Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_2009-09-04_00-33_0002_ST950_PTS1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 223822
Numar de utilizatori inregistrati: 2820
Cel mai nou utilizator inregistrat: VIO77
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Stele duble Lista FARO-300+


Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Stele duble

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
FlorinC
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2016
Mesaje: 1114

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Apr 2017 16:03 Download mesaj
Titlul subiectului: Stele duble Lista FARO-300+
Raspunde cu citat (quote)

Buna domnilor,
Va propun realizarea unei Liste de duble AF-Ro (AstronomyForum-Ro...titlul se poate schimba...) dupa modelul AstronomicalLeague-Double Stars. Impartite in 3 categorii:
1. Incepatori (yellow belt),
2. Avansati (blue belt),
3. Experimentati (black-belt).
si poate si o a IV-a...bomboana de pe ... (diamond belt - Expert...) pentru magnitudini de peste 10...si separatii sub 1"...
Impartirea pe categorii este deasemeni o propunere...care poate fi schimbata dupa cum se va hotara.
Din "baza de date" (in fapt un fisier excel...) personala pe care la cerere o pun la dispozitie oricui de pe forum... am selectat 443 stele duble pe care va propun sa le reducem la 150 impartite in cele trei grupe de mai sus + sa zicem inca 20 care sa reprezinte pasul spre Expert.
Din lista prezentata lipsesc stelele duble "optice" care pe mine personal nu ma intereseaza (dar daca doriti...putem introduce).
Va propun deasemeni sa nu copiem...mot a mot...listele altora, pentru ca altfel lista noastra nu ar mai avea nici un sens... Sunt stele duble care reprezinta "baza" si pe care e normal sa le trecem, dar eu zic ca avem de unde sa alegem astfel incat sa fim si un pic inventivi...creativi...sa ne reprezinte.
Atasat aveti un .pdf in care veti gasi doar denumirea, constelatia, magnitudinea si sep. (dar atat din motive de spatiu...).
Va invit sa realizam impreuna acest proiect, dupa "deliberari"...intr-o perioada determinata (ca sa nu ne intindem pana la anu'...) de 2 luni si sa zicem ca aceasta lista trebuie sa fie parcursa de cei care vor obtine "centurile" (m-am abtinut sa spun gradele...ca nu imi place termenul...) in max. 2 ani (poate se gaseste o posibilitate grafica sa fie vizualizata centura in semnatura...).
Poate cu ocazia asta vom reusi sa cadem deacord si cu realizarea unei "categorii" pentru Stelele Duble...asa cum exista la majoritatea forumurilor internationale...
Realizarea unui astfel de Proiect (Stele duble lista AF-Ro) va aduce (sunt sigur) un castig de participanti si interesul pentru astronomie in general va creste.
Daca se considera propunerea neavenita, rog moderatorul sa stearga acest subiect.



AF-Ro-150.pdf
 Descriere:

Descarcare
 Nume fisier:  AF-Ro-150.pdf
 Marime fisier:  671.46 kb
 Descarcat:  de 614 ori


_________________
Toate cele bune...
si mai ales...CER SENIN...

Florin C.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9452

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Apr 2017 17:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cred că este mai bine să renunțăm la împărțirea după experiență, să nu pățim ca la Observații astronomice. Să le împărțim numai după dificultate. Nu suntem prea mulți observatori dubliști ca să fie nevoie de categorii clare iar nivelul de experiență este relativ.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
FlorinC
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2016
Mesaje: 1114

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Apr 2017 19:35 Download mesaj
Titlul subiectului: Stele duble AF-Ro
Raspunde cu citat (quote)

Eu nu am furnizat decat o idee de proiect interesant (dupa parerea mea) si o lista de duble de la care se poate porni si pe care se poate lucra. Acum cred ca Moderatorii si cei cu experienta, vor hotara care este calea de urmat...daca proiectul se considera fezabil. Bineinteles ca si cei cu mai putina experienta in astronomie pot veni cu idei (unde-s multi...puterea creste...) dar asteptam decizia de la cei mai experimentati. Eu cred ca ar trebui:
1. Luata hotararea: Se face sau nu se face ListaAstronomyForum-Ro (e oportun? nu e?...sunt doritori?care ar fi avantajele?).
- aici as propune totusi sa isi dea cu parerea cei care sunt interesati de acest domeniu...care se pot eventual "reuni" intr-un subgrup. Asa cum fac cei de la Stele Variabile...care au si indicative...Lista asta ne-ar putea "strange...si inmulti" si mai mult...ceea ce ar fi un castig pentru fiecare dintre noi (experiente impartasite...idei...dotare...intalniri la "maratonul dublelor"...rapoarte despre duble dificile...). Degeaba se organizeaza cei care urmaresc asteroizi (ex.) si ma intreaba pe mine care sunt "pe dinafara" la subiectul respectiv...daca sunt de acord pentru creerea unei liste...ca imi este...indiferent deocamdata...
2. Organizare (daca raspunsul la puncul 1 este da...)
3. Lista propriu-zisa.
4. Demarare proiect.
5. Lansarea unui subiect dedicat

De exemplu: Discutiile dintre domnu' Pteancu si MilanPicard de la topic-ul "Obiectele cerului profund"...au atras pe multi care au inceput sa posteze rapoarte de observatii...foarte interesant...si cand vezi asa ...parca iti vine sa o lasi naibii de telecomanda...si sa vezi niste Galaxii...M45...M42...Albireo...Cor Caroli...

De ce ar trebui infiintat un domeniu cu Stelele Duble?
1. Sunt multi care se specializeaza... Stele variabile...Planete...Soarele...Luna...Meteori, meteoriti...Comete...Stele Duble. De ce ar trebui sa caute cineva prin toate topic-urile ca sa poata vedea daca cineva a separat pe Rigel ?...sau cu ce ocular a facut asta...ce conditii...
2. Putem lua un exemplu de la CloudyNights...care este cel mai interesant forum international.
3. Un incepator poate alege ce ii place si poate gasi la "punct ochit...punct lovit" toate detaliile si persoanele care il pot consilia in domeniul respectiv.
4. Astronomii sunt in general oameni ordonati (ne obliga hobby-ul)...cataloage...clasificari...liste.
Altfel, iese cum spunea un coleg de forum...o varza.

_________________
Toate cele bune...
si mai ales...CER SENIN...

Florin C.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 23 Apr 2017 17:16 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

M-am uitat la lista concepută de tine.
După opinia mea ar trebui complectată cu cîteva rubrici. În primul rând PA-ul. Cunoașterea orientării componentelor te ajută practic foarte mult. Apoi o rubrică de observații unde ar putea apare un comentariu. Și evident rubrica ce conține coordonatele stelei.
Acum privitor la listă. Există multe cataloage pentru amatori. Mie îmi place Catalogul de 2100 stele duble al d-nei Sissy Haas, sau un alt catalog drag mie este cel al lui Toshimi Taki care este foarte practic conținând și hărțile stelare aferente.
Dacă propunem o listă, cred că ea ar trebui să nu fie doar un pomelnic al unor stele duble, ci să fie un instrument de lucru. Cei care fac observații să poată măsura și înregistra separarea componentelor, PA-ul (orientarea) culoarea, și să poată să lase un comentariu (instrument, mijloace de măsură, transparența, turbulența, opinii personale)
Dacă mai mulți amatori au observat o stea toate acele observații să poată fi înscrise la rubrica rezervată stelei respective, direct de către observator.
Nu știu cât de complicat este, dar eu așa văd crearea unei liste în care sufixul RO să semnifice și un dream de originalitate.

_________________
mihai
Sus
FlorinC
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2016
Mesaje: 1114

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Apr 2017 22:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Stele duble AF-Ro
Raspunde cu citat (quote)

Theogon,
Va multumesc pentru raspuns. Sunt de acord cu dumneavoastra in ceea ce priveste componenta listei. Am scris in prima postare ca am redus la minim lista din motive de dimensiune a fisierului. Ca sa il pot transforma in pdf...si sa intre pe forum...Fisierul creat de mine este in fapt un tabel excel care cuprinde:
Denumiri stea, Constelatie, SAO, SAF(SAAT...), magnitudinea, sep., PA, tipul dublelor (culoare...), cate stele sunt in systemul respectiv, daca este dubla fizica sau optica, pozitia J2000, pozitia RA Dec, Data la care a fost splitata (eu trec toate datele la care am"vizitat" dubla respectiva), Instrumente (telescop, oculare...filtre...), Comentarii, Apartenenta la o alta lista (Lockier, ALDS).
In plus, in prima coloana am colorat-o in functie de dificultate (criterii: sep. + magnitudine) de la verde ...pana la negru...astfel incat pot sa imi dau seama de la inceput cu ce fel de dubla am de-a face. Tabelul meu are in prezent 943 de duble dar mai am inca de lucrat la el. Pentru mine este in fapt si un jurnal de activitate, pentru ca trec la comentarii, toate conditiile, cu care ocular am realizat splitarea...seeing...impresii. In lista prezentata pe forum, am eliminat dublele optice si de-asemeni toate dublele cu sep. mai mai mari de 30"...Am spus de la inceput...este o baza de lucru. Nu un "produs finit". Am lucrat la fisierul de duble incepand cu septembrie 2016 (cand s-a putut)...baza de date din care am preluat datele (introduse cu mana...ca n-am reusit altfel...) fiind Stelle Doppie. Sper ca in 2...3 luni sa il termin si asa cum am zis, sa il pun la dispozitia forumului, eventual gazduit de un site al unuia dintre colegii care au asa ceva si de unde va putea fi descarcat gratuit.
Inca o data multumesc pentru opinie si interesul aratat.
Astept in continuare opinii.

_________________
Toate cele bune...
si mai ales...CER SENIN...

Florin C.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 24 Apr 2017 16:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Erwin are dreptate. Nu trebuie să existe începători și avansați. Fiind amatori toți suntem într-un fel sau altul începători.
Rubrica de comentarii să fie mai mare. Savoarea acestor observații aici se regăsește mai ales dacă unii dintre noi au talent literar - dl Pteancu este un exemplu
Am putea avea la aceiași stea o sumă de observații (mai buine sau mai puțin bune) și o sumă de comentarii. La un bilanț anual (eventual) am putea boldui pe cele mai reușite.

Sau Lista lui Lokyer să rămână așa cum este și ''cineva'' Geek să înscrie comentariile mai interesante în lista RO care să reflecte succint activitatea noastră. Eu la ideea aceasta aș subscrie mai ales că topicul creat de Lucian (Auriga) permite și postarea imaginilor realizate de noi iar acest topic are deja o mică istorie în spate pe care aș dori s-o continuăm cu succes.

_________________
mihai
Sus
FlorinC
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2016
Mesaje: 1114

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Apr 2017 20:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Stele duble AF-Ro
Raspunde cu citat (quote)

Ideea mea tocmai de la lista lui Lockier a plecat. In primul rand, sunt doar 33 de duble... (Hm...interesant numar...nu ? 33... La 33 de ani a fost rastignit Isus...33 numarul gradelor la masoni... https://en.wikipedia.org/wiki/33_%28number%29 ...a naibi potriveala...). Dintre care cateva cu "probleme".
Am vorbit la lista lui Lockier despre Zeta Boo (m 4.46, 4.55, sep. 0.4"...),
- Alfa Lyr (Vega) - dubla optica,
- 19 Dra - SAO 17821 (m 4.89...nu gasesc magnitudinea companionului...separatia...nici atat...),
- Iota Equ ...care "nu se exista"...sau poate a gasit-o cineva...sa ne spuna si noua,
- ksi (xi) Cas (19 Cas)- SAO 21637 spectroscopic double...
Raman 19 duble (frumoase...nu zic nu). Pentru unii dintre colegii nostrii...cam putin pentru o tura de cateva ore...dupa cum am observat rapoarte de observatii. Bravo lor!...Eu daca fac 4...5 in noptile de exceptie...sunt tare...Dar eu sunt inca incepator si poate asta e motivul.
Dupa cum vad cat de mare entuziasm s-a creat in jurul ideii...Cred ca doar trei participanti la discutie, poate inseamna ca nu se doreste realizarea acestei liste. Fiecare cu listele lui, cu observatiile lui. Oare asa au gandit si cei de la "The Astronomical League's Double Star Club" cand au facut lista lor? Eu insa inca mai cred in proiectul asta.
Asteptam opinii.

_________________
Toate cele bune...
si mai ales...CER SENIN...

Florin C.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 25 Apr 2017 10:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Daca nu exista comentarii, nu inseamna ca nu se uita nimeni la postari sau ca nu sunt interesante.
E o greseala frecventa pe care o fac oamenii fara experienta in a organiza ceva.
Da-i drumul la treaba, fa fisierul si o sa vezi pe parcurs cine si cat scrie. Incepi proiectul, teoretizeaza mai putin si fa-l sa devina "alive".
In timp au sa se adune si datele, mai ales ca odata pornit si devenit interesant, notorietatea lui va determina tot mai multi oamenii sa completeze date acolo. Parerea mea de amator...

_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
FlorinC
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2016
Mesaje: 1114

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 25 Apr 2017 13:45 Download mesaj
Titlul subiectului: Stele duble lista AF-Ro
Raspunde cu citat (quote)

Aye, aye Sir !
Poate ca m-am lasat dus de val. Ma apuc sa ii dau o forma. Daca mai sunt si alte observatii...sunt bine-venite.

_________________
Toate cele bune...
si mai ales...CER SENIN...

Florin C.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 26 Apr 2017 08:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ca să te edifici în Lista lui Lockyer la p. 15 apare descrierea STF 761 și Sigma Orionis y compris si schițele aferente.
_________________
mihai
Sus
FlorinC
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2016
Mesaje: 1114

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Mai 2017 21:17 Download mesaj
Titlul subiectului: Stele duble AF-Ro
Raspunde cu citat (quote)

Theogon,
Excelente desenele despre Sigma Ori. Am sa ma apuc si eu sa fac desene. Am deasemeni de gand sa fac poze la toate dublele pe care le vad...(de viitor). Informatiile mele despre Sigma Ori sunt: m. 4.07 , 5.27, 8.79, 6.56, 6.34, 7.86, 12, 8.06, 8.44; Sep. 0.2" (A-B), 11.6", 12.9", 41.5", 208", 3.2", 306.9", 524.7". Deci sistem multiplu cu 9 componente. Sursa: Baza de date Stelle Doppie care face updatarile dupa WDS. Oricum, multumesc pentru precizare si de-asemeni pentru observatii (am sa copiez si eu modelul de raport...avec votre permission...bien sûr...)

_________________
Toate cele bune...
si mai ales...CER SENIN...

Florin C.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 02 Mai 2017 22:28 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dacă modelul de raport consideri că ți se potrivește atunci sunt bucuros că am putut fi cumva de folos. Rubrica de comentarii cuprinsă în acest model, cred că ar trebui să deosebească niște liste aride de obsertvațiile vii făcute la ocular.
Deși ca să fim drepți rezultatele notabile sunt furnizate de imaginile de pe o cameră dedicată montată pe un telescop , iar programele specializate îți pot furniza PA-ul și separarea și evident coordonatele stelei
Sau utilizarea clișeelor marilor observatpoare puse la dispoziția amatorilor și exploatarea acestora cu softuri specializate - o cale promițătoare și personală deschisă de Lucian Curelaru.

[i]Metodele de determinare a separației și a PA-ului sunt multe, l-aș pomeni pentru început pe Părintele iezuit Boscovich cu metoda inelului, folosirea unui ocular micrometric, folosirea metodei interferențiale (un grătar mobil montat în fața obiectivului) folosirea micrometrului filar, folosirea camerelor CCD sau CMOS și a softur4ilor specializare dezvoltate - unele de amatori.

Mai vorbim

_________________
mihai
Sus
FlorinC
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2016
Mesaje: 1114

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 01 Iun 2017 16:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Stele duble lista AF-Ro
Raspunde cu citat (quote)

Am definitivat lista de stele duble Astronomy Forum - Ro -300 (AF-RO-300).
Lista contine 300 de stele duble (fizice) impartite in trei categorii dupa dificultate (A -cele mai accesibile, apoi B si la urma C - cele mai dificile). Principalul factor de dificutate l-am considerat separatia si abia apoi magnitudinile. Am incercat sa fie reprezentate cat de cat uniform majoritatea consteatiilor din emisfera Nordica. Am pastrat o mare parte din lista "AstronomicalLeague-double-star" si deasemeni majoritatea din lista Lockier, intru-cat am considerat ca sunt duble de referinta, la care am adaugat duble "Clasice" si chiar unele mai putin observate. Am creat deasemeni o lista de 25 de stele duble la care separarea cere experienta, seeing...si nu in ultimul rand instrumente potrivite(apertura, calitatea suprafelelor optice...oculare de calitate...).
Vreau sa fiu bine inteles. Nu incerc sa furnizez o baza de date (e plin internetul de ele) ci mai mult...hai sa ii zicem...O Provocare...un indemn la a descoperi frumusetea acestui domeniu extraordinar din DSO : Stelele Duble.
Fisierul excel care va contine aceasta lista cu: nume, Constelatie, SAO, SAF(SAAT...), magnitudinea, sep., PA, tipul dublelor (culoare...), cate stele sunt in systemul respectiv, daca este dubla fizica sau optica, pozitia J2000, pozitia RA Dec, Data la care a fost splitata (eu trec toate datele la care am"vizitat" dubla respectiva), Instrumente (telescop, oculare...filtre...), Comentarii, Apartenenta la o alta lista (Lockier, ALDS) este inca in lucru...cred ca intr-o luna cel mult il pot termina. As dori ca administratorul acestui forum sa imi spuna cum pot proceda sa putem pune la dispozitie fisierul excel (are aproape 700...800kb) membrilor care doresc sa il descarce si sa il foloseasca. Va multumesc anticipat si astept comentarii.
Atasate gasiti fisierele cu cele 2 liste.



AF-RO-300-3.pdf
 Descriere:

Descarcare
 Nume fisier:  AF-RO-300-3.pdf
 Marime fisier:  900.33 kb
 Descarcat:  de 429 ori


AF-RO-Ad25.pdf
 Descriere:

Descarcare
 Nume fisier:  AF-RO-Ad25.pdf
 Marime fisier:  106.05 kb
 Descarcat:  de 384 ori


_________________
Toate cele bune...
si mai ales...CER SENIN...

Florin C.


Ultima modificare efectuata de catre FlorinC la 01 Iun 2017 21:27, modificat de 1 data in total
Sus
MariusP
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Iun 2007
Mesaje: 3983



Localitate: Onesti (Bacau)

MesajTrimis: 01 Iun 2017 17:56 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Stele duble lista AF-Ro
Raspunde cu citat (quote)

FlorinC a scris:
As dori ca administratorul acestui forum sa imi spuna cum pot proceda sa putem pune la dispozitie fisierul excel (are aproape 700...800kb) membrilor care doresc sa il descarce si sa il foloseasca.

Cred ca se-ncadreaza in limita de dimensiune, asa ca schimba-i extensia (din XLS in PDF, de exemplu) si ataseaza-l normal, specificand doritorilor sa schimbe la loc extensia dupa descarcare... Idea
Sus
FlorinC
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2016
Mesaje: 1114

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 01 Iun 2017 21:21 Download mesaj
Titlul subiectului: Stele duble AF-Ro
Raspunde cu citat (quote)

Ok, am sa incerc. Va multumesc.
_________________
Toate cele bune...
si mai ales...CER SENIN...

Florin C.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Stele duble Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 18
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact