Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236362 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2877 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
V. Istvan Membru

Data inscrierii: 11 Ian 2015 Mesaje: 291
|
Trimis: 10 Ian 2016 17:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: Prevenirea condensului |
|
|
|
Salutare la toti!
Am citit cu interes topicul.
Topic desprins din "Newtonian 156 David Hind"
M-am lovit si eu de aburirea cautatorului in nopti cu ger. Am fost nevoit sa intrerup observarea.
Ce modalitati/accesorii se cunosc pentru a preveni sau a inlatura aburirea opticii cautatorului?
|
|
Sus |
|
 |
Cosmin Iftode Membru

Data inscrierii: 03 Iul 2015 Mesaje: 291
|
Trimis: 10 Ian 2016 18:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Trebuie sa-l tii un pic mai cald decat mediul inconjurator sau sa il protejezi fizic de roua (care se depune vertical).
Daca ai la dispozitie curent (sub o forma sau alta) exista benzi de incalzire in comert dar se pot improviza mult mai ieftin, daca ai 220 la dispozitie se poate folosi un foen o secunda sau doua (periodic). In varianta fara curent sunt incalzitoare de maini pe baza de gel care le poti prinde de cautator (langa lentila).
Varianta cea mai ieftina, care e suficienta in multe situatii, e un parasolar improvizat (din carton) care va feri sticla de roua atata timp cat nu este o linie verticala de la suprafata lentilei spre cer. Pentru cautator, pe cat de ridicol ar arata un tub de carton de la o rola hartie igienica s-ar putea sa se potriveasca numai bine. Bineinteles poti sa-l si stergi periodic dar se va degrada in timp, chiar si cu pretentiile reduse care le avem de la un cautator.
_________________ Skywatcher AZ-EQ6 | Orion Optics UK VX12 + Celestron C80ED | ASI 1600 MM-C |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9628
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 10 Ian 2016 18:15 Download mesaj |
|
|
|
Cand nu este foarte frig , pun cipilica din lana tricotata peste cautator.
Asta ,evident ,cand observ prin telescop sau cotrobaiesc in cufarul de oculare sau prin atlase.
Cand imi ingheata chelia , acopar cautatorul cu o husa ,cu ceva din material textil.
(Aceasta este si o metoda de calire a astronomului amator...
In plus ,metoda mea sper sa placa adeptilor evolutionismului : sa piara cei mai slabi si sa ne inmultim noi , astia mai tari ! )
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
david_eco Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2010 Mesaje: 691
Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton Localitate: Deva (Hartagani)
|
Trimis: 11 Ian 2016 00:44 Download mesaj |
|
|
|
Eu am folosit (la cautator de 50mm) o bucata de aprox 15 cm de tub de izolatie flexibil care se foloseste ca protectie pentru instalatia sanitara (vezi foto). A intrat putin mai fortat dar a fost ok pentru mai bine de o ora. Pentru cautatorul de 80mm care urmeaza sa-l termin va trebui sa-i fac o banda cu rezistori, la fel si pentru secundara, chiar si pentru oculare va fi necesar pe viitor.
David
Descriere: |
|
Marime fisier: |
66.21 kb |
Vizualizat: |
de 5219 ori |

|
_________________ Was the eye contrived without skill in Opticks?...and these things being rightly dispatch’d, does it not appear from phænomena that there is a Being incorporeal, living, intelligent...?”
― Isaac Newton, Opticks |
|
Sus |
|
 |
claudiu daniel Membru

Data inscrierii: 02 Oct 2014 Mesaje: 79
|
Trimis: 28 Ian 2016 22:36 Download mesaj |
|
|
|
O solutie mai mobila ar fi cum am facut eu pentru obiectivul dslr-ului : doua rezistente de resou de 1500w puse in serie si alimentate de un acumulator de bormasina de 14,4 v 2,6 ah , infasurate in jurul obiectivului (rezistente, fiecare in parte , infasurate cu un strat de banda scoci pentru ca nu am gasit tub termocontractil). Dupa infasurare rezistentele se acopera cu un manson de izolatie de parchet (fonica din cate stiu , termo dupa unii dorei instalatori de parchet)
Inainte de rezistente am facut din acumulatorul de 14,4 v sursa de alimentare pentru dslr , am desfacut acumulatorul si am pus priza la 7,2v , rezultand doua celule de 7,2v 2,6 ah; revenind la treaba cu rezistentele , printr-un test in casa am vazut ca 7,2 v creeaza o diferenta de temp de vreo 7 grade celsius
Testul afara la -8 grade l-am facut cu obiectivul dslr pus intr-o cutie facuta din polestiren extrudat (in care intra cu tot cu dslr , practic o cutie patrata din care iese parasolarul obiectivului ) , in cazul asta rezistentele alimentate la 14,4v generau 21 de grade , masurate cu un senzor de temperatura de la un termometru auto cu senzor extern , o diferenta prea mare , cred ca 7,2 v sunt suficienti , infine cred ca si cutia din polistiren e o complicatie , am zis ca in putinul timp cat o sa-l folosesc sa fie protejat dslr-ul de frig si umezeala
Cred ca o sa fac un test si pe cautator sa vad cum se comporta , dar sa vina gerul si cerul senin
_________________ cer senin sticla ! |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 29 Ian 2016 22:23 Download mesaj |
|
|
|
Am vazut intamplator topicul asta si as avea cateva observatii de facut.
Dew-heater-ele (asa cum se numesc ele in "limbaj" astronomic) sau incalzitoarele de roua mai pe romaneste, sunt un lucru foarte util, fie ca este vara/toamna/primavara si avem umiditatea din aer - mare si temperatura ambianta scade sub punctul de condensare (punctul de roua), fie ca avem iarna aceeasi problema, dar cu bruma.
Totusi nu trebuie exagerat cu cantitatea de caldura necesara dezaburiri / dezghetarii, pentru ca de cele mai multe ori, diferenta intre temperatura punctului de roua si cea ambianta este destul de mica, de 1...2 grade. Introducand o sursa de caldura care sa aduca un aport de 7 grade asa cum ai facut tu, poate fi contraproductiv. Diferentele asa de mari de temparatura duc la dilatari in optica telescopului care se traduc prin efecte nefaste asupra imaginii rezultate (mai putin la vizual, mai mult la astrofoto).
Am avut chiar pe sectia asta a forumului un topic legat de cum am rezolvat eu problema asta (cu succes pot spune), aici - http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0 . Ce am facut acolo pentru laser, am facut apoi si pentru placa corectoare a telescopului meu, iar ulterior si pentru luneta cautatoare.
Pozele in infrarosu de mai jos exemplifica ceea ce v-am spus. Calculele de dimensionare sunt simple, dar daca nu va mai aduceti aminte de fizica dintr-a 10-a sau a 11-a, puteti experimenta pana iese ceva bun.
ATENTIE - in poze, rezistentele au o temperatura destul de mare, dar caldura transferata opticii este foarte mica, asa cum se vede. Aerul cald ce rezulta este cel care schimba temperatura locala din jurul opticii, facand sa se iasa din zona punctului de roua.
|
23.57 kb |
de 5008 ori |

|
|
22.31 kb |
de 5008 ori |

|
|
6.8 kb |
de 5008 ori |

|
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
Sus |
|
 |
claudiu daniel Membru

|
Trimis: 30 Ian 2016 10:41 Download mesaj |
|
|
|
ideea cu rezistentele acum imi dau seama ca era a ta , citisem mai demult topicul cu incalzirea laserului . Am realizat ca 14volti sunt prea multi pentru 80 de ohmi la un obiectiv de dslr , 7,2 volti sunt suficienti , ma gandesc ca la 18 mm focala cum il folosesc eu nu influienteaza vizibil pozele , si asa slabe cum le scoate obiectivul venit la pachet cu aparatul. Nici la cautator nu va afecta imaginea . La oglinzile telescopului nu am pus incalzire inca , desi secundara ar avea nevoie, acolo treaba e mai delicata , nu mai merge cu rezistenta de resou. Pana la pusul rezistentei pe secundara ma gandeam sa pun un parasolar sa mai protejeze cat de cat secundara , era o formula de calcul a lungimii tubului la intrarea in telescop dar nu am retinut-o
Multumesc pentru sugestii si atentionari , la momentul potrivit voi tine cont de ele
|
Sus |
|
 |
V. Istvan Membru

Data inscrierii: 11 Ian 2015 Mesaje: 291
|
Trimis: 30 Ian 2016 11:23 Download mesaj |
|
|
|
Se lungește perioada de autonomie a sistemului dacă se acoperă pe exterior cu ceva termoizolant spirala de rezistență. Atunci se reduc mult pierderile de căldură directe spre ambient, care oricum nu ne ajută, și poate fi menținută aceeași temperatură a obiectului în cauză cu o putere electrică semnificativ mai mică.
E drept, va arăta mai "grasă" căutătoarea sau laserul, dar poate merită.
|
|
Sus |
|
 |
claudiu daniel Membru

|
Trimis: 30 Ian 2016 11:37 Download mesaj |
|
|
|
Da , si eu zic ca e bn sa acoperi rezistentele (dupa montare pe cautator )cu un manson izolator termic . Eu am pus un manson din folie de parchet PEE parca se numeste ,5 mm grosime. Urmeaza sa fac o proba si la cautator , dar sigur va fi eficient .
|
Sus |
|
 |
claudiu daniel Membru

|
Trimis: 01 Feb 2016 23:33 Download mesaj |
|
|
|
Nu am apucat sa fac proba , urmeaza , daca merge bine trebuie sa fac un fel de husa pentru rezistente asigurata cu banda arici , poate scap de senzatia de improvizatie
|
1.15 MB |
de 4868 ori |

|
|
1.13 MB |
de 4868 ori |

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|