Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Picture_220.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 223822
Numar de utilizatori inregistrati: 2820
Cel mai nou utilizator inregistrat: VIO77
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Skywatcher 120/900 EvoStar ED


Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
cristian iacob
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Mar 2019
Mesaje: 31



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 19 Mar 2019 23:39 Download mesaj
Titlul subiectului: Skywatcher 120/900 EvoStar ED
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara!

Avand in vedere ca sunt la inceputul a ceea ce sper ca va deveni o adevarata pasiune (astronomia), as vrea sa va intreb ce parere aveti despre un telescop refractor Skywatcher 120/900 EvoStar ED ( https://www.astroshop.ro/telescoape/skywat...r_1_select ) si despre cateva accesorii la care m-am gandit dupa ce am intors-o pe toate partile. Precizez ca fiind un incepator l-as folosi pentru observatii vizuale. Daca voi simti ca m-a prins cu adevarat acest ”virus”, voi fi bucuros sa incerc si astrofotografia, insa pentru moment ma voi limita doar la vizual.

As vrea sa mentionez faptul ca imi doresc mult un telescop refractor, pe cat posibil apocromat, datorita detaliilor si contrastului pe care inteleg ca le poate oferi in principiu un asemenea instrument, dar si pentru ca undeva in adancul sufletului sper ca intr-o buna zi sa fac si astrofotografie. De asemenea, doresc sa-l folosesc in ordinea interesului pentru urmatoarele (unde pe primul loc este partea pe care o consider mai interesanta):
1. galaxii. De departe este ceea ce ma fascineaza cel mai mult;
2. planetele si satelitii accesibili. Ma fascineaza ideea de a putea vedea satelitii Europa si Enceladus - poate cele mai plauzibile corpuri din Sistemul Solar unde ar putea exista viata);
3. nebuloase de toate felurile;
4. Luna;
5. roiuri globulare si roiuri deschise.

As vrea sa punctez cateva plusuri si minusuri asa cum le banuiesc eu. Sa incepem cu partea buna:
- diametru generos al obiectivului;
- fiind un dublet se raceste mai repede decat un triplet;
- intrucat nu are decat doua lentile cantareste mai putin decat un triplet;
- are sticla FPL 53 si BAK7 (facuta de Schott AG);
- daca este apocromat mi se pare ca e un pret bun pentru o asemenea apertura;
- raportul focal de 7,5 pare a fi unul echilibrat pentru un dublet cu sticla FPL 53;
- la un diametru al obiectivului de 120mm cred ca intr-o seara buna intre doua comune indepartate as putea vedea obiecte de +13 magnitudine.

Iar acum partea negativa:
- este un dublet care chiar si cu a lui FPL 53 nu stiu daca poate juca in aceeasi liga cu un triplet cu FPL 53 sub aspectul contrastului si al detaliilor;
- fiind un dublet nu stiu daca este cu adevarat un apocromat si de aici probabil consecinta mai grava - cred ca are si ceva aberatii cromatice;
- are cam 92 de cm.lungime ceea ce este destul de mult si ma gabdesc ca pot avea probleme cu echilibrarea acestuia pe montura.

Acum m-am gandit la cateva accesorii. Pentru oculare as merge pe gama SLV (50 de grade campul vizual aparent si un eye relief de 20mm - port ochelari) a japonezilor de la Vixen: un 25mm pentru camp vizual mare, desi aparent galaxia Andromeda nu ar incapea integral, 9mm pentru o marire accesibila chiar si pentru conditii nu tocmai ideale si un 4 mm pentru Luna, planete, galaxii. Imi face cu ochiul si unul de 2,5mm, insa nu stiu daca in viata reala poti utiliza o putere de 360X chiar si cu un refractor de 120mm.

Cred ca ar fi utile doua filtre - UHC si O lll, ambele pentru nebuloase. Desi un hidrogen Beta suna bine, as vrea sa tin pretul total intr-o limita rezonabila si inteleg ca pe vizual nu sunt atat de multe tinte pentru acest filtru. Cum galaxille emit cam in tot spectrul vizibil, inteleg ca nu se recomanda sa le privesti prin filtre, deoarece nu faci decat sa le estompezi.

O mare nebuloasa este pentru mine greutatea pe care ar trebui sa o suporte montura. Cum bugetul meu este limitat, m-as orienta catre una Alt Azimutala fara Go To. Imi place Vixen Porta ll, insa pare ca suporta maxim 5 kg., iar tubul cu inelele si sina aferenta are un 5,1 kg. Mi-ati putea recomanda o montura Alt Azimutala care sa sustina sa zicem un 6-7 kg cu brio?

Precizez faptul ca observatiile le-as face undeva in mediul rural undeva la un 30-40 de km de Bucuresti. Sigur as gasi o margine de drum/drum de servitute cu cea mai apropiata comuna la un 5 km.

Va multumesc pentru orice idee in legatura cu cele de mai sus.

Cristian
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10580



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Mar 2019 08:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bine ai venit!
Se pare ca ai studiat domeniul.. Smile.

Sunt ceva bani acolo pentru un instrument, as zice sa nu te zgarcesti la montura.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2770

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 20 Mar 2019 09:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bine ati venit pe forum!
Pai nu prea am ce sa adaug la aceasta prezentare pt ca raspunsurile deja sunt sugerate si vin sa acopere doleantele personale foarte punctual Smile

Dar ca sa introduc totusi o mica "intriga" as intreba: de ce nu alegeti un instrument similar dar cu apertura mai mica? De exemplu 80mm si tot un f 7,5, ca sa fie un sistem mai echilibrat din toate punctele de vedere (financiar, static, portabilitate etc).
Ceva de genul asta https://www.astroshop.ro/telescoape/vixen-...r_1_select

Asa ar costa luneta, montura, ocularele si filtrul pentru nebuloase cu totul in jur de 7000 ron, nu doar luneta. E adevarat ca pierdeti la apertura, dar castigati mult la echilibrul monturii si un camp vizual mai mare. Si nu in ultimul rand portabilitatea: "Un metru" de telescop iti vine sa-l scoti din casa mai rar decat "jumatate de metru" de telescop Smile
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 20 Mar 2019 12:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bine ai venit pe forum !

Ceea ce se doreste e impulsul firesc de optimizare a costurilor gasind un telescop bun la toate. Din pacate acesta nu exista dupa parerea mea. Banii pe care ii vei da pe accesorii vor dubla cel putin pretul achizitiei initiale (oculare corectate, reducator de focala si corector planeitate, obiectiv apocromat la lunete sau corector coma - newtoniene, motorizare montura).
Conditiile de observare sunt importante si determina (sau asa ar trebui) alegerea telescopului in conditiile unui buget rezonabil. Daca ai masina sau oricum posibilitati de transport in zone cu cer de tara sau negru (departe de zone locuite dupa cum ai mentionat) atunci un telescop mare (newtonian 300mm sau 350mm F/5 sau F/8 ) e alegerea optima.
Daca stai la apartament de bloc in oras sau casa bombardata de iluminatul stradal atunci un telescop de apertura redusa e mult mai recomandat (de ex. Newton 150mm F/5, Mak 127mm sau 150mm F/12).
Referitor la apertura lunetele sunt mai scumpe decat reflectoarele echivalente (de aceeasi apertura si distanta focala).
Legat de montura e mai rentabil sa-ti iei una care sa suporte greutate marita din start decat un upgrade ulterior. La puteri mari de marire (sau astrofoto) vei avea nevoie de motorizare (cel putin autotracking).
Abia mai departe urmeaza criteriile bazate pe tipul de observatie dupa parerea mea. De obicei un telescop de apertura mare asa zis orientat pe DSO (cu o corectie buna a erorilor optice) face fata foarte bine si la planete in conditii hai sa zicem normale de seeing. Faptul ca o apertura redusa reduce perturbatiile de seeing e doar o imbunatatire aparenta, asta nu inseamna ca vei vedea mai multe detalii fata de un telescop cu apertura mare. Invers nu este valabil. Apertura mare inseamna lumina si detalii. Din cate stiu eu nu exista nimic (la costuri umane) care sa le poata inlocui. Legat strict de lumina mai sunt camerele si ocularele cu tehnologie starlight dar in locul lor mi-as cumpara mai bine o casa Smile. Am tot respectul mai ales pentru lunetistii de 60mm Smile unde observatiile sunt abordate la nivel de provocare si spectacol pe seama aperturii la limita inferioara acceptabila a observatiilor astronomice dar in final acesta este adevarul.
Dupa cum vei vedea nu exista o reteta exacta pentru alegerea telescopului perfect all-rounder. De fapt alegerea unui telescop reprezinta o provocare exclusiv individuala pentru fiecare pasionat si face parte din pregatirea si evolutia lui in acest domeniu.
E bine de mers la un astroclub si de testat multe telescoape. E o buna ocazie de a studia atat posibilitatile instrumentelor cat si conditiile in care sunt utilizate.

Spor la observatii si distractie placuta !
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8962

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 20 Mar 2019 14:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

starbuck a scris :

'' Apertura mare inseamna lumina si detalii. Din cate stiu eu nu exista nimic (la costuri umane) care sa le poata inlocui.''

Asa este ,foarte corect , cu conditia implicita - la care sunt sigur ca te-ai gandit - ca instrumentul mai mare sa fie de calitate optica cel putin egala cu a celui mic.
Daca nu este ,trebuie sa incepem cu nuantarile ,la unele obiecte va avea avantaj unul ,la alt obiect celalalt.
Am vazut de prea multe ori ,din pacate, ca exista seeingul ca factor imprevizibil si care obisnuieste sa-si bata joc de toate regulile.



''Am tot respectul mai ales pentru lunetistii de 60mm Smile unde observatiile sunt abordate la nivel de provocare si spectacol pe seama aperturii la limita inferioara acceptabila a observatiilor astronomice dar in final acesta este adevarul.''

Au, au ... asta-i fault in careu ,cer arbitrului lovitura de la 11 metri ! Very Happy
(De acord , ai dat o definitie foarte buna !)


''Dupa cum vei vedea nu exista o reteta exacta pentru alegerea telescopului perfect all-rounder. De fapt alegerea unui telescop reprezinta o provocare exclusiv individuala pentru fiecare pasionat si face parte din pregatirea si evolutia lui in acest domeniu.
E bine de mers la un astroclub si de testat multe telescoape. E o buna ocazie de a studia atat posibilitatile instrumentelor cat si conditiile in care sunt utilizate.''


Sfat mai bun ca acesta nu poate sa dea nimeni !

Cer senin tuturor si spor la observatii si din partea mea,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2269

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 20 Mar 2019 15:19 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Skywatcher 120/900 EvoStar ED
Raspunde cu citat (quote)

Salut Cristi, si bine ai venit printre noi Smile

Vad ca ti-ai turat motoarele si ti-ai facut temele Laughing ai inceput bine, tine-o tot asa!

In primul rand, telescopul acela este destul de "rasarit" pentru primul instrument. Nu ma refer neaparat la pret, sau la gabarit (sper ca vei avea unde sa-l instalezi/utilizezi), sau la calitatea opticii (esti sigur ca BAK7 era?), dar apertura si designul optic il califica pt un "alergator de cursa lunga", daca-i pui si o montura adcvata sub el.
Legat de posibilele aberatii - e normal, ca la orice ED (nu APO) sa ai un pic de bleeding in albastru, dar nu trebuie sa te sperii. Daca nu esti atent aproape ca n-o sa-l observi Smile La 80ED-ul meu (tot f/7.5) pot merge linistit pana pe la 2.5x-3x apertura ca putere de marire si inca tine binisor imaginea.

Daca esti in cautare de oculare Vixen (SLV 25mm, 2x SLV 20mm, LVW 5mm) da-mi un semn in privat, te rog.

Cu filtrele, ia-o catinel, un UHC e binevenit oricand; H alfa, beta, gama, delta.. (glumesc) inca nu cred ca e cazul sa te arunci la asa ceva. Sunt specializate, destul de scumpe, iar daca nu faci astrofoto (inca - brace yourself.....) nici nu se prea merita efortul. Poate cel O-III ca e mai apropiat de peakul de sensibilitate al ochiului, iar apertura e cam la limita pt a putea beneficia de ce ofera un astfel de filtru.

Montura Alt-Az sigur capabila de astfel de gabarit probabil ar fi Twilight II Smile sau ceva asemanator, cum e Giro. Sau chiar si Sky-Tee2.



Spor si cer senin!

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 20 Mar 2019 16:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru aprecieri si precizari, dl. Pteancu.
Oricum ideea de baza la un incepator este de a-si evalua necesitatile si conditiile inainte de reclama abundenta si de multe ori derutanta in acest stadiu. Nu este usor dar tocmai asta reprezinta farmecul domeniului, cu bune sau cu rele (a se citi costuri, nopti albe cu posibila contaminare ATM Smile, etc).
Sus
cristian iacob
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Mar 2019
Mesaje: 31



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Mar 2019 19:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

tudor a scris:
Bine ati venit pe forum!
Pai nu prea am ce sa adaug la aceasta prezentare pt ca raspunsurile deja sunt sugerate si vin sa acopere doleantele personale foarte punctual Smile

Dar ca sa introduc totusi o mica "intriga" as intreba: de ce nu alegeti un instrument similar dar cu apertura mai mica? De exemplu 80mm si tot un f 7,5, ca sa fie un sistem mai echilibrat din toate punctele de vedere (financiar, static, portabilitate etc).
Ceva de genul asta https://www.astroshop.ro/telescoape/vixen-...r_1_select

Asa ar costa luneta, montura, ocularele si filtrul pentru nebuloase cu totul in jur de 7000 ron, nu doar luneta. E adevarat ca pierdeti la apertura, dar castigati mult la echilibrul monturii si un camp vizual mai mare. Si nu in ultimul rand portabilitatea: "Un metru" de telescop iti vine sa-l scoti din casa mai rar decat "jumatate de metru" de telescop Smile



Buna ziua,

va multumesc pentru recomandare. Am studiat mult acest telescop (Vixen 80SF). Am citit review elogios din Astronomy Magazine si am corespondat si cu cei de la Vixen SUA. Eram aproape convins sa-l iau pana l-am descoperit fratele lui, SD81S (tot dublet facut in Saitama, Japonia cu sticla FPL 53). Cei de la Vixen SUA mi-au recomandat gama HR de oculare pentru luna si planete, insa cititnd pe forumuri straine am observat ca pentru DSO lumea recomanda, in cazul in care vrei refractor, sa ai cel putin 4”. Nici acum nu mi-a iesit din minte micutul SD81S. Inteleg ca ar avea o corectie cromatica bunicica. Tinand cont ca poate ceea ce voi cumpara acum poate va fi o data in viata, as inclina catre un refractor cu un diametru un pic mai mare.

Cristian
Sus
cristian iacob
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Mar 2019
Mesaje: 31



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Mar 2019 19:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

starbuck a scris:
Bine ai venit pe forum !

Ceea ce se doreste e impulsul firesc de optimizare a costurilor gasind un telescop bun la toate. Din pacate acesta nu exista dupa parerea mea. Banii pe care ii vei da pe accesorii vor dubla cel putin pretul achizitiei initiale (oculare corectate, reducator de focala si corector planeitate, obiectiv apocromat la lunete sau corector coma - newtoniene, motorizare montura).
Conditiile de observare sunt importante si determina (sau asa ar trebui) alegerea telescopului in conditiile unui buget rezonabil. Daca ai masina sau oricum posibilitati de transport in zone cu cer de tara sau negru (departe de zone locuite dupa cum ai mentionat) atunci un telescop mare (newtonian 300mm sau 350mm F/5 sau F/8 ) e alegerea optima.
Daca stai la apartament de bloc in oras sau casa bombardata de iluminatul stradal atunci un telescop de apertura redusa e mult mai recomandat (de ex. Newton 150mm F/5, Mak 127mm sau 150mm F/12).
Referitor la apertura lunetele sunt mai scumpe decat reflectoarele echivalente (de aceeasi apertura si distanta focala).
Legat de montura e mai rentabil sa-ti iei una care sa suporte greutate marita din start decat un upgrade ulterior. La puteri mari de marire (sau astrofoto) vei avea nevoie de motorizare (cel putin autotracking).
Abia mai departe urmeaza criteriile bazate pe tipul de observatie dupa parerea mea. De obicei un telescop de apertura mare asa zis orientat pe DSO (cu o corectie buna a erorilor optice) face fata foarte bine si la planete in conditii hai sa zicem normale de seeing. Faptul ca o apertura redusa reduce perturbatiile de seeing e doar o imbunatatire aparenta, asta nu inseamna ca vei vedea mai multe detalii fata de un telescop cu apertura mare. Invers nu este valabil. Apertura mare inseamna lumina si detalii. Din cate stiu eu nu exista nimic (la costuri umane) care sa le poata inlocui. Legat strict de lumina mai sunt camerele si ocularele cu tehnologie starlight dar in locul lor mi-as cumpara mai bine o casa Smile. Am tot respectul mai ales pentru lunetistii de 60mm Smile unde observatiile sunt abordate la nivel de provocare si spectacol pe seama aperturii la limita inferioara acceptabila a observatiilor astronomice dar in final acesta este adevarul.
Dupa cum vei vedea nu exista o reteta exacta pentru alegerea telescopului perfect all-rounder. De fapt alegerea unui telescop reprezinta o provocare exclusiv individuala pentru fiecare pasionat si face parte din pregatirea si evolutia lui in acest domeniu.
E bine de mers la un astroclub si de testat multe telescoape. E o buna ocazie de a studia atat posibilitatile instrumentelor cat si conditiile in care sunt utilizate.

Spor la observatii si distractie placuta !


Va multumesc. Stau la bloc in Bucuresti cu o serie de felinare care-mi bat in balcon si-n zona adiacenta, astfel incat in afara Lunii nu cred ca exista vreo sansa de a observa ceva. Avand masina sunt gata sa plec in noptile senine pe langa Bucuresti (am vazut ca drumul spre Alexandria are sectiuni bune pustii de-a dreptul). Sub aspectul aperturii nu suna rau un Newton de 300mm, insa cu tot cu montura cred ca trece lejer de 30 de kilograme. Ca prim telescop mi se pare destul de greu si nu stiu sigur daca l-as folosi des. Cu siguranta ca pentru DSO un asemenea ”tun” este cu o clasa peste un refractor de 120mm, insa greutatea totala va conta foarte mult in alegerea mea. Ma gandeam ca pentru un refractor de 120mm care cantareste cu tot cu ocular un 5,5-6 kg, sa cumpar o montura care sa cantareasca singura sa zicem 8-9 kilograme, astfel incat sa nu depasesc 15 kilograme.

Cristian
Sus
cristian iacob
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Mar 2019
Mesaje: 31



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Mar 2019 20:17 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Skywatcher 120/900 EvoStar ED
Raspunde cu citat (quote)

saiph a scris:
Salut Cristi, si bine ai venit printre noi Smile

Vad ca ti-ai turat motoarele si ti-ai facut temele Laughing ai inceput bine, tine-o tot asa!

In primul rand, telescopul acela este destul de "rasarit" pentru primul instrument. Nu ma refer neaparat la pret, sau la gabarit (sper ca vei avea unde sa-l instalezi/utilizezi), sau la calitatea opticii (esti sigur ca BAK7 era?), dar apertura si designul optic il califica pt un "alergator de cursa lunga", daca-i pui si o montura adcvata sub el.
Legat de posibilele aberatii - e normal, ca la orice ED (nu APO) sa ai un pic de bleeding in albastru, dar nu trebuie sa te sperii. Daca nu esti atent aproape ca n-o sa-l observi Smile La 80ED-ul meu (tot f/7.5) pot merge linistit pana pe la 2.5x-3x apertura ca putere de marire si inca tine binisor imaginea.

Daca esti in cautare de oculare Vixen (SLV 25mm, 2x SLV 20mm, LVW 5mm) da-mi un semn in privat, te rog.

Cu filtrele, ia-o catinel, un UHC e binevenit oricand; H alfa, beta, gama, delta.. (glumesc) inca nu cred ca e cazul sa te arunci la asa ceva. Sunt specializate, destul de scumpe, iar daca nu faci astrofoto (inca - brace yourself.....) nici nu se prea merita efortul. Poate cel O-III ca e mai apropiat de peakul de sensibilitate al ochiului, iar apertura e cam la limita pt a putea beneficia de ce ofera un astfel de filtru.

Montura Alt-Az sigur capabila de astfel de gabarit probabil ar fi Twilight II Smile sau ceva asemanator, cum e Giro. Sau chiar si Sky-Tee2.



Spor si cer senin!


Buna seara!

Va multumesc. Bine v-am gasit Smile. In review facut de Astronomy Magazine se mentioneaza faptul ca elementul frontal este de BAK7 (nu din acest material sunt facute prismele de slaba calitate din unele binocluri?), iar cel de-al doilea element este din FPL 53.

Eu credeam ca un filtru O III de calitate ar merge lejer pe vizual, deoarece are o transmisibilitate de 95% in plaja 496-501nm. Cred ca acestor lungimi de unda le corespunde turcoazul, dar se poate sa ma fi inselat in apreciere.

N-ar merge un Alt Az.5 pentru un tub de 92 de cm lungime si 5,5 kg? Am citit acum ca Twilight II are putea sa tina pana la 27 de kilograme. Din calculele mele Skywatcher 120/900 cu tot cu un ocular micut (Vixen SLV de 4 mm focala) ar avea un 6 kilograme. De aceea sper ca o montura alt Az.5 ar putea sustine cu succes un asemnea tub in scopul observatiilor vizuale.

Cristian
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2269

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 20 Mar 2019 21:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am un Az5 si tine bine Makul 127. Pt tuburi lungi si relativ grele nu prea mai e ok, iti oscileaza foarte mult. Zisesem asa, ca o extrema Twilight II Smile
Este Bk7 tipul de sticla. Adica Crown obisnuit. Nu e Bak4 - sticla "aia buna" de care stii Smile Uite

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 20 Mar 2019 21:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un astfel de instrument (sw evo star 120 ed) este un pic cam mare pentru un balcon obisnuit,dar pe langa calitatile enumerate de tine are un defect major pentru multi dintre noi: este scump (raportat mai ales la inceputurile noastre in aceasta pasiune- dar fiecare cu drumul sau)
Referitor la marire iti pot spune ca intr-o noapte cu seeing de exceptie am marit cu un astfel de instrument pana la 600x (5D!) cu o imagine clara si stabila.
Instrumentul este neintrecut pentru stele duble, planete, roiuri deschise si apoi roiuri globulare, nebuloase si galaxii (vorbesc de vizual). Ca montura merge la limita pe un eq5 transformat in AZ. Paradoxul este ca in balcon ti-ar trebui un instrument mai mic, iar in camp unul mai mare
Poti sa mergi si pe oculare TV Plossl sunt excelente cel putin pentru primii 20 de ani de pasiune Laughing (cine stie ce tehnologii or sa apara- sau au aparut deja dar sunt tinute sub obroc.)
Ca o concluzie: daca vei ramane cu aceasta pasiune cred ca ai sa pastrezi acest instrument multa vreme si eventual vei achizitiona unul complementar cu apertura mai mare, care sa te satisfaca in privinta galaxiilor, roiurilor globulare si nebuloaselor

_________________
mihai
Sus
cristian iacob
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Mar 2019
Mesaje: 31



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Mar 2019 22:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Corect. Greseala mea. Am vrut sa scriu ca are BK7, nu BaK 7.
Sus
cristian iacob
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Mar 2019
Mesaje: 31



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Mar 2019 23:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

theogon a scris:
Un astfel de instrument (sw evo star 120 ed) este un pic cam mare pentru un balcon obisnuit,dar pe langa calitatile enumerate de tine are un defect major pentru multi dintre noi: este scump (raportat mai ales la inceputurile noastre in aceasta pasiune- dar fiecare cu drumul sau)
Referitor la marire iti pot spune ca intr-o noapte cu seeing de exceptie am marit cu un astfel de instrument pana la 600x (5D!) cu o imagine clara si stabila.
Instrumentul este neintrecut pentru stele duble, planete, roiuri deschise si apoi roiuri globulare, nebuloase si galaxii (vorbesc de vizual). Ca montura merge la limita pe un eq5 transformat in AZ. Paradoxul este ca in balcon ti-ar trebui un instrument mai mic, iar in camp unul mai mare
Poti sa mergi si pe oculare TV Plossl sunt excelente cel putin pentru primii 20 de ani de pasiune Laughing (cine stie ce tehnologii or sa apara- sau au aparut deja dar sunt tinute sub obroc.)
Ca o concluzie: daca vei ramane cu aceasta pasiune cred ca ai sa pastrezi acest instrument multa vreme si eventual vei achizitiona unul complementar cu apertura mai mare, care sa te satisfaca in privinta galaxiilor, roiurilor globulare si nebuloaselor


Nu l-as folosi din balcon, intrucat este mult prea multa lumina, ci undeva in afara localitatii unde nu ar exista poluarea luminoasa. De ceva timp tot fac simulari pe site-ul acesta https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/ introducand datele acestui telescop (120mm/900mm) verificand imaginea unor obiecte deep space. De exemplu imaginea lui NGC 1365 mi se pare fascinanta si ma intreb daca intr-adevar la o putere de 225X (care e chiar mai mica decat limita neoficiala de 2Xdiametrul) in conditii de vizibilitate foarte buna poti vedea un obiect deep sky care sa iti ocupe intregul camp vizual. Din pacate, nu pot salva imaginea de pe simulator, insa introducand aceste date imi arata galaxia NGC 1365 ar ocupa intregul camp. La fel si in cazul galaxiei M83. Inteleg ca in observatii vom vedea doar alb/negru insa chiar si asa ar fi deosebit sa poti vedea atatea detalii. Tinand cont ca aveti acest telescop ma intrebam cat de bine se vad asemenea obiecte in conditii atmosferice bune/ideale.

Un diametru mai mare nu cred ca mi-as cumpara, deoarece ar deveni un aparat si mai greoi si as vrea sa fiu sigur ca-l folosesc frecvent.

In legatura cu montura EQ5 am vazut acum ca Skywatcher au una care ar sustine 10 kilograme. Nu ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru un telescop care are pentru vizual cel mult 6,5 cu tot cu ocular si diagonala?

Cristian
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10580



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Mar 2019 23:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Simulatorul acela este mai curant pentru campul vizual, nu cred ca arata asa imaginea. Exemplu: seteaza apertura 1mm, imaginea este lafel ori in realitate nu cred ca vezi ceva cu apertura de 1mm. Cel mai bun simulator este tot realitatea, iesi cu colegii si priveste prin instrumente reale pe cer real, nu prea exista decat foarte rar seeing bun/ideal.

cristian iacob a scris:
..Din pacate, nu pot salva imaginea de pe simulator,.
Print screen + paste in Paint +Save as.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact