Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Vallis_Alpes.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234027
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Obiect cosmic in miscare

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 04 Ian 2013 02:54 Download mesaj
Titlul subiectului: Obiect cosmic in miscare
Raspunde cu citat (quote)

Se pare ori ca am eu o bafta speciala in acest sens, fie acest gen de obiecte sunt mult mai dese decat imi imaginam eu fiindca este a patra oara cand intalnesc asa ceva.
Pe 01 ianuarie am iesit sa fac expuneri la Flame si Horse Head Nebula (vezi topicul cu pricina). La un moment dat, montura a luat-o razna intre doua expuneri (se mai intampla) si a deviat cateva grade de la tinta principala, moment in care am surprins un obiect care tocmai trecea pe acolo.
Mai jos am pus cateva capturi de ecran preluate din MaximDL si TheSky6.

Prima este cu headerul primei expuneri din serie, de unde se vede ascensia si declinatia centrului imaginii precum si alte cateva date.

In a a doua captura am incadrat dara lasata de obiect cu un dreptunghi si tot in Maxim am calculat lungimea in secunde de arc a diagonalei dreptunghiului, care reprezinta tocmai urma lasata de obiect.
Interesant este ca la expunerile la care am facut captura - 10 secunde - obiectul se misca destul de putin in camp, lungimea de arc calculata fiind de 143" de arc, deci o viteza unghiulara de 14.3"arc/secunda.
Daca mergem cu calculele mai departe, inseamna ca in 3600 de secunde x 24 ore (adica o zi) obiectul face cam 14.3 x 3600 x 24 = 1235520" arc <=> 343 grade (destul de aproape de 360 grade, eroare admisibila daca am masurat gresit cu cativa pixeli lungimea darei lasate de obiect pe imagine. Asta ma duce la ideea ca ar putea fi un satelit geostationar.

In urmatoarele 4 imagini s-a facut o suprapunere (overlay) intre poza rezolvata astrometric si planetariul lui MaximDL, de unde se vede clar pozitia pe harta cereasca a obiectului. Am folosit mai multe poze ca sa vedeti ca si un efect de "zoom" asupra zonei respective.

Ultima poza este o captura din planetariul TheSky6 unde am setat ora (locala) si data la care a avut loc fotografierea, unde am aratat directia si pozitia relativa a corpului ceresc intr-un cadru largit, cu relief, puncte cardinale si directie estimata a obiectului. Dupa ce am pus traiectoria si aici, am vazut ca obiectul era foarte aproape de ecuatorul ceresc, locul unde intr-adevar orbiteaza satelitii geostationari. ramane sa calculeze cineva mai priceput ce satelit era. Marius.P este priceput la asa ceva si daca vrea sa incerce, am sa-i mai dau odata coordonatele observatiei ca sa poata calcula despre ce satelit e vorba.

In link-ul de mai jos este un film facut dupa ce am deschis imaginile cu ASTROMETRICA si am folosit functia "Blink", care scoate in evidenta obiectele in miscare dintr-o serie de imagini astronomice. Filmul l-am captura direct de pe ecran cu CAM STUDIO (free) si l-am editat cu Windows Movie Maker (free).

https://dl.dropbox.com/u/98966678/Obiect%20miscator.wmv

date astrometrice.png
 Descriere:
 Marime fisier:  35.96 kb
 Vizualizat:  de 3506 ori

date astrometrice.png

date astrometrice_2.png
 Descriere:
 Marime fisier:  84.13 kb

date astrometrice_2.png

overlay_0.png
 Descriere:
 Marime fisier:  30.53 kb

overlay_0.png

overlay_1.png
 Descriere:
 Marime fisier:  24.99 kb

overlay_1.png

overlay_2.png
 Descriere:
 Marime fisier:  25.5 kb

overlay_2.png

overlay_3.png
 Descriere:
 Marime fisier:  116.71 kb

overlay_3.png

Pozitia si directia la data respectiva.png
 Descriere:
 Marime fisier:  196.11 kb

Pozitia si directia la data respectiva.png

Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 04 Ian 2013 14:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si eu zic ca-i un satelit geosincron (nu-i zic geostationar ca iar primesc observatii... Wink ).

Zi-mi daca ora observatiei 21:34:28 este ora Romaniei sau UT si trimite-mi, te rog, pe PM coordonatele geografice si eventual altitudinea locului din care-ai facut observatiile.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 04 Ian 2013 15:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ora din headerul FITS este UT, iar cel din TheSky6 este timpul local (era 23:34 la noi - am gresit eu cu un minut cand am setat ora in TheSky)
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 04 Ian 2013 17:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din pacate, nici un satelit din baza de date publica (14899 de obiecte pe 31 decembrie, respectiv 14893 pe 3 ianuarie) oferita de Space-Track nu corespunde cu traiectoria din poza si filmulet. Posibil sa fie unul dintre satelitii militari ce bāntuie pe la altitudinile geostationare, pentru ca are intr-adevar o traiectorie aparenta de satelit aflat pe o asemena orbita, parerea mea... Rolling Eyes
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 05 Ian 2013 00:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca l-am identificat... Am gasit cu ajutorul site-ului CalSKY un satelit geosincron (de fapt treapta a 3-a Centaur a rachetei lansatoare Titan 4B Centaur a unui satelit militar) care intr-adevar nu exista in baza de date publica de pe Space-Track, Milstar 4 Rocket (26716, 2001-009B) si care are traiectoria identica cu cea din filmulet, singura diferenta ar fi cea temporala, adica din calcule ar rezulta ca a trecut cu vreo 2 minute mai tarziu decat ora inregistrata de tine. Cred ca si magnitudinea calculata corespunde, CalSKY estimand 10.7.

Edit:
Am reusit sa scot si-o harta furnizata de acelasi site.

Milstar-4R.jpg
 Descriere:
Trecerea satelitului Milstar 4 Rocket
 Marime fisier:  283.94 kb
 Vizualizat:  de 3302 ori

Milstar-4R.jpg

Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 08 Ian 2013 10:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

eu mi-am instalat un 'client' de network time protocol - NTP de aici si asa se salveaza automat de softul de achizitie in headerul fits data cu precizie foarte mare.
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 08 Ian 2013 14:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Diferenta de 2 minute dintre calcul si fotografie poate fi de la deriva satelitului pe orbita geosincrona, pe perioada dintre data elementelor orbitale si data fotografiei. Din cate tin minte, era o diferenta de vreo 5 zile.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact