Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ngc891cawklein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224685
Numar de utilizatori inregistrati: 2836
Cel mai nou utilizator inregistrat: Aeryn Sun
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Bun gasit!


Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Who's Who

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Cri
Membru
Membru


Data inscrierii: 03 Aug 2018
Mesaje: 5



Localitate: BRASOV

MesajTrimis: 04 Aug 2018 00:01 Download mesaj
Titlul subiectului: Bun gasit!
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara!

Fetita mea este interesata de domeniu si "ni s-au aprins si noua calcaile", ca sa zic asa. Pe 12 august va fi ziua ei si vrem sa-i cumparam un telescop si desi studiem problema de cateva luni, tot nu ne-am elucidat; speram ca pe forum sa putem gasi niste indicatii, care sa ne ajute. Aveti ceva idei pentru un telescop bun, usor de folosit si care sa fie in jur de 2000 lei Question
Multumim!
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 04 Aug 2018 03:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna . Deoarece un newtonian este mai greu de exploatat si intretinut , fiind si mai greu , eu as merge pe o luneta cit de mare se poate in diametru si o montura ALT/AZ stabila , in functie de cite kg are tubul optic . Bafta .
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2278

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 06 Aug 2018 11:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bine ai venit pe la noi Cristina!
Ce frumos, ziua de nastere a fetitei tale este in perioada maximului curentului meteoric Perseide.

Poate n-ar fi o idee rea sa mergi cu ea undeva in apropiere - stiu ca Brasovul avea cer destul de bun, sau cel putin la cativa km in jur, poate la o pensiune din culoarul Rucar-Bran; tin minte ca am fost in Moeciu acum cativa ani si am ramas mut de uimire cat de curat era cerul; inarmate doar cu un binoclu de putere mica (7x - 8x), ar putea "prinde coaja" si mai bine pasiunea pentru cerul noptii, unde mai pui ca va vedea si cateva zeci de "stele cazatoare".

Cat despre telescop, daca nu aveti neaparat o locatie unde sa poata sta instalat mai tot timpul, poate n-ar strica, asa cum a recomandat si colegul nostru mai devreme, un instrument micut pe montura azimutala, suficient de mare cat sa incapa in buget, in port-bagaj, sa fie si manevrabil/transportabil (poate nu neaparat de catre fetita, ar fi un pic prea mica luneta atunci), dar sa si ofere acces la cat mai multe stele si obiecte de pe cer.

Mai concret, pentru inceput cred ca oricare din urmatoarele optiuni ar putea oferi "kick"-ul de care are nevoie un invatacel ca sa prinda gustul pentru observatii, limitarile venind doar din conditiile amintite mai sus. Optiuni posibile sunt mult mai multe pe piata, dar m-am oprit asupra unora pe care le-am considerat potrivite.

- luneta cu diametrul de 7cm si focala 0.5m: - foarte usoara si usor de folosit / inteles, ofera acces la cateva zeci, poate chiar sute de obiecte deep-sky, cu conditia sa stii unde sa le cauti Wink (adica cele care nu sunt nici stele, nici planete, ci acele "obiecte" din galaxie sau din afara ei care arata ca niste norisori foarte palizi - de aceea in trecut toate erau denumite "nebuloase"; mai tarziu s-au lamurit ce erau ele mai exact); sta lejer in buget si in geanta / port-bagaj, singura precautie ar fi, ca la orice instrument de altfel, sa nu fie folosita pentru a privi nefiltrat direct soarele.

- telescop cu diametrul de 13cm si focala de 0.65m: - spre deosebire de luneta, acesta foloseste oglinzi pentru a forma imaginea, este ceva mai generos, oferind acces la mult mai multe obiecte, acestea aparand mai luminoase in campul vizual; cu bugetul esti inca in grafic, iar la capitolul transport / depozitare / manevrabilitate e doar cu o liniuta peste luneta, in sensul ca e nevoie de o mica curba de invatare pt a folosi instrumentul, pt a sti sa-l mentii in parametri si sa-l ai de fiecare data gata de utilizare.

- luneta cu diametrul de 10cm si focala de 0.5m: - o luneta ceva mai pretentioasa, poate nu atat functional, cat constructiv, dpdv al greutatii si/sau al inaltimii (desi este usor reglabila, indiferent de inaltimea fetitei); in sensul ca daca instrumentele de mai sus mai pot fi manevrate cu oarecare usurinta si de prescolari, aceasta luneta necesita asistenta permanenta din partea unui adult. Dar lasand aceste detalii de-o parte, aceasta luneta este capabila sa ofere acces la multe obiecte de pe cer - aproape le fel de multe ca telescopul de 13cm, doar ca un pic mai contrastate si o idee mai "colorate" Smile Bugetul s-ar putea simti un pic inghesuit, poate la fel si port-bagajul si/sau debaraua, dar cred ca merita efortul.

Toate cele trei instrumente de mai sus ofera campuri largi, usor de identificat pe orice harta sau aplicatie tip planetariu virtual. Exista materiale destule pe forum, pe blogurile personale ale colegilor nostri, pe site-urile dealerilor de instrumente chiar, in care poti gasi explicatii si lamuriri despre avantajele diverselor tipuri de instrumente, despre domeniile predilecte in functie de caracteristicile constructive/functionale si despre metode de observare cu ele, si nu in ultimul rand despre ce vei putea vedea cu ele ca sa stii la ce sa te astepti ("tu" ca observator; poate fi la fel de bine fetita, in cazul de fata).
In timp, cu rabdare si indrumare, ea va putea invata constelatiile si se va simti ca acasa sub cerul noptii.


Bafta la alegerea / cumpararea instrumentului si spor la observatii!

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Stille
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iul 2017
Mesaje: 465



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 06 Aug 2018 16:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bine ai venit!

O mica completare la mesajul lui Saiph: curba de invatare pentru mentinerea telescopului in parametrii de functionare nu e chiar atat de abrupta - am mai vazut copii de 11-12 ani colimandu-si singuri telescopul deci se poate.

Eu as pastra o parte din buget si pentru diferite accesorii - toate cele trei instrumente mentionate vin cu niste oculare entry-level decente, dar poate mai tarziu vor fi de folos inca cateva, o lentila Barlow, un filtru UHC chiar...

Si, fara legatura cu sfaturile de telescop: dupa ce va veti uita la Luna, planete, galaxia Andromeda, roiul dublu din Perseu si alte astfel de tinte clasice, recomand newsletterul de la Binocular Sky (http://www.binocularsky.com/) pentru sugestii lunare de tinte. E pentru binocluri, dar sugestiile sunt bune si pentru telescoape/lunete mici. De asemenea, eu am gasit ca un jurnal de observatii iti adanceste mult distractia in fata ocularului - una e sa arunci o privire catre un obiect ca sa-l bifezi si pe ala, si alta e sa incerci sa-l descrii in doua-trei fraze - asta te face mult mai atenta la detalii fine, ti le fixeaza mult mai clar in memorie, si evidentiaza cresterea experientei in observatie odata cu trecerea timpului.

La multi ani fetitei tale, si mult succes in observatii. Avem si un subforum pentru incepatori, care mie mi-a fost de mare ajutor - daca, dupa achizitionarea telescopului, mai vreti sa discutati despre utilizarea lui, se va gasi cine sa va raspunda Smile

_________________
Binoclu: Pentax SP 10/50 WP (Bufnitza)
Telescop: Skywatcher Heritage 130/f5 (Corbu')
Foto: Canon 800D, obiectiv Tamron 16-300mm(Starcu'), Canon 50mm f/1.8 (Vrabia), Samyang 16mm f2.0 (Gecko), Takumar 135mm f2.5 (Batrana Doamna)
Sus
Stille
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iul 2017
Mesaje: 465



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 06 Aug 2018 16:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si, ca sa pun si eu o intrebare (Cri, e pentru ca nu ma pricep eu, nu pentru ca am o opinie diferita de a lui Saiph): Saiph, ultima luneta am vazut-o si pe montura AZ-3 (https://magazin.telescop-romania.ro/luneta...0-az3.html), la un pret evident mai ieftin. Care ar fi avantajul unui AZ5, mai ales pentru un tub scurt si usor, 102/500?
_________________
Binoclu: Pentax SP 10/50 WP (Bufnitza)
Telescop: Skywatcher Heritage 130/f5 (Corbu')
Foto: Canon 800D, obiectiv Tamron 16-300mm(Starcu'), Canon 50mm f/1.8 (Vrabia), Samyang 16mm f2.0 (Gecko), Takumar 135mm f2.5 (Batrana Doamna)
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2278

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 06 Aug 2018 17:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

AZ5-ul are miscare continua (la modul 360 grade continua, cu melc/roata melcata), nu cu limite / capete de cursa ca la AZ3 (+/- 25grade (?) - parca; oricum, e cu surub/piulita mecanismul de transmitere a miscarii), e mai robusta si permite montarea de instrumente pana la 5kg fara nici o problema. Makul de 127 are 4.5kg si sta comod pe AZ5-ul meu (care nu e varianta Deluxe, am o simpla clona clasica de Twilight I si tot se simte diferenta fata de AZ3). Tinde sa atenueze mai repede vibratiile si e mult mai comod de utilizat - permite inclusiv observarea la zenit, cu bratul reglat la -60grade. Atata doar ca e un pic mai scumpa decat surioara ei mai mica Smile
OTA-ul de 102 pare micut, dar capata moment de inertie daca-l pui pe AZ3. Pe un AZ5 o sa fie mereu in echilibru, indiferent de orientare, si nu trebuie sa-ti faci griji din pricina tensiunii in piulita de pe axul de altitudine.

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________


Ultima modificare efectuata de catre saiph la 07 Aug 2018 14:42, modificat de 1 data in total
Sus
Stille
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iul 2017
Mesaje: 465



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 06 Aug 2018 18:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am inteles, multumesc!
_________________
Binoclu: Pentax SP 10/50 WP (Bufnitza)
Telescop: Skywatcher Heritage 130/f5 (Corbu')
Foto: Canon 800D, obiectiv Tamron 16-300mm(Starcu'), Canon 50mm f/1.8 (Vrabia), Samyang 16mm f2.0 (Gecko), Takumar 135mm f2.5 (Batrana Doamna)
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9021

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 06 Aug 2018 18:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cristina

Vad ca ai primit sfaturi bune pentru alegerea unui telescop.
Eu am sa amintesc doar faptul ca exista un singur pericol in lumea telescoapelor si anume Soarele.
Lumina solara concentrata de un telescop distruge instantaneu ochiul daca nu sunt folosite filtre adecvate.
De asemenea va trebui sa fii atenta la depozitarea telescopului.
Telescopul se depoziteaza peste zi astfel ca Soarele sa nu bata in obiectiv deoarece lumina solara concentrata de intrument poate declansa incendii.
Cele spuse nu trebuie sa te sperie ,in lumea larga sunt milioane de astronomi amatori care folosesc telescoape.

Succes , Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 07 Aug 2018 11:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dintre cele 3, prima imi pare o alegere un pic mai buna, ar trebui sa o tina pe fetita ocupata suficient timp.

Iar daca se "cronicizeaza" apoi pasiunea pentru astronomie, o sa puteti sa alegeti ulterior (ca or sa mai fie zile de nastere) un telescop mai mare si mai performant (si mai scump ...), si mai 'specializat' pe ce domeniu al astronomiei o atrage.

Care telescop mai mare, apropos, nu o sa faca luneta mai mica inutila: un telescop mai mare vine de obicei cu un camp mai ingust (1 grad, maxim 2), in timp ce luneta mai mica are un camp mai larg (3 grade).

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 07 Aug 2018 20:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Noi cind eram copii in anii 70' , aveam un cer cu mii de stele vizibile cu ochiul liber si calea lactee , toate astea din oras . Iar constelatiile ieseau mai usor in evidenta si asa invatam . Oare ce va fi peste 20-30 ani ? Noroc cu media de azi si cu stiriile despre cite o noutate in domeniu . E mare lucru ca copil sa stie ce este un telescop , ce se vede prin acesta , si sa poata progresa . Asta e viitorul pina la urma si in astronomie este loc pentru totii . Smile
Sus
Cri
Membru
Membru


Data inscrierii: 03 Aug 2018
Mesaje: 5



Localitate: BRASOV

MesajTrimis: 07 Aug 2018 23:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc mult tuturor pentru sfaturi, am mari emotii, asteapta telescopul asta ca pe ceva divin ... a renuntat la o petrecere cu printese, etc pentru telescop. O sa va tin la curent cu noutatile si sunt convinsa ca de acum incolo voi avea muuuulte intrebari.
O seara frumoasa!
Sus
Cri
Membru
Membru


Data inscrierii: 03 Aug 2018
Mesaje: 5



Localitate: BRASOV

MesajTrimis: 12 Aug 2018 00:21 Download mesaj
Titlul subiectului: Heeelp!!!
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara!

In cele din urma ne-am hotarat si am optat pentru un Skywatcher de 130/650 AZ GOTO. Evident ca ieri m-am muncit un pic sa-l montez cu fetita sarind in sus de bucurie ..... bucurie care s-a incheiat brusc cand ne-am uitat pe cer si nu am vazut decat cateva stelute mici .....deci m-am gandit ca fac ceva gresit... dar ce? Ideea e ca as vrea sa-i arat o planeta sau ceva, asa ca va rog inca o data sa ma ajutati ... ce trebuie sa fac, pas cu pas (daca are cineva timp si chef sa-mi explice).

Va multumesc mult!
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2818

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 12 Aug 2018 02:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu ati facut nimic gresit, doar ca nu ati indreptat telescopul spre planete ci spre unele stele. Planetele luminoase trebuiesc reperate cu ochiul liber, apoi indreptat telescopul spre ele. Planetele, spre deosebire de stele, nu au scintilatie (nu sclipesc intermitent ca o stea) cand le privesti cu ochiul liber. Iar planetele luminoase (Venus, Marte, Jupiter si Saturn) sunt cele mai luminoase de pe cer. Dupa reperarea lor vizuala se vor cauta cu ajutorul lunetei cautatore a telescopului. In telescop pentru cautarea initiala si reperare puneti ocularul de 25mm si deabia apoi, dupa ce aveti planeta in mijlocul ocularului, folositi ocularul de 10mm pentru o putere mai mare
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 12 Aug 2018 03:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Trebuie sa sti unde este N,E,S,W , sa ai vedere spre S , este cel mai bine , dar merge si E,W . Instalezi niste softuri pe telefon , acestea iau ora locala si in functie de locul spre care te uiti , cauti pe telefon obiecte .Incepi cu obiecte prezente pe cer mai simple , M31 , M45 tirziu ( 3 dimineata ) spre E si planete Marte , Saturn , Jupiter spre S-SW la 22 seara . Orice obiect vrei sa vezi , prima data trebuie sa ii afli magnitudinea . Cu cit este mai mare magnitudinea , este mai greu vizibil si necesita oculare cu focala mai mare , adica mariri mici . Soft online mai aerisit , https://neave.com/planetarium/
Location /"detect my location" apesi si restul e simplu ( trebuie sa ai instalat Adobe Flash Player) pt desktop . Pentru telefon android : SkEye , StarChart , MessierCatalog , ...ETC

P.S pentru planete marirea maxima 65x , cu ocularul de 10mm este f . f putin .
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10651



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Aug 2018 10:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

De unde faci observatiile?

Instaleaza Stellarium, seteaza ora si locatia, si priveste spre S, vei vedea Jupiter, Saturn si Marte, stralucitoare, undeva deasupra orizontului.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Who's Who Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact