Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180921_000001_225x_mare_humorum_gassendi.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236391
Numar de utilizatori inregistrati: 2878
Cel mai nou utilizator inregistrat: Eugen Lupescu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce am vazut aseara!

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 85, 86, 87 ... 98, 99, 100  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 28 Apr 2016 23:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Consider ca am lamurit definitia obiectelor Deep Sky.
Cum am mai zis , posteaza fiecare unde doreste.

M.

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Mai 2016 23:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseara am facut observatii cu telescopul Hinds de 158mm , profit de orice ocazie deoarece in curand ne vom lua la revedere.
Premisele nu se aratau bune deloc.
Doar rareori , se zarea Luna prin vreo spartura dintre nori si numai pentru cateva secunde.
Am asteptat si sperat vreo ora si apoi cerul s-a mai limpezit dar tot nebulos a ramas.
Am observat la grosismentul de aprox. 140x obtinut cu lentila Barlow 4x , vizor binocular IOR si oculare Huygens IOR 7x ( 36mm ).
Catalin Dumitru m-a ajutat cu un tub de focusare pentru vizorul binocular ,lucru pentru care-i multumesc.
Vizorul si-a dublat pur si simplu eficienta.
Acum pot sa reglez separat ,pentru fiecare ochi , focalizarea.
Luna : am privit-o cel putin o ora si nu ma mai saturam de bogatia de detalii.
Grosismentul relativ mare pentru campul vizual mic al acestor oculare nu permite manifestarea efectului pseudo-stereoscopic dar cu ambii ochi detaliile se vad mult mai bine si mai clar.
Si lucrul cel mai important: adio dinozaurii care ''plutesc'' in imaginea mono !
La Marte am vazut doar un steag oarecum circular si care flutura in vant.
Efectiv flutura imaginea !
La Saturn insa imaginea nu a ''fluturat''.
Am zarit chiar si diviziunea Cassini intr-un interval de cateva minute , se vedea umbra inelului pe discul de culoare usor crem ,diferita de cea a inelelor , pronuntat mai albe.
Dintre sateliti s-au vazut foarte bine Titan si Rhea , ultimul intre Titan si planeta.
Am facut cateva pasaje prin campul vizual si am ''simtit'' ca mai erau cel putin inca doi sateliti dar nu am avut rabdare sa insist.
Marele dezmat a urmat la stelele duble.
Am observat si rezolvat Alpha Her , Epsilon 1-2 Lyr , Delta Cyg , Iota Leo , Polaris , Porrima, Epsilon Bootes , Mu Dra , Nu Dra , 16-17 Dra , Beta Sco,Nu Sco,Algieba,Alula Australis.
Un singur rezultat negativ am avut si anume nu am vazut companionul lui Antares.
In rest , stelele multiple ,fie triple fie qvadruple -asa s-au vazut.
Stelele dificile , gen Delta Cyg si Iota Leo ,au fost rezolvate asa cum nu le-am vazut vreodata.
Lipsa dinozaurilor si absenta inelelor de difractie sunt singurele lucruri stranii legate de vizorul binocular.
In rest ,numai de bine !

Mircea

Sus
milanpicard
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Oct 2015

MesajTrimis: 19 Mai 2016 22:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumos, Mircea! Cam asa mi se vedea si mie Marte si Saturn... nu cred ca e problema cu colimarea. Si la stele duble cred ca seeing-ul a fost alela. Smile
Fain si cu stelele duble. Abia astept sa am si eu o sansa la ele. De o saptamana tot norinorinori...
AM facut rost de Cambridge Double Star Atlas, sunt mii de stele duble acolo, cu magnitudine, separare, deci, abia astept. Smile TOate stelele Struve! Mai ales ca Stellarium nu avea Struve in baza de date. Dar este si ceva site "sinbad" care da si celelalte nume la stelele Struve, cum ar fi cele cu HD, si atunci le pot cauta sub acel nume, daca e mai greu de gasit, si Stellarium imi da FOV view. Smile AM scris asta pt. ca poate cineva se inspira din astfel de metode. Si metodele voastre suntbinevenite, daca le share-uiti, invat cu drag. Very Happy

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 19 Mai 2016 23:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Milan si spor la observatii deindata ce vine cerul senin !

Si aici la noi pe forum dar si pe CN am citit referinte despre baze de date precum Simbad Astronomical Data Base.
Eu cateodata ,pentru stele duble , apelez la WDS adica Washington Double Star Catalogue :

http://www.usno.navy.mil/USNO/astrometry/optical-IR-prod/wds/WDS

Recent , de cand m-a prins si pe mine ''dipscaimania'' , mi-am pus pe desktop shortcut pentru:

http://www.deepskypedia.com/wiki/Category:Constellations

Este o baza de date pe care nu o cunosc detaliat , suntem ''in luna de miere'' , inca nu am o parere clara.
Doar ca imi place.

Pentru sugestii de observatii la stele duble/multiple ,inca sunt departe sa fi epuizat cele din cartea lui Sissy Haas.

Azi-noapte am avut din nou sansa sa fac observatii ,cerul a fost acoperit partial de nori participanti la ceva raliuri d-ale lor.
Am folosit telescopul Hinds de 158mm si vizorul binocular IOR cu ocularele Hutgens 7x +Barlow ''turbo'' 4x pentru G= 140x.
Am repetat intai parte din observatiile din seara precedenta.
Am inceput cu Luna ,in aceasta parte a sesiunii de observatii cerul a fost mult mai bun ca si cu o seara inainte.
Luna in vizorul binocular este fantastica , se vedea o varietate incredibila de detalii fine de relief .
Si ,credeti-ma ,nu am vazut Luna pentru prima data printr-un telescop !

La Marte , doar drapelul rosu al partidului , din nou ...nu ma intereseaza ,nici drapelu' nici partidu ' ...

La Saturn ,de data aceasta am vazut trei sateliti ,i-am identificat cu appletul de mai jos de la Sky&Telescope :

http://www.skyandtelescope.com/observing/c...-utility/#

Eu am vazut satelitii saturnieni Titan , Dione si Tethys.
Am revazut cateva stele duble din seara precedenta .
Iar ca noutati intre stelele duble ,dar numai fata de seara precedenta ,am observat Delta Her ,Zeta Lyr -foarte larga.
Si mai ales STF 2118 cu stele de 6.9mv /7.4 mv , de langa Zeta Dra , o dubla de 1.2 secunde separatie.
La 140x ,in vizorul binocular nu am rezolvat-o dar am vazut suficient de bine discurile de difractie alipite pentru a-mi aminti ca acolo este o dubla stransa .
Am rezolvat-o cu spatiu negru la 207 x /BCO 6mm.
Am cautat atunci ,daca tot am dat jos vizorul de pe telescop , si steaua dubla Sigma 2054 , vizibila in acelasi camp cu Eta Dra , o stea dubla de 6mv/7.2 mv si cu o separatie de 0.9 secunde de arc.
Ultimele doua duble au fost foarte frumos rezolvate si de ocularul Zeiss de microscop K30x la 155x.

Companionul lui Antares insa ''m-a bagat in corzi '' , nici urma din el , era oricum trecut bine de ora 1 , asa ca mi-am strans artileria si m-am retras in Hobbiton.

Atasez o poza cu vizorul binocular modificat cu sprijinul colegului nostru Catalin Dumitru caruia-i multumesc din nou .
Vizorul are acum ambele tuburi portoculare reglabile separat .
Si o poza in care ocularul Zeiss 30x de microscop este cel din stanga.Foarte bun !

Cer senin ,Mircea

satsat 19.05.16.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  30.73 kb
 Vizualizat:  de 8012 ori

satsat 19.05.16.PNG

Vizor bino modificat.1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  624.29 kb

Vizor bino modificat.1.jpg

Oculare microscop CZJ 8.3mm+Meopta 25mm+PZO 31mm+Ramsden 41,7 mm.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  366.08 kb

Oculare microscop CZJ 8.3mm+Meopta 25mm+PZO 31mm+Ramsden 41,7 mm.jpg

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 21 Mai 2016 17:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Folosind din nou aceeasi sursa si anume javascriptul lui Sky&Telescope , am aflat ca aseara am vazut in telescopul Hinds , armat din nou cu vizorul binocular IOR pentru G= 140x , trei dintre satelitii lui Saturn :

http://www.skyandtelescope.com/observing/c...-utility/#

Satelitii vazuti de mine formau un unghi ascutit , astfel cred ca acestia au fost Titan la Nord , Dione la Vest in varful unghiului si Enceladus cel mai apropiat de planeta.
In inel s-a vazut foarte bine diviziunea Cassini iar pe disc se vedea umbra inelului.
La Marte ,din nou , doar un disc rosiatic fara detalii de nici un fel.
Delta Cyg a fost foarte bine rezolvata.
Uneori la Lambda Cyg se vedea ceva in quadrantul IV , pe primul inel de difractie dar nu am vazut o rezolvare clara ,chiar si fara spatiu negru.
Am mai rezolvat din nou Sigma 2054 si STF 2118.
Si din nou am dat chix la companionul lui Antares , invizibil deocamdata.

Am facut insa cateva poze in care se vad o coroana selenara , Jupiter pe cerul vestic intre stelele Leului iar la Sud-Vest se vad Luna , Marte si Saturn.

Cer senin ,Mircea

Moon Corona 20.05.16.v5.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  410.13 kb
 Vizualizat:  de 7901 ori

Moon Corona 20.05.16.v5.JPG

Moon , Mars and Saturn.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  368.75 kb

Moon , Mars and Saturn.JPG

Jupiter , Regulus and Algieba -over the tip.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  368.14 kb

Jupiter , Regulus and Algieba -over the tip.JPG

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Mai 2016 15:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi noapte am vazut un asterism triunghiular foarte aratos format de catre Marte la Vest , Antares la mijloc si Saturn la Est.

Mircea

Mars , Antares and Saturn 28.05.2016.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  458.18 kb
 Vizualizat:  de 7812 ori

Mars , Antares and Saturn 28.05.2016.JPG

Mars,Antares and Saturn 28.05.2016.v2.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  290.63 kb

Mars,Antares and Saturn 28.05.2016.v2.JPG

Mars,Antares and Saturn 28.05.2016.v3.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  606.94 kb

Mars,Antares and Saturn 28.05.2016.v3.PNG

Sus
tavi 84
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013

MesajTrimis: 30 Mai 2016 01:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

In ciuda "valurilor" suprapuse peste imaginea lui Saturn,am vazut foarte bine la 122X diviziunea lui Cassini pana aproape de disc,umbra proiectata de inele pe acesta,suprapunerea regiunii polare peste inele,o banda intunecata si o nuanta mai intunecata in zona polara,cu luneta 102f11.Nu era vizibila nici o urma de aberatie cromatica,probabil din cauza stralucirii de suprafata reduse a planetei Saturn.Galaxia Whirlpool e la limita de vizibilitate cu privirea indirecta folosind binoclul 10X50 pe un cer la care magnitudinea limita cu ochiul liber e 5,folosind tot privirea indirecta.Cum castigul teoretic pentru un asemenea binoclu ar fi de 5 magnitudini(100 ori mai multa lumina),m-as fi asteptat la o vizibilitate mai buna a galaxiei de magnitudinea 8,4.
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Mai 2016 10:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumoase pozele cu planetele, Mircea. Asa ciuda imi e ca acea parte a cerului imi e blocata... Dar si cu ohciul liber e super Marte, am vazut-o aseara din geam, rosu si stralucitor. Doar ca nu pot sa pun un tub de 110cm in acea directie. Sad Oh, well...
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 30 Mai 2016 11:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

tavi 84 a scris:
m-as fi asteptat la o vizibilitate mai buna a galaxiei de magnitudinea 8,4.

O stea de magnitudinea 8.4 se vede cu vederea directa cu un 10x50 - mai ales cu ce ai tu in semnatura. Galaxia insa e mai intinsa un pic (wiki zice 11'.2 × 6'.9) decat o stea, ceea ce inseamna ca lumina echivalenta a unei stele de magnitudinea 8.4 e intinsa pe o suprafata mai mare.

Fa un test - cauta o stea intre m=8 si m=9, si defocalizeaza un pic binoclul. In imaginea rezultata o sa fie mai greu sa vezi steaua.

Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 30 Mai 2016 13:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Milan.
De cand am ochelari de distanta ,am reluat si observatiile cu ochiul liber.
De acolo au venit observarea celor doua pete solare vizibile cu ochiul liber.
Alcor-Mizar se vede ca dubla chiar si fara ochelari dar cu acestia , la Epsilon Lyra zaresc cele doua stele duble cu privire indirecta.
In aceasta primavara , tot VOL am vazut cinci stele in Mel111.
Un proiect care ma atrage este sa fac schite ale Lunii ,vazute cu ochiul liber.
Urmeaza , poate la urmatorul ciclu.
Iar fenomenele atmosferice (coroane , halouri,raze crepusculare ) sunt pe agenda tot timpul.
N-am mai vazut de mult ''Centura lui Venus''...

Cer senin ,Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 30 Mai 2016 18:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea, pozele le-ai făcut după ce-am plecat eu?

Trebuie să menționez că am făcut împreună un mic maraton de duble folosind telescopul Hinds, oculare ca ortho 12.5, Nagler 11mm și Panoptic 24mm, un ocular de microscop și un alt ocular de 8mm. De asemenea, Marte a prezentat 2 zone întunecate destul de bine vizibile, Saturn cu Titan, Rhea și arareori Dione, diviziunea Cassini doar la marginea inelelor și o bandă întunecată puțin mai jos de ecuator, alta decât umbra inelelor. Am mai văzut stele de magnitudinea 13 din grupul Epsilon Lyra și o mulțime de duble frumoase la care am pierdut șirul. Seeing-ul n-a fost foarte grozav și au mai trecut nori însă una peste alta a fost o sesiune foarte reușită pentru care îi mulțumesc lui Mircea. Am învățat foarte multe lucruri și am devenit un observator mai bun datorită sesiunilor făcute împreună de-a lungul timpului.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
milanpicard
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Mai 2016 21:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
Multumesc Milan.
De cand am ochelari de distanta ,am reluat si observatiile cu ochiul liber.
De acolo au venit observarea celor doua pete solare vizibile cu ochiul liber.
Alcor-Mizar se vede ca dubla chiar si fara ochelari dar cu acestia , la Epsilon Lyra zaresc cele doua stele duble cu privire indirecta.
In aceasta primavara , tot VOL am vazut cinci stele in Mel111.
Un proiect care ma atrage este sa fac schite ale Lunii ,vazute cu ochiul liber.
Urmeaza , poate la urmatorul ciclu.
Iar fenomenele atmosferice (coroane , halouri,raze crepusculare ) sunt pe agenda tot timpul.
N-am mai vazut de mult ''Centura lui Venus''...

Cer senin ,Mircea

Ce e centura lui Venus? Smile Si coroanele, razele crepusculare si astea? Smile Eu nu stiu.
In Turn Left at Orion este o descriere super detailata despre Luna, cu toate numele de cratere cu nume, dimensiuni, unde a aselenizat Apollo 11, 13, 17..., marile, din astea, la toate fazele Lunii. Alea conteaza ca "obiecte"? Adica m-am gandit sa le vad si eu cu detalii, nume, muntiii astia si astia, stiti, tot tacamul. Voi cum faceti, le scrieti langa celelalte obiecte vazute, si numaratoarea merge mai departe cu fiecare crater si munte cu nume? Sau intra doar ca un singur lucru: Luna? Smile Care e procedura acceptata? Smile

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 30 Mai 2016 23:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu n-am niciun opis de obiecte văzute și cred că fiecare are stilul propriu de observații. Nu te uiți odată la un obiect și gata, îl tai de pe listă. Dimpotrivă, observațiile trebuie repetate mereu, prin instrumente diferite și în condiții meteo diferite. Pe măsură ce observi acumulezi experiență și vezi mult mai multe decât dacă stai un pic la ocular. Trebuie să te familiarizezi cu tot trenul optic, să scoți maximum în condițiile date, să găsești mărirea potrivită, să lași creierul să asimileze informațiile.

De exemplu, am văzut Cat's Eye Nebula aseară, în premieră. Deși erau nori și găsirea ei a fost dificilă, Mircea a reușit s-o dibuiască în scurt timp deși n-o mai văzuse nici el decât o singură dată înainte. Eu nu vedeam nici stelele constelațiilor din cauza felinarelor de pe stradă și a norilor. Să cunoști cerul ca pe propriul buzunar necesită timp, răbdare, tenacitate.

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 30 Mai 2016 23:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Coroane , halouri selenare si solare , raze crepusculare din ''productia proprie'' aici :

http://observoergosum.blogspot.ro/

Chiar in josul paginii este o fereastra de cautare unde poti introduce tagurile,''Centura lui Venus'' am vazut-o de cateva ori dar inca nu am pozat-o ,deci aceea nu exista ca si tag.

Belt of Venus :

http://earthsky.org/?p=3156

Dupa mintea mea ,atata cata este , fiecare detaliu selenar , fiecare pata solara , fiecare detaliu planetar nou sau tranzitoriu , poate si merita socotit ca un alt obiect.
Deci tot ce este in plus fata de caracteristicile fundamentale ale obiectelor usor /permanent vizibile.
Dar ascult cu atentie si parerile voastre.

Erwin

Vreau sa-ti multumesc aici public pentru sansa pe care mi-ai oferit-o de a face observatii cu un telescop deosebit cum este reflectorul Hinds, a fost foarte interesant !

Mircea

Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 31 Mai 2016 11:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu ai de ce, Mircea! Să fim sănătoși și o să mai avem ocazia să facem observații împreună prin el, după retușarea elementelor pe care le-am discutat.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 85, 86, 87 ... 98, 99, 100  Urmatoare

Download topic
Pagina 86 din 100

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact