicata.
 Marime fisier:  509.4 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

c2021a1-stack-pe-stele.jpg



eliminare cometa1.png
 Descriere:
Eliminare cometa - blurarea imaginii folosind functia Dust and Scratches. Stelele aproape ca vor disparea, ramanand numai cometa mai blurata. In cazul de fata mai apare si un roi globular in imagine.
 Marime fisier:  541.71 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

eliminare cometa1.png



eliminare cometa2.png
 Descriere:
Eliminare cometa - In urma unor stele mai stralucitoare mai pot ramane urme, ca niste halouri ,ce pot fi eliminate cu Spot Healing tool sau Clone Stamp tool.
 Marime fisier:  270.44 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

eliminare cometa2.png



eliminare cometa3.png
 Descriere:
Roiul globular poate fi eliminat folosind Lasoo tool cu care se inconjoara roiul ,urmat de Edit/Fill (Content-Aware). A ramas doar cometa in imagine.
 Marime fisier:  266.75 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

eliminare cometa3.png



eliminare cometa4.png
 Descriere:
Stratul ce contine doar cometa se mixeaza in mod Difference cu urmatorul strat de mai jos, obtinand o imagine cu stele, dar fara cometa si fundal negru. Mai poate ramane pe imagine nucleul cometei ,poate fi eliminat cu Spot Healing Brush sau Clone Stamp.
 Marime fisier:  571.62 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

eliminare cometa4.png



c2021a1-stack-pe-cometa.jpg
 Descriere:
Imagine cu cometa, stack cu aliniere pe cometa. Cometa apare clar insa stelele (si roiul globular) apar neclare.
 Marime fisier:  493.55 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

c2021a1-stack-pe-cometa.jpg



eliminare stele1.png
 Descriere:
Eliminare stele - Blurarea imaginii cu Dust and Scratches.
 Marime fisier:  312.37 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

eliminare stele1.png



eliminare stele 2.png
 Descriere:
Eliminarea halourilor ramase in urma stelelor precum si a roiului stelar. Ramane doar cometa in imagine.
 Marime fisier:  283.87 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

eliminare stele 2.png



eliminare stele 3.png
 Descriere:
Imagine cu cometa blurata , fara stele sau alte obiecte in camp.
 Marime fisier:  281.87 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

eliminare stele 3.png



eliminare stele 4.png
 Descriere:
Stratul ce contine doar cometa se mixeaza cu stratul de dedesubt, obtinandu-se o imagine in care apar stelele si roiul neclare, fara cometa si fundalul este negru. Se elimina nucleul cometei ramas.
 Marime fisier:  569.33 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

eliminare stele 4.png



eliminare stele 5.png
 Descriere:
Apoi stratul ce contine stelele fara cometa cu fundal negru se mixeaza la randul lui cu stratul de dedesubt obtinandu-se o imagine cu cometa si fara stele ,cu fundal de culoare similara celui din imaginea originala, dar cu o granulatie neagra fina
 Marime fisier:  658.34 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

eliminare stele 5.png



eliminare stele 6.png
 Descriere:
Pnetru a scapa de acea granulatie se deschide un nou strat gol ( Layer 1) si se ia un esantion de culoare dintr-o zona a fundalului, fara granulatie, folosind Eyedropper tool.
 Marime fisier:  660.11 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

eliminare stele 6.png



imaginefara stele.png
 Descriere:
Apoi , bifand stratul nou gol Layer 1, se vopseste cu Brush tool toata suprafata imaginii din stratul cel nou, dupa care se mixeaza cu stratul de dedesubt in mod Lighten.
 Marime fisier:  160.81 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

imaginefara stele.png



imagine fara stele 2.png
 Descriere:
Imaginea cu cometa ,fara stele si cu granulatia eliminata.
 Marime fisier:  159.68 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

imagine fara stele 2.png



duplicare layer.png
 Descriere:
Apoi revenind la fisierul cu imaginea cu stele clare, fara cometa, cu fundal negru, se duplica un strat in fisierul cu cometa clara, fara stele, conform imaginii din descriere.
 Marime fisier:  469.44 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

duplicare layer.png



creare imagine finala cometa si stele clare.png
 Descriere:
Revenind din nou la fisierul cu inaginea cu cometa clara fara stele unde a fost duplicat stratul cu stelele clare fara cometa, se mixeaza acel strat cu urmatorul in mod Screen, astfel obtinand o imagine in care apar atat cometa clara cat si stelele clare
 Marime fisier:  513.81 kb
 Vizualizat:  de 2909 ori

creare imagine finala cometa si stele clare.png



_________________
Reflector Gigant 245/1286mm
Reflector Seben 150/1400mm
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2489



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 04 Dec 2021 13:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna initiativa. Felicitari Iulian! Foarte bun tutorialul.
_________________
Marius
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2399



Localitate: Braila

MesajTrimis: 04 Dec 2021 15:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc. Smile Am invatat multe despre prelucrarea imaginilor in tutoriale pe YT sau pe diferite site-uri si unele procedee le-am combinat pentru a separa o nebuloasa, galaxie sau cometa de stele in in imaginile astrofoto sau pentru a reduce zgomotul din fundal, ori pentru a anula gradientul dintr-o imagine afectata de poluare luminoasa, cu mijloace mai la indemana, cum ar fi softul Photoshop, care popular si mai usor de folosit decat alte softuri mai profesionale, ca PixInsight, si fara ajutorul unor plug-in-uri ca Gradient Xterminator , DSO Enhance sau altele, care multe nu sunt freeware, doar cu uneltele de baza, disponibile in Photoshop. Smile

O sa mai prezint pe viitor si alte procedee, metode de procesare a imaginilor sau o combinatie intre diferite metode, dupa ce le testez in prealabil sa vad care da rezultate mai bune. Smile

_________________
Reflector Gigant 245/1286mm
Reflector Seben 150/1400mm
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Sus
Niky360
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Iul 2012
Mesaje: 480



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Dec 2021 03:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cu cateva lectii invatate din acest tutorial postat de Iulian, am adaptat unii pasi la unul din stilurile mele de procesare a cometelor (momentan pt cometa Leonard functioneaza, dar nu garantez ca e un stil general valabil, fiindca nu tin minte sa fi vazut stilul acesta de procesare altundeva, ci pur si simplu m-am jucat prin PS pana am dat de el cu rezultate bunicele inainte, dar parca mult mai bune acum)

Preiau din textul scris in topicul cometei Leonard:

Asa ca am stack-uit manual odata pe stele si odata pe cometa deschizand separat imaginile cu file->scripts->load files into stack. Dupa centrarea corecta a ambelor imagini (am selectat toate layerele si i-am dat "convert to smart objects" apoi am stack-uit cu functia Layer->smart objects->stack mode-> median (sau mean depinde cum va place rezultatul).

Am lasat stack-ul cu stele neatins (desi puteam sa scot cometa din el, nu am facut-o fiindca imi ramasese destul de centrata coama si coada si am zis sa profit de acest lucru) si am trecut la cel cu cometa, unde cu functia "Lasso" am inconjurat cometa si coada acesteia, am dat click-dreapta pe selectie si am dat "select inverse". Dupa aceea am putut cu usurinta sa sterg toate darele de stele cu functia "spot healing brush tool" fara sa stric coama si coada cometei ... si am dat save ambelor imagini (stack pe stele / cometa)

Dupa aceea am deschis separat ambele imagini cu file->scripts->load files into stack.
Primul layer este cel cu stele centrate al doilea cel cu cometa centrata. A trebuit sa recentrez imaginea cu cometa putin ca sa se potriveasca peste coada din imaginea cu stelele centrate, apoi am dat "convert to smart objects" si dupa am facut stack-ul cu Layer->smart objects->stack mode-> maximum.

_________________
Cu stima,
Corlaci Niky
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2399



Localitate: Braila

MesajTrimis: 10 Dec 2021 00:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara tuturor. Smile

Astazi va prezint un tutorial despre eliminarea gradientului dintr-o imagine astro. Smile

Am ales ca subiect o imagine cu galaxia M 31 Andromeda, care este afectata destul de mult de gradientul de culoare, intr-un colt al imaginii fundalul este rosiatic, in alt colt fundalul este verzui, in alt colt albastrui etc.
Eliminarea gradientului se poate face in Photoshop, fara plugin-uri gen Gradient Xterminator, doar cu uneltele de baza disponibile in Photoshop.

In prima imagine se poate observa bine gradientul destul de puternic care afecteaza calitatea imaginii.

Mai intai se decupeaza din imagine, atat cat se poate, in vederea eliminarii gradientului foarte puternic de la marginea imaginii, spre centru fiind mai redus, depinde de caz, cateodata gradientul poate fi mai puternic in centrul imaginii.

Apoi se duplica stratul de baza Background, rezultand un al doilea strat , Background Copy, apoi se da Select / All , urmat de Edit/ Copy, File/ New, apare o fereastra in care trebuie dat OK si va aparea un nou fisier fara continut, de dimensiuni similare cu originalul, numit Untitled 1, se da clic pe el , apoi se da Edit/ Paste, in acest fel s-a copiat stratul ce contine imaginea cu obiectul ceresc , din fisierul original in fisierul cel nou.

Ramanand pe fisierul cel nou Untitled 1 se da clic pe stratul cu imaginea (care este deasupra stratului Background, care in acest caz este gol) urmat de clic dreapta pe mouse, apoi se da clic pe Merge Down.
Se duplica stratul cu imaginea, apoi se megre la Filters/Noise/Dust and Scratches si se regleasa Radius la valoarea de 25-30 si se da OK. Imaginea va deveni mai blurata si multe dintre stele vor disparea, ramanand doar imaginea obiectului mai blurata. Mai pot ramane urme de stele caz in care pot fi eliminate cu Spot Healing Brush tool .
Dupa ce au fost eliminate toate urmele de stele se trece la eliminarea imagini blurate a obiectului (in cazul de fata galaxia Andromeda) folosind Lasso tool cu care se incercuieste obiectul ,urmat de clic pe Edit/Fill - Content-Aware- OK, imaginea obiectului va disparea ramanand doar fundalul ce contine gradientul cu ceva forme si pete care vor fi uniformizate folosind Filters/ Blur/ Gaussian Blur, regland valoarea Radius pe la 80-100 sau mai mult, depinde de caz, se urmareste ca in fundal sa apara numai gradientul, fara pete, cercuri sau alte chestii care ar putea afecta imaginea finala.

Acesta este imaginea cu gradientul ,ce va fi folosita pentru eliminarea gradientului din imaginea originala.
Pentru acest lucru se revine la fisierul original unde se da clic pe Image/ Apply Image, apare o mica fereastra unde se alege fisierul nou cu gradientul (Untitled 1) ,apoi modul de mixare se schimba in Subtract si se regleaza Offset la o valoare cuprinsa intre 20 si 60 (in cazul de fata 50).

Imaginea din fisierul original va capata un fundal uniform, frumos ,de culoare gri ,ce poate fi editat in Levels dupa gust, mai negru, mai gri etc. dar nu prea negru, pentru a nu estompa detaliile slab luminoase ale obiectului.

Cam acesta a fost tutorialul despre eliminarea gradientului. Smile

PS. Imaginea de la punctul 8 vad ca apare ultima, desi ar fi trebuit sa apara intre imaginile de la punctele 7 si 9 ,adica mai sus. A fost reeditata dupa ce am trimis postarea, deoarece din greseala incarcsem o alta imagine si a trebuit sa o inlocuiesc ulterior cu cea corecta. Am observat greseala dupa de deja incarcsem postarea pe forum.

* Am remediat problema cu ordinea imaginilor. Smile



m31-color-240s-2.jpg
 Descriere:
M 31 Andromeda - imagine afectata de un gradient de culoare puternic.
 Marime fisier:  1.02 MB
 Vizualizat:  de 2712 ori

m31-color-240s-2.jpg



m31-crop.png
 Descriere:
1. Se decupeaza imaginea pentru a mai scapa de gradientul puternic de pe margine.
 Marime fisier:  785.08 kb
 Vizualizat:  de 2712 ori

m31-crop.png



duplicate layer.png
 Descriere:
2. Duplicare strat din cel original.
 Marime fisier:  918.82 kb
 Vizualizat:  de 2712 ori

duplicate layer.png



m31-create a new file with same dimensions as original file.png
 Descriere:
3.Crearea unui fisier nou de dimensiunea celui original. Se da clic pe Select/All ,apoi pe Edit/Copy si pe File/New, dupa care va aparea o mica fereastra unde trebuie dat OK.
 Marime fisier:  369.82 kb
 Vizualizat:  de 2712 ori

m31-create a new file with same dimensions as original file.png



paste the layer copy from original file.png
 Descriere:
4.Se da clic pe fisierul cel nou (Untitled 1) apoi pe Edit/Paste, in acest fel se copiaza stratul ce contine imaginea obiectului in fisierul cel nou. Se da clic dreapta pe acest strat apoi Merge Down.
 Marime fisier:  735.37 kb
 Vizualizat:  de 2712 ori

paste the layer copy from original file.png



m31-dust and scratches.png
 Descriere:
5. Se merge la Filters/Noise/Dust and Scratches unde imaginea se va blura si va aparea o mica fereastra in care se regleaza Radius la valoare 25-30 si se da ok. Stelele vor disparea insa imaginea obiectului va ramane, dar va fi blurata.
 Marime fisier:  400.66 kb
 Vizualizat:  de 2712 ori

m31-dust and scratches.png



m31-remove stars with healing tool.png
 Descriere:
6.In urma aplicarii Dust and Scratches mai pot ramane urme ale unor stele mai stalucitoare, ele pot fi sterse folosind Spot Healing Brush tool
 Marime fisier:  374.84 kb
 Vizualizat:  de 2712 ori

m31-remove stars with healing tool.png



m31-remove the galaxy.png
 Descriere:
7.Pentru eliminarea imaginii blurate a obiectului se foloseste Lasso tool cu care se incercuieste obiectul, apoi se merge la Edit/Fill unde se alege Content-Aware si se da ok. Imaginea obiectului va disparea, ramanand numai fundalul.
 Marime fisier:  353.57 kb
 Vizualizat:  de 2712 ori

m31-remove the galaxy.png



m31-blur with gaussian blur tool.png
 Descriere:
8.Pentru a uniformiza fundalul in asa fel incat sa ramana numai gradientul se merge in Filters/Blur/Gaussian Blur unde se regleaza Radius la valoarea de 80-100 si se da ok.
 Marime fisier:  232.79 kb
 Vizualizat:  de 2712 ori

m31-blur with gaussian blur tool.png



m31-remove gradient in apply image w subtract blending.png
 Descriere:
9. Apoi se da clic pe fisierul original unde se merge la Image/Apply image si se bifeaza fisierul nou cu gradientul, apoi se schimba modul de mixare in Subtract si Offset se regleaza intre 20 si 60. Gradientul din imaginea originala va disparea.
 Marime fisier:  493.28 kb
 Vizualizat:  de 2712 ori

m31-remove gradient in apply image w subtract blending.png



m31- remove gradient tutorial.jpg
 Descriere:
Imaginea cu galaxia M 31 fara gradient. Se poate vedea diferenta ,fundalul imaginii a devenit uniform si gri ,mai frumos decat inainte. Se mai poate intuneca fundalul din Levels dar nu prea mult pentru a nu estompa detaliile slab luminoase.
 Marime fisier:  639.91 kb
 Vizualizat:  de 2712 ori

m31- remove gradient tutorial.jpg



_________________
Reflector Gigant 245/1286mm
Reflector Seben 150/1400mm
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Sus
Niky360
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Iul 2012
Mesaje: 480



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Dec 2021 03:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Excelent Iulian, cred ca am folosit si eu aceasta metoda in trecut de eliminare a gradientului, cel mai probabil anul trecut cand era cometa Neowise.
Acum prefer sa jonglez cu GradientXTerminator, desi uneori nici el nu face fata la unele chestii.


Avand in vedere ca in postarile trecute s-a discutat despre metode de stack-ing in PS, vin cu o solutie pentru a elimina alinierea manuala a stelelor in PS sau a reduce acest pas cu 95% pentru ca dureaza foarte mult sa luam fiecare poza si sa o suprapunem cum trebuie peste precedenta in PS.

Pentru acest lucru vom folosi Sequator in care avem optiunea de a selecta din "composition", "align only" astfel se vor creea imagini copie aliniate toate "pe stele" si pregatite pentru a putea fi direct stack-uite in alte programe de procesare. (poza 1-2). Vom pune toate imaginile pe care dorim sa le aliniem in Sequator ca light-uri. Desi ne va cere si output-ul si Sequator oricum va face un stack din aceste imagini, il putem ignora fiindca in folderul cu imaginile originale vor aparea si cele aliniate.

Eu de obicei dupa acest pas deschid aceste imagini in Lightroom, si le fac un crop ca sa scap de marginile taiate (poza 3). Daca vrem sa le salvam asa crop-ate tot pe bara de jos unde sunt selectate toate pozele apasam click-dreapta si dam pe "export" si selectam unde vrem sa fie salvate. (poza 4).
Cine nu vrea sa le faca crop din Lightroom o poate face ulterior in PS.
De aici, ori deschidem direct din Lighroom aceste imagini in Photoshop, ori le deschidem noi separat avand deja imaginile salvate. Ca sa deschidem direct din Lightroom, apasam clickdreapta si selectam "edit in" - > "open as layers in Phostoshop" (avem grija sa avem toate imaginile selectate sau cel putin cele pe care vrem sa le stack-uim) (poza 5)


De acum incolo ne mai ramane doar sa revizium noi imaginile si sa le eliminam pe cele miscate (daca avem sau nu am facut-o deja inainte). In 99% din timp stelele ar trebui sa fie deja aliniante, este posibil uneori sa mai existe 1-2pixeli nealiniati astfel ca vom verifica noi repede fiecare imagine folosind modul "difference". Daca stele vor disparea sau cel putin mijlocul lor va aparea ca o bulina neagra, inseamna ca alinierea este buna (poza 6) daca nu, si avem acei 1-2 pixeli nealiniati ea va arata asa si le vom ajusta noi rapid. (poza 7). Important este sa "dispara" cat mai mult din stea atunci cand facem corectiile, chiar daca pe exterior ar putea ramane acel halou cum este in pozele mele (am folosit imaginile de ieri si in mare parte au fost miscate din cauza vantului puternic, de aceea nu am stelele perfect punctiforme si sunt mai alungite sau mai umflate.

De ce partea cu Lightroom am pus-o in mod "italic" pentru ca poate fi sarita si putem deschide direct imagnile aliniate in PS si face acolo ajustarile in aliniere (daca este nevoie) si crop-ul, doar ca eu folosesc LR pentru a si salva imaginile crop-ate.



sequator.jpg
 Descriere:
Poza 1: in mod normal pentru stack este selectat "accumulation", dar noi vom selecta "align only" si vom debifa "linear" dupa preferinte.
 Marime fisier:  67.84 kb
 Vizualizat:  de 2671 ori

sequator.jpg



aliniere.jpg
 Descriere:
Poza 2: putem vedea cum imaginile au fost rearanjate sub aceeasi rezolutie astfel ca se vor crea "goluri" la marginea imaginilor.
 Marime fisier:  33.56 kb
 Vizualizat:  de 2671 ori

aliniere.jpg



cropsisync.jpg
 Descriere:
Poza 3: In lightroom deschid toate imaginile aliniate, aleg o imagine si selectez aria pe care vreau sa fac crop. Apoi din bara de jos selectez toate pozele si dau "done" si apoi "sync' astfel se va face acelasi crop si restul imaginilor.
 Marime fisier:  229.41 kb
 Vizualizat:  de 2671 ori

cropsisync.jpg



export.jpg
 Descriere:
Poza 4
 Marime fisier:  102.81 kb
 Vizualizat:  de 2671 ori

export.jpg



ps.jpg
 Descriere:
Poza 5: De aici toate imaginile noastre se vor deschide in PS ca layere.
 Marime fisier:  113.4 kb
 Vizualizat:  de 2671 ori

ps.jpg



dif.jpg
 Descriere:
Poza 6:asa ar trebui sa arate stele perfect aliniate.
 Marime fisier:  120.47 kb
 Vizualizat:  de 2671 ori

dif.jpg



dif1.jpg
 Descriere:
Poza 7:asa arata stelele cu 1 pixel nealiniat.
 Marime fisier:  149.03 kb
 Vizualizat:  de 2671 ori

dif1.jpg



_________________
Cu stima,
Corlaci Niky
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2399



Localitate: Braila

MesajTrimis: 12 Dec 2021 21:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Interesant softul Sequator. Smile L-am instalat si eu si este mai simplu de utilizat decat DSS, in plus are optiuni interesante, ca Merge 4 pixels, un fel de binning 2x2, care aduce castig de luminozitate fara a creste prea mult si zgomotul, dar reduce rezolutia (util pentru nebuloase slab luminoase), Reduce Light pollution, iarasi interesant, HDR (nu l-am incercat inca), Enhance Star Light si multe altele. Dar nu vad sa aiba vreo optiune pentru stack pe cometa.
Oricum ,pentru imagini cu DSO, Sequator pare mai interesant decat Deep Sky Stacker. Smile Am facut cateva incercari cu imaginile cu cometa C/2021 A1, de pe 3 decembrie, cele trase prin luneta mare de 80mm si mi-a iesit rezultate interesante.

Mai jos prezint niste imagini cu cometa C/2021 A1 si roiul globular M 3, cu diferite setari in Sequator. Unele imagini a trebuit redimensionate pentru ca erau mai mari de 1MB.



cometa_c2021a1.jpg
 Descriere:
Stiva din 8 cadre, realizata cu Sequator. Setari: Composite-Align Stars, Computing options - Accumulation.
 Marime fisier:  862.2 kb
 Vizualizat:  de 2636 ori

cometa_c2021a1.jpg



c2021a1.jpg
 Descriere:
Stiva din 8 cadre, realizata cu Sequator. Setari: Composite-Align Stars, Computing options - Select best pixels: 2.0.
 Marime fisier:  384.51 kb
 Vizualizat:  de 2636 ori

c2021a1.jpg



cometa1.jpg
 Descriere:
Stiva din 8 cadre, realizata cu Sequator. Setari: Composite-Align Stars, Computing options - Select best pixels: 2.0, Merge 4 pixels: On.
 Marime fisier:  521.52 kb
 Vizualizat:  de 2636 ori

cometa1.jpg



cometa4.jpg
 Descriere:
Stiva din 8 cadre, realizata cu Sequator. Setari: Composite-Align Stars, Computing options - Select best pixels: 2.0, Merge 4 pixels: On, Reduce light pollution: On.
 Marime fisier:  277.28 kb
 Vizualizat:  de 2636 ori

cometa4.jpg



cometa5.jpg
 Descriere:
Stiva din 8 cadre, realizata cu Sequator. Setari: Composite - Trails, Computing options - Select best pixels: 2.0, Merge 4 pixels: On, Reduce Light Pollution: On.
 Marime fisier:  352.37 kb
 Vizualizat:  de 2636 ori

cometa5.jpg



sequator.png
 Descriere:
Sequator pe laptop cu Win 7 64 bit. Cadrele incarcate pentru stack sunt tip CR2 (Canon).
 Marime fisier:  1.26 MB
 Vizualizat:  de 2636 ori

sequator.png



_________________
Reflector Gigant 245/1286mm
Reflector Seben 150/1400mm
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact