Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180919_232429_113x_clavius.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224028
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

orientarea pe bolta cereasca


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Mecanica Cereasca

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
rugy
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Mar 2009
Mesaje: 434

Motto: cer senin

Localitate: ORADEA

MesajTrimis: 27 Noi 2016 21:16 Download mesaj
Titlul subiectului: orientarea pe bolta cereasca
Raspunde cu citat (quote)

Acest articol se vrea a fi un mic ghid de orientare pe bolta cereasca,util incepatorilor in aceasta disciplina frumoasa care este astronomia .
Pentru inceput o sa definim termenii folositi in orientarea pe bolta cereasca,si sa incepem chiar cu :
Bolta cereasca,sau sfera cereasca este o sfera imaginara de raza foarte mare (ma feresc sa zic infinita) care are in centrul sau observatorul ,ochiul uman in cazul nostru.Pe suprafata sa interioara sunt proiectate toate corpurile ceresti,ea inconjurând observatorul in toate directiile.
Verticala locului
Linia data de firul cu plumb ce trece printr-un loc de pe suprafata Pămîntului si centrul sau,
se numeste verticala locului.Ea este directia(vectorul) fortei de gravitatie.
Zenitul
Punctul vizibil de deasupra observatorului unde verticala locului inteapa sfera cereasca,se numeste zenit.
Nadir
Punctul invizibil situat sub observator unde prelungirea verticalei locului inteapa sfera cereasca,poarta numele de nadir.
Orizontul este:
Linia care desparte partea vizibila de partea invizibila a sferei ceresti.Planul dus prin centrul sferei ceresti,perpendicular pe verticala locului taie sfera cereasca in doua,linia dintre cele doua jumatati este linia orizontului. Linia imaginara a orizontului independenta de limitarea privirii datorate reliefului terestru este Orizontul Astronomic
Axa lumii (imi place denumirea asta)
In multe probleme de astronomie raza Pămîntului e neglijabila in raport cu raza sferei ceresti,in acest caz centrul Pămîntului coincide cu centrul sferi ceresti.Linia care trece prin centrul sferei ceresti si este prelungirea axei de rotatie a Pămîntului este axa lumii. Axa de rotatie este numita si axa polilor ea este inclinata fata de planul orbitei Pămîntului cu 66 grade si 34 minute.
Axa lumii inteapă sfera cereasca in doua puncte:polul Nord ceresc si polul Sud ceresc.Polii ceresti ramân nemiscati in timpul miscării aparente a sferei ceresti.Polul Nord ceresc se afla in constelatia Ursa Mica foarte aproape de Steaua Polara,iar polul Sud ceresc se afla undeva in constelatia Octant din emisfra sudica.
Ecuatorul ceresc
Marele cerc aflat la intersectia dintre sfera cereasca si planul dus prin centrul ei perpendicular pe axa lumii este ecuatorul ceresc,el imparte sfera cereasca in doua emisfere.
Ecuatorul ceresc intîlneste orizontul astronomic in doua puncte:Est si Vest
Meridianul
Cercul de pe sfera cereasca care trece prin polul Nord ceresc si Zenitul locului se numeste meridianul locului ,aceeasi definitie e valabila si pentru emisfera sudica numai ca cercul trece prin polul Sud.Se observa usor ca fiecarui observator de pe suprafata Pămîntului îi corespunde alt meridian
Cercul de declinatie
este cercul de pe sfera cereasca ce trece prin astrul observat si polul ceresc.
Culminatia
reprezinta cea mai mare inăltime desupra orizontului pe care o atinge un astru de pe sfera cereasca in miscarea sa zilnica,aceasta are loc când astrul respectiv trece peste meridianul locului.
Ecliptica
Traiectoria anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca poarte numele de ecliptica.
O precizare:Axa de rotatie a Pămăntului este inclinata fata de planul orbitei sale cu 66grade si 34minute ,rezulta ca planul eclipticei face un unghi de 23grade si 26 minute cu ecuatorul ceresc.Ecliptica intersecteaza ecuatorul ceresc in doua puncte :punctul vernal si punctul autumnal,Soarele in miscarea sa anuala trece prin punctul vernal la data de 21 martie in unii ani 20 sau 22,din emisfera sudica in emisfera nordica.Punctul vernal se afla acum in constelatia Vărsatorul.
Prin punctul autumnal Soarele trece din emisfera nordica in emisfera sudica la data de 23 septembrie.
Ecliptica mai are se intelesul de orbita reala a Pămîntului prin spatiu,o elipsa care are in unul dintre focare Soarele.
Zodiacul
Zona de pe sfera cereasca ce contine constelatiile asa zise zodiacale,situata de oparte si de alta a eclipticei .In miscarea aparenta anuala pe sfera cereasca ,Soarele trece prin 12 constelatii zodiacale:Pestii;Berbecul;Taurul;Gemenii;Racul;Leul;Fecioara;Balanta;Scorpionul;Sagetatorul;Capricornul;Varsatorul.
Pentru azi atît ajunge ,continuarea cu sisteme de coordonate, data viitoare.



DSC00159.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  158.12 kb
 Vizualizat:  de 6702 ori

DSC00159.JPG



DSC00158.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  165.14 kb
 Vizualizat:  de 6701 ori

DSC00158.JPG



DSC00136.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  157.86 kb
 Vizualizat:  de 6700 ori

DSC00136.JPG


Sus
rugy
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Mar 2009
Mesaje: 434

Motto: cer senin

Localitate: ORADEA

MesajTrimis: 18 Dec 2016 13:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Inainte de a vorbi despre sistemele de coordonate astronomice sa vorbim putin despre notiunea de timp.

Definirea notiuni de TIMP este foarte dificila din toate punctele de vedere ,atît fizic,filozofic sau psihologic.In acceptiunea actuala timpul este o masura a producerii evenimentelor si transformarilor din intregul univers,este a patra dimensiune a universului diferita de cele trei dimensiuni spatiale.
Timpul ordoneaza evenimentele si transformarile din directia „cauza” spre directia „efect”.Cum evenimentele si transformarile nu pot exista in afara materiei si enegiei, sau altor forme de organizare a ei ,nici notiunea de timp nu exista in lipsa materiei sau diferitelor forme de manifestare a ei.Intr-un loc in care nu exista nici un eveniment sau transformare nu exista nici timp,introducind un observator in acel loc automat influentam acea zona si introducem notiunea de timp. Intr-un loc unde se produc putine evenimente si procese timpul se deruleaza incet, dimpotriva intr-un loc din spatiu unde sunt multe transformari(evenimente si procese fizice) timpul se deruleaza foarte repede.

Timpul astronomic.Rotatia Pămîntului in jurul axei sale ,si micarea de revolutie in jurul Soarelui stau la baza diferitelor sisteme de masurare a timpului astronomic .Pentru masurarea timpului astronomic s-a convenit sa se foloseasca ca repere urmatoarele puncte:
a)punctul vernal ,pentru timpul sideral
b)centrul discului vizibil al Soarelui,pentru timpul Solar adevarat
c)un punct fictiv numit Soarele mijlociu pentru timpul Solar mediu


Timpul necesar unei rotatii complecte a Pămîntului in jurul axei sale masurat,pe acelasi meridian fata de stelele fixe de pe sfera cereasca,este timpul sideral.O zi siderala are 23ore 56min 04secunde.Timpul sideral Ts este timpul scurs de la momentul culminatiei superioare a punctului vernal păna la momentul dat.

Timpul masurat,pe acelasi meridian, intre doua culminatii superioare consecutive a centrului discului Solar este timpul Solar adevarat notat cu To.Se observa ca ziua Solara adevarata incepe in momentul culminatiei superioare adica la miezul zilei,in practica acest fapt nu e convenabil,si a fost definit timpul solar civil adica To = to +12h. to este unghiul orar al Soarelui.

Deoarece miscarea Soarelui pe ecliptica nu este uniforma,s-a introdus notiunea de Soare mijlociu ecliptic,aceasta este un punct fictiv care se misca uniform pe ecliptica cu viteza medie a Soarelui adevarat.Proiectia Soarelui mijlociu ecliptic pe ecuatorul ceresc este Soarele mijlociu ecuatorial ,el se misca uniform pe ecuatorul ceresc cu viteza constanta a Soarelui mijlciu ecliptic.
Itervalul de timp masurat,pe acelasi meridian, intre doua culminatii INFERIOARE a Soarelui mijlociu ecuatorial este ziua Solara medie.1zi solara medie =1zi siderala + 3min 56sec


Timpul sideral si timpul solar ,definite mai sus sunt timpi locali,raportati la meridianul locului
Timpul Solar mijlociu masurat pe primul meridian al globului terestru se numeste timp universal notat cu Ts.


Dupa aceste consideratii despre masurarea timpului astronomic sa trecem la coordonatele astronomice.

Sistemele de referinta fata de care stabilim pozitia unui astru pe sfera cereasca formeaza coordonatela astronomice,la rândul lor ele se raporteza la trei elemente fundamentale :un plan fundamental,o axa fundamentala si un punct de referinta,in functie de cele enumerate mai sus avem mai multe feluri de coordonate astronomice,noi o sa vorbim doar de trei ,cele mai utilizate.

1)Coordonatele astronomice orizontale,au ca elemente fundamentale :planul format de orizontul
astronomic ,axa Zenit Nadir si punctul de referinta ,punctul Sud al observatorului.
Marimi importante sunt (a) azimut :distanta dintre punctul sud si cercul orar al stelei masurat in grade 0 si 360grade punctul Sud ,90grade Vest ,180grade Nord si 270grade Est
(h) inaltimea sau unghiul de distanta , masurat pe cercul orar al astrului fata de planul fundamental ,planul orizontului astronomic,se masoara in grade :0grade orizontul,90grade Zenitul observatorului . In practica exista montura numita AltAzimutala, care prin modificarea parametrilor azimut si inaltime poate sa compenseze misarea aparenta a sferi ceresti si prin aceasta sa mentina un câmpul vizual astrul observat.

2)Coordonatele astronomice orare,au ca elemente fundamentale:planul format de cercul ecuatorul ceresc ,axa dintre polii cesesti Nord Sud ,si ca punct de reper,punctul aflat la intersectia dintre meridianul locului si ecuatorul ceresc. Marimi importante sunt (t) unghiul orar,masurat pe ecuatorul ceresc intre punctul de referinta si cercul orar al astrului,unghiul orar se masoara in ore sau grade incepâd de la intersectia dintre ecuatorul ceresc si meridianul locului ,catre Vest.
(d)declinatia este distanta unghiulara masurata pe cercul orar al astrului intre ecuatorul ceresc si astru,se masoara in grade 0grade ecuatorul ceresc ,+90grade polul Nord ceresc si -90grade polul Sud ceresc.In acest caz se observa ca marimea (d) nu este dependenta de locul observatiei,dar unghiul orar se modifica in functie de loc.


3)Coordonate astronomice ecuatoriale,au ca elemente fundamentale planul format de cercul ecuatorul ceresc,axa dintre polii ceresti Nord Sud,si ca punct de referinta s-a luat tocmai punctul vernal(unul din cele doua puncte de intersectie dintre ecliptica si ecuatorul ceresc)
Marimi importante sunt:(RA) ascesia dreapta,unghiul format intre punctul vernal si cercul orar al astrului,se masoara in ore incepând de la punctul vernal , zero ore pâna la 24ore.Punctul vernal are coordonatele RA=0h si declinatia 0grade.A doua marime ,declinatia (d) am definit-o la coordonatele orare.Coordonatele ascesia dreapta (RA)si declinatie (d) se observa ca nu depind de meridianul locului.
In practica exista montura numita ecuatoriala ,care dupa punerea in pol,poate sa compenseze miscarea de rotatie a Pământului si mentinerea in cimpul vizual al astrului observat ,prin modificarea unui singur parametru si anume ascesia dreapta (RA).



DSC00167.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  132.57 kb
 Vizualizat:  de 6551 ori

DSC00167.JPG



DSC00166.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  129.42 kb
 Vizualizat:  de 6549 ori

DSC00166.JPG



DSC00168.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  175.71 kb
 Vizualizat:  de 6548 ori

DSC00168.JPG


Sus
rugy
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Mar 2009
Mesaje: 434

Motto: cer senin

Localitate: ORADEA

MesajTrimis: 13 Ian 2017 13:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O mica erata: Timpul masurat pe primul meridian (meridian zero) ,este timpul universal si se noteaza cu Tu.

In continuare o sa vorbim depre cele doua tipuri de monturi astronomice,montura orizontala (alt azimutala) si montura ecuatoriala.
.Fiecare montura care sustine un instrument astronomic are doua axe de libertate in jurul carora poate sa se roteasca instrumentul, o axa principala si o axa secundara.
Axa principala la fiecare tip de montura trebuie sa fie perpendiculara pe planul fundamental, (din definirea sistemelor de coordonate astronomice) la montura alt azimutala (orizontala)axa principala este perpendiculara pe planul orizontului ,iar la cea ecuatoriala axa principala e perpendiculara pe planul format de marele cerc al ecuatorului ceresc.Daca la montura orizontala este destul de simplu de asigurat conditia de perpendicularitate a axei principale pe planul fundamental,prin punerea trepiedului monturii orizontal pe sol(se foloseste bula cu apa),la montura ecuatoriala trebuie facute anumite reglaje pentru a asigura perpendicularitatea pe planul fundamental.
Stim ,din definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale ca axa lumii (axa dintre polii ceresti Nord si Sud) este perpendiculara pe planul format de ecuatorul ceresc,deci v-a trebui sa reglam in asa fel montura incat axa principala (axa RA) sa fie paralela cu axa lumii,(dimensiunea Pamintului este neglijabila in acest caz ,fata de dimensiunea sferei ceresti)Dar cum realizam acest lucru ? Pur si simplu prin indreptarea asei RA catre polul Nord ceresc.

Intrebare. In ce punct de pe suprasfata globului terestru ,montura ecuatoriala are aceleasi caracteristici ca si montura orizontala?



DSC00195.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  114.95 kb
 Vizualizat:  de 6414 ori

DSC00195.jpg



DSC00194.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  171.74 kb
 Vizualizat:  de 6413 ori

DSC00194.JPG


Sus
Matrixul
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Iun 2012
Mesaje: 420



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 16 Ian 2018 18:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari pentru topic, eu il gasesc foarte util iar desenele ajuta foarte mult.
_________________
Un Om, cu bune si rele. Din praf de stele...
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Mecanica Cereasca

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact