Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Meteor_30iul2020_0430~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241520
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Truss Serrurier

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 06 Apr 2012 17:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Oh cata bataie de cap pentru a tine o oglinda secundara de 50de grame la o distanta de 90cm de primara Confused .
Exista si asemenea posibilitate

csss fain.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  66.7 kb
 Vizualizat:  de 6957 ori

csss fain.jpg

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 06 Apr 2012 17:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu prea as vrea sa bag Al in ecuatie cu FC-ul (coroziune, diferente la variatii de temp.), inele nu e cazul sa pun ca tuburile le lipesc de placa de FC, n-are ce sa se mai intample: tai teava la unghi si o sa fie contact pe placa unde o sa si lipesc.

Stanescu Octavian da, ai dreptate insa mai e si primara pe acolo. Designul ala e misto si simplu dar probabil e o primara f/2. Problema la mine nu e ca am un milion de fiare si nu stiu din ce as fac, e pe dos, n-am nimic si vreau sa aleg ceva. In cazul asta ce ar trebui sa fac? Pot pune problema si altfel: avand 2 oglinzi de pus pe EQ5 ce solutie ati adopta?
Sus
danto1313
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007

MesajTrimis: 06 Apr 2012 18:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tuburile taiate si lipite direct pe placa, cred ca e solutia cea mai proasta.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2012 18:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

De ce? Mie mi se pare cea mai buna, solid, nu gauresc, nu folosec materiale cu proprietati diferite. E drept ca e riscanta, presupune oarece precizie, dar in rest care ar fi obiectiile?
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 06 Apr 2012 18:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da ... iar in loc de suruburi se pot folosi cuie, si gata carpeala Rolling Eyes

Valy, daca vrei sa lipesti asa, vei avea o suprafata foarte mica de contact si presiuni foarte mari in lipitura.
Toata rigiditatea si rezistenta la rupere va depinde doar de acel strop de adeziv.
Nu ti se pare un pic ciudat ?
Nu-i bun Al ca se contracta cu cativa microni mai mult decat CF, dar legam totul cu sarma ...
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2012 20:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cine se incumeta la constructia asta ? ... (NASA)

Cass X.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  117.99 kb
 Vizualizat:  de 6901 ori

Cass X.jpg

Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 06 Apr 2012 20:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Seamana cu stabilizatorul unei grenade antitanc.

Presupun ca instrumentul din foto trebuie sa ajunga pe orbita.

catalin.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2012 21:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Stanescu Octavian a scris:
Cine se incumeta la constructia asta ? ... (NASA)

Faci primara f1.8? Smile Exista tevi FC de 40-80mm diam., exista platbanda, exista lipici deci e simplu.
http://www.easycomposites.co.uk/Products/c...0-8mm.aspx

Nobody, daca n-ai orbit serios legat de sarma sa stii ca:
- exista truss cu sarme
- exista chiar o teorie, teoria sarmelor care e la moda zilele astea
Dar daca ai vorbit serios, iata ce am inteles eu din teorie:
- se zice ca lipiciul (epoxy) e chiar mai tare decat materialul in sine
- tubul o sa fie taiat putin oblic deci suprafata de contact e chiar mai mare decat sectiunea tubului
- nu e o singura picatura de lipici, sunt opt lipituri, poti calcula suprafata
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 06 Apr 2012 21:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Valy , scuza-ma ca ma bag in seama ...

Incearca lipirea cu epoxi intre suprafete crenelate in prealabil. E ceva de munca dar eu zic ca merita.

catalin.
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011

MesajTrimis: 06 Apr 2012 21:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Subscriu la ce spune nobody.
O sa cedeze de la lipitura, poti sa incerci daca nu ne crezi Smile
Ai putea sa practici niste lamaje in placa si sa incastrezi tevile pe o anumita adancime si sa le lipesti cu epoxi.... e cu totul altceva.

O seara buna,
Alex.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2012 21:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Placa va fi subtire deci nu merge sa fac adancituri dar, poate daca pun peste placa un sablon cu decupaj iar teava sa intre in el si sa se sprijine pe placa mare. Sau cum zice catalin, creneluri.

LE: simt nevoia unei rigori matematice. N-am de unde, asa ca fac urmatorul rationament:
- in cazul cel mai intalnit cand telescopul e indreptat la zenit, primara+focuserul trag in jos cu ~4kg
- la o placa am 8 tevi de 20mm diam. cu pulpa 1mm deci o suprafata de contact de ~60mm^2
- presupunem ca 1mm^2 de lipici tine 10g, inseamna 8x60x10 = 4.8kg
Intrebarea ar fi cat tine 1mm^2 de lipici? 10, 100g?
Mai e si suportul dintre cele doua inele inferioare care va tine placa de prindre in montura, care va prelua si el destula greutate, deci se mai scade din stresul lipituri.

LE2: danto are inelele lipite, deci la el tine lipiciul.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 06 Apr 2012 23:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valy, la orice construcție mecanică sau civilă se introduc niște coeficienți de siguranță pentru cazurile cele mai nefavorabile, rezultă niște secțiuni dublu sau triplu sau n ori mai mari decât cele calculate pentru solicitările statice în utilizarea normală. Construcțiile trebuie să reziste la cutremure, mașinile la accidente și telescoapele la transport și la căderea accidentală de pe montură. Dacă tubul meu ar cădea de pe montură am ceva șanse ca oglinda primară să rămână intactă. La transport pe un drum accidentat nu se decolimează excesiv, eu sper că deloc dacă toate șuruburile rămân strânse bine. Truss-ul tău ultraușor nu-l văd prea bine în astfel de situații... Rolling Eyes
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
danto1313
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007

MesajTrimis: 06 Apr 2012 23:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

E cu totul altceva la lipiturile de la octogon.In varianta ta,in varfurile triunghiurilor,adica in lipiturile dintre tevi si placi apar concentrari mult mai mari de eforturi.Din pacate nu pot detalia prea mult pentru ca subiectul risca sa se transforme intr-un curs de rezistenta materialelor si statica.Cand vei lua o hotarare asupra solutiei constructive, daca-mi dai niste date(greutati ,dimensiuni) pot sa-ti fac un calcul pentru serurrier in ce priveste centrul de greutate(echilibrarea tubului),echilibrul termic al tubului(variatia focarului pentru o variatie data a temperaturii),calculul compensarii deplasarilor celulelor oglinzilor in situatia cea mai defavorabila,adica in pozitie orizontala,in functie de diametrul tuburilor si material.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 07 Apr 2012 00:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din ce imi dau eu seama, cand ''nobody'' vorbeste de flambare, se refera la flexiune, sau incovoiere. Daca nu este asa il rog sa ma corecteze.

Acum mai e o problema. In proiect, pe hartie, se poate construi ceva aproape perfect. Dar numarul de imbinari, desi mic, poate induce o serie de rezultate neasteptate. De aceea eu as alege materiale cu rezistenta ceva mai mare. fie din natura lor, fie din dimensiune, in special la dimensiunea stratului de material, ''a carnii'',pentru a contracara aceste ''surprize''.Si este in general o regula in proiectarea structurala, de a se lua o marja de siguranta, cam de 50%.

Cred ca ar fi mai ieftina folosirea de la inceput a unui material cu 50% mai gros, decat un material subtire, si apoi o alta constructie, cu material mai gros.

Cat priveste un sandvich din carbon de 1mm, cu miez lipit, care nu e copt in cuptor, odata cu placile, am foarte mari rezerve, ca sa folosesc un eufemism. Daca eu vreau sa fac un sandvich din placaj, ma bazez ca stiu cu ce e lipit el, si ca pun in interior fie un placaj, de aceeasi rezistenta, nu un lemn sau vreo spuma mult mai moale, fie ceva mai tare. Mai exact, eu vreau sa pun in interior, profil patrat de aluminiu. Nu stiu cum se va impaca la dilatare, dar ca rezistenta nu imi fac probleme.

Si ar mai fi o problema Valy. Eu am lucrat cu tot felul de adezivi. Epoxy, superglue, poxipol, polyuretan si altele. Crede-ma, daca nu fortifici lipitura cu niste suruburi din loc in loc, nu ai facut nimic. Fac la fel si aia din industria aviatica, si noi nu visam adezivii lor. Asa ca la calculul ala mai adauga ceva, niste zeci, multe, de suruburi. Din diverse motive, eu i-am rugat pe cei carora le-am lucrat ceva la telescoape sa nu puna pe site ce am facut. Dar pot sa-ti spun ca am ceva experienta. Si vorba aia, ''socoteala din targ...'' In final vei vedea ca o sa iasa mai greu ca in calcule. Sigur. Dar macar sa iasa stabil.

Si daca vrei ceva frumos si rezistent, uite aici

http://www.officinastellare.com/products_s...;idProd=17

PS. Si ar mai fi ceva de observat. Diferenta majora, in special la grosimea barelor, intre telescoapele de genul celor de la Officina, sau alte constructii profesionale dedicate foto, si dobsonurile strict vizuale, care au mai fost puse pe aici.

Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 07 Apr 2012 03:07, modificat de 1 data in total
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Apr 2012 01:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai lipiciul epoxi in general e casant el tine bine intre piese rigide ce nu flexeaza si nu sunt supuse la socuri , lovituri. daca lipesti teava pe ceva plat si vei lovi mai tare(nu nimeresti usa pe intuneric) cumva inelul de sus ce tine spiderul este foarte probabil sa ramai cu barele si inelul rasfirate pe jos . Crying or Very sad
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17  Urmatoare

Download topic
Pagina 7 din 17

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact