Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9718
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Aug 2010 09:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Atunci mai bine ia-ti un binoclu cât de bun îți permiți cu banii pe care îi ai. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 09 Oct 2010 14:51 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 09 Oct 2010 15:07 Download mesaj |
|
|
|
Salut ! Ca sa cresti puterea de marire trebuie sa folosesti oculare cu focala mai mica ( mai scurta ). Puterea de marire ( grosismentul ) este data de raportul dintre distanta focala a obiectivului ( in cazul tau 650 mm ) si cea a ocularului. Daca ocularul cu care vine e de 10 mm focala, atunci 650/10 =65 X. Deci ca sa mergi la puteri mai mari ai nevoie de un ocular cu focala mai scurta de genul 6 mm sau 5 mm.
Sau sa folosesti o lentila Barlow. Personal nu agreez aceste lentile Barlow ci recomand sa ai vreo 3 oculare. Unul de 10 mm focala, altul de 5 sau 6 mm si altul de vreo 20 sau 25 mm.
Cu un ocular de 6 mm focala vei obtine 650 mm/ 6 mm = 108 X.
Grosismentul util maxim ( puterea maxima ) la un telescop bun e cam de 2 ori diametrul exprimat in mm. Deci telescopul tau avand diametrul de 130 mm nu vei putea mari in conditii bune decat pana la maxim 2X 130 = 260 X.
Ceea ce e suficient. Acum mai depinde si cat de bine e prelucrata oglinda, daca e de calitate buna si daca e parabolizata. Daca e sferica, deja situatia se inrautateste.
Succes ! |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 09 Oct 2010 15:15 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 11 Oct 2010 21:05 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
emilf Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010 Mesaje: 812
|
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 11 Oct 2010 21:30 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 20 Oct 2010 19:21 Download mesaj |
|
|
|
|
Sus |
|
 |
FlorinbB Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2009 Mesaje: 86
Motto: "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein Localitate: Tg-Jiu
|
Trimis: 01 Noi 2010 12:51 Download mesaj |
|
|
|
Salutare tuturor din nou!
Mai e un pic si se face un an de cand am deschis acest topic pentru a ma hotari ce telescop sa-mi iau Si nici pana acum n-am ajuns la punctul in care sa ma numesc posesor de telescop.
Am o intrebare... E cineva pe-aici posesor al unui Dobson de 300 mm? Si daca da imi puteti zice si mie daca se poate transporta cu un Logan? Logan sedan (nu break)!
Multumesc! _________________ "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein
|
Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 426
|
Trimis: 01 Noi 2010 13:40 Download mesaj |
|
|
|
Tubul are ~1.5m lungime.
Daca intre portierele din spate ai dimensiunea asta ar trebui sa mearga.
Am avut ocazia sa maneverez unul din asta insa doar prin jeep-uri si break-uri. Si toti cei care ne-am chinuit cu el am ajuns de comun acord la concluzia ca trebuie sa-l transformam in truss intr-un fel sau altul.  |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11282
|
Trimis: 01 Noi 2010 13:43 Download mesaj |
|
|
|
Rabatezi scaunul din fata peste bancheta din spate si ar trebui sa intre. Banui ca si bancheta din spate e fractionabila. |
|
Sus |
|
 |
FlorinbB Membru

Motto: "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein Localitate: Tg-Jiu
|
Trimis: 01 Noi 2010 13:48 Download mesaj |
|
|
|
Pe bancheta nu intra sigur... am dus recent un covor de 1.20 m si mai ramanea doar foarte putin spatiu. Ma gandeam eventual la o varinta de a lasa pe spate la maxim scaunul din dreapta si a-l pune pe lungimea masinii, din fata in spate pe scaunul culcat + bancheta din spate. Un 254 intra perfect pe bancheta din spate... eram curios cum e si cun un 300... Intre astea oscilez: 254 si 300. _________________ "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 01 Noi 2010 15:18 Download mesaj |
|
|
|
Dobsonianul de 1200 focala intra la limta pe bancheta din spate a unui Logan.
Cand am cumparat Dobson-ul meu Sky-Watcher de 203 mm/1200 mm era bagat si in ambalajul de carton. Trebuia sa il car de la Piata Iancului pana in Dristor. Ca sa o iau cu metroul imi era imposibil. Am intrebat 2 taximetristi dar au zis ca nu ma iau cu asa cutie.
Pana la urma s-a gasit un al 3-lea cu o dacia Logan care a zis sa ii facem proba si daca intra, e ok. Am pus tubul ( in cutie ) culcat pe bancheta din spate si usa s-a inchis la 1-2 cm !!! Cutia cu montura am pus-o in portbagaj. In fine, dupa ce am ajuns in fata blocului ma intreaba soferul curios si cu jumate de gura :
" - Dar ce aveti aici ? Aparat de aer conditionat ?
- Nu. Un telescop.
- Un telescop ? Hmmm...." nu prea intelesese exact...apoi i-am explicat ca e ceva asemanator cu ce se gaseste pe la observatorul astronomic si cu care se observa cerul. Nu stiu ce o fi gandit dupa aceea si ce o fi vorbit cu colegii pe statia radio...dar cred ca s-a amuzat.
In felul asta a ajuns telescopul meu la locul in care acum doarme linistit pe covor si este sters de praf o data pe saptamana  |
|
Sus |
|
 |
FlorinbB Membru

|
Trimis: 01 Noi 2010 15:45 Download mesaj |
|
|
|
In cutie sunt convins ca ocupa si mai mult spatiu. Eu nu m-as mai obosi sa iau si cutia Cu un Dobson 254/1200 am facut proba si intra perfect pe bancheta. Intre timp m-am gandit la altceva: o sa imi fac un tub de carton de 300/1500 si fac o proba... doar asa pot sa-mi dau seama perfect cum sta treaba, inainte sa dau banii pe el si apoi sa-l tin pe post de bibelou  _________________ "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6900
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Noi 2010 16:57 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu daca e o solutie sa improvizezi un tub la dimensiunile alea. Ca dobsonul mai are si niste ''excrescente'' care ies in afara si pot sa strice socoteala. Plus ca mai are si baza, rack-ul, care are alte dimensiuni.
Dua parerea mea, ai doua optiuni. Ori un dobson colapsabil de la Sky-watcher de 300mm, ori unul clasic de 250.
Dar cel mai sigur faci un drum in Bucuresti, sau in Timisoara, cu masina, si vezi exact la fata locului, adica la magazin, ce intra in Logan si ce nu. Si nu stiu daca te costa benzina mai mult decat curierul care l-ar aduce acasa. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
|