Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
mercur_soare_20191111_144051_186.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224724
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Membru Nou - Mitica


Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Who's Who

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
miticap
Membru
Membru


Data inscrierii: 11 Aug 2018
Mesaje: 111



Localitate: Busteni

MesajTrimis: 28 Aug 2018 14:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Membru Nou - Mitica
Raspunde cu citat (quote)

Salutam,

Sunt din Busteni Prahova si se pare ca voi fi unul din pasionatii de astronomie alaturi de sotia mea. Suntem la inceput si avem multe de invatat, asa cum vedem pe site-ul acesta. In momentul de fata am facut o investitie si am cumparat un skywatcher reflector Newton cu o oglinda primara de 300mm, oglinda secundara de 58mm si o lungime focala de 1500 de mm (Newton BKP 300/1500 si o montura ecuatoriala germana NEQ6 Pro GoTo ), focalizator de 2" cu adaptor de 1,25", cu o rezolutie calculata de de 0,51arcsec/pixel si o magnitudine stelara de 15.1 dupa unii iar dupa alatii 14.8, luneta cautatoare 90X50, laser de colimare, laser verde pentru aliniere, ocular cu reticul iluminat.. Am cumparat un Canon DSLR 77D, un notebook, diferite adaptoare si conectoare, avem 1 ocular de 28 de mm si 3 oculare skypanorama de 7,15 si 23 mm, un barlow de 2x, coma corrector, masca Bahtinov de 300mm, filtru solar, lunar si planetare blue si red. Pentru a face cum trebuie astrofotografie am in plan sa cumpar o luneta de ghidare, o camera CCD color, motorizare pentru focalizarea telescopului, roata de filtre de 2" de 5-8 locuri (cred ca manuala ca nu o sa am bani acum de mai mult), filtre LRGB de 2" si cred ca ulterior si celelalte filtre Ha/OIII/SII and IR/UV.
Am apelat la un prieten si mi-a facut un system de alimentare cu prelungitoare astfel incat sa pot sa incarc oricand bateria de la masina/retea si are si un voltmetru pentru monitorizare.
Am citit mult si am testat o gramada de software si am ramas la Cartes du Ciel, BackYard EOS, PHD, Tortila si alte aplicatii… Acum sunt la faza in care astept sa fac prima aliniere polara si sa pornesc montura. Alinierea vreau sa o fac cu luneta polara grosier dar cat mai exact, apoi sa folosesc EQMODE/synscan pentru aliniere polara si apoi aliniere dupa stele. Sa vedem daca imi reuseste.
Daca o sa am nevoie de ajutor o sa incerc sa apelez la voi si daca este cineva aproape de mine si se pricepe la montura NEQ6 Pro GoTo mi-ar prinde bine un ajutor. Mi-ar face placere sa ma contactati.



caracteristici.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  44.68 kb
 Vizualizat:  de 5862 ori

caracteristici.PNG



_________________
Mitica
Sus
radur
Membru
Membru


Data inscrierii: 15 Oct 2015
Mesaje: 198



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Aug 2018 18:12 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,
Este prea mare si prea greu telescopul pentru montura ta.
Nu ma intelege gresit, este o combinatie foarte buna pentru vizual, pentru privit prin el.

Pentru facut poze va trebui sa schimbi ori montura ori telescopul si cum montura este mai scumpa (si este destul de buna) ori iti iei alt telescop si pe asta il pastrezi pentru vizual in timp ce faci poze, ori il vinzi si iei ceva mai mic si mai usor.
Mai mic si mai usor pentru montura respectiva _cred_ ca se incadreaza la sub 16Kg ansamblul de telescop/camera/finder/etc.

Citat:

o luneta de ghidare

Pentru ca axa dintre luneta si telescop se schimba odata cu miscarea lui o sa fie oaresce probleme de flex, asa ca mai bine cumperi un OAG(off axis guider)+ o camera de ghidaj pentru acesta. (de preferabil sensibila si alb negru)

Citat:
o camera CCD color, motorizare pentru focalizarea telescopului, roata de filtre de 2" de 5-8 locuri


Camera CCD ar trebui sa fie MONO daca intentionezi sa iei roata de filtre (asa functioneaza de fapt, faci poze alb negru prin diverse filtre si dupa compui imaginile si iese color Smile)

Adica ori faci poze cu dslr-ul fara roata de filtre, ori cumperi camera ccd/cmos racita MONO si roata de filtre.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9485

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Aug 2018 20:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bine ai venit pe forum.

Telescopul e mare, într-adevăr, pentru EQ6 și astrofoto, nu se pretează. Cred că te-ai "grăbit ca fata mare la măritat", mereu spun că astrofoto nu este pentru începători. Învață cerul, observă vizual, cu montura pe manual, nici nu ai nevoie de alinere polară, sunt multe lucruri de văzut cu un 305mm! Smile Apoi propune-ți să faci câte un pas, pe rând, într-o seară să aliniezi montura, în altă seară să mai observi planete cu urmărire și tot așa, treptat. Sunt enorm de multe lucruri de învățat la astrofoto și nu se pot arde etape. E ca și când ești în clasa întâia și vrei să rezolvi integrale. Nu glumesc! Twisted Evil

Există tutoriale pentru începători pe forum, trebuie parcurse neapărat, sunt pline de informații utile scrise de la oameni care "s-au fript cu ciorba" asta deja! Spor la studiat!

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 28 Aug 2018 22:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu stiu exact , dar nu pari chiar la inceput , ceea ce ai reusit pina acum , fac altii in ani de zile si esti f hotarit . Asta facem toti , invatam unii de la altii . A fost doar un caz cind omul a cumparat tot ce a prins si apoi si-a dat seama ca observatiile se fac noaptea si a renuntat . Very Happy . Bafta
Sus
miticap
Membru
Membru


Data inscrierii: 11 Aug 2018
Mesaje: 111



Localitate: Busteni

MesajTrimis: 29 Aug 2018 00:00 Download mesaj
Titlul subiectului: Multumesc de info
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc de informatii… sunt excelente

M-ati cam dezumflat… dar sper ca nu vreti sa ma pun cu ciocanul pe ele si sa ma faceti sa renunt ca nu o sa reusiti - slabe sanse

Radu, o greutate mai mica inseamna o oglinda mai mica, rezolutie mai mica, putere de marire mai mica, magnitudine mai mica …

Ervin, multumesc mult pentru sfaturi… evident ca asa o sa fac… citesc de vreo 2 luni si citesc in continuare… am descoperit acest forum un pic cam tarziu… dar e posibil ca totul sa fie spre bine… chiar si investitia… si investiile ulterioare…

Da, aveti dreptate montura este prea mica (nu am avut aceste informatii de la inceput iar acum e prea tarziu) dar cu o echilibrare corecta pe directia pe care faci astrofotografia (asta implica o orientare initiala) poti sa obtii totusi niste rezultate… . Nu imi propun in faza asta sa fac super - astro – fotografii. Imi propun sa invat.

EQ6pro suporta pana la 25 de KG pentru observarii si 18 KG pentru astrofotografie. Numai tubul are 27 de KG si daca ar trebui sa pun luneta de ghidaj cu inelele de ghidaj si placa de suport, aparatul foto, corectorul coma si adaptorul de la m48 la DSLR, camera foto CCD pentru ghidaj, se mai incarca cu 5 de kg. Deci un total de 32 de KG. AM informatii ca sunt persoane care au pus 40 de kg pe montura si au obtinut rezultate… depinde de multi parametri…

Am studiat problema cu OAG si deficienta acestuia este ca nu intotdeauna poti sa gasesti obiecte pentru ghidaj in campul telescopului dar in momentul de fata am luat decizia ca daca o sa fac investitii mai departe o sa merg pe OAG iar ulterior cand o sa imi cumpar un EQ8 pentru ca o sa vreau mai mult o sa trec la solutia cu luneta de ghidaj.

Legat de problema cu roata de filtre m-am gandit ca e mai usor sa schimbi filtrele asa. Iar pentru LRGB trebuie camera foto CCD alb negru. M-am gandit ca pot sa fac fotografiile alb negru si sa folosesc filtrele – o pacaleala. Din cate am inteles fotografierea este tot color iar transformarea in alb negru este soft si deci nu ma ajuta cu nimic. (mai studiez problema asta ca parca nu imi vine sa cred – ar trebui sa inregistreze numai culoarea respectiva ce trece de filtru) – am citit destul de mult pe problema asta asa ca stiam Radu cum se obtine o fotogragie color cu aparat alb negru… problema este zgomotul si timpul de expunere… incalzirea senzorului… dar mai am de sapat. Oricum un apparat alb negru cu racire nu gasesti sub 2300 de euro. Am lucrat foarte mult in design cu produsele adobe si corel si stiu ce inseamna descompunere/recompunere.
Camera pe care vreau sa mi-o cumpar pentru ghidaj este:
https://www.teleskop-express.de/shop/produ...-46mm.html
E destul de sensibila, cu 2.9 microni per pixel (mai bun ca DSLR-ul care are 3,72) si poate fi folosita si la deep sky.
Motorizarea pentru focusare la care m-am gandit este (poate sunt si alte solutii):
https://www.primalucelab.com/astronomy/ses...motor.html

Incerc sa automatizez totul si sa invat in acelasi timp.

Imi doresc un telescop Dobson pentru observatii cu oglinda de 500 mm. Asta o sa fie urmatoarea investitie daca merge bine.

Multumesc

_________________
Mitica
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10653



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Aug 2018 10:12 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ai observator? Daca lasi tubul in bataia vantului cam devine irelevanta rezolutia teoretica sau magnitudinea maxima a instrumentului.

Dece zici ca este o pacaleala fotografia alb/negru si filtre?
Sus
miticap
Membru
Membru


Data inscrierii: 11 Aug 2018
Mesaje: 111



Localitate: Busteni

MesajTrimis: 29 Aug 2018 10:38 Download mesaj
Titlul subiectului: Fotografii alb negru
Raspunde cu citat (quote)

Cred ca nu m-ai inteles. Ma refeream la faptul ca am aparat foto color si fac cu el fotografii alb negru Smile
Acum legat de irelevanta... e de discutat...

_________________
Mitica
Sus
miticap
Membru
Membru


Data inscrierii: 11 Aug 2018
Mesaje: 111



Localitate: Busteni

MesajTrimis: 29 Aug 2018 11:23 Download mesaj
Titlul subiectului: Corectie greutate
Raspunde cu citat (quote)

Am tot cautat sa vad care este greutatea in specificatii si nu am gasit. Peste tot sunt aiureli. Pe site-ul producatorului vad ca sunt 18 KG pentru 300/1500... Eu am cumparat modelul cu 304/1500, SWN3001eq6pro. Nu prea vad care este diferenta intre SWN30015mf si SWN3001eq6 ca si caracteristici dar singura diferenta este de greutatea. Deci o greutate a tubului de 18 KG

http://skywatcher.com/product/bkp-300-ds/
https://tavcso.hu/termek/SWN3001eq6pro

M-am uitat la montura (atentie este NEG6 pro) si suporta pana la 23,5 KG si se preteaza la astrofotografie

https://www.firstlightoptics.com/skywatche...nscan.html
https://www.altairastro.com/skywatcher-neq...mount.html

Deci analiza facuta in postarea anterioara a fost gresita... dar o sa cantaresc si tubul ca nu mai am incredere in nimeni si nimic.

O sa renunt la luneta de ghidaj si iau un OAG. Desi am inteles ca se poate face ghidaj si prin luneta cautatoare 9x50. Nico o luneta de ghidaj 80/400 de 1,5 kg nu ar incarca prea tare insa bratarile + talpa sunt si alea vreo 1-2 Kg. Dar poate fi prinsa si in piggyback.

https://www.brandonoptics.com/Sky-Watcher-...p_328.html

_________________
Mitica
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10653



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Aug 2018 11:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Fotografii alb negru
Raspunde cu citat (quote)

miticap a scris:
Cred ca nu m-ai inteles. Ma refeream la faptul ca am aparat foto color si fac cu el fotografii alb negru ..
Asa da, greseala mea ca am inteles pe dos.
Sus
radur
Membru
Membru


Data inscrierii: 15 Oct 2015
Mesaje: 198



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Aug 2018 12:12 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut Mitica,

Hai sa le luam pe rand, o sa incep cu cele doua lucruri pretioase pe care le ai:
1. stai in Busteni si esti foarte aproape de cer negru sau iti permiti sa faci chiar din curte expuneri
2. nu trebuie sa justifici achizitiile astronomice sotiei
Bucura-te de astea doua ca pe restul le vei schimba oricum Smile)

Citat:
M-ati cam dezumflat…

E bine macar ca facem front comun si daca tot ne apeciezi asa mult ar trebui sa faci o corelatie cu zicala "daca mai multi iti spun ca esti beat..."


Citat:
o oglinda mai mica, rezolutie mai mica, putere de marire mai mica, magnitudine mai mica …

oglinda mai mica -
Vorbind strict de astrofotografie, pe langa cel mai important aspect al unui telescop "de facut poze", care este deschiderea(oglinda), este raportul focal si diametrul 100% iluminat al obiectivului.
Eu as prefera o oglinda mai mica, mai rapida (cu un raport focal de 4 sau mai mic), si cu 100% iluminare a senzorului folosit.
Raportul focal al telescopului tau este de 5, este lungimea focala impartita la diametrul deschiderii, asta se traduce in necesitatea unor expuneri mai lungi decat daca ai avea un telescop cu raport focal 4. De ce conteaza asta? Pentru ca la un moment o sa trebuiasca sa faci expuneri de 10 minute la f4 ca sa expui corect, dar tu avand f5 o sa iesi subexpus. (depinde de camera folosita, de tinta fotografiata, daca faci narrowband sau nu).
Deci n-are treaba raportul focal cu greutatea


rezolutie mai mica -
Rezolutia tine exclusiv de "seeing" cum ii zic americanii, conditiile atmosferice ce permit sau nu sa vezi chestiile de pe cer pana la un anumit detaliu, dimensiunea pixelilor senzorului si lungimea focala a telescopului. Asa cum vad ca ai pus in primul post acel calculator despre ccd uite inca unul care tine cont si de seeing https://astronomy.tools/calculators/ccd_suitability
Din Busteni, daca ai noroc, s-ar putea sa prinzi undeva pe 2"/p, daca te duci mai la munte/cer negru poate scazi sub 2"/p, asta va trebui sa masori tu si sa ne spui, si in functie de seeing-ul asta al tau o sa iti faci sau nu observator dedicat, iti iei telescopul X s camera Y. Smile))
Deci n-are treaba rezolutia mai mica cu greutatea


Cumva la magnitudinea respectiva nu scria "visual" ?


Citat:
dar cu o echilibrare corecta pe directia pe care faci astrofotografia (asta implica o orientare initiala) poti sa obtii totusi niste rezultate… . Nu imi propun in faza asta sa fac super - astro – fotografii. Imi propun sa invat.
AM informatii ca sunt persoane care au pus 40 de kg pe montura si au obtinut rezultate… depinde de multi parametri…


Rezultate poti sa ai si fara telescop, de invatat poti invata si fara sa intrebi, de parametri depind toate - de la invatatul tau, pana la sfaturile mele/noastre.

Citat:
Am studiat problema cu OAG si deficienta acestuia este ca nu intotdeauna poti sa gasesti obiecte pentru ghidaj in campul telescopului

Pai da, dar vezi tu, studiat probabil inseamna citit pe forum despre experientele altora cu echipamentele lor, sunt usor indoit ca ai mai gasit pe cineva cu 12" pe eq6 care se plange ca nu gaseste stele de ghidaj prin oag, si chiar daca ai gasit tu oricum poti indrepta asta pentru ca inca nu ai camera de ghidaj.
Ce vreau sa spun este ca usurinta gasirii stelelor de ghidaj este de fapt tot un calculator ccd, la care te intereseaza insa FOV - campul vizual. Si pentru FOV ai 2 parametri (mama lor de parametrii) lungimea focala si marimea senzorului guiderului.

Problema cu OAG+dslr pe newtonian e backfocus-ul.

Citat:
iar ulterior cand o sa imi cumpar un EQ8 pentru ca o sa vreau mai mult o sa trec la solutia cu luneta de ghidaj


Hei dar cineva se scalda in bani Smile) glumesc.
Adica ulterior cand o sa iti iei o montura mai buna(n-are legatura cu luneta/oag, poate doar cu greutatea), pentru ca vrei mai mult ce? Solutia cu luneta de ghidaj? Chiar daca e inferioara? De ce ai vrea asta? Doar ca vrei mai mult?
Poti sa faci ghidaj si prin cautator, camera de ghidaj sa ai.

Citat:
Legat de problema cu roata de filtre m-am gandit ca e mai usor sa schimbi filtrele asa.

Evident, asta cand o sa iti iei o camera dedicata

Citat:
M-am gandit ca pot sa fac fotografiile alb negru si sa folosesc filtrele – o pacaleala. Din cate am inteles fotografierea este tot color iar transformarea in alb negru este soft si deci nu ma ajuta cu nimic.(mai studiez problema asta ca parca nu imi vine sa cred – ar trebui sa inregistreze numai culoarea respectiva ce trece de filtru)


Poti evident sa faci poze alb-negru, prin filtre, cu dslr-ul, si dupa sa le compui intr-o imagine color, evident ca nu are rost sa faci asta decat daca vrei sa vezi cum se face pentru ca:
1. dslr-ul este deja color
2. nu este racit (zgomotul legat de timpul de expunere)
3. bayer matrix - asta cauti tu pe net si dupa ce studiezi o sa ne spui de ce e mai buna o camera alb-negru fata de una color

Citat:
Imi doresc un telescop Dobson pentru observatii cu oglinda de 500 mm. Asta o sa fie urmatoarea investitie daca merge bine.


Vezi ca e unul de 400 la vanzare cu 100milioane. Si daca nu merge bine care o sa fie urmatoarea investitie?
Te-ai gandit, pe langa investitii sa faci ceva fara investitii? Smile)))

Adica, uite, aliniaza montura la polaris, pune telescopul pe montura, echilibreaza-l cum zici tu, pune-i si aparatul, fa o expunere, da-ne de stire
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2492



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 29 Aug 2018 12:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut si bine ai venit pe forum. Ma bucur ca mai exista un "consatean" cu aceeasi pasiune. Vad ca nu te joci, incepi in forta, direct la astrofoto. Sper sa te tina elenul. Eu am inceput cu un dobson de 6" si o camera de supraveghere, dar nu m-am documentat prea mult. Apoi, dupa doi ani mi-am luat HEQ5, ED80 si Canon 1100d.
Cu montura ecuatoriala, tubul ajunge in pozitii dificile pentru vizual. Pentru asta folosesc dob-ul sau monturi AZ.
Pentru camera de ghidaj exista si varianta mini, mai ieftina si cu acelasi senzor. Cei care folosesc OAG recomanda insa camerele Lodestar (senzor mai mare si pixelii mari). Nu ai nevoie de pixeli mici la focala lunga(la aceeasi focala cu camera principala).
Cu montura nu as putea sa te ajut, eu am varianta Syntrek, trecuta in EQMOD( folosesc CDC pentru goto). Alinierea polara o fac numai prin metoda driftului, pentru ca nu am vizibilitate in N. Practic, montura ramane nemiscata pe balcon, sub husa, iar tuburile la tin in casa. Alinierea o repet doar daca ma mai impiedic de picioarele monturii(sa mai intampla). Metoda driftului este recomandata pentru astrofoto, chiar daca faci o aliniere buna cu luneta polara.
Cer senin! (parca mi-as ura mie Very Happy )

_________________
Marius
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4796

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 29 Aug 2018 13:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

De pe site-ul oficial Skywatcher:

EQ6 SynScan https://www.skywatcher.com/product/eq6-synscan/
Payload Capacity 18.20 kg

A nu se confunda greutatea totala a monturii in sine:
Total weight: 23.5kgs (without counterweights)
care este de fapt:
Mount Weight (without counterweight): 16Kgs +
Tripod Weight 7.5 kg, 2" steel tripod

16 + 7.5 = 23.5 kg

EQ6R-Pro https://www.skywatcher.com/product/eq6r-pro/
Payload capacity of 44 lbs (~20 kg, in manual scrie "for Astrophotography")

Capacitatile astea declarate sunt orientative, mai sunt si alti factori care afecteaza performanta, de ex. lungimea tubului, rezistenta la vant etc. In plus, valorile sunt si subiective, la chinezi tind sa fie foarte optimiste, pe cand la alte monturi mai scumpe sunt conservatoare. La alea mai scumpe platesti calitatea.


Cu greutatea la tuburile optice, stituatia e un pic invers. Ca sa dea mai bine la vanzare, in general sunt publicate greutatile tubului gol golut, chel, fara inele si sina de prindere, fara accesorii etc. Mai incolo vei descoperi de ce exista tuburi optice optimizate pentru astrofoto, astrografe si alte cele.

De aia ti-am recomandat acea carte. Sunt multe aspecte de care iti vei da seama cand cam tarziu. Iar in astrofoto asta inseamna o gramada de nervi, timp si cateva lopeti bune de bani.
Sus
miticap
Membru
Membru


Data inscrierii: 11 Aug 2018
Mesaje: 111



Localitate: Busteni

MesajTrimis: 29 Aug 2018 13:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut Marius,

Sper ca tu sa nu fi inteles gresit...

Cand ma refeream la greutate ma gandeam ca este foarte important sa faca fatza partea de motorizare/urmarire si sa nu imi vina telescopul in nas sau fenomenul de flexura... etc. Iar luneta de 3,5 KG pe care o voiam eu (sa o folosesc si la observatii vizuale) incarca mult ca si greutate... De aia am amintit de eq8... ca facusem calcule gresite la greutate si credeam ca mi-am luat tzepa... dar se pare ca nu e nevoie deocamdata... daca aveam bani fii sigur ca luam un eq8

Stiam ca se poate face si prin guider (9/50). Dar am gasit o solutie de 560 de grame mai jos care cred ca e mai bun cu F4 (60/240)... dar poate nu merita investitia...

https://www.teleskop-express.de/shop/produ...using.html

Evident ca deocamdata doar ma documentez... pana la achizitii mai este... si nu am bani asa cum crezi... insa nu vreau sa investesc aiurea si poate e mai bine sa ma opresc...

Eu stiam ca e important diametrul oglinzii. Cu cat e mai mare cu atat ai mai multa lumina si informatie. Si focala este importanta... poate era mai bine sa iau un 300/1200 cu focala F4 dar imi depasea bugetul... si asa cand imi dau seama cat mai trebuie sa investesc ma apuca pandaliile.... dar cand ai intrat in hora trebuie sa joci...

Cand am spus de OAG era o informatie pe care o stiu de la astronomi... si nu numai... mai am discutii si cu altii care au investit sute de mii de dolari in astronomie... nu numai 5000 de euro ca mine din dragoste pentru nevasta...

Evident ca OAG este o solutie mai simpla si mai putin costisitoare... dar asa cum spunea cel care m-a ajutat sa fac investitia cred ca trebuie sa le cumpar pe amandoua sa le am la indemana... si cred ca o sa incep cu OAG ca e mai simplu de utilizat si sa folosesc luneta de ghidare sa pun camera pe ea daca este necesar...

Nu stiu daca ai prins ultima mea postare dar sunt mai multe link-uri... stiam sa se poate face astrofotografie cu acest telescop...

Am pus in alta postare cam ce voiam sa cumpar special ca sa va dati cu parerea... Nici bani nu am de aruncat pe fereastra...

Asta e camera CCD pe care o vreau:

https://www.teleskop-express.de/shop/produ...-46mm.html

Poti sa imi explici si mie ce este binning?

Telescopul dobsonian de 500 mm este un vis

Multumesc



1.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  39.1 kb
 Vizualizat:  de 5608 ori

1.PNG



2.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  38.2 kb
 Vizualizat:  de 5608 ori

2.PNG



_________________
Mitica
Sus
radur
Membru
Membru


Data inscrierii: 15 Oct 2015
Mesaje: 198



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Aug 2018 13:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cine e Marius?Very Happy

Citat:
Asta e camera CCD pe care o vreau:

https://www.teleskop-express.de/shop/produ...-46mm.html


Pe care o vrei sa faci ce cu ea? Ghidaj? Poze? Poze la ce?
De fapt cred ca asta e cea mai importantă întrebare, ce vrei sa fotografiezi?

Citat:
Poti sa imi explici si mie ce este binning?

Binning este unirea a mai multor pixeli (hardware sau software) astfel încât informația de pe ei sa pară că e citită de unul singur.
Astfel, o cameră cu 3.8 um /pixel devine o cameră cu pixeli virtuali mai mari, rezoluție mai mica(mai puțini megapixeli)


Ultima modificare efectuata de catre radur la 29 Aug 2018 13:43, modificat de 1 data in total
Sus
miticap
Membru
Membru


Data inscrierii: 11 Aug 2018
Mesaje: 111



Localitate: Busteni

MesajTrimis: 29 Aug 2018 13:38 Download mesaj
Titlul subiectului: Greutate
Raspunde cu citat (quote)

Salut Nobody

Este NEQ6 pro... si nu vad sa fie pe site-ul skywatcher... de aia sunt neincrezator

Iata ce scrie pe siteul celalalt

Payload capacity: 18kg for imaging, 25kg for visual

Dar si cu 20,5 e de bine... ca nu o sa il incarc daca iau OAG si dau si luneta cautatoare jos...

Dar o sa cantaresc tubul ca ma enerveaza lipsa de informatii exacte ...

_________________
Mitica
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Who's Who Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 6
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact