Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna0014_09-11-29_19-58-55_st250_pts10.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224025
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ocularul Huygens


Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 08 Noi 2012 19:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Ocularul Huygens
Raspunde cu citat (quote)

De la bun inceput atrag atentia ca topicul de fata se adreseaza exclusiv pasionatilor de Optica si Istoria instrumentelor astronomice, restul populatiei putand sa-l ignore linistita.
As aprecia mult ca interventiile pe topic, in caz ca vor exista, sa fie axate pe subiect.

Orice crestin care vorbeste despre ocularul Huygens il asociaza mental (cum poate parea firesc) cu primul ocular compus cunoscut in istoria umanitatii. Personal nu as putea sa confirm dar nici sa infirm presupunerea de mai sus. Din lecturile de pana acum am observat ca cei care s-au incumetat sa traseze biografia lui Christian Huygens se impart in mare in trei categorii:
- cei care nu dateaza aparitia ocularului la un an anume,
- cei care dateaza aparitia pe la 1662 (oare de ce tocmai atunci? )
- cei care dateaza aparitia acestui ocular dupa retragerea lui Christian in Olanda, deci dupa anul 1681.

Daca ocularul a aparut in 1662 atunci putem spune cu destula siguranta ca este primul ocular compus cunoscut in istoria umanitatii. Daca a aparut mai tarziu, atunci un alt ocular compus ii va lua locul, si anume cel construit in 1663-1664 de Giuseppe Campani compus din trei lentile pozitive.
Pana la urma acest aspect nu este atat de important pentru discutia noastra dar poate ca "sapatori" mai asidui prin istoria descoperirilor optice ne pot clarifica mai bine si acest lucru.
Am sa-l rog pe Mircea sa ne dea o mana de ajutor ...

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 08 Noi 2012 21:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

zoth
foarte interesant subiectul.
In lecturile mele,eu am aflat ca ocularul numit de catre cei mai multi drept ocular Huygens are de drept doi
inventatori,unul fiind intradevar Huygens iar celalalt fiind Campani.
Christian Huygens a aplicat ocularul sau compus la studiul telescopic al astrilor ,fapt de la care provine denumirea generica de ocular Huygens ,folosita de secole.
Iar Giuseppe Campani a aplicat acelasi ocular la microscop ,fapt datorita caruia cunoscatorii il mai numesc si astazi,uneori,drept ocular Campani.
Se mai cunoaste faptul ca singurul telescop construit de catre Huygens, si pastrat complet pana in zilele noastre,are un ocular din trei lentile,ocular numit de el ,,campanian''.
Dar povestea ocularelor compuse este un pic mai complicata.
Adversarul lui Galileo Galilei in ceea ce priveste descoperirea petelor solare,parintele iezuit Christoph Scheiner a creat de fapt in 1630 primul ocular compus,format din doua lentile convergente,amplasate la o distanta reciproca egala cu suma distantelor lor focale.Acest ocular oferea o imagine dreapta,nerasturnata,proprice observatiilor terestre dar prezenta in acelasi timp si o aberatie cromatica puternica.
In 1645,parintele capucin Anton Maria Schyrle de Rheita a publicat cartea ''Oculus Enoch et Eliae'' ,in care descrie primul ocular terestru format din trei lentile ,asezate la distante reciproce egale cu suma distantelor lor focale.Acest ocular ofera imagini mult mai bine corectate si care a avut un mare succes.Inca si in secolul XIX ,se mai construiau asemenea oculare ,John Herschel denumindu-l ,,ocularul lui Rheita''.
Renumitul optician,constructor de telescoape si microscoape,Giuseppe Campani a dotat telescoapele sale aproape in exclusivitate cu oculare compuse din trei lentile,de tip Rheita.
Huygens a dotat telescopul sau ,care a ajuns pana in zilele noastre ,cu un asemenea ocular din trei lentile,numindu-l ocular ''campanian'',deoarece fiindca aflase despre acest tip de ocular de la Campani.
Campani insa a construit doar microscoape cu oculare negative ,avand diafragma asezata intre lentile,de aici provenind denumirea de circulatie restransa de oculare Campani.
As mai adauga la mica noastra istorioara si faptul ca Ruder Boscovitch ,un parinte iezuit originar din Croatia (Ragusa de odinioara) ,a inventat o varianta a aceluiasi ocular ,format din doua lentile plan-convexe ,cu fata plana orientata spre ochiul observatorului si in care diafragma se confunda cu montura lentilei de camp (lucru despre care stim ce efecte are ).

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 08 Noi 2012 22:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Christiaan Huygens (1629-1695) este autorul "Traité de la Lumière" (1690), care sintetizează teoriile optice pe care a început să le dezvolte în 1650 și a fost primul tratat despre optică care a aplicat legea refracției la lentile cu suprafața sferică și la proiectarea telescoapelor. În 1662 Huygens a dezvoltat ocularul care îi poartă numele: constă din două lentile crown plano-convexe cu ambele suprafețe curbate orientate spre obiectiv, montate cu un spațiu dintre ele egal cu jumătate din suma focalelor lentilelor, ceea ce minimizează aberația cromatică, și cu două focale diferite în raport 3:1 (câmp:ochi), ceea ce minimizează aberația sferică; oricum cele două tipuri de oculare timpurii utilizau raportul 3:2 (pentru magnificații mari) și 4:1 (pentru magnificații mici). Ocularul Huygens este negativ, însemnând că nu poate fi utilizat ca o simplă lupă (de exemplu pentru a examina obiecte mici, timbre, insecte). El plasează planul imaginii obiectivului în interiorul ocularului între cele două lentile unde este transmis ochiului fără aberația cromatică a lentilei de ochi; drept rezultat, folosirea unui reticul devine ineficientă deoarece imaginea lui va fi blurată și afectată de culori refractate. Ocularul huygenian are aberații sferice semnificative, curbura de câmp și ceva distorsiuni tip pernă și coma, un ușor astigmatism negativ, care poate fi utilizat pentru contracararea astigmatismului negativ al unui obiectiv de focală lungă (> ƒ/12). Lucrează bine cu telescoape refractoare. Design-ul original avea 25°-30° câmpul aparent și garda la ochi foarte scurtă — mai puțin de 8mm la ƒe = 28mm. Astronomul englez George Airy a redus aberația sferică și curbura câmpului utilizând un menisc pozitiv ca lentilă de câmp și una biconvexă ca lentilă de ochi; opticianul german Moritz Mittenzwey a lărgit câmpul la 50° utilizând un menisc pozitiv la lentila de câmp și una plano-convexă la lentila de ochi. În ciuda design-ului vechi, ocularul huygenian este utilizat încă uneori în refractoare profesionale cu focală lungă care reduce influența aberațiilor optice.

Am tradus acest text de aici http://www.handprint.com/ASTRO/ae5.html



huygens.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  3.6 kb
 Vizualizat:  de 13503 ori

huygens.gif



_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Noi 2012 11:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Oho ... deja s-au adunat cateva date interesante, multumesc lui Mircea si Tavi pentru interventii.
Se pare ca intradevar istoria primului ocular compus este mai complicata decat pare la prima vedere.
Am notat anul 1630 cu aparitia ocularului Scheiner (prima varianta de ocular erector din 2 lentile convergente) si anul 1645 cu varianta corectata mai bine a lui Rheita, tot ocular erector format de data asta din 3 lentile convergente.
Din ceea ce am citit pana acum, cu siguranta acest ocular (a lui Rheita) a fost preluat de Giuseppe Campani si montat pe lunetele de focala lunga, ocular ce va adopta in timp si noul nume de ocular Campani.
In ce priveste ocularul Huygens aici cred ca apar oarece confuzii:
Exista pe de o parte surse biografice care specifica destul de clar ca ocularul "campanian" este unul de tip erector format din 3 lentile convergente, precum exista si surse care spun ca maestrul Giuseppe monta pe microscoapele construite de el oculare alcatuite din doua lentile convergente, oculare pe care unii le denumesc tot campaniene.
Eu unul nu vad o probabilitate mare ca acelasi ocular (in speta cel huygenian) sa fi fost descoperit de doua persoane diferite in momente de timp diferite. Aceasta supozitie se bazeaza pe faptul ca la ocularul negativ Huygens apare o particularitate extrem de interesanta care il deosebeste de toate celelalte oculare aparute pana in ziua de azi cu exceptia ocularului Tolles care este in fapt tot un Huygens dar in varianta solida.
De aici s-a nascut de fapt nedumerirea mea legata de anul de aparitie al ocularului negativ Huygens.
Exista si pasaje nostime legate de anul de aparitie al acestui ocular: un personaj pe care il stimez in mod deosebit, Chris Lord da ca an de aparitie al acestui ocular 1703, omitand faptul ca Huygens a murit in 1695.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2641

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 09 Noi 2012 19:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

http://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcont...hysicsrudd

Putin cam lung dar foarte interesant. Spre sfarsit e un tabel care ar putea fi util pasionatilor in construirea de oculare 'vintage'

catalin.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 09 Noi 2012 22:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nitel off-topic,dar nu intrutotul,am sa spun ca avand trei lentile identice de 17 mm diametru si 25mm focal ,ma bate gandul sa construiesc candva un ocular terestru Rheita .
Shema va fi: diafragma de camp ' -25mm-L1-50mm-L2-50mm-L3-15mm -pupila de iesire.
La jumatatea distantei dintre L2 si L3 ,va fi asezata diafragma de camp'' a ''ocularului''.
Lungime totala 140mm,putere optica 10x.
Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Noi 2012 11:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mulțumesc, Mircea de idee! Am și eu o lentilă plan-convexă de focală prea lungă pentru un ocular ramsden dar poate îi găsesc perechea pentru un Huygens clasic. Pe cassegrain aș putea merge cu oculare de focală lungă până la 90mm. Sunt foarte curios ce imagine se poate obține, mai ales după ce am văzut ocularele tale "vintage". Smile
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Noi 2012 17:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mircea si Erwin, va rog pe amandoi sa ne tineti la curent cu evolutia constructiilor anuntate si in mod special cu rezultatele si impresiile obtinute in urma testelor "pe viu".
Eu am sa incerc intre timp ceva simulari in OSLO. Cum obtin un rezultat am sa-l pun aici.

Catalin, multumesc pentru articol.
Personal nu agreez toate concluziile pe care le trage autorul acolo dar este oricum un material interesant si util de citit.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10588



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 13 Noi 2012 11:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am o curiozitate, nu neaparat legata de ocularul din titlu: ce sticla se folosea in vremurile acelea pentru confectionat oculare (si obiective)?
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 17 Noi 2012 16:28 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna intrebarea valy Exclamation
Pentru perioada anilor 1600 nu am un raspuns exact, o sa continui sapaturile, insa pentru inceputul anilor 1900 aflam din cartea reverendului Ellison, "The Amateur's Telescope", ca unul din sorturile foarte folosite era un tip de sticla crown denumit pe atunci "optical plate" care avea urmatoarele caracteristici:
n=1,5195 dispersia medie=0,00906 si V=57,33
Acest sort de sticla evident ca nu se mai regaseste intre cele folosite azi, insa dupa caracteristici este oarecum similar cu sticlele din seria K produse de Schott.
Tot de la reverendul Ellison aflam si de manufactura Chance Bros din Birmingham care in acea perioada producea mai multe sorturi de sticle optice dintre care putem aminti cateva:

A605 (hard crown) n=1,5175 dm=0,00856 V=60,5
A569 (soft crown) n=1,5152 dm=0,00906 V=56,9
A458 (light flint) n=1,5472 dm=0,01196 v=45,8
A370 (dense flint) n=1,6124 dm=0,01650 V=37,0
A337 (extra dense flint) n=1,6469 dm=0,01917 V=33,7

La vremea cand lecturam aceasta carte mi s-a parut curios apetitul deosebit al opticienilor din acele vremuri de a combina "optical plate" cu un flint dens pentru realizarea obiectivelor acromate.
Dupa mai multe simulari facute pe softurile specializate am realizat faptul ca aveau mare dreptate:
- o combinatie K10/SF4 (sau K7/SF4) da rezultatele unui mariaj perfect pentru un obiectiv acromat pe cand o combinatie BK7/SF4 aduce mai mult cu un concubinaj dificil ... Laughing

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 18 Noi 2012 12:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sa ne intoarcem la tema principala a topicului nostru nu inainte de a arunca o privire asupra materialului prezentat de Catalin in linkul de mai sus:
Ca parere personala il consider bun si cu un continut foarte interesant. Singurul aspect care ma nemultumeste este acela ca trateaza cromatismul ocularelor aproape exclusiv din punct de vedere teoretic.
Nu trebuie sa va mai spun ca in practica lucrurile sunt mai nuantate. Astfel trebuie sa avem permanent constientizat un aspect esential: niciodata cromatismul longitudinal dezvoltat de un ocular nu va ajunge la nivelul celui dat de obiectiv (chiar daca acesta este foarte bun si are un cromatism rezidual mic). Asadar cromatismul longitudinal care este vizibil la ocular (in special la grosismente mari) este datorat in cea mai mare masura obiectivului. Multi dintre proiectantii de oculare nici nu se chinuie sa minimizeze cromatismul longitudinal al ocularelor, multumindu-se cu o acromatizare partiala ce va duce in final la o subcorectie sau supracorectie cromatica, vizibila tot la grosismente mari. Probabil unii dintre voi ati remarcat schimbarea tonului imaginii date de telescop atunci cand lucrati la astfel de grosismente. Unele imagini capata o tenta caramizie-rosiatica, altele una rece verzui-albastrie.
In privinta cromatismului transversal lucrurile se schimba radical, ocularul fiind acela care introduce in sistem un cromatism considerabil mai mare decat cel al obiectivului. Acesta este deranjant in special la grosismente mici si medii unde trecerile de contrast mare pe imagine apar manjite in violet pe o parte si verde-galbui pe cealalta sau invers, functie si de pozitia ochiului fata de ocular.
Ei bine, pentru aceasta aberatie se duce batalia de catre proiectantii de oculare.
Ocularul Huygens are marele merit de a anula cromatismul transversal intr-un mod miraculos de simplu folosind doar doua lentile plan-convexe.
Cea mai frumoasa descriere a acestui mecanism am gasit-o in Tratatul de Optica al lui David Brewster pe care o redau in imaginea de mai jos:

<a href="https://picasaweb.google.com/lh/photo/m3jppnaWiGaVDiUMX1kZkNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=embedwebsite"><img src="https://lh3.googleusercontent.com/-spdSE6oUPHI/UKiQ_p6ILMI/AAAAAAAAAYE/9Afj8ZcDrXU/s800/HE.jpg" height="800" width="406"></a>

(PS. Am schimbat pe desen o parte din notatii pentru a deveni mai usor vizibile)

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2641

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 18 Noi 2012 15:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mai jos o poza extrasa dintr-o carte de optica , cu ceea ce autorii definesc ca fiind conditia de acromatism aparent .
Imaginea vine in completare la cea postata mai sus de Zoth.

Dupa mersul razelor C si F , se poate intelege (cel putin din punctul de vedere al autorilor Smile ) rolul sistemului optic al ochiului in desavarsirea acromatismului ocularului Huygens.
Daca asa stau lucrurile , inseamna ca cel care l-a creat a fost intr-adevar genial.

catalin.



ior 088.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  142.46 kb
 Vizualizat:  de 13171 ori

ior 088.jpg


Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 18 Noi 2012 19:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aseara pe un topic de-al tau aminteam ca un fascicul colimat ce trece prin pupila ochiului va naste pe retina imaginea unui punct.

Atat desenul lui Brewster cat si cel postat de tine trebuie interpretate intr-un sens mai larg, adica in ideea in care intre dreptele m-r' si n-v' (pe desenul lui Brewster) sau intre dreptele I'c-F'c si I'f-F'f (pe desenul postat de tine) se afla toate celelalte radiatii (culori) din spectrul vizibil. Se formeaza in acest fel (si in ambele cazuri) fascicule colimate de radiatii ce se vor uni pe retina intr-un punct alb sau de culoarea radiatiei dominante. Iata o analogie frumoasa cu ceea ce spuneam aseara!

Citat:
Daca asa stau lucrurile , inseamna ca cel care l-a creat a fost intr-adevar genial.


Iata deci ca asa stau lucrurile Exclamation ... concluziile se trag singure.

Pentru confirmare pun mai jos proiectul unui ocular Huygens (raportul focalelor lentilelor de 3/1) in care se poate vedea ca nivelul de corectie al cromatismului transversal la marginea campului de 35 grade este acelasi cu cel de pe axa optica:

<a href="https://picasaweb.google.com/lh/photo/ZpijY-mORNtvFjEbNmqp-tMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=embedwebsite"><img src="https://lh3.googleusercontent.com/-Ioc3vmT8oVs/UKkRBgwL92I/AAAAAAAAAY0/mGAX8i3ux0Y/s800/corectia%2520cromatismului%2520transversal.jpg" height="545" width="800"></a>

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 18 Noi 2012 22:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O confirmare practică a celor de mai sus: privind printr-o lunetă a dl.Mircea Pteancu am fost frapat efectiv de lipsa aberațiilor cromatice la care mă așteptam fiind vorba de o construcție simplă - una dintre lunetele istorice construite de Mircea din lentile de ochelari. Cred că efectul apare nu numai la ocularele Huygens ci și la astfel de lunete cu lentile simple printr-o alegere potrivită a distanțelor focale și a diafragmelor corespunzătoare.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Noi 2012 16:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Interesant mi se pare faptul ca mai sunt si in ziua de azi voci care spun ca ocularul Huygens este cel mai potrivit ocular ce se poate folosi in combinatie cu un acromat de focala lunga Exclamation
Va trebui sa verificam atat teoretic cat si practic aceasta afirmatie si sa vedem daca in spatele ei se ascunde sau nu, adevarul. Iata o tema de casa pentru amatorii de experimente.
Pana atunci sa aruncam o privire asupra materialului tradus de Erwin: In mare parte afirmatiile prezente acolo se regasesc aproape in toate scrierile contemporane despre ocularul Huygens fiind in general corecte.
Cateva mici corectii as vrea sa fac la materialul tradus:

- variatia raportului intre focalele celor doua lentile ale ocularului Huygens nu conduce la o minimizare a aberatiei de sfericitate policromatica, in schimb permite minimizarea distorsiilor, raportul de 2/1 conferind ocularului o ortoscopicitate excelenta.
Simularea facuta in OSLO pentru un ocular cu raportul intre focalele lentilelor de 3/1 si un altul cu raportul de 2/1 ne arata o minimizare a distorsiilor cu un ordin de marime in favoarea ultimului:

<a href="https://picasaweb.google.com/lh/photo/EIHLjbO1DksFEe--46dg-dMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=embedwebsite"><img src="https://lh3.googleusercontent.com/-V8uRUEDDfhk/ULDL03azgXI/AAAAAAAAAZI/yquulrhniVY/s800/h.jpg" height="800" width="611"></a>

Aceeasi confirmare o gasim scrisa si in cartea lui Dodoc la pagina 473:

Citat:
Pentru o mai buna corectie a distorsiunii, astazi se folosesc oculare Huygens cu urmatorii parametri: f'1=3f'/2=2f'2


- astigmatismul ocularului Huygens este usor pozitiv ducand catre echilibru astigmatismul usor negativ al unui obiectiv refractiv.

- azi campul ocularelor Huygens este centrat de obicei pe o valoare cuprinsa intre 30 si 35 grade.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact