Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M_31_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 225991
Numar de utilizatori inregistrati: 2850
Cel mai nou utilizator inregistrat: Cosmin Batica
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

oculare, impresii


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 25 Ian 2012 14:56 Download mesaj
Titlul subiectului: oculare, impresii
Raspunde cu citat (quote)

Având un instrument ceva mai isprăvit și având nemulțumiri față de vechile mele oculare, m-am tot gândit și m-am socotit ce să iau. Citind colo și colo, teste și prețuri m-am oprit în în final la următoarele: Celestron XL-LX, Baader Hyperion și Axiom.
Le-am testat cu amicul meu H. pe un Scopos ED 66 pe lumina zilei. Am vizat o antenă depărtată în formă de trident. Operațiunile următoare nu se pretind un test științific și nici nu pot fi verdicte de genul care ocular este mai bun, ci sunt doar impresii, pe care le împărtășesc și amicilor mei de pe forum, care poate n-au avut parte pe unele din aceste oculare.
Am folosit și o prismă zeiss în aceste operații. Am făcut mai multe teste, am schimbat ocularele pe rând și aleator, iar rezultatele vi le prezint mai jos.
X Cel -LX, camp aparent 60 grade, F=9 mm, imagine agreabilă, în centru fără aberații, dar pe marginile tridentului (proiectat pe cer) apăreau dungi vede pal și roșu pal. Transmisia luminii aș califica-o bună
Hyperion, camp aparent 68 grade, F=10 mm, imagine extrem de comodă, in centru fără aberații, dar la margini dungi verzi și magenta pe lângă coarnele tridentului. Transmisia luminii foarte buna.
Axiom LX, camp aparent 82 grade, F= 10 mm, imagine comodă, câmpul fiind foarte mare este nevoie să-ți miști capul pentru a-l percepe în întregime, în centru nu sunt aberații, iar la margine prezintă la limita tijelor antenei, dungi subțiri de un verde pal și roșu foarte pal. Transmisia luminii foarte bună.
Desigur, dacă aș fi testat o miră, să pot evalua imaginea pe tot câmpul, aș fi adăugat aceste impresii, la modalitatea pe care am folosit-o nu am remarcat degradarea imaginii spre margine
Concluzii : aberațiile cele mai mari le-am văzut la Hyperion, apoi la X-Cel LX și în fine Axiom LX
Transparența cea mai bună la Hyperion și Axiom la egalitate, dar parcă în acestă ordine
Dacă ar fi să aleg, ordinea este Axiom LX, Hyperion, X Cel LX, ordine reflactată și în preț.

_________________
mihai
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 12 Apr 2013 20:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mi-am cumpărat zilele trecute un nou ocular: ortoscopic Genuine de la Baader. Focala de 6 mm, valoare după care tânjeam demult. Cum, minunea minunilor, ieri 11 aprilie s-a înseninat, am ieșit la o mică sesiune în gădinița din centrul Clujului de unde mai fac observații.
Am scos newtonianul dob de 200, F5 și după o jumătate de oră am început.Iarăși minune, turbulență scăzută, inelele de difrație extra și intra focale se desenau ca niște filigrane ce se unduiau ușor. Am mai așteptat ca telescopul să se mai aclimatizeze. După ce s-a aclimatizat s-a dus si turbulența mică. Dacă la începutul sesiunii ora 20,30 TL am apreciat-o între 7-8 (!), după un ceas a redevenit în nota obișnuită aproximativ 5
Am testat trei oculare din panoplia mea : Super Plosl SW 7,5 mm, câmp aparent 52*, Axiom 7 mm, câmp aparent 82* și ortoscopicul Genuine de la Baader 6 mm, câmp aparent 40*
Ținte au fost Jupiter și stelele duble.
Pentru SW de 7,5 mm, imaginea lui Jupiter la 133 X, în condițiile medii de observare nu pot spune că au rupt gura târgului, se distingeau banda ecuatorială nord și sud și se distingea o bandă temperată nordică. Planeta părea scăldată în lumină, iar sateliții emiteau spikuri luminoase scurte , dar nu foarte agreabile. Câmpul de 50* plăcut, dar comun.
Pentru Axiom, primul lucru care te lovește este câmpul generos, enorm chiar. Luminile parazite sunt mai bine stăpânite și chiar dacă mărirea este puțin mai mare (143X) imaginea este puțin mai bună, și comfortul privirii este mai bun, deoarece și contrastul este mai bun.Planeta se desenează mai bineși reflexiile interne sunt mult mai bine stăpânite.
Pentru ortoscopicul Genuine de la Baader, chiar dacă avem un câmp mai mic, care cuprindea la 167 X doar planeta și sateliții dispuși la est și vest, contrastul și detaliile erau mai bune, chiar la grosismentul acesta mai mare cu 25% decât în primul caz. Benzile ecuatoriale erau mai clar desenate, iar banda temperată se distingea mai pregnant decât în cazul celorlalte oculare.
Am lăsat Jupiter să coboare, trecând la duble , Castor, Algieba, theta Aur și iota Leonis.
Toate ocularele au splitat primele trei stele în condiții onorabile, dar nu egale. În schimb doar Ortoscopicul a reușit să separe iota Leonis la 167 X, Am văzut clar separată componenta de discul stelei centrale la PA= 110*. Axiomul nu a reușit la 143X să separe componentele, poate din cauza măririi insuficiente, iar SW împrăștia razele în jurul principalei înecând cu o puzderie de raze câmpul aflat în imediata vecinătate a stelei și nu se punea problema la această mărire de o separate.
Pentru acest gen de observații, câștigător clar este ocularul ortoscopic, fapt aș zice previzibil, dar confirmările sunt, zic eu, bine venite.
Desigur că pentru câmpuri de stele Axiomul este în avantaj în comparație cu aceste două oculre și poate voi face altă dată astfel de teste și pentru nebuloase și roiuri.
Chiar dacă există diferențe între aceste oculare, iar unele dintre ele sunt complementare, un ortoscopic bun (sau mai multe) sunt binevenite la casa omului.
Desigur că cele scrise sunt doar impresii și chiar dacă, prin natura profesiei, m-am uitat toată viața prin lunete, aceste observații trebuiesc considerate ceea ce au fost declarate.

_________________
mihai
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9092

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 12 Apr 2013 22:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

theogon
Acele observatii... le declar eu ca fiind foarte interesante si instructive.
Si sunt convins ca nu vorbesc doar in nume personal.
Voi citi cu cea mai mare placere urmatoarele tale experimente.
Cer senin,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2890

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 13 Apr 2013 00:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ar fi bune asemenea review-uri comparative, mai des chiar.
Am si eu un ortoscopic Baader de 6 mm dar l-am folosit destul de rar, dat fiind ca sunt un impatimit al astrofotografiei.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 13 Apr 2013 10:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mulțumim pentru atenție. Revin cu precizări asupra celor postate mai sus.
În primul rând coma. Experimentele fiind făcute cu un reflector rapid (F/D=5) aberația comatică este evidentă în măsură mai mare sau mai mică în ocularele testate.
În SW Super Plossl coma este chiar deranjantă, cel puțin pe jumătatea marginală a câmpului. Opinia mea este că și pentru vizual este nevoie de un corector de coma de bună factură.
Axiom-ul lucrează relativ bine și cu telescoapele rapide, iar prezența comei chiar dacă există, este nesemnificativă la marginea câmpului generos.
Pentru ortoscopic nu am sesizat prezența comei, iar câmpul îngust (aș zice specilizat), reduce masiv efectul dăunător al razelor marginale.
Relieful ocular
La SW este în jur de 7 mm,iar Axiom-ul are un relief ocular decent (nemăsurat, dar apreciat pe la 17 mm- sper să nu greșesc). Pentru ortoscopicul Genuine am găsit niște date care specifică valoarea reliefului ocular la 4,9 mm, relativ puțin și incomod, dar pentru un împătimit de planete și duble o văd ca o provocare generatoare de satisfacții mari.
Concluzii depline nu se vor putea trage decât în momentul în care voi avea rezultatele comportării ocularelor și pe un instrument cu focala lungă. pe care nu l-am avut la îndemână.
Apriori, mă aștept ca toate ocularele testate să răspundă mai bine pe un astfel de instrument.

_________________
mihai
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5571

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 13 Apr 2013 12:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ca un fan declarat al ocularelor ortoscopice as vrea sa adaug cateva consideratii personale legate de testele optice la care sunt supuse acestea si altele:

- toate ocularele pozitive (oculare ce contin integral constructia optica in spatele planului focal) lucreaza greu pe raporturi focale mici (f/5, f/6 si chiar f/7) si sunt marcate intr-o masura mai mica sau mai mare de subcorectie sferica.
Ocularul ortoscopic facand parte din aceasta clasa nu face exceptie de la regula.
Daca doriti sa explorati si sa va bucurati de adevaratul potential al ortoscopicelor folositi-le pe instrumente cu raport focal de la 8 in sus.

- testele comparative intre oculare pozitive si oculare negative (oculare ce contin planul focal in interiorul constructiei optice) pot conduce deseori la concluzii false in ce priveste potentialul fiecaruia.
La un astfel de test intre un ortoscopic Abbe si un ocular negativ (ce continea un element barlow 2x inclus) efectuat pe un instrument cu raport focal 6 am gasit un raspuns simtitor mai bun in ce priveste definitia imaginii pentru al doilea ocular.
Concluzia care se putea trage de aici era (sau putea fi) falsa deoarece optica celui de-al doilea ocular lucra mai relaxat (la un raport focal dublu), comparatia nefiind una corecta.
Adevarul a iesit la iveala in momentul testului comparativ cu un ortoscopic de focala dubla combinat cu un barlow de calitate buna, diferenta dintre cele doua oculare supuse testului anulandu-se.

- in mod similar pot pacali si ocularele negative ce nu au element barlow inclus dar contin in constructie lentila Smyth, lentila ce se afla in fata planului focal si ajuta la corectia aberatiei sferice a ocularului.

PS. Nu vreau sa se inteleaga din cele scrise mai sus ca sunt adeptul folosirii lentilelor Barlow. In general nu recomand folosirea lor decat in situatii strict necesare si numai pe cele in formula dialyte (2+1) sau powermate (2+2). Barlowurile clasice introduc inevitabil cromatism transversal, cresc nivelul astigmatismului in sistem si accentueaza curbura planului focal.

Cer senin!

_________________
Van 8x42ED4; Tecnosky 70ED; TS 102SD; Vixen NA130SS
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 05 Iul 2013 18:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am promis că voi testa ocularele de 6, 7 și 7,5 mm într-un sistem lent. Cel pe care îl am are F15, iar pentru ocularul de 6 mm obțin un grosisment de 450X. Pentru asta este nevoie de un cer de excepție. Nu s-a arătat. În schimb, în ideea achiziționării unor ortoscopice, am testat niște oculare cu focala de 9 mm și de 10 mm, aflate în posesia sau în folosința mea temporară. Cum am făcut observațiile împreună cu amicul Attila, de cele mai multe ori am avut păreri identice, nu însă în toate privințele. Opiniile mele apar în continuare


impresii oculare.pdf
 Descriere:

Descarcare
 Nume fisier:  impresii oculare.pdf
 Marime fisier:  597.04 kb
 Descarcat:  de 341 ori


_________________
mihai
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 05 Iul 2013 19:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am încurcat borcanele. Unul din texte trimis în pdf era prea mare, iar a doua pagină a apărut de două ori.
Prima pagină a documentului



impresii oculare pagina 1.pdf
 Descriere:

Descarcare
 Nume fisier:  impresii oculare pagina 1.pdf
 Marime fisier:  934.11 kb
 Descarcat:  de 311 ori


_________________
mihai
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 05 Iul 2013 19:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ocularele supuse spre analiză au formule constructive diferite: ortoscopicul are patru lentile (1+3), eudiascopicul este un Erfle (2+1+2) iar Axiom-ul are (probabil) un element divergent anterior. În final amatorul este interesat, dincolo de formula constructivă, la ce se poate aștepta de la un ocular sau de la altul. În această idee am postat textul. Focala lungă relaxează condițiile în care lucrează aceste oculare și, pragmatic, rezultatul este cel care contează.
Cum pe forum au apărut întrebări cu privire la ortoscopicul Baader Clasic, și punând ochiul la un astfel de ocular, impresia este (neașteptat de) bună, iar ținâd seama de preț chiar excelentă.
Rog moderatorul să șteargă dublarea mesajului.

_________________
mihai
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact