Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180913_194042_039x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 223822
Numar de utilizatori inregistrati: 2820
Cel mai nou utilizator inregistrat: VIO77
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Jenoptem 10x50W


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 06 Mai 2017 15:56 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Jenoptem 10x50W
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Jenoptem 10x50W

In principiu asa cum ziceam, un binoclu inca extrem de scump, in pofida varstei lui, nu prea isi merita un review. Doar spunem ca este un binoclu foarte bun si gata.
Si totusi ar fi nedrept sa nu spunem cateva cuvinte si despre el atata timp cat si ceilalti frati ai lui mai mici sau mai mari si-au gasit locul aici pe forum. Voi insista doar pe deosebiri fata de Dekaris10x50 cu care a fost comparat real time. Jenoptem este emisia “ieftina” a lui CZ. In fapt pretul mic apare din partea mecanica si lantul de productie dar nu si din partea de optica. Meritul german a fost in optimizarea liniei de productie, astfel incat mecanica in sine si optica nu au avut de suferit. Sunt de cea mai buna calitate. Binoclul ajuns la mine a fost facut undeva dupa anii 70 pana in anii 80, serialul era cazut si a fost inlocuit cu o rondea din piele. De altfel in stare excelenta, chiar perfecta as spune, optic si mecanic, un binoclu nu prea folosit. Optica este formata din obiectiv dublet si ocular cu 4 lentile in 3 grupuri. Depunerile, puternice, au albastru , mov-violet si maroniu si pe obiective si pe oculare. Interesant este ca alaturi de Dekaris 10x50 apare o diferenta. Daca la Dekaris exista o virare “clasica” CZ spre galben, la Jenoptem aceasta exista dar in proportie de 50%. De aici si placuta surpriza, respectiv o senzatie de luminozitate mai mare la acesta din urma. In rest totul este identic.
Date tehnice Jenoptem 10x50W
Obiective [mm] = 50
Magnificatie [x] = 10
Camp vizual [grade] = 7.3
Camp liniar [m/m] = 128/1000
Pupila Iesire [mm] = 5
Eye relief [mm] = 12
Dist. Min. de focusare [m] = 4.3
Prisme Bak-4/Porro = A.R. mov pal
Dimensiuni [mm] = 178x199
Greutate [g] = 1020 (cu tot cu cureaua de prindere)
Montare pe trepied = Nu
Sistem de focus=central
Informatii aditionale= fabricat in perioada1971-1990

Atat in mod terestru cat si astro, un binoclu foarte bun, dupa cum era si de asteptat. Si desi in regim terestru creeaza senzatia de putin mai luminos decat Dekarem 10x50, in fapt as spune ca este doar o impresie caci in regim astro sunt identice performantele.
Impresionanta este precizia prelucrarii mecanice. Prismele au extrem de putin loc pentru reglaj, acesta facandu-se preponderant din excentrice. Nu sunt suruburi de reglaj.
Si totusi mai sunt cateva diferente intre cele doua versiuni. Garniturile de la capacele corpurilor port prisme sunt simple foi din vinilin subtire, si nicidecum cauciuc (plastic cauciucat) ca si la modelele mai vechi. Efectul antipraf este mult redus. Garniturile de la obiective , exista, dar la randul lor sunt dintr-un plastic de slaba calitate si mentinute pe pozitie de capacul din table ambutisata ce acopera capatul tubului port obiectiv. Din nou un efect redus de protectie (lentilele obiectiv acumulasera o cantitate importanta de mizerie in zona marginala). La acest model s-a renuntat la sistemul de conuri duble anticondens a tuburilor obiectivelor, tubul fiind simplu precum similarele japoneze ale vremii. Au fost scoase si conurile din masa plastic sau bachelita din capatul spate al tubului port obiectiv dar lasate totusi tablitele de protectie de pe prismele din fata.
Si pentru ca sa ramanem la zona similara de test a fost incercat pe regim terestru cu TS 10x50 LE. Aici as spune ca a performat identic. Practic virarea spre galben ale celor doua binocluri testate este identica, de aici as spune si egalitatea. A fost necesara infruntarea cu Lacerta 10x50 pentu ca Jenoptem sa piarda putin la capitolul luminozitate. De mentionat este inclusiv eye relieful destul de mic, conceput probabil ca si obligativitate de a introduce globul ocular in zona protejata, de lumina parazita, a eyeshildului. Totusi era ceva mai interesant un eye–relief mai mare. Frumos campul vizual mare si cuprinzator chiar daca neclaritatea incepe undeva la 25% de margine, aceasta nu deranjeaza de loc.
Cu bune si cu ceva rele , totusi Jenoptem 10x50W ramane un “classic”, inca in viata, care ofera ceea ce eu numesc “placerea de a privi”. Deci recomandat cu toata caldura atat terestru cat si astro.



Jenoptem10x50Wmic.jpg
 Descriere:
Jenoptem 10x50W un “classic”, inca in viata, care ofera “placerea de a privi”.
 Marime fisier:  1.06 MB
 Vizualizat:  de 2766 ori

Jenoptem10x50Wmic.jpg


Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 22 Mai 2018 18:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Primul contact cu un Carl Zeiss Jena 10x50 a fost un Dekarem al unui coleg de munca, in timpul unei excursii in Delta Dunarii. Impresia a fost un amestec de "am mai vazut genul asta de imagine!" si "ce mare e campul!". Rezolutia imaginii mi-a adus aminte de Tento-ul meu.

Subiectul review-ului este insa un Jenoptem 10x50, cu numarul serial 6597529. Comform paginii http://www.europa.com/~telscope/zeissbin.txt anul de fabricatie este 1987.
Campul vizual real este ceva mai mare de 7 grade: Mizar si Alkaid intrau amandoua in camp, si mai era un picut de loc in plus.

Rezolutia centrala este foarte buna; binoclul a separat usor zeta Lyrae si Albireo. Vorbind de Albireo, ea ramane separata in componente cam 60% din camp, dand un camp real cu claritate foarte buna de aproximativ 4 grade. Tento-ul dadea un rezultat similar: 70% dintr-un camp de 6 grade.

Puterea de patrundere este buna: am vazut M51 usor cu vederea periferica, dar si cu vederea directa - e drept, un pic mai dificil. Acelasi rezultat l-a oferit si Tento-ul. In campul UW Her am vazut cu ambele binocluri steaua de comparatie "90".

Pe timp de zi am observat ca binoclul are o distorsiune rectiliniara de tip perna, dar intr-un grad mai mic decat la Tento; din cauza asta, la panoramare apare o usoara senzatie de rolling globe, mai usor de sesizat daca in camp exista linii orizontale paralele. Tot pe timp de zi am remarcat ca aberatia cromatica este foarte bine controlata - apropape inexistenta.

Spre deosebire de Tento, virarea de culoare spre galben este intr-adevar mai mica.

Singurele deosebiri sunt deci (in ordinea impactului) campul vizual mai mare, o virare mai discreta spre galben, si o usoara senzatie de 'rostogolire' a imaginii la panoramare. Ceea ce duce la o discutie legata de pret.

-- rant mode on Smile --
Pe Tento-ul meu (BPC5 10x50, constructie a corpului tip Zeiss), in stare foarte buna spre impecabila am dat 300 RON. Pentru un grad in plus pentru vederea periferica eu nu as da in plus mai mult de 150 RON; un pret cinstit pentru un Jenoptem 10x50 ar fi deci pe la 450 - 500 RON. In nici un caz 800, sau chiar 2000: exista binocluri rusesti care ofera aceeasi claritate si putere de patrundere, la o fractiune de pret. Diferenta, intre ce ma astept eu si ce e pe piata, nu mai tine de calitatile optice si mecanice, ci mai degraba de valoarea de colectie. Ceea ce e pacat, din punctul meu de vedere: unui binoclu nu ii sta bine asezat in vitrina, ci mai degraba pe nasul proprietarului.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact