Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234831 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2852 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: cnarita |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Iul 2010 17:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: Setup minim observatii |
|
|
|
Confruntarile vietii de zi cu zi, timpul din ce in ce mai pretios si necesitatea de a calatori in interes propriu sau de serviciu, fac imposibil accesul la instrumente performante (daca le avem), de fiecare data, pentru o scurta sesiune de observatii. Deaemenea sunt multi incepatori care, din lipsa fondurilor sa dorind sa testeze mai intai daca astronmia devine o pasiune pentru ei, nu-si permit sa investeasca multi bani pentru inceput. Am deschis acest topic din dorinta de a impartasi si altora pegatirea unui "setup minim" care sa fie mai tot timpul la indemana si care sa fie usor de transportat oriunde. Pregatirea "Setup-ului" implica si placerea de a-ti construi singur un dispozitiv simplu si util.
Continut: 1) geanta transport; 2) binoclu (cat mai performant - functie de buget); 3) suport demontabil pentru binoclu; 4) hatra, mic atlas stelar, stelarscop sau orice altceva pentru orientare si recunoastere obiecte pe cer, 5) busola pentru orietarea rapida in locul de observatie.
Cerinte:
1) Binoclu de cat mai buna calitate si apertura corespunzatoare. Eu consider ideal unul cu apertura de cel putin 50 (in cazul meu 15x70). Un asemenea binoclu este mai greu si in timp mana incepe sa oboseasca si sa tremure ceea ce va afecta sesiunea de observatii.
2) Suport pentru binoclu. Varianta aleasa de mine mi se pare cea mai versatila dintre toate cate am vazut pe net sau in realitate. Se poate construi din lemn, aluminiu sau combinatii in asa fel incat sa cantareasca cat mai putin. Contragreutatea din spate echilibreaza binoclul si-i anuleaza orice descarcare a fortei de greutate pe mana cu care este ghidat. Pentru a incapea in cutia aleasa (cam de dimensiunea binoclului) eu am construit o varianta demontabila dintr-un trepied vechi stricat. Penru a nu cara diferite scule(chei, patent, surubelnite) am preferat sa folosesc pentru asamblare piulite tip fluture.
Atentie! pentru a evita accidente se recomanda ca in timpul observatiilor sa nu ne deplasam. Preferabil ca observatiile sa se faca sezand pe un mic taburet.
Mai jos puteti vedea cum arata "setup-ul minim" pe care l-am pregatit pentru observatii.
Sper ca cele prezetate sa fie de fols si altor colegi astro-amatori.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
668.7 kb |
Vizualizat: |
de 5089 ori |

|
|
665.46 kb |
de 5089 ori |

|
|
578.98 kb |
de 5089 ori |

|
|
819.58 kb |
de 5089 ori |

|
|
753.2 kb |
de 5089 ori |

|
|
687.35 kb |
de 5089 ori |

|
|
622.96 kb |
de 5089 ori |

|
|
762.29 kb |
de 5089 ori |

|
|
782.38 kb |
de 5089 ori |

|
_________________ CER SENIN ! |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6901
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Iul 2010 19:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
O constructie foarte buna. Felicitari.
Am o sugestie. Cred ca manerul din fata poate fi facut mai lung, si in acest fel, mana va sta indoita la nivelul mijlocului, in pozitie orizontala cand privesti la orizont, si doar putin ridicata cand se priveste spre zenit, intr-o pozitie si mai comoda. Dar va trebui ca sa aiba racord rotativ intre maner si corpul suportului in cazul asta.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 02 Iul 2010 20:13 Download mesaj |
|
|
|
Sugestia este buna. O sa incerc.
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 05 Iul 2010 17:26 Download mesaj |
|
|
|
Doar dupa ce am vazut si a doua oara pozele mi-am dat seama cat e de ingenioasa constructia.
Felicitari !!!
De tinut minte
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5167
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 05 Iul 2010 22:08 Download mesaj |
|
|
|
Doua bucati de neopren la umeri n-ar ajuta la confort si stabilitate ?
|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 05 Iul 2010 22:56 Download mesaj |
|
|
|
Ba da. Oricum mai sufera imbunatatiri.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|