Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Stellar_analysis_2nebulae.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 229903
Numar de utilizatori inregistrati: 2892
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Don
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Abordarea matematică a precesiei

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 42, 43, 44, 45, 46  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Mecanica Cereasca

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Tiberiu Tesileanu
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Sep 2008

MesajTrimis: 07 Feb 2009 18:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Domnule Avramut,

Sincer, la ce persoană vorbim nu are nici o legătură cu felul cum ne purtăm. Personal, prefer să mă port cu bun-simț și să vorbesc la persoana a II-a, decât invers.

Acestea fiind spuse, mesajul dumneavoastră nu are ce să caute pe acest topic. Nu e vorba că gestul dumneavoastră în sine m-ar fi deranjat așa tare, ci e o problemă de atitudine. Dacă dumneavoastră ca adult în primul rând, și apoi ca profesor, nu puteți să respectați niște reguli elementare de politețe, nu avem nici un motiv să ne așteptăm la altceva de la copiii noștri.

O zi bună,
Tiberiu

ps: în caz că nu ați înțeles deja, ceea ce ar trebui să faceți este să ștergeți mesajul (mesajele) pe care l-ați post-at aici (și eventual pe alte topicuri nelegate de problema dumneavoastră), și să faceți un topic nou care să fie legat doar de acea problemă; scuzele sunt binevenite, dar nu suficiente
Sus
Calin Pop
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Dec 2005

MesajTrimis: 09 Feb 2009 18:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Abel Cavași a scris:
Deci, teoria mea prezice că precesia este aproximativ constantă deoarece se datorează inerției la precesie, așa cum și rotația Pământului este aproximativ constantă deoarece se datorează inerției la rotație.

Deci Smile
Cine zice ca precesia e constanta? Rolling Eyes

Sus
Abel Cavași
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iul 2006

Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza)

MesajTrimis: 18 Feb 2009 12:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tiberiu Tesileanu a scris:
Ceea ce am afirmat este că Andi s-a înșelat, nu eu sau cei din articol. Când a afirmat că precesia este "în primă aproximație constantă", Andi probabil a citit din multele articole pe tema asta, fără să realizeze că de fapt e vorba doar de primul termen dintr-o descompunere Fourier.
Andi, ești de acord cu ceea ce spune aici Tibi? Te-ai înșelat?

Ce vrei să spui cu
Andi a scris:
Din câte am aflat, precesia este în primă aproximație uniformă; din păcate (observațional) nu poate fi izolată de alte fenomene care se suprapun.
?

În ce sens este precesia uniformă? Vrei să spui că viteza de precesie de la echinocții este aproape egală cu viteza de precesie de la solstiții (ceea ce ar contraveni teoriei prezentate de Tibi)?

Unde ai aflat așa ceva?

Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2007

MesajTrimis: 18 Feb 2009 14:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am avut în vedere, așa cum am mai scris, corecțiile de precesie și de nutație pentru coordonatele unui astru (ascensia dreaptă și declinația).
Corecția de precesie este liniară cu timpul, iar corecția de nutație este o funcție sinusoidală de timp. Uitați-vă și la algoritmii lui Meeus.

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 18 Feb 2009 21:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aaa ... deci ai avut in vedere un model Sad , nu ai facut tu insuti observatii foarte precise asupra precesiei si nutatiei Confused Pacat, l-ai dezamagit pe Abel Rolling Eyes care era convins ca tu cu ochii tai ai observat variatiile vitezei de precesie Laughing O sancta simplicitas!
Sus
Tiberiu Tesileanu
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Feb 2009 05:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Corecția de precesie este liniară în timp pentru că așa au definit astronomii precesia. Nutația este însă suficient de mare pentru a face precesia să se anuleze de două ori pe an (de fapt, chiar mai des decât atât, pentru că momentul forței de la lună este mai mare decât cel de la Pământ).

Din păcate, astronomia folosește un număr mare de sisteme de coordonate, așa că e un pic complicat să dau aici o descriere exactă a rezultatelor din Meeus. Putem, însă, să vedem câteva fapte semi-cantitative. În primul rând, termenul liniar, cel corespunzător precesiei, este de 50.29 secunde de arc pe an. Nutația cuprinde mai mulți termeni, care sunt descompuși după frecvențele lor. Putem exprima nutația ca un mic unghi dependent de timp care trebuie adăugat unghiului de precesie. Termenul cu perioadă de un an are o amplitudine de 1.32 secunde de arc, iar cel cu perioadă de o lună (27.3 zile) are amplitudinea de 0.23 secunde de arc. În notațiile lui Meeus, termenii ăștia ar fi

unde este măsurat în secole începând cu anul 2000 (de aici constantele din ). Oricum, nu vreau să pun foarte mare accent pe constantele de aici, pentru că ele includ diverse subtilități. De asemenea, mai are și alți termeni pe care i-am omis, deoarece au perioade mai mari de un an, și nu sunt de interes imediat.

Acum, pentru a calcula rata de precesie, trebuie să luăm derivata lui și să o adăugăm la 5029'' pe secol. Amplitudinea derivatei va fi de 1.32'' * 2 * (36000.7689 * pi / 180) = 1659'' / secol pentru termenul de perioadă un an, și de 0.23'' * 2 * (481267.8813 * pi / 180) = 3864'' / secol pentru cel de perioadă o lună. Se vede deci că cele două contribuții pot să anuleze în întregime contribuția de la termenul liniar în anumite momente ale anului.
Sus
Abel Cavași
Membru
Membru

Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza)

MesajTrimis: 26 Feb 2009 06:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iată niște amănunte suplimentare excelente aduse de Tibi, căruia nu îi este lene să se exprime cât mai clar! Very Happy

Deci, din câte se pare, teoria voastră spune că, indiferent de modul în care definesc astronomii precesia, axa de rotație a Pământului se oprește efectiv de cel puțin două ori pe an.

Rămâne să așteptăm și confirmarea observațională a acestei concluzii teoretice.

Teoria mea spune că axa de rotație se mișcă aproape uniform pe parcursul anului, fără variații majore. De aceea, sunt convins că observațiile nu vor confirma teoria voastră, ci teoria mea.

Totuși, tare mă tem că și dacă vom fi în posesia observațiilor care vor spune că axa de rotație se mișcă nestingherită pe parcursul anului, vor veni alte ajustări ale teoriei (care vor include, poate, elasticitatea Pământului sau distribuția munților Very Happy ) în așa fel încât tot explicația actuală să rămână în picioare.

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 26 Feb 2009 13:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

In mod evident exista o conspiratie care incearca sa ascunda aceste lucruri Confused
Sus
Tiberiu Tesileanu
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Feb 2009 21:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu fi paranoic, Abel. Dacă măsurătorile ar arăta că teoria actuală nu funcționează, ar fi destui dispuși să încerce ceva mai bun.

Dar cred că nu ai înțeles ceva: datele pe care ți le-am dat eu, cele din Meeus, nu sunt date pur teoretice! Ele reprezintă fitarea unor date experimentale cu niște formule teoretice. Îți repet: oamenii au măsurat precesia pe perioade mai scurte de un an, și au calculat coeficienții pe care ți i-am citat din Meeus în așa fel încât calculele să se potrivească cu datele experimentale. Deci, pentru scopurile noastre, putem să considerăm că formulele pe care ți le-am arătat sunt date experimentale; ele nu fac decât să confirme teoria.

Din acest moment, dacă nu cumva începi să vehiculezi idei despre teoria conspirației, cred că ar trebui să fi înțeles deja că ideile tale despre inerția la precesie sunt greșite: avem o teorie fizică, mecanica clasică, care prezice o anumită dinamică pentru precesia axei Pământului, și ți-am demonstrat că teoria este în acord cu datele experimentale, în limitele aproximațiilor făcute. Precesia este un fenomen explicat de fizica tradițională.
Sus
Abel Cavași
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Iun 2009 12:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tibi (sau oricine altcineva capabil), aș fi foarte interesat de simplificarea problemei. Tu spui că problema este foarte complicată pentru viteze de revoluție intermediare, rămânând simplă doar pentru viteze de revoluție foarte mari sau foarte mici. Ce am putea face pentru a vedea totuși cum variază axa de precesie pentru viteze de revoluție intermediare?

Dacă presupunem că Soarele este un punct material, iar Pământul este un inel, problema nu devine suficient de simplă pentru vitezele de revoluție intermediare? Chiar nu există în lume abordarea vitezelor de revoluție intermediare?

Calculul pe care l-ai făcut în cele două situații complementare are dezavantajul uriaș că impune stabilirea inițială și, mai grav, bazată pe intuiție a unui sistem de coordonate convenabil ales. Nu s-ar putea reface calculele cu mecanica obișnuită și într-un reper cartezian unic, calcule bazate doar pe forțele și momentele care apar, fără implicarea lagrangeanului?

Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Iun 2009 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Abel a scris:
Ce am putea face pentru a vedea totuși cum variază axa de precesie pentru viteze de revoluție intermediare?

Ai putea să rezolvi problema numeric. Nici asta nu ar fi ușor, deoarece ar trebui să faci o simulare în care erorile numerice să fie mici pe perioade foarte mari de timp.

Abel a scris:
Calculul pe care l-ai făcut în cele două situații complementare are dezavantajul uriaș că impune stabilirea inițială și, mai grav, bazată pe intuiție a unui sistem de coordonate convenabil ales.

Fizica e independentă de sistemul de coordonate. In concluzie, alegerea pe care am făcut-o nu poate fi un dezavantaj din punctul de vedere al rezultatului.

Abel a scris:
Nu s-ar putea reface calculele cu mecanica obișnuită și într-un reper cartezian unic, calcule bazate doar pe forțele și momentele care apar, fără implicarea lagrangeanului?

Mecanica lagrangeană e perfect echivalentă mecanicii Newtoniene, ceea ce înseamnă două lucruri: calculul s-ar putea într-adevăr face folosindu-se numai forțe și momente, dar rezultatul ar fi exact același.
Sus
Abel Cavași
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Iun 2009 07:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ai putea să rezolvi problema numeric. Nici asta nu ar fi ușor, deoarece ar trebui să faci o simulare în care erorile numerice să fie mici pe perioade foarte mari de timp.
Sincer, nu pot să văd unde sunt complicațiile. Ce este atât de complicat? Doar putem modela problema, studiind precesia unui inel care execută o mișcare de revoluție în jurul unui punct material, respectiv, studiind fenomenul în care un punct material se rotește în jurul unui inel fix.
Fizica e independentă de sistemul de coordonate. In concluzie, alegerea pe care am făcut-o nu poate fi un dezavantaj din punctul de vedere al rezultatului.
Dacă Fizica este independentă de sistemul de coordonate, atunci să o studiem cu mijloace matematice independente de sistemul de coordonate, mijloace precum vectorii.

Mecanica lagrangeană e perfect echivalentă mecanicii Newtoniene, ceea ce înseamnă două lucruri: calculul s-ar putea într-adevăr face folosindu-se numai forțe și momente, dar rezultatul ar fi exact același.
Sunt de acord că mecanica lagrangeană este chiar mai generală decât mecanica newtoniană, dar prima este, se pare, mai complicată și nici nu ne pune la dispoziție caracterul vectorial al mărimilor implicate. Așa că este firesc să doresc să văd un calcul mai simplu și mai complet decât unul complicat și incomplet.

De aceea, te rog să mai investești puțin timp în a ne pune la dispoziție un calcul vectorial cu forțe și momente al fenomenului în care un inel face o mișcare de revoluție în jurul unui punct material, respectiv, un punct material se rotește în jurul centrului de masă al inelului. Am impresia că un calcul vectorial nu ne-ar impune să facem distincția absurdă între viteze de revoluție mici și viteze de revoluție mari, putând fi utilizat pentru orice viteză de revoluție.

Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Iun 2009 19:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Abel a scris:
Sincer, nu pot să văd unde sunt complicațiile. Ce este atât de complicat?

Nu e greu de văzut unde sunt complicațiile dacă te gândești la faptul că problema unui banal pendul gravitațional nu poate fi rezolvată complet prin metode analitice -- sau, mai precis, implică utilizarea unor 'funcții speciale', integralele eliptice. De asemenea, mișcarea unui punct material într-un câmp gravitațional central nu poate fi rezolvată exact -- dându-se poziția ca funcție de timp -- decât tot folosindu-se astfel de funcții speciale. Funcțiile speciale au puține proprietăți intuitive, așa încât trebuie recurs tot la calcule numerice pentru a înțelege soluțiile respective.

Acestea fiind zise, ecuațiile 7(a-c) din documentul pe care ți l-am prezentat sunt valabile pentru orice viteze de rotație/revoluție ale Pământului. La fel e și forma lor mai simplă, anume folosind constanța mărimilor , și a energiei , dată în ecuația (9). Aceste ecuații sunt aproape exacte, în sensul că singurele aproximații făcute sunt că raza planetei și raza soarelui sunt mult mai mici decât distanța dintre ele, masa planetei e considerată mult mai mică decât cea a soarelui, iar orbita planetei e presupusă circulară.

Abel a scris:
Dacă Fizica este independentă de sistemul de coordonate, atunci să o studiem cu mijloace matematice independente de sistemul de coordonate, mijloace precum vectorii.

Scalarii sunt și ei independenți de sistemul de coordonate, și lagrangeanul e exact asta -- un scalar. E ușor de demonstrat că formalismul lagrangean e invariant la orice schimbare de coordonate.

Cred că faci o confuzie aici. E important ca formalismul pe care îl folosim să fie invariant la schimbări de coordonate pentru a putea să ne alegem un sistem de coordonate unde calculele să fie simple. Chiar dacă s-ar putea face un calcul în care să nu ne alegem niciodată un sistem de coordonate special, nu ar avea sens să facem asta -- ne-am complica viața degeaba. În schimb, ne alegem un sistem de referință convenabil, și apoi ne bazăm pe teoreme generale pentru a ne asigura că alegerea noastră nu afectează rezultatul final.

Abel a scris:
De aceea, te rog să mai investești puțin timp în a ne pune la dispoziție un calcul vectorial cu forțe și momente ...

Îmi pare rău, nu cred că am timp să fac asta. Faptul că e un exercițiu inutil, având în vedere că ți-am dat deja ecuațiile de mișcare, de asemenea nu ajută să mă motiveze.

Abel a scris:
... al fenomenului în care un inel face o mișcare de revoluție în jurul unui punct material, respectiv, un punct material se rotește în jurul centrului de masă al inelului.

Nu înțeleg de ce ai vrea asta. Credeam că nu te interesează dimensiunea nenulă a Soarelui. De ce ai vrea un punct material în jurul unui inel?

Abel a scris:
Am impresia că un calcul vectorial nu ne-ar impune să facem distincția absurdă între viteze de revoluție mici și viteze de revoluție mari, putând fi utilizat pentru orice viteză de revoluție.

Impresia ta e greșită, în sensul că, așa cum am spus mai sus, nici calculul lagrangean nu a impus această distincție. Ecuațiile obținute acolo sunt perfect generale, doar soluția lor nu poate fi scrisă în formă analitică decât în cazuri particulare. Faptul ăsta nu are de ce să se schimbe dacă scriem ecuațiile altfel.
Sus
Abel Cavași
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Iun 2009 23:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Funcțiile speciale au puține proprietăți intuitive, așa încât trebuie recurs tot la calcule numerice pentru a înțelege soluțiile respective.
Nu consider că neintuitivitatea funcțiilor speciale este un argument pentru a stabili că problema este complexă. Lungimea elipsei este și ea dată de o integrală eliptică, dar asta nu mă face să cred că este ceva foarte complicat acolo. N-avem decât să renunțăm la termenii de ordin superior incomozi din dezvoltarea în serie a integralei respective și obținem simplificarea dorită în cazul concret respectiv. Dacă mie îmi trebuie formula exactă, atunci mă voi chinui cu forma riguroasă a integralei, iar dacă mă mulțumesc cu un rezultat parțial, atunci voi reține doar primii termeni ai dezvoltării.
Acestea fiind zise, ecuațiile 7(a-c) din documentul pe care ți l-am prezentat sunt valabile pentru orice viteze de rotație/revoluție ale Pământului. La fel e și forma lor mai simplă, anume folosind constanța mărimilor , și a energiei , dată în ecuația (9).
Te înșeli! Ecuațiile 7 nu au cum să fie valabile pentru orice viteze de revoluție, din moment ce ai făcut media (nejustificată teoretic) după .
Scalarii sunt și ei independenți de sistemul de coordonate, și lagrangeanul e exact asta -- un scalar. E ușor de demonstrat că formalismul lagrangean e invariant la orice schimbare de coordonate.
Ai dreptate, doar că medierea eronată după îi conferă din start axei perpendiculare pe ecliptică un statut privilegiat nejustificat, cu care nu pot fi de acord.
Îmi pare rău, nu cred că am timp să fac asta. Faptul că e un exercițiu inutil, având în vedere că ți-am dat deja ecuațiile de mișcare, de asemenea nu ajută să mă motiveze.
Ok, atunci măcar refă calculele independent de medierea după , altfel nu le voi putea accepta niciodată.
Abel a scris:
... al fenomenului în care un inel face o mișcare de revoluție în jurul unui punct material, respectiv, un punct material se rotește în jurul centrului de masă al inelului.

Nu înțeleg de ce ai vrea asta. Credeam că nu te interesează dimensiunea nenulă a Soarelui. De ce ai vrea un punct material în jurul unui inel?
Pentru că ai spus că Luna produce o precesie mai importantă decât Soarele, iar eu vreau să pot compara formulele obținute în cele două cazuri distincte.
Ecuațiile obținute acolo sunt perfect generale, doar soluția lor nu poate fi scrisă în formă analitică decât în cazuri particulare. Faptul ăsta nu are de ce să se schimbe dacă scriem ecuațiile altfel.
Nu ne înțelegem. Eu nu contest formalismul lagrangean cu generalitatea lui, ci contest faptul că tu l-ai folosit corect. Dacă nu ai folosit corect calculul lagrangean, dar vei folosi corect calculul vectorial, atunci rezultatele vor diferi cu siguranță în favoarea celui din urmă. Ceva mă face să cred că în calculul vectorial nu ești obligat să faci medierea absurdă după și chiar că abordarea este mult mai simplă.

Apropo, așa cum era și firesc, sunt curios să văd cum explici tu faptul că inelele lui Saturn sunt coplanare din moment ce formula prezentată de tine ne spune că viteza de precesie depinde de viteza de rotație.

Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Iun 2009 05:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Abel a scris:
Te înșeli! Ecuațiile 7 nu au cum să fie valabile pentru orice viteze de revoluție, din moment ce ai făcut media (nejustificată teoretic) după .

Aici ai dreptate. (media este justificată teoretic, dar doar în cazul în care viteza de revoluție este foarte mare, caz care ție nu-ți place, deși se aplică Pământului)

Ce trebuie să faci e să folosești lagrangeanul în forma (6) cu modificarea că înlocuiești energia potențială cu (1), unde . Scriind ecuațiile Euler-Lagrange, o să afli că rămâne conservat, dar și nu vor mai fi conservate; în locul lor, va trebui să folosești ecuațiile de ordinul doi obținute din variația lui și a lui .

Abel a scris:
Eu nu contest formalismul lagrangean cu generalitatea lui, ci contest faptul că tu l-ai folosit corect.

Păi aici te înșeli -- l-am folosit corect. Dacă încă nu ai înțeles asta, deși rezultatele pe care le-am obținut sunt în acord cu rezultatele bine stabilite și înțelese de mii de fizicieni din întreaga lume, înseamnă că mi-am bătut gura de pomană. Îmi pare rău, dar nu știu dacă te pot ajuta mai mult decât am încercat deja să o fac.

Abel a scris:
Ceva mă face să cred că în calculul vectorial nu ești obligat să faci medierea absurdă după și chiar că abordarea este mult mai simplă.

Medierea după nu e nicidecum absurdă, ți-am explicat-o de câteva ori, dar se pare că nu ai înțeles-o. În orice caz, nici în cazul lagrangeanului nu trebuie să faci acea mediere, așa cum am descris mai sus. Deși nu am încercat abordarea cu vectori, pot să-ți garantez aproape 100% că o să fie mai complicată decât cu formalismul lagrangean. În plus, așa cum am mai zis de multe ori, nu o să-ți aducă nimic în plus.

Abel a scris:
Apropo, așa cum era și firesc, sunt curios să văd cum explici tu faptul că inelele lui Saturn sunt coplanare din moment ce formula prezentată de tine ne spune că viteza de precesie depinde de viteza de rotație.

Nu sunt sigur că există o legătură. Calculele pe care le-am făcut eu se referă la Pământ (sau la "inelul" care îl face să difere de o sferă perfectă) ca la un corp rigid. Evident, inele lui Saturn nu sunt nicidecum corpuri rigide, ci o multitudine de corpuri mici, care nu interacționează unul cu altul decât prin coliziuni și gravitație. Așadar precesia de care vorbim la Pământ nu prea are de ce să se aplice și inelelor lui Saturn.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Mecanica Cereasca Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 42, 43, 44, 45, 46  Urmatoare

Download topic
Pagina 43 din 46

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact