Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
NGC7380_4klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224008
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

DSO / Obiectele cerului profund (II)


Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Armand Popa
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 30 Mar 2017
Mesaje: 516



Localitate: ARAD

MesajTrimis: 08 Mar 2021 18:45 Download mesaj
Titlul subiectului: DSO / Obiectele cerului profund (II)
Raspunde cu citat (quote)

Am separat topicul "DSO / Obiectele cerului profund" incepand cu pagina 101.
Am inchis topicul initial.
Moderator MariusP


super observatii Iulian. Ma bucur sa citesc rapoarte de observatii Smile au devenit destul de rare pe forum din pacate....

Nebuloasa din M46, de pe cer suburban (zona portocalie pe skypollutionmap) am vazut-o usor in dobsonianul de 200. Din centrul orasului, cu dobsonul de 12" nici vorba...Contreaza foarte mult sa fii macar la cer suburban daca nu negru. In ultimul an s-au inmultit enorm de mult becurile cu led, acuma am realizat asta cand am fost in afara orasului. Zici ca orasul e intr-o cupola alba de lumina..trist...nu era asa anul trecut parca Sad

_________________
https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
__________________________
T Newton Omegon 203/1000
T Newton Orion 305/1500
L Bresser Skylux 70/700
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 08 Mar 2021 21:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da. Si la Braila cerul parca nu mai e asa intunecat ca acum cativa ani. Ledurile consuma mai putin si de aceea acum toate strazile au iluminat public, chiar si ulitele de la periferia orasului, de aia poluarea luminoasa a crescut. Plus ca iarna mai sunt si ghirlandele acelea de sarbatori pe strazi care aduc un plus de poluare.
Smile

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 12 Apr 2021 12:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua tuturor. Smile

Aseara tarziu, dupa cateva incercari si teste astrofoto esuate, a venit o pana de curent in toata zona in care stau, nu numai pe strada mea, de s-a facut aproape bezna in curte, iar cerul s-a schimbat radical , dezvaluind mai multe stele decat deobicei. Asa ca am scos repede reflectorul de 150mm , cateva oculare si m-am pus repede pe observatii , sa profit de pana de curent.
Ocularele folosite au fost cel de 40mm Celestron NexStar, pentru cautarea obiectelor, dar si pentru observatii, ocularul de 20mm RK (stock) si ocularul K 12mm japonez (primit de la Erwin), pentru observatii detaliate.

Obiectele observate au fost in mare parte galaxii dar si roiuri globulare si nebuloase planetare, din constelatiile Leul , Fecioara, Coma Berenices, Ursa Major ,Linxul , Hercules ,Draco ,Lyra si Serpens Caput.

Am inceput cu galaxiile din Fecioara si anume:

Galaxia M 60 , bine vizibila la grosismentele de 70x (ocular 20mm) si mai ales de 116x (ocular 12mm), mica , rotunda ,relativ luminoasa.

Galaxia M 59 , la o "aruncatura de bat" de cealalta galaxie, deasemenea bine vizibila, dar ceva mai slab luminoasa decat M 60, la fel de mica si rotunda.

Galaxia M 58 , mai la vest de primele doua galaxii, deasupra unui asterism de forma cifrei 9, relativ greu vizibila, mai slab luminoasa decat M 59, la fel de mica si rotunda.

Galaxia M 87 , foarte bine vizibila, luminoasa, relativ mica si rotunda.

Galaxia NGC 4478 situata in apropiere de M 87, este greu vizibila ,foarte mica si rotunda.

Galaxia M 84 , bine vizibila , mica , usor eliptica si relativ difuza, cu centru usor mai luminos.

Galaxia M 86 , bine vizibila , dar ceva mai slab luminoasa decat M 84 , ceva mai mare decat aceasta, usor eliptica si mai difuza decat M 84.

Galaxiile "Ochii", NGC 4435 si NGC 4438. Prima (NGC 4435) este relativ greu vizibila, eliptica si mica. Cealalta ( NGC 4438) este mai greu vizibila, eliptica si mica.

Galaxia NGC 4461 , situata mai spre nord de galaxiile "Ochii", intre doua stele, este si mai greu vizibila decat NGC 4438 si mai mica .

Galaxiile NGC 4473 si NGC 4477. Prima este relativ usor vizibila, mica si relativ luminoasa, cealalta este ceva mai slab luminoasa ,dar la fel de mica.

Galaxia NGC 4459, este relativ usor vizibila, mica si rotunda.

Galaxia M 88 este si dansa relativ usor vizibila, insa relativ mare, mai slab luminoasa si mai difuza, cu forma eliptica mai evidenta.

Galaxia M 49 , este bine vizibila , relativ mica si relativ luminoasa.

Galaxia "pierduta" NGC 4526 (Lost Galaxy) este relativ usor vizibila , mica si luminoasa.

Galaxia M 104 este poate cea mai bine vizibila dintre toate din constelatia Fecioara, fiind foarte luminoasa in centru, relativ mica si eliptica.

Am trecut in constelatia Leul unde am observat urmatoarele:

Galaxiile din Leo Triplet. M 66 este cea mai bine vizibila, cu centru luminos, de forma eliptica, cu 4 stele in apropiere. M 65 este mai slab luminoasa si mai mica , dar bine vizibila. NGC 3628 a fost " cireasa de pe tort" , fiind vizibila foarte greu, dar mai usor decat de obicei, abia vizibila, avand o forma alungita.

Galaxiile M 105 si NGC 3384. Prima este foarte bine vizibila, luminoasa , rotunda si mica . Cealalta este la fel de bine vizibila, ceva mai mica, dar la fel de luminoasa.

Galaxiile M 95 si M 96. Prima este relativ vizibila , slab luminoasa , mica si usor eliptica. Cealalta este mai bine vizibila, mai luminoasa si rotunda.

Galaxia NGC 2903 este cea mai mare galaxie dintre toate cele observate in constelatia Leul si Fecioara fiind relativ bine vizibila , slab luminoasa si eliptica.

Apoi am trecut in Coma Berenices unde am observat :

Roiul globular M 53 , care se vedea ca o mica sfera difuza , fara detalii, insa bine vizibila.

Galaxia M 64, bine vizibila , relativ mare, usor eliptica , cu centru luminos.

Mai departe am observat in Ursa Major urmatoarele:

Galaxiile M 81,M 82 si NGC 3077. M 81 este foarte bine vizibila, relativ mare, cu centru luminos. M 82 este la fel de bine vizibila, foarte eliptica. NGC 3077 este relativ vizibila , mica si rotunda.

Galaxia M 101 , este greu vizibila, numai centrul mic ,abia vizibil.

Am observat si galaxia NGC 2683 din constelatia Lynxul, fiind mica, eliptica si relativ subtire, relativ slab luminoasa.

Am mai observat roiurile globulare M 3 , M 5 ,M 13 si M 92, toate bine vizibile, M 3 fiind cel mai "zgarcit" la stele rezolvabile, iar M 13 cel mai "generos" , avand stele rezolvabile pana spre centru.

Apoi si doua nebuloase planetare , M 57 din Lyra si "Ochiul pisicii" NGC 6548 din constelatia Draco. Prima a fost relativ bine vizibila, destul de jos pe cer, am deslusit totusi aspectul inelar. Cealalta a fosta mai bine vizibila, mai luminoasa dar foarte mica, cu o usoara tenta verzuie.
Cu aceste doua nebuloase am incheiat sesiunea de observatii pe la 1 noaptea, multumit de aceasta ocazie neasteptata, cu pana de curent. Smile
Sper sa mai am asemenea ocazii, caci in ultimul timp s-au inmultit luminile stradale in zona , marind poluarea luminoasa , vecinul de vis-a-vis si-a pus un proiector care lumineaza si in curte la mine, fiind derajant la observatii.

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 11 Mai 2021 16:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua tuturor. Smile

De curand mi-am perfectionat montura Bresser, inlocuind controlerul Arduino, cu un sistem de comanda OnStep, care este mult mai bun si versatil decat cel bazat pe Arduino, putand controla montura cu ajutorul softurilor tip planetariu, gen Stellarium, de pe laptop,sau prin WiFi de pe telefon ,tableta etc. precum si din telecomanda ST4. Cu acest controler OnStep am revenit in forta la observatii vizuale, mi-a readus placerea de altadata de a face observatii vizuale, care in ultimul timp le lasasem in favoarea astrofotografiei, acum imi este mult mia usor cu cautarea obiectelor si orientarea telescopului spre obiectele vizate, doar dand clic pe obiectul respectiv in Stellarium apoi pe butonul de Slew si telescopul se indreapta spre acel obiect ales de mine.
E drept ca pentru a se orienta precis spre obiectele alese, montura trebuie aliniata polar destul de bine, uneori mai trebuie sa fac corectii fine din telecomanda daca obiectul nu apare in campul celui mai slab ocular (de 40mm), dar aceste situatii sunt relativ rare din ce am observat, de cele mai multe ori obiectul apare in campul ocularului de 40mm, chiar daca nu in centru, dar tot e bine, depinde de cat de bine este aliniata montura, de backlash-ul de pe axele monturii. Deocamdata OnStep poate se poate conecta doar prin USB, cu WIFI-ul are niste probleme de conectare, mai trebuie sa resoftez modulul Wemos D1 WIFI, care nu reuseste sa se conecteze cu modulul de comanda ESP32 din OnStep, dar in rest sunt foarte multumit de OnStep. Smile
Am avut doua ocazii de observatii , una pe 5 mai cand am observat nu mai putin de 38 obiecte si aseara pe 10 mai cand am doborat recordul anterior, cu 49 obiecte observate in interval de 3 ore, pana dupa 1 noaptea. Very Happy In ambele ocazii am folosit telescopul Seben de 150/1400mm si ocularele de 40mm, 20mm si 12mm.

Aseara, 10 Mai am observat urmatoarele:

In Leul (galaxii):

M 66 , foarte bine vizibila, M 65 bine vizibila, mai mica decat M 66, NGC 3628, foarte greu vizibila, alungita. M 105 si NGC 3384 foarte bine vizibile, ambele mici dar luminoase, rotunde. M 96 este relativ bine vizibila, M 95 relativ vizibila si mai mica decat M 96. NGC 3377,situata mai la nord, aproape de steaua k Leo, este relativ bine vizibila,
NGC 3412 relativ bine vizibila, mica si luminoasa. NGC 3507 apare fix in dreptul unei stele de magnitudinea 10 conform Stelarium, observatia acelei stele pare sa confime acesta afirmatie , in dreptul acelei stele am vazut ceva difuz in jurul ei, dar foarte slab vizibil. NGC 3607 este relativ bine vizibila, mica, eliptica, NGC 3608 din preajma sa este relativ greu vizibila, foarte mica si rotunda.
NGC 3626 de mai la est de aceste doua galaxii este ceva mai greu vizibila decat NGC 3607 si foarte mica. NGC 3655 este foarte greu vizibila si foarte mica.

In Fecioara:

M 60 ,foarte bine vizibila, la fel si M 59 din preajma ei(ceva mai slab luminoasa decat M 60), ambele mici luminoase si rotunde. M 58 este relativ bine vizibila si ea, dar este eliptica si cu stralucire de suprafata mai mica. M 89 este mai bine vizibila decat M 58 ,luminoasa ,mica si rotunda.
M 90 in schimb, este relativ greu vizibila,dar cu centru relativ luminos, mai bine vizibil la grosismente mai mari. M 87 este foarte bine vizibila, luminoasa ,rotunda si relativ mica, NGC 4478 din preajma sa este greu vizibila si foarte mica. M 84 este foarte bine vizibila,luminoasa, M 86 ceva mai slab luminoasa dar bine vizibila. NGC 4435 este relativ vizibila, NGC 4438 relativ greu vizibila, ambele de forma eliptica.
NGC 4697 este relativ bine vizibila, mica si eliptica. NGC 5634, roi globular aflat intre stelele Syrma/ Iota Vir si Mu Vir, este bine vizibil, mica si difuz, fara detalii.

In Coma Berenices:

NGC 4461 este relativ greu vizibila, NGC 4458 este in schimb foarte greu vizibila. NGC 4473 este relativ bine vizibila, mica si rotunda, NGC 4477 este ceva mai greu vizibila decat NGC 4473, la fel de mica si rotunda.
NGC 4459 este bine vizibila, mica si luminoasa, M 88 este si ea relativ bine vizibila, insa mai mare ,slab luminoasa si eliptica, iar la sud de galaxie am observat si o stea dubla cu separatie relativ mica, cu componenta B la sud-vest de steaua principala, dubla fiind asimetrica.
Mai departe, M 91 este greu vizibila,rotunda, la fel ca si M 100, M 98 abia se zaresste, fiind alungita si subtire, orientata cu muchia spre noi. M 99 este ceva mai vizibila, dar tot greu se vede,fiind mai rotunda decat eliptica.
In schimb M 85 se vede foarte bine, fiind luminoasa ,rotunda si avand o stea de mag. 11-12 foarte aproape de nucleu, spre nord. NGC 4450 este si ea relativ bine vizibila, ,mica si rotunda, dar NGC 4651 ,Galaxia Umbrela este greu vizibila,foarte slab luminoasa, mica si eliptica.
Galaxia M 64 este foarte bine vizibila, relativ mare, cu centru luminos, difuza pe margine, relativ elptica. NGC 4494, deasemenea este luminoasa, foarte bine vizibila, insa mult mai mica si rotunda. NGC 4565 Needle este relativ bine vizibila, foarte subtire si alungita. Deasemenea si galaxia NGC 4725 mai este la fel de bine vizibila,fiind mica si rotunda.
In afara de aceste galaxii am mai observat la sfarsit si roiurile globulare M 5 ,M 13, M 71 si nebuloasele planetare M 57 si M 27 ,apoi am incheiat observatiile pe la ora 1:30 naptea, multumit de de seara minunata cu cer limpede si de maratonul de observatii.

Pe 5 mai am observat urmatoarele:

In Fecioara:

M 60, M 59 ,M 58, M 89, M 90 , M ,87 ,NGC 4478, M84 ,M 86 ,NGC 4435 , NGC 4438 ,M 49 foarte bine vizibila si luminoasa, NGC 4526 Lost Galaxy ,deasemenea ,bine vizibila, mica si eliptica, M 61 greu vizibila, foarte slab luminoasa, M 104, foarte bine vizibila, foarte luminoasa, eliptica-alungita, cu centru foarte luminos, cvasistelar, NGC 4216, relativ bine vizibila alungita si subtire (cu muchia indreptata spre noi), relativ luminoasa.

In Coma Berenices:

NGC 4461, NGC 4458, , NGC 4473, NGC 4477, NGC 4459, M 88, M 91, M 100, M 99, M 85 si M 64.

In rest ,am mai observat roiurile globulare M 5 din Serpens Caput,M 13 , galaxia NGC 6207 (greu vizibila si foarte mica), roiurile M 92 (foarte bine vizibil, cu stele rezolvabile pe margine) si NGC 6229 (bine vizibil ,mic fara detalii) din Hercules si roiurile globulare M 10 (bine vizibil, relativ mare cu stele rezolvabile) si M 12 (relativ vizibil, slab luminos, cu stele rezolvabile) din Ophiucus.

Cred ca si in seara o sa am parte de acelasi cer senin si limpede si o sa ies din nou la un nou maraton de observatii. Smile

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Mai 2021 05:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bravo! La cât mai multe! Smile
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 12 Mai 2021 06:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

1 obiect aproape la 2 minute este ceva! Felicitari!
_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 12 Mai 2021 15:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc tuturor pentru felicitari. Smile

Aseara am mai iesit din nou la observatii, cerul fiind la fel de limpede ca si pe 10 mai. Am ales sa folosesc metoda clasica de cautare a obiectelor,cea cu privitul prin cautatorul telescopului si rasfoitul atlasului stelar la lumina slaba rosie a unei veioze speciale, insa cu ajutorul motorizarii de la montura, miscand montura din telecomanda, nu manual ,cu mana, ca in cazul monturii Dobson, cand aveam telescopul de 150mm montat pe acesta.
Randamentul insa a scazut la jumatate, fata de metoda cu montura conectata la Stelarium de pe laptop, am observat numai 22 obiecte in aproape 3 ore, pana la 1 noaptea, fiindca metoda clasica este mai anevioasa, trebuie sa privesti cand pe atlas, cautand un "traseu de navigare" din punctul unde este orientat telescopul, pana in punctul unde este situata urmatoarea tinta aleasa de pe atlas, cand in cautatorul telescopului, apoi in ocularul cel mai slab si cu campul cel mai mare de pe telescop, apoi iar pe atlas si tot asa mai departe, pana cand nimeresti obiectul respectiv. Dar cu toate acestea, sesiunea a fost una frumoasa, cu obiecte interesante, situate in regiuni de cer putin explorate de mine pana acum, cum ar fi partea sudica a constelatiilor Leul si Fecioara. Smile

Am observat urmatoarele obiecte, aproape toate galaxii, dar si un quasar :

In constelatia Leul :

NGC 3810, galaxie greu vizibila, mica ,foarte slab luminoasa, NGC 3640, relativ vizibila mica si slab luminoasa si NGC 3521 ,cea mai luminoasa galaxie dintre cele trei observate in Leul, fiind usor vizibila si mica.

In constelatia Fecioara (Virgo) :

NGC 4570 , o galaxie relativ bine vizibila si mica, NGC 4535 in schimb este foarte greu vizibila, NGC 4365, relativ bine vizibila, mica, eliptica. NGC 4261, este relativ vizibila, slab luminoasa , mica si rotunda, NGC 4281 este greu vizibila si mica.
3C 273, quasarul cel mai stralucitor optic, situat la vreo 5 grade spre nord-vest de steaua Porrima Gamma Vir) si la peste 3 grade nord-est de Zaniah (Eta Vir), a fost obiectul cel mai greu de gasit, mi-a luat mai bine de 10 min. pana ce l-am reperat , a trebuit sa caut pe net o harta precisa cu zona in care se afla quasarul ,deoarece atlasul nu oferea o pozitie precisa a acestuia , am reglat luminozitatea telefonului la minim si privind cand pe ecranul telefonului, la harta cu 3C 273, cand la ocular, am gasit in sfarsit zona in care se afla quasarul. Abia la grosismentele de 116x (cu ocularul de 12mm ) si 155x (cu ocularul de 9mm) am reusit sa zaresc quasarul, care se afla la 2,5 miliarde de ani-lumina de noi, foarte greu vizibil , ca o stea foarte palida. Smile L-am observat pentru prima oara acum trei ani, cu reflectorul de 114mm, dar este dificil de observat si cu reflectorul de 150mm.
Mai departe, tot in Fecioara am observat: NGC 4527, o galaxie greu vizibila, mica, foarte slab luminoasa si eliptica, NGC 4179 este relativ bine vizibila, ,mica si relativ luminoasa, situata langa un grup de 5-6 stele de mag. 7-8, undeva la 2,5 grade nord-est de steaua Zaniah (Eta Vir) NGC 4030 este relativ vizibila, mica si relativ luminoasa, eliptica, NGC 4546, relativ bine vizibila,relativ luminoasa, mica si eliptica, NGC 4666 in schimb este greu vizibila, mica si eliptica, difuza. NGC4665 este relativ vizibila, , mica si relativ slab luminoasa, NGC 4636, relativ vizibila, slab luminoasa, mica, rotunda si difuza, NGC 4643, este relativ bine vizibila, relativ luminoasa, mica si rotunda, NGC 4753 este relativ vizibila, slab luminoasa, mica ,eliptica si difuza. Galaxia NGC 4699 este in schimb bine vizibila,luminoasa, mica si rotunda, dar NGC 4995 este foarte greu vizibila, abia zarindu-se, NGC 4958 este relativ bine vizibila, relativ luminoasa, foarte mica si rotunda si ultimul obiect observat aseara ,galaxia NGC 4856,este relativ greu vizibila, mica si slab luminoasa.

In aceste trei seri (5, 10 si 11 mai 2021) am observat cam 109 obiecte de cer profund ,din care majoritatea galaxii, apoi si roiuri globulare, ceva nebuloase planetare si un quasar.
Printre acestea , 6 galaxii sunt pentru prima oara observate, anume : NGC 3507 din Leo, cea care se observa fix in dreptul unei stele de m=10, NGC 4458, NGC 4535, NGC 4281, NGC 4665 si NGC 4995 din Virgo. Cu aceste galaxii am ajuns la 198 galaxii observate din 2016 si pana in prezent. Smile

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Marian72
Membru
Membru


Data inscrierii: 15 Oct 2020
Mesaje: 9



Localitate: Miercurea Ciuc

MesajTrimis: 12 Mai 2021 21:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari pentru performanta!
Se poate spune ca deja ai inceput productia de serie.
Toate cele bune! Cer senin!
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Mai 2021 22:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Acuma deja devenim invidioși! Very Happy

Din păcate nu am mai putut face deloc observații în ultima vreme. Sad

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 13 Mai 2021 08:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari pentru Quasar, fiind un obiect de magnitudine 14 deci mult peste limita instrumentului tau de 114mm si cam limita celui de 150mm!
_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 13 Mai 2021 11:56 Download mesaj
Titlul subiectului: m
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc. Smile

Stellarium si catalogul aferent atlasului Deep Sky Hunter catalogheaza quasarul 3C273 ca avand magnitudinea 13, deci la limita reflectorului de 114mm si chiar a reflectorului de 150mm, de aceea m-am incumetat sa il observ.
Acum ,nu stiu sigur daca magnitudiea atribuita quasarului de Stellarium este cea reala, este posibil ca cu reflectorul de 114mm, acum trei ani sa fi observat defapt vreo stea de langa quasar,in locul acestuia, caci sunt cateva stele in imediata vecinatate a quasarului,cu magnitudini apropiate de magnitudinea quasarului, care ingreuneaza gasirea lui. Dar cu reflectorul de 150mm, sigur l-am observat, caci de data acesta, l-am cautat mai temeinic, mai atent, iar reflectorul de 150mm este mai luminos decat cel de 114mm ,la vizual. Smile

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Armand Popa
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 30 Mar 2017
Mesaje: 516



Localitate: ARAD

MesajTrimis: 13 Mai 2021 20:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Luni, 11 Mai 2021, vremea se arata foarte buna , iar prognozele meteo au promis cer senin si seeing bun toata noaptea. Am decis sa ma duc la locul de observatii gasit anul trecut, destul de aproape de Arad (70km), la Grosii Noi, unde cerul este Bortle 2. Am ajuns pe la ora 21:30, am montat telescopul dobsonian 203/1000 cu ocularul zoom Baader 8-24 Mark IV si am asteptat sa se intunece. Locatia se vede aici:

https://www.google.com/maps/@46.124501,22....,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1sClYXSZifBlZvKH-QwkwR9w!2e0!7i13312!8i6656

De o vreme (de un an si ceva) lucrez la completarea listei de observatii Herschell 400, cea ce inseamna ,ca imi organizez observatiile astfel, incat sa observ cat mai multe obiecte din lista. Si in aceasta iesire mi-am propus sa termin galaxiile din constelatiile Carul mare si Virgo si sa completez cu obiecte din Cvn, Dra, Leo. Dupa observatiile din aceasta seara am adus lista la 385 de obiecte observate. Cele 15 obiecte ramase sunt din constelatiile de vara ..in general Scorpionul si Sagetatorul.

Aplicatia folosita pentru cautare, este Skysafari 6 Pro in modul rosu, pe telefonul mobil. Am setat sa vad pe ecran marcat cu cercuri campurile vizuale ale cautatorului si a ocularelor. Cercul exterior echivalent cautatorului RACI 10x50 si cele 2 cercuri interioare echivalente ocularelor folosite

Am inceput sesiunea de observatii cu obiecte din crepuscul. Am observat planeta Mercur si Marte. La ambele se vede doar faza dupa care am continuat cu cateva duble si pe parcurs ce sa intunecat, am trecut la observarea obiectelor deep sky.
Am ramas impresionat cat de bine se vede si cate detalii apar la Galaxia M51 cu NGC5195 si galaxia M101.

In cursul noptii am vazut si 7 meteori sporadici si am observat si o trecere a statiei spatiale internationale si trecerea satelitilor Starlink 24, la care am reusit sa si fac o poza cu telefonul.



Cu binoclu Champion 10x50 am vazut M81 si M82, M103 si roiul dublu din Perseu.

Am reobservat si Nova 1405 din Casiopeia, care in ultimele zile a crescut foarte mult in luminozitate. In binoclu se vede foarte bine, dar a devenit vizibil si cu ochiul liber


Am terminat sesiunea de observatii la ora 4:00, am luat micul dejun pregatit, am baut un ceai si am asteptat ora 5:00 ca sa pot pleca spre casa, dat fiind restrictiile de circulatie intre orele 22-05

[/url]



lista pregatita.jpg
 Descriere:
Acesta este o parte din lista pregatita inaintea sesiunii de observatii. Tot pe foaia acesta trec si celelalte obiecte observate "in drum" spre obiectele de pe lista.
 Marime fisier:  395.67 kb
 Vizualizat:  de 8202 ori

lista pregatita.jpg



skysafari.jpg
 Descriere:
Aplicatia folosita pentru cautare, este Skysafari 6 Pro in modul rosu, pe telefonul mobil. Am setat sa vad pe ecran marcat cu cercuri campurile vizuale ale cautatorului si a ocularelor. Cercul exterior echivalent cautatorului RACI 10x50 si cele 2 cercuri
 Marime fisier:  48.08 kb
 Vizualizat:  de 8202 ori

skysafari.jpg



starlink.jpg
 Descriere:
Starlink 24, a trecut la ora 3:48AM
 Marime fisier:  6.69 kb
 Vizualizat:  de 8202 ori

starlink.jpg



lista observatii.jpg
 Descriere:
Lista obiectelor observate
 Marime fisier:  55.87 kb
 Vizualizat:  de 8202 ori

lista observatii.jpg



lista hershell.jpg
 Descriere:
Obiectele din lista H400
 Marime fisier:  16.88 kb
 Vizualizat:  de 8202 ori

lista hershell.jpg



_________________
https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
__________________________
T Newton Omegon 203/1000
T Newton Orion 305/1500
L Bresser Skylux 70/700
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 14 Mai 2021 07:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Foarte prolific! Felicitari! Multumim ca ne impartasesti cate ceva din experinta ta bogata!
_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 14 Mai 2021 15:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari pentru observatii Armand. Very Happy Mai ai putin si termini lista Herschell 400 de observat. Smile Eu am terminat doar lista cu obiecte Messier pana acum, dar cu obiectele din lista Herschell 400 inca mai am destul de mult de observat. Spor la observatii si cer senin. Smile
_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Mai 2021 23:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Înainte să citesc raportul lui Armand acum seara am fost la Mircea Pteancu la Arad iar el m-a informat despre locul de observații găsit de Armand la Groșii Noi unde e cer negru tuci și care este sine qua non pentru a observa cu un telescop obișnuit și ușor de cărat cum este 200mm, pentru astfel de obiecte slab luminoase. Aș participa bucuros la o ieșire cu voi, în caz că mai ajung prin zonă și este senin, mai ales că în sfârșit se preconizează măsuri de relaxare și în plus suntem deja imunizați.

Salutări de la Mircea observatorilor "înrăiți"! Sper că va reveni curând pe forum.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 11
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact