Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180920_234843_225xnord_pol_iridum.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224014
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Un proiect frumos


Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 15 Oct 2014 17:51 Download mesaj
Titlul subiectului: Un proiect frumos
Raspunde cu citat (quote)

As vrea sa va povestesc in cele ce urmeaza despre un proiect ce mi-a acaparat total interesul in ultima perioada si de a carui ducere la bun sfarsit in perioada care urmeaza a fost conditionata de ajutorul imens dat de membrii ai comunitatii noastre astronomice de amatori - in principal de pe acest forum.

Dupa cum probabil cei mai multi dintre voi stiu, avem printre noi un membru, astronom amator, ce are un handicap imens. Este vorba de CUBIX sau George Vinturis pe numele sau real, din Schitu - Costinesti.
Acest baiat de 22 de ani s-a nascut cu o boala grava, ce l-a imobilizat in scaunul cu rotile dintotdeauna, suferind de pe urma acestei boli 10 operatii. Nu numai ca nu poate sa mearga, dar folosirea mainilor este o mare problema pentru el. Singurul sau sprijin il reprezinta mama sa, care are grija de el de cand s-a nascut, fiinda si singura sursa de venit pentru familie (tatal sau a murit acum un an). Ea, mama, este platita de stat ca si asistent social pentru fiul sau - deci va dati seama ce sume se vehiculeaza prin casa.
Singura sursa de venit extra o reprezinta chiria platita de turistii care se mai cazeaza vara la ei, nu mult, fiindca conditiile sunt modeste si concurenta acerba, iar turismul de week-end la mare a facut ca si aceasta sursa de venit sa scada dramatic.

In pofida acestor handicapuri imense, fizice si materiale deopotriva, baiatul acesta are un tonus si un moral care pe mine m-a impresionat mult. Desi nu are decat 4 clase facute in scoala, inteligenta lui este peste medie si si-a facut din calculator o poarta prin care priveste si interactioneaza cu lumea. Mai mult, este foarte priceput la calculatoare si are o abilitate innascuta de a intelege aproape instantaneu cum functioneaza anumite programe - lucru dovedit in rastipul petrecut cu el on-line de-a lungul vremii.

L-am cunoscut pe acest baiat cu ceva vreme in urma cand i-am trimis ceva echipament astronomic marunt, pe cand isi construia luneta sa ca si ATM-ist fara maini!. Luneta a construit-o cu ajutorul unui prieten care facea operatiunile pe care el i le indica si cu ajutorul catorva oameni de pe forum care au donat ceva materiale si echipamente - un focuser, un motoras pentru focuser, o sina Vixen dar si o montura noua - un AZ3.

Lucrurile pareau ca vor ramane asa, intepenite si desi contributia tuturor a fost generoasa, sesiunile de observatii nu erau simple, dat fiind faptul ca mama sa trebuia sa instaleze echipamentul (nu vorbim aici de vreo punere in statie a monturii), sa stea cu el si la sfarsit sa stranga tot, cand frigul devenea patrunzator (datorita faptului ca nu poate face miscare, George este sensibil la frig si nu poate sta mult afara dupa caderea intunericului, chiar daca este vara).

Spun pareau - fiindca acum nu mai mult de 2 luni in urma, un membru nou si foarte generos al forumului nostru, i-a facut CADOU acestui baiat o montura nou-nouta HEQ5 Synscan ! Gestul a fost extraordinar si daca nu as fi avut interdictie sa dezvalui numele sau, vi l-as fi spus fara ezitare, ca sa intelegeti mai bine contextul.

George era (si este) partener de observatii si sesiuni astrofoto cu mine, atunci cand sunt disponibil (totul se petrece on-line, desigur) si am vorbit mult cu el despre acest lucru. O montura noua, buna si frumoasa, merita ceva de valoare sa stea pe ea. Plus ca astrofotografia este (d.p.d.v. fizic vorbind) mult mai accesibila lui decat observatiile la ocular. Mergand pe firul logic, am gandit ca un sistem astrofoto nu poate fi asamblat si dezasamblat de catre cineva cu o astfel de infirmitate, macar odata, darmite in fiecare seara - asa ca concluzia a venit singura : trebuia un mic observator.

Ca sa concluzionez cu aceasta prima parte a expozeului meu vis-a-vis de acest proeict frumos, am hotarat ca trebuie sa-l ajut pe George sa aiba un sistem astrofoto intr-un mic-mic observator comandat remote, din casa. In acest fel puteam invinge acest enorm handicap cu care prietenul nostru se confrunta de o viata intreaga.

_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 15 Oct 2014 18:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In pozele atasate il vedeti pe prietenul nostru si luneta sa.
Asta ca povestea si numele din spatele ei sa aiba si un chip.

Carutul din imagine a fost obtinut prin niste fonduri platite de autoritati dupa mari aventuri si o lunga asteptare si a fost un sprijin mare pentru George si mama sa, dat fiind ca este motorizat.



1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  64.31 kb
 Vizualizat:  de 11956 ori

1.jpg



2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  27.02 kb
 Vizualizat:  de 11956 ori

2.jpg



3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  63.63 kb
 Vizualizat:  de 11956 ori

3.jpg



_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 15 Oct 2014 19:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu vroiam, el vroia - desigur, dar nu era suficient.

A fost momentul magic in care ati intervenit voi, colegii si prietenii nostrii de pasiune si forum. A fost momentul cand vorba despre romanii care sunt dezbinati nu a mai avut nici o valoare. Si a fost momentul cand am vazut frumusetea din sufletele celor mai multi dintre voi.

In urma unor mailuri si mesaje trimise in primul rand astrofotografilor de pe forum (dar nu numai), in numai DOUA SAPTAMANI am reusit sa strangem (sau sa primim ofertele certe 100%) pentru urmatoarele echipamente astronomice. Am sa trec aici, la echipamente, si numele (nick-name-ul) celor care au contribuit la acest proiect pana acum fiindca o merita din plin.
- montura HEQ5 Synscan - anonim (inca)
- un telescop newtonian CELESTRON OMNI XLT 150 - theogon (este telescopul pe care i l-am vandut lui theogon cu cativa ani in urma)
- o camera DSLR (body) CANON 350D - auriga
- un off-axis-guider - achy1978
- un EQDIR facut in regie proprie - emilf
- un focuser motorizat cu ARDUINO - psemil
- o camera de ghidaj pe baza de ccd SPC900 - cmatei
- un filtru Ha BAADER, o bormasina, niste reductii si piese de imbinare, un subler - gabi
- un suport pentru laser-finder si probabil un computer pentru comanda locala a telescopului - Erwin

Au donat bani in diverse sume, fiecare cat a putut si au promis ca o vor face in perioada imediat urmatoare, cei care urmeaza
- Ovidiu Vaduvescu
- BMB
- Catalin Fus
- Catalin Paduraru
- Iosif
- so999
- JohnG
- adrian.b
- vlad
- dmtr69
- Alexandru Savin
- URANUS7
- neox
- saiph

Printre cei din urma se remarca Ovidiu Vaduvescu, BMB (Max), Catalin Fus si adrian.b care au donat sau o vor face in diverse forme foarte curand, sume in jurul a 100 de euro fiecare.
Cert este ca pana acum am deja strans in cont circa 1700 de lei si mai sunt inca de venit si altii.

Solidaritatea si promptitudinea cu care cei mai multi dintre voi au raspuns pozitiv cererilor mele de a participa cumva la acest proiect m-au impresionat mult si mi-au dat credinta ca nu suntem pierduti nicidecum ca si natie, asa cum ar vrea multi sa ne vada.

Eu am sa ma ocup de gestionarea acestui proiect pana am sa-l vad finalizat, contributiile mele materiale nefiind foarte importante pana acum - 100 de lei, un laser verde, o masca Bahtinov cu fire (pe care o voi construi in viitorul apropiat pentru George) si un alimentator de 12V pentru montura. Am sa incerc sa suplinesc prin efortul direct, prin construirea corpului micului observator, prin punerea cap la cap a tuturor echipamentelor si obtinerea unui set-up functional, bazandu-ma pentru aceasta pe experienta mea obtinuta cand mi-am facut propriul observator.

Asa cum am spus, nu toata lumea pe care am contactat-o a putut sa participe la acest proiect - si e de inteles. Nu condamn pe absolut nimeni, vremurile sunt grele pentru toata lumea, pe foarte multi dintre voi ii cunosc personal sau le cunosc povestea si unde am stiut ca deja sunt probleme, nici nu am cerut ceva.

_________________
https://astrodata.wordpress.com/


Ultima modificare efectuata de catre jimao22 la 16 Oct 2014 16:45, modificat de 1 data in total
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 15 Oct 2014 19:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O surpriza deosebita am avut-o cand am facut scrisori in care explicam despre micutul nostru proiect si celor straini de natia noastra.

In speta, am trimis cateva mailuri la vreo 5 magazine astronomice din Marea Britanie si am avut surpriza sa primesc un raspuns pozitiv de la Opticstar din Manchester ( http://www.opticstar.com/ ) si de la care am primit chiar astazi o confirmare de trimitere si un tracking-number (numar de urmarire a unui colet) pentru un colet continand ceva echipamente - habar nu am inca ce este acolo.

Thank you Lee !

_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 15 Oct 2014 19:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Proiectul nostru se afla abia la inceput si motivul pentru care l-am facut public a fost sa ofer ocazia si altora care vor sa participe cumva si se simt dornici sa o faca - sa faca acest lucru.
Sa nu va imaginati ca ce avem acum este mult si ne ajunge. Numai cine face astrofoto stie cu adevarat cu ce cifre lucram.
Nu va imaginati ca o sa construim ceva incredibil de costisitor si maret. Dar vreau sa construim ceva functional, ceva care sa-i deschida prietenului nostru o noua portita catre lumea exterioara.

Nu cred ca va puteti imagina ce inseamna sa fi blocat intr-un scaun cu rotile o viata intreaga, fara sperante concrete ca ceva s-ar schimba in viitorul previzibil - si nici nu trebuie sa o faceti - decat atat cat sa realizati ca efortul nostru conjugat, mic - individual vorbind, poate face diferenta intre nefericire si deznadejde pe de-o parte si speranta si bucurie pe de alta.

Nu cred ca cineva care cocheteaza cu astronomia nu poate sa-si rupa din bugetul unei luni intregi, o singura data, macar 50 de lei pentru a participa la acest frumos proiect.

Am sa continui sa postez in masura in care lucrurile vor evolua, pentru a va arata unde suntem si a va convinge ca banii si donatiile voastre au ajuns acolo unde trebuie si unde e nevoie de ei.

Cine vrea sa doneze ceva pentru acest proiect - fie echipamente, fie bani, o poate face trimitandu-mi pm in prealabil. Obiectele pot fi trimise direct la George, banii la mine. Incerc sa-i centralizez si apoi, in baza unui buget sa vedem pe ce-i vom cheltui ca sa facem in primul rand mica constructie ce va adaposti totul si daca mai ramaane ceva, sa mai cumparam ceva echipamente pana la final.

Numai bine!

_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4775

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 16 Oct 2014 05:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In ce consta proiectul si ce ar mai fi nevoie ?
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 16 Oct 2014 16:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Imi cer scuze daca nu s-a inteles in ce consta proiectul din textul anterior.
Am sa fiu un pic mai explicit - este vorba de a obtine un set-up astrofoto comadat remote (nu de foarte departe - din casa, de la 10-15 m distanta) adapostit intr-o mica constructie gen cutie pe roti sau cutie cu capac glisant sau cutie cu capac batant. Nu e nevoie de o constructie mare intrucat este inutila in cazul de fata. Tot ce trebuie sa permita aceasta mica constructie este sa adaposteasca echipamentele de vreme rea si de eventualii raufacatori, sa permita accesul la cer al telescopului cand e vreme buna si accesul usor al unui operator care sa intervina pentru mentenanta, atunci cand e cazul.

In opinia mea ar mai trebui cam asa:
- o camera CCD cu racire (monocroma), second hand (cred ca alegerea ideala este un ATIK 16C)
- o roata de filtre (de preferinta motorizata) pentru filtre de 1.25"
- un filtru SII, unul OIII, unul UV/IR cut (pentru luminanta), pe 1.25", preferabil Baader
- un obiectiv pentru CANON-ul ce va fi montat piggyback pe telescop, pentru fotografie wide-field
- materiale de constructie dupa cum urmeaza: ciment, OSB, lemn fasonat, diverse piese de imbinare pentru lemn (gen coltare de otel, etc), tabla cutata pentru acoperis si altele care acum sunt imposibil de estimat pana nu avem un proiect valid.


Imi dau seama ca mai e nevoie de un motor pentru acoperis si nu unul oarecare - aici pot sa aduc eu unul, am disponibil un motor de poarta glisanta care nu mai are partea de controler valida dar motorul cu cremaliera si cu angrenaje merge perfect. Un controler pentru el se poate face cu ARDUINO cred.
O sa incepem sa studiem cand stim ca avem ce ne trebuie.

_________________
https://astrodata.wordpress.com/


Ultima modificare efectuata jimao22 la 17 Oct 2014 09:19, modificat de 2 ori in total
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 16 Oct 2014 16:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

S-au mai adaugat pe lista celor care vor sa sprijine financiar proiectul acesta, urmatorii nostrii colegi:

- george_b
- Sabin Fota
- iqarmy
- sternchen
- mak
- Kirk Spock
- katran


George Balan (george_b) mi-a spus ca o sa participe si la partea cu constructia efectiva, lucru care ma bucura fiindca eram singur in zona aceea.

Multumesc inca odata celor ce s-au implicat deja dar si celor care desi au vrut sa o faca, din cauze obiective, nu o pot face. Poate altadata... Nu au intrat zilele in sac.

_________________
https://astrodata.wordpress.com/


Ultima modificare efectuata de catre jimao22 la 17 Oct 2014 14:14, modificat de 1 data in total
Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6435



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 17 Oct 2014 03:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Poate ca daca tot ai facut o lista a celor care il ajuta acum pe Cubix, poate ca nu ar supara pe nimeni sa mentionezi si pe cei care au donat pentru prima luneta a lui.

Sau poate ca ar fi mai bine sa spuna chiar el.

Si poate, sa spuna chiar el ce mai e nevoie.

_________________
Dragos N
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 17 Oct 2014 09:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tot ce stiu cu siguranta este ca montura AZ3 i-a fost donata de catre starchild, motorasul pentru focuser de catre keppler, focuserul de catre Erwin si adrian.b si dragos.n a donat niste bani, din partea sa si a mamei sale. Daca am omis pe cineva, sa fiu iertat.
_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 19 Oct 2014 01:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am reușit să pun la punct PC-ul pentru viitorul observator:
IBM Thinkcentre 8183 UUA:
- Intel P4/2.8Ghz
- 784MB DDRAM1 (original a avut 256MB)
- MB Intel 865G/VGA on board
- WD P-ATA 200GB HDD (original a avut unul de 40GB)
- CDROM/Floppy - trebuie să caut un DVDRW bun printre cele recuperate. În loc de floppy s-ar putea monta un disc SATA slim sau de laptop, unul normal nu încape.
- 2xSATA
- 6xUSB2.0
- 2xserial port
- 1 Paralel port
Unitatea poate fi pornită de la distanță prin rețea/power management. Am instalat un XP SP3 Pro optimizat și programe uzuale, inclusiv teamviewer. Dacă mai trebuie alte programe sau accesorii scrieți aici.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Procyon
Membru
Membru


Data inscrierii: 25 Ian 2013
Mesaje: 285



Localitate: Galati

MesajTrimis: 19 Oct 2014 08:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Erwin a scris:
Am reușit să pun la punct PC-ul pentru viitorul observator:
IBM Thinkcentre 8183 UUA:
- Intel P4/2.8Ghz
- 784MB DDRAM1 (original a avut 256MB)
- MB Intel 865G/VGA on board
- WD P-ATA 200GB HDD (original a avut unul de 40GB)
- CDROM/Floppy - trebuie să caut un DVDRW bun printre cele recuperate. În loc de floppy s-ar putea monta un disc SATA slim sau de laptop, unul normal nu încape.
- 2xSATA
- 6xUSB2.0
- 2xserial port
- 1 Paralel port
Unitatea poate fi pornită de la distanță prin rețea/power management. Am instalat un XP SP3 Pro optimizat și programe uzuale, inclusiv teamviewer. Dacă mai trebuie alte programe sau accesorii scrieți aici.



Ar mai trebuii ASCOM, MaximDL, EQMOD, Stellarium, etc..

_________________
Stoian Andrei-Marian
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 20 Oct 2014 09:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un sprijin neasteptat si deosebit vom primi de la un coleg nou de pe forum - este vorba de pmstancu sau Mihai Stancu pe numele sau. El este din Constanta si ne-a promis ca ne va ajuta cu materialele de constructie necesare - balast, nisip, ciment, fier-beton, lemn. Dupa ce fac o estimare a necesarului de materiale, o sa-i spun de ce avem nevoie si ramane doar sa ne prezentam acolo cu spor si voie buna si sa incepem sa construim.
Multumesc din inima tuturor celor care au rezonat cu noi pentru a duce la indeplinire ce ne-am propus.

_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
CUBIX
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Mai 2013
Mesaje: 326



Localitate: Pe tronul lui Zeus

MesajTrimis: 20 Oct 2014 18:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Doresc sa le mulțumesc din inima celor care au ajutat și ajută, ca acest proiect sa prindă viata. Sunt copleșit de solidaritatea de care dati dovada! Sper ca Dumnezeu să vă tina sănătoși și fericiți! Aveti un loc special în inima mea!

Cu stimă,
Vinturis George.
Sus
achy1978
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Dec 2007
Mesaje: 1544

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

Localitate: Targu Jiu

MesajTrimis: 20 Oct 2014 19:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ma bucur tare mult Cristi ca ai perseverat in acest proiect si pot spune ca, cu putina solidaritate se pot misca si muntii din loc.

George, ma bucur pentru tine pentru ca ai intalnit o persoana cum este Cristi si, mai mult de atat ma bucur ca l-am intalnit si eu, atat pe el, cat si pe ceilalti membri ai forumului.

Succes in acest proiect si trebuie sa ajung la observatorul meu sa iti trimit OAG-ului (din fericire totul merge bine acolo si nu a trebuit sa merg la el de mai bine de 3 luni).

_________________
Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 7
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact