Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
010.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224573
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Schema optica Rubinar 10/1000


Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Optica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Tavi F.
Membru
Membru


Data inscrierii: 05 Noi 2006
Mesaje: 988



Localitate: Craiova

MesajTrimis: 24 Aug 2007 16:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

zircon a scris:
Eu stiu din Matei Alexescu si din Texereau ca parabolizarea fizica a unei oglinzi sferice se poate face ori prin turtirea marginii ori prin adancirea centrului oglinzii (Laboratorul Astrofizicianului Amator/pag 61, Texereau/fig 12).
Intrebare: pe cale optica nu putem aplica ambele procedee? si cum crezi ca s-ar putea infaptui ele?
te rog sa-mi raspunzi (daca vrei).

Aplicarea ambelor variante simultan? E mai greu, s-ar putea face prin retusare. Adica aplicarea pe polisor a unor forme din hirtie, urmata de presarea la cald. Lucrul se va desfasura folosind curse normale, zona de actiune minima va fi pe raza r=0,707*rmax. Tot in genul asta, dar in sens invers se realizeaza placile corectoare Schmidt.
Eu nu am aplicat niciodata metoda asta.

Din metodele prezentate de M. Alexescu, cea mai indicata o consider a fi cea de efectuare a curselor lungi in zig-zag, caz in care actiunea maxima e in zona centrala, scazind treptat spre margini. (ar mai fi cursele circulare experimentate de mine Very Happy )
Sigur, in urma compararii aberatiilor longitudinale zonale cu cele teoretice, pentru directionarea lucrului pe zone se aplica tot felul de procedee.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3541



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 24 Aug 2007 18:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ca sa fi sigur de convergenta meniscului incearca focalizarea soarelui pe un perete si gasesti si distanta focala.
Daca te referi la corectia aberatiei de sfericitate la oglinzi sigur ca se poate face aplicand ambele metode dar sti ca se inlatura doar cativa microni de sticla ea ramane in continuare concava
cu doua meniscuri am facut si eu simulari,optimizari si se poate obtine un max newton f bun (fara coma) fata de un singur menisc. dar grup divergent in fata, asa da rezultate mai bune.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5511

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Aug 2007 20:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

De convergenta meniscului sunt sigur. Cat despre analiza opticii obiectivului, am facut-o doar ca sa-mi formez o parere de ansamblu, sa stiu cu ce lucrez.
Dragon are dreptate, Rubinarul este in fond un obiectiv foto si pentru asta da cel mai bun randament. Cred ca transformarea pentru vizual speculeaza in esenta "compactitatea" ca fiind cel mai mare atu al lui.
Tavi, cred ca nu ai inteles ce vroiam eu sa intreb: am spus ca parabolizarea unei oglinzi sferice se poate face fizic prin cele doua metode de mai sus, ori prin una ori prin alta ori prin combinatia lor (cel putin teoretic).
Intrebarea pusa se referea la posibilitatile parabolizarii oglinzii principale cu element optic (menisc)... nu putem face o analogie cu parabolizarea fizica? Ce zici?
Sus
Tavi F.
Membru
Membru


Data inscrierii: 05 Noi 2006
Mesaje: 988



Localitate: Craiova

MesajTrimis: 25 Aug 2007 15:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

zircon a scris:
Eu ma refeream la parabolizarea oglinzii principale cu element optic (menisc).
De ce s-ar putea face doar printr-una din metode?

Pentru mine parabolizarea unei oglinzi are un singur sens, si anume transformarea fizica a unei calote sferice intr-un paraboloid, dar acum cred ca am inteles la ce va refereati: compensarea aberatiilor de sfericitate printr-o placa corectoare.

Ca lucrurile sa fie clare pentru oricine, am facut si un desen, in cazul obiectului plasat la infinit.



Se observa segmentul aberatiei longitudinale (AL) intre focarul gaussian F=R/2 al razelor paraxiale, si Fm focarul razelor marginale extreme. Marimea lui (AL) e conditionata de raza de curbura si raza deschiderii oglinzii.
Eliminarea aberatiei longitudinale prin compensare cu ajutorul unei placi corectoare asferice, inseamna suprapunerea tuturor acelor focare progresive.
Segmentul aberatiei longitudinale e impartit in patru parti egale, limitele dintre acestea reprezentind cite un punct focal al unei zone de raza r=0..rmax.
Zona neutra a unei placi corectoare reprezinta zona de putere optica zero. Pt. o raza mai mica decit cea a z.n. corectorul are un comportament convergent, si invers.
In functie de tipul placilor, acestea sint caracterizate de un coeficient k=0..2 al zonei neutre, asfel punctul focal corectat se va afla intotdeauna pe intervalul segmentului AL.

Meniscul Maksutov in forma lui originala foloseste suprafete sferice si are un efect in genul unei placi Schmidt (k=0), focarul rezultant al oglinzii coincide cu cel gaussian. Se poate face corectia folosind suprafete sferice, datorita aberatiilor de sfericitate inerente suprafetelor meniscului.
Corectorul Rubinarului e posibil sa aiba un comportament gen placa Sch. k=2.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5511

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 25 Aug 2007 21:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ei bine, cam aici vroiam sa ajung.
Eu vad o echivalenta aproape perfecta intre parabolizarea fizica prin procedee mecanice a unei oglinzi sferice si corectarea aberatiilor de sfericitate cu placa corectoare, de aceea am si numit-o parabolizare optica sau parabolizare cu element corector.
Ambele procedee au in mare acelasi scop si aceeasi finalitate.
In definitiv cand sapi intr-o oglinda sferica sa o parabolizezi urmaresti de fapt tot reducerea aberatiei de sfericitate adica micsorarea pe cat posibil a intervalului dintre F si Fm.
Tot ca sa inteleaga toata lumea sa luam trei exemple:
1. combinarea unei oglinzi sferice un un element corector cu k=0 este perfect echivalenta cu parabolizarea fizica unei oglinzi sferice efectuata prin turtirea sau tesirea zonei marginale.
2. combinarea unei oglinzi sferice cu un element corector cu k=2 este perfect echivalenta cu parabolizarea fizica unei oglinzi sferice efectuata prin adancirea zonei centrale.
3. combinarea unei oglinzi sferice cu un element corector cu 0<k<2 este perfect echivalenta cu parabolizarea unei oglinzi sferice prin procedeul de retusare sau combinare a celor doua metode de mai sus.
Revenind la subiectul nostru vedem ca e perfect posibila combinarea unui element convergent cu o oglinda sferica pentru un rezultat final la fel de bun ca si cele rezultate din altfel de combinatii.
Si eu cred ca Rubinarul lucreaza pe undeva prin zona k=2.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3541



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 26 Aug 2007 01:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

La prima vedere pare echivalenta parabolizarea mecanica a og sferice cu parabolizarea prin refractie in menisc sau lama schmidt.
Dar varianta prin refractie e superioara deoarece te scuteste de coma,astigmatism. asta doar daca distanta este optima intre corector si Og ( de obicei in raza curbura a Og la smidt si mai aprope la MAX)
Practic nu ne permitem asemenea lungimi. Dar cu secundare hiperbolice si alte corectoare se poate obtine instrument scurt si bun, uitand de obstructia care creste odata cu scurtarea instrumentului.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5511

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Aug 2007 09:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ai perfecta dreptate Octavian, este adevarat ca prin combinatia dintre o placa corectoare si o oglinda sferica mai beneficiem si de alte avantaje asa cum spui, si cine proiecteaza un astfel de instrument trebuie sa stie sa profite de ele. Dar despre lucrurile astea vom mai vorbi.
Eu sper ca am putut face un pic de "lumina" si in privinta acestui interesant instrument care este Rubinarul si va multumesc pentru colaborarea generoasa pe care ati avut-o.
Multumesc si pentru desenul si explicatiile foarte la obiect prezentate de Tavi (nu stiu daca eram in stare sa fac un desen atat de clar).
Am sa va prezint intr-o vreme (cand va fi gata) si transformarea pentru modul vizual pe care am gandit-o.
Sus
lentilozaur
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Aug 2009
Mesaje: 741



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 03 Aug 2011 13:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pentru ca inca trec printr-o perioada in care sunt interesat de subiectul Rubinar, atasez mai jos o modificare a schemei optice postata la inceputul acestui topic. Schema optica a Rubinarului 10/1000, cel putin a celui pe care il am eu acum este ca cea de mai jos. Al doilea menisc este decupat iar primul este dintr-o bucata, oglinda secundara aflandu-se dincolo de el. In drumul spre ocular lumina traverseaza de 3 ori primul menisc. Intre cele doua meniscuri se afla un distantier metalic. Nu am mai trasat din comoditate razele de lumina. Multumesc.
_________________
www.lentilozaur.ro
Sus
dyazzz
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Iun 2010
Mesaje: 285

Motto: Keep looking up!

Localitate: Urziceni

MesajTrimis: 03 Aug 2011 13:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ridic si eu doua degete cu o idee pe care am clocito azinoapte.Nu are legatura cu acest model dar are legatura cu optica.Credeti ca unul dintre aceste modele ar putea funciona?


1.png
 Descriere:
Model Secundar
 Marime fisier:  11.82 kb
 Vizualizat:  de 5961 ori

1.png



kdljsa.png
 Descriere:
Model Principal
 Marime fisier:  10.89 kb
 Vizualizat:  de 5961 ori

kdljsa.png



_________________
Keep looking up!
Clear Sky!
...............................................
Telescop:TS 76/700,Omegon 130/900 EQ2
Binoclu:Breaker 7X50
Sus
lentilozaur
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Aug 2009
Mesaje: 741



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 03 Aug 2011 14:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cel de-al doilea chiar se produce. Este un Maksutov Newton. Vezi MN-urile de la Intes Micro.
_________________
www.lentilozaur.ro
Sus
dyazzz
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Iun 2010
Mesaje: 285

Motto: Keep looking up!

Localitate: Urziceni

MesajTrimis: 03 Aug 2011 14:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stiu de maksutov newton.Placa din fata nu este o corectoare.Este un dublet(scuzati in desen nu este dublet) iar oglinda de la capatul tubului este divergenta nu convergenta.
_________________
Keep looking up!
Clear Sky!
...............................................
Telescop:TS 76/700,Omegon 130/900 EQ2
Binoclu:Breaker 7X50
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3541



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 03 Aug 2011 14:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ajungi pe drumul deja croit de Houghton sau Honders. dar cu oglinda concava se fac
Houghton -cassegrain se poate numi unul din cele desenate .
http://www.telescope-optics.net/Houghton_t...comparable
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Optica Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact