Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M16-04-09-17.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Publicatii
STELE SI CONSTELATII, Marcel Jinca
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 192297
Numar de utilizatori inregistrati: 2483
Cel mai nou utilizator inregistrat: Laci-B
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Montura Dobson - GoTo ... proiect ATM


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Monturi/Trepiede

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1438

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 30 Mai 2014 14:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

reductia aia finala, 1:141 o pot obitne ori cu roata de frictiune (principiul de la astrotracul mioritic) ori cu roti dintate (cam greu de gasit exact rotile cu numarul respectiv de dinti) ori cu roti cu curele sincrone, unde roata mare ar trebui facuta "custom"... e posibil (taiere cu fir).
_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
dcristi
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2010
Mesaje: 243



Localitate: Corbeanca

MesajTrimis: 30 Mai 2014 14:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

StarChild a scris:
Studiez in continuare ce varianta m-as "coafa", adica nu as da ~4500RON pe un kit Go To de Dob16" tinand cont ca motoarele sunt identice cu cele de la kitul de 8" , iar lemnul nu il voi folosi, doar encoderele sunt in plus...


Nu cred ca sunt identice. De curand SW a schimbat complet sistemul pentru Dob. Cele vechi au servomotoare de CC iar cele noi au pas cu pas. Partea mecanica e de asemena schimbata complet.

Daca tot vrei sa pastrezi doar partea electronica atunci poti pleca de la o montura mult mai simpla.
De ex: Skywatcher Mount AZ Merlin SynScan GoTo si ai totul inclus in 235E pe cand un controler simplu e 185E.
Synscan oricum iti trebuie. Mai pui 50E si ai drivere ALT-AZ plus encodere. Motoarele le schimbi. Cea mai mare problema e ca montura asta e cu servomotoare si ar mai trebui umblat putin la adaptarea unui motor mai puternic.

Sau, pe ideea asta, gasesti o alta montura ieftina ALT-AZ goto dar cu steppere. Chiar si sh sau de la alt producator.

_________________
Dobson 16'' GoTo; DBK 21AU618.as, ASI120mm, ASI174mm
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 8452



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 30 Mai 2014 14:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In loc de reductie mecanica nu ar fi mai simplu un "man in the middle" intre controler si driveri? Ia semnalul de comanda si ii aplica "reductia"?Un arduino sau ceva echivalent poate intercepta si adapta semnalele (analogic/digital).
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1438

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 30 Mai 2014 14:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@valy: posibil sa fie mai simplu, daca te pricepi...eu Arduino, stiu despre el asa, ca exista, ca e destept, face multe...dar eu habar n-am ce sa-i fac, cum sa-l fac... eu is cu fiarele, suruburi, de astea... am programat si eu in tinerete (culmea, pe bani deci nu chiar hobby), dar la mine programarea s-a oprit la VB, Acces, MS SQL, VBA,.... cam atat Smile
_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
dragos.n
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 5491

Motto: Sentio ergo sum

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 30 Mai 2014 15:16 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Daca pui rulmenti in sistem boghiu cu 2 osii, placa va sta pe toti cei 6 rulmenti.
_________________
Dragos N
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 8452



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 30 Mai 2014 15:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Daca sti sa tastezi cifre si litere la calculator, arduino e mai simplu de atat Smile. 10 ani m-am ferit de domeniul asta al microcontrolerelor datorita ideii preconcepute ca e super naspa si migalos sa lipesti fire, rezistente, oscilatoare si alimentari, sa calculezi biti analogici etc. Cand cineva mi-a deschis ochii cu "cred ca arduino ti s-ar potrivi.." pe un forum, am zis ca am castigat lozul la loto, si in 2 ore mi-am facut programel de miscat montura.
Desigur versiunea cu arduino intre merge doar daca nu fac astia de la SW vreun hack intre uC si driveri, dar in rest cu porturile analogice si digitale ale lui arduino te poti juca supersimplu, doar sa ai grija la semnalele transmise de SW, sa nu iasa din domeniul de definitie. De exemplu daca ai deja un controler, poti folosi arduino sa decriptezi cum comuncia el, sa vezi ce semnale trimite catre driveri, faci un fel de reverse engineering. Daca tragi concluzia ca le poti controla, de aici in colo cred ca e simplu, poti face ce (de)multiplicari vrei ca sa se potriveasca cu arhitectura de roti/curele. Parerea mea. Erwin parca s-a jucat cu arduino, intr-o ora te lamuresti.
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1438

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 30 Mai 2014 15:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

apropo de maruntaiele unui Dobson GoTo, aici am gasit un link interesant:

http://stargazerslounge.com/topic/156784-s...uto-mount/

se pare ca reductia e in cutiile alea integrate, teoretic pun axul ala pe axul d ela montura mea si asta e... doar ca, am problema momentului rezistent/inertie... deci daca in cutia aia pot pune un motor mai teapan, eventual cu un modul de alimentare extern de putere mai mare, teoretic ar rezolva problema momentului.... poate

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 7670

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 31 Mai 2014 09:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Arduino stă frumușel în cutie de când l-am luat iar IDE-ul de programare stă la fel de frumușel în laptop de când l-am instalat... acum vreun an. Cineva să-mi dea una după ceafă?! Smile
_________________
binocluri: 8x22, 7x50, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
refractoare: 60/700, RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5
reflectoare: MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH
monturi: piston AZ mount (R), Vixen GP
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1438

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 02 Iun 2014 16:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

no bun, dupa cercetari mai in profunzime, am variantele urmatoare:

1) kit goto Dobson 16" la care sa adaptez motoare mai puternice (motoare DC, nu steppere).... putin cam greu, caci motoarele sunt incapsulate in carcasa aia de contine si reductii si encodere...e inghesuiala mare acolo (vedeti aici cam cum arata pe dinauntru un Dob 16" )

2) sa cumpar placa ("motherboardul") ptr un AZ EQ6 , si sa pun motoare stepper mai puternice . Asa intr-o "viziune ciobaneasca" as culege pur si simplu semnalul de la mufele care duc la motorase, si semnalul ala l-as mai baga printr-un "driver" care sa dea curent mai mare la niste motoare mai puternice (motoare cu acelasi numar de pasi - 200 adica, dar care sa aibe cuplu mai mare).

In ambele variante as folosi handpad-ul SynScan.

Varianta 2 ar niste avantaje fata de 1:
- placa aia, o pot folosi si daca ma hotarasc sa fac o montura EQ (zic si eu asa... nu ma luati in serios...inca Mr. Green )
- placa accepta/foloseste si encodere, dar nu sunt obligatorii -> aci trebuie sa mai sap oleaca sa fiu sigur ca e asa.
- nu ar trebui sa mai imi bat capul cu conversii/digiti/Arduino, trebuie doar sa-i asigur un raport de transmitere final ca la AZEQ6 ... simplu... conform cu baietii astia raportul de transmitere final e 1:720 ...

in principiu o placa de AZ EQ6 ar trebui sa ma ajunga la sub 200EUR (vedeti aici )

Intrebare (de mecanic): ideea aia cu preluat semnalele de la mufele care duc la motorasele originale si bagate intr-un "driver" extern care sa alimenteze motoare mai mari, e fezabila? ma gandesc la niste optocuploare (parca asa le zice) ca sa izolez cele 2 circuite... ce ziceti?


Kitul de Goto ptr EQ6 si alte variante de astea mi le-am scos din cap, deoarece , desi controlerul SynScan stie si EQ si AZ, el va functiona in mod AZ sau EQ in functie de placa electronica la care este cuplat. Daca iau o placa de AZEQ6 am ambele variante disponibile, si orientarea o aleg din handpad la momentul initializarii...Like Idea

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!


Ultima modificare efectuata de catre StarChild la 02 Iun 2014 17:31, modificat de 1 data in total
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1438

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 02 Iun 2014 17:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

StarChild a scris:
....
Intrebare (de mecanic): ideea aia cu preluat semnalele de la mufele care duc la motorasele originale si bagate intr-un "driver" extern care sa alimenteze motoare mai mari, e fezabila? ma gandesc la niste optocuploare (parca asa le zice) ca sa izolez cele 2 circuite... ce ziceti?...


zic "hardistii" de aci de la uzina ca ce vreau eu sa fac e cam tiganie... adica, am 2 variante la placa aia AZEQ6:

a) identific care is circuitele integrate de pe placa care sunt "driverele" pt rmotoare, si le inlocuiesc cu altele similare de putere mai mare...daca gasesc... asta ar fi "best case scenario"

b) putem sa facem tigania maxima: in loc de motoarele originale, sa cuplez niste bobine (sarcini false de valori similare cu cele ale motoarelor) astfel incat placa originala sa creada ca e legata la motoarele originale. Sa culeg semnalul de acolo si sa introduc semnalul asta in drivere externe de putere mai mare si sa le leg la motoare mai puternice. Solutia asta o inteleg eu mai bine, seamana a "amplificator" Mr. Green

singura poza de pe net care am gasit-o cu placa de AZ EQ6GT e asta de mai jos... va spune ceva , ce drivere/controlere/etc sunt folosite?



Board_AZEQ6GT-2-594x450.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  85.09 kb
 Vizualizat:  de 3612 ori

Board_AZEQ6GT-2-594x450.jpg



_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
CUBIX
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Mai 2013
Mesaje: 325



Localitate: Pe tronul lui Zeus

MesajTrimis: 02 Iun 2014 17:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

As alege AZEQ6, la dob e cam înghesuială. Ai putea transa ce e acolo sa muti electronica in alt loc... Nu stiu daca microcontrollerul este separat de drivere (pe telefon nu pot naviga ff usor).

La tiganie as merge pe varianta a. Cred ca poti afla verificand seria integratelor la ce folosesc. Evident, un nene electronist poate face asta.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3301



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 02 Iun 2014 17:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

pai nu e foarte greu , inca nu mi-am bagat nasul amanuntit pe placa din EQ6 poate are cate un tranzistor pt fiecare bobina din motor (4buc)x2 sau driver integrat pe radiator . se pun niste tranzistori mai tari si gata
Sus
cmatei
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Sep 2009
Mesaje: 844



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Iun 2014 18:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cred ca Atlas EQ-G e fix la fel cu EQ6 Synscan, caz in care driverele de motoare sunt mai complicat de schimbat (Allegro A3959). La EQ6 clasic (fara goto) erau multi tranzistori.

http://www.morningstarobs.com/power-connector-mod.html
http://www.dangl.at/ausruest/eq6/eq6_e.htm
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 8452



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Iun 2014 18:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dar sunteti siguri ca nu face fata by default ? Poate totusi merge, eventual pui niste radiatoare/ventilatoare daca se incinge prea mult "impingand" 50kg.
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2382



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 02 Iun 2014 22:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dar , de la ce pleci ca pretentii ?. Ai o baza ( placa , telecomanda , soft ) pentru un singur ax ? altfel mai bine pleci de la zero . Scheme sint destule , dar pentru go to adica miscarea telescop de la 0-180 grade iti trebuie un micro sistem , care e destul de complicat . Am cautat si eu dar cu telecomanda , display , key ...... nu am gasit Sad
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Monturi/Trepiede Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Download topic
Pagina 2 din 3
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact