Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235270 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5178
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 07 Iun 2010 22:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Treaba aceasta se face cu un microcontroller, nu cu Windows-ul.
Cum "modulezi acceleratia" ? |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11318
|
Trimis: 07 Iun 2010 23:15 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: | Treaba aceasta se face cu un microcontroller, nu cu Windows-ul.
Cum "modulezi acceleratia" ? |
Merge si cu windowsul pana la o anumita viteza, modulezi dand impulsuri mai dese. Dar cel mai elegant e intr-adevar cu microcontroler. |
|
Sus |
|
 |
tiberiugabriel Membru

Data inscrierii: 29 Noi 2007 Mesaje: 65
|
Trimis: 16 Iun 2010 14:38 Download mesaj |
|
|
|
Ma bag si eu in seama aici in discutia asta. Bogdan, sfatul meu e ca la inceput sa incerci sa comanzi motorul/motoarele pentru urmarire (siderala sau mai rapida). Nu iti trebuie microcontroler decat daca vrei sa te lipsesti de laptop/pc. Partea cu detectia de miscare e cam complicata, nu de alta dar s-ar putea sa te opresti din constructie si ar fi pacat.
Aici ti-am pus o varianta simpla de comanda a motorului pas cu pas pe portul paralel.
http://electronics-diy.com/stepper_motors.php
Nu iti trebuie decat un driver, aici e folosit un ULN. Portul paralel poti sa-l programezi simplu in C, Visual C++, cu functia outportb(0x378,n);
Ceva de genu:
#include <stdio>
#include <dos>
#include <conio>
/********************************************/
/*This program set the parallel port outputs*/
/********************************************/
void main (void)
{
clrscr();
outportb(0x378,0xff); /* output the data to parallel port */
getch(); /* wait for keypress before exiting */
}
Iti trebuie un bucla aici ca sa-ti reglezi viteza, sau functia delay. Deci tu scoti pe portul paralel(in hexa) o serie de biti, in asa fel incat sa polarizezi infasuraturile motorului (poate fi unipolar si bipolar). ULN (sau IC2) iti foloseste ca driver la 12 volti - comand coil.
Ok, cred ca te-am innebunit, apropo programul poti sa-l scri in Visual C++. pe windows. Asta e varianta mea de cod, tu poti sa folosesti ce dau ei in .Net. pe site.
Ideea e pentru inceput sa comanzi in orice directie motorul ala. Daca ai mai facut asa ceva te rog sa-mi spui, sa nu-ti dau informatii inutile.
O zi buna si cer senin |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 16 Iun 2010 16:03 Download mesaj |
|
|
|
Windows-ul nu este un sistem de operare in timp real. Adica nu stii decat aproximativ cat dureaza un delay, daca apare o intrerupere, cat dureaza schimbarea de context intre procese. Asta se traduce, in cel mai fericit caz, prin jitter.
Pentru o miscare uniforma si pentru o acceleratie controlata iti trebuie timpi precisi, de ordinul microsecundelor, la generarea impulsurilor. Cu un Atmel la 20 MHz aceasta este o joaca. Il poti lega la computer pe port serial si sa-i trimiti doar directia, viteza, acceleratia si ce-ti mai trece prin cap. Fara multicore la 5 GHz si lupte incrancenate cu kernel-ul Windows-ului ori cu propriile-ti thread-uri. |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2127
|
Trimis: 16 Iun 2010 16:14 Download mesaj |
|
|
|
teoretic poti sa folosesi un os realtime: qnx, rtlinux, chiar windows ce...
autoguiderele software cum functioneaza pe os-uri non-realtime? |
|
Sus |
|
 |
tiberiugabriel Membru

|
Trimis: 16 Iun 2010 16:48 Download mesaj |
|
|
|
DA, ar putea fi o problema (dureroasa de windows). Dar, daca e asa de grava si simtitoare se face linux softul (e bazat pe C), aici nu cred ca se mai simte interventia sistemului de operare in delay.
Din nou DA, ideal e sa folosesti un ATMega 16/32. Cel mai bine. Costa 30 de lei si e self programming (il programezi pe portul paralel - fara placa de programare). Tot merge ca la carte in cazul asta si e si portabil - scapi de un laptop/computer. Dezavantajul e ca trebuie sa implementezi o interfata(telecomanda) cu butoane, leduri.
Am experienta de ambele situatii. Cred ca nu sistemul de operare va fi cel care face probleme ci mai degraba monturile defectuase , melcii care nu au o miscare uniforma, motoarele, rotiile dintate. Adica mai degraba partea mecanica.
o zi buna |
|
Sus |
|
 |
tiberiugabriel Membru

|
Trimis: 16 Iun 2010 16:52 Download mesaj |
|
|
|
Am uitat sa concluzionez. Asadar, faceti totul pe windows/linux si prin portul paralel pentru ca costa foarte putin. ULN costa 20-30 de lei atata tot. Mai cumperi motorul unipolar. Iei de pe site programul (se pare ca varianta finala costa 2.5 euro) si ai un sistem de urmarire pe RA
ciao |
|
Sus |
|
 |
tiberiugabriel Membru

|
Trimis: 16 Iun 2010 17:02 Download mesaj |
|
|
|
Imi cer scuze, la vitacom un ULN2003 costa 3.5 Ron. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9733
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Iun 2010 22:27 Download mesaj |
|
|
|
Tibi, cred că portul paralel este mai dificil de găsit în zilele noastre, notebook-urile nu mai au așa ceva... Din câte am văzut pe net în legătură cu comenzile de mpp este mai bine să folosești microcontroler. Are ceasul propriu destul de precis și poți regla prin software toți parametrii necesari. Motoare unipolare se pot găsi cel mai ieftin de la imprimantele vechi cu ace care mai zac ici-colo. Recomand ULN 2803 care are putere mai mare și permite comanda a două motoare simultan. Lângă Vitacom, pe strada Maica Domnului din București mai este un magazin care are astfel de componente și module de comandă mpp gata făcute:
http://conexelectronic.ro/produse.php?id=458 _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 17 Iun 2010 01:01 Download mesaj |
|
|
|
@Erwin: Controller-ele acelea sunt adevarate. Permit controlul avansat al motorului prin impulsuri trapezoidale/sinusoidale. Isi regleaza automat si curentul in functie de sarcina. Singurul dezavantaj: pretul. Oricum, pretul se justifica daca vrei sa ai o miscare extrem de fina cu motoare pas cu pas. Cele mai avansate pot detecta si incarcarea motorului cat si nereguli la rotatie prin monitorizarea curentilor indusi. Adica este o abordare cat se poate de serioasa.
@tiberiugabriel: Exista module gata facute bazate pe Atmega cu butoane, afisaj, tot felul de interfete, inclusiv USB si ethernet. Un programator ISP pe port serial ori USB gata facut nu costa o avere si este compaibil cu toate soft-urile de programare. Linux/UNIX se confrunta cu aceleasi probleme la partea de real-time. Sunt un pic mai avansate, dar in cel mai bun caz au implementari care se numesc "soft real-time" si doar imbunatatesc predictibilitatea. Oricum nu se apropie de precizia unui microcontroller.
@auriga: La viteze foarte mici de rotatie (necontinuue) si raporturi mari de reductie se poate implementa simplist prin soft. Jitter-ul indus este neglijabil la ordinul zecilor de Hertzi. Dezvantajele la aceasta implementare este dinamica redusa si vibratiile provocate de regimul in impulsuri al motorului. La o miscare continuua lucrurile se schimba drastic. |
|
Sus |
|
 |
tiberiugabriel Membru

|
Trimis: 17 Iun 2010 08:59 Download mesaj |
|
|
|
@Erwin: Se gaseste adaptor de usb la paralel.
@nobody: Eu nu opresc pe nimeni sa-si programeze un microcontroler, ideea e ca nu stiu cati care citesc acest thread vor duce la sfarsit o asemenea munca. Asa ca am oferit varianta cea mai simpla.
salutari |
|
Sus |
|
 |
tiberiugabriel Membru

|
Trimis: 17 Iun 2010 09:02 Download mesaj |
|
|
|
@nobody: Am oferit o varianta care se leaga de aceasta discutie, adica sa faci un sistem de ghidare care sa fie totusi controlat de pe PC/motion control etc. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11318
|
Trimis: 19 Iun 2010 01:35 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: | @Erwin: Controller-ele acelea sunt adevarate. | Asta-i intradevar cool: http://conexelectronic.ro/produs.php?id=136139 ca sa nu mai zic de ala cu ecran.
nobody a scris: |
@tiberiugabriel: Exista module gata facute bazate pe Atmega cu butoane, afisaj, tot felul de interfete, inclusiv USB si ethernet. Un programator ISP pe port serial ori USB gata facut nu costa o avere si este compaibil cu toate soft-urile de programare. | Ai vazut pe la noi? Unde?
Linux/UNIX se confrunta cu aceleasi probleme la partea de real-time. Sunt un pic mai avansate, dar in cel mai bun caz au implementari care se numesc "soft real-time" si doar imbunatatesc predictibilitatea. Oricum nu se apropie de precizia unui microcontroller.
| Corect, Linux/unix asta normal nu e sistem real time decat eventual anumite versiuni care sunt real time pe bune.
@auriga: La viteze foarte mici de rotatie (necontinuue) si raporturi mari de reductie se poate implementa simplist prin soft. Jitter-ul indus este neglijabil la ordinul zecilor de Hertzi. Dezvantajele la aceasta implementare este dinamica redusa si vibratiile provocate de regimul in impulsuri al motorului. La o miscare continuua lucrurile se schimba drastic. |
Din testele mele sub windows, sistemul de operare aloca unui proces timp de procesor odata la 32 milisec. Daca ii dai prioritate mai mare si daca ai multicore, poate ajunge si la 16 milisec. Asta inseamna ca precizia e pe undeva pe acolo, adica poti da semnale de comanda cu ~50hz. Dar daca windowsu se trezeste si face un winupdate vreo cateva secunde se opreste toata jucaria.
nobody a scris: | @Erwin: Controller-ele acelea sunt adevarate. Permit controlul avansat al motorului prin impulsuri trapezoidale/sinusoidale. Isi regleaza automat si curentul in functie de sarcina. Singurul dezavantaj: pretul. Oricum, pretul se justifica daca vrei sa ai o miscare extrem de fina cu motoare pas cu pas. Cele mai avansate pot detecta si incarcarea motorului cat si nereguli la rotatie prin monitorizarea curentilor indusi. Adica este o abordare cat se poate de serioasa.
@tiberiugabriel: Exista module gata facute bazate pe Atmega cu butoane, afisaj, tot felul de interfete, inclusiv USB si ethernet. Un programator ISP pe port serial ori USB gata facut nu costa o avere si este compaibil cu toate soft-urile de programare. Linux/UNIX se confrunta cu aceleasi probleme la partea de real-time. Sunt un pic mai avansate, dar in cel mai bun caz au implementari care se numesc "soft real-time" si doar imbunatatesc predictibilitatea. Oricum nu se apropie de precizia unui microcontroller.
tiberiugabriel a scris: | @Erwin: Se gaseste adaptor de usb la paralel.
| Dar, doar ca din pacate asta nu replica porturile fizice (alea pe care le controlezi din program, din C). Am incercat si nu merge.
Partea cu portul paralel e o problema la laptopurile mai noi: fie iti iei unul vechi cu port fie iti iei un docking station care are expansion port (inclusiv port paralel). De exemplu hp-ul meu are porturile fizice (are pinii) dar ii pot accesa doar punand un docking station (defapt are pe spate o mufa lunga cu multi pini - printre care probabil sunt si cei de paralel).
Eu am luat de aici http://www.hi-end.ro/driver-pe-4-axe-3a-bipolar-p-2625.html un controler (nu e asta ci unul mai simplu), am facut un programete simplu in C# care trimite semnalele de comanda catre driver si de aici la motor. Insa depinzi de PC cu port paralel.
Comcluzia la care am ajuns e sa comanzi driverele dintr-un microcontroler cu butoane de stanga-dreapta, sus-jos. Insa asta presupune sa ai un microcontroler, alimentare, oscilator, alte sarmulite dupa caz, placa, soft de programare, placa de programat sau sa pui un student care se pricepe sa faca tot tacamul pt. 100 roni (dai anunt in camine). Solutia te face independent de laptor, de 220v, dar te face dependent de ochi: trebuie sa corectezi urmarirea din timp in timp in functie de precizia de urmarire a angrenajului (alinierea in pol, precizia melcilor, precizia microcontrolerului, etc).
Sicasa nu te complici cu luat motoarele, cred ca merge sa iei un eq5, doua motoare pt. ea si sa le comanzi cu un astfel de controler.
Parerea mea. |
|
Sus |
|
 |
bogdan.caseriu Membru

Data inscrierii: 20 Aug 2009 Mesaje: 226
|
Trimis: 19 Iun 2010 07:55 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc de sfaturi , dar pana la urma am ales calea lui EQ5 cu motoare:). Asta nu inseamna ca renunt la ideea softului. N-am mai butonat de mult la soft, dar am ajuns in stadiul in care am rezolvat partea de achizitie a fluxului video, de descompunere a acestuia in cadre, de crop in timp real (daca e nevoie), si de analiza la modul grosier a cadrelor (momentan la nivel de diferenta de luminozotate intre cadre).
Totusi imi vine sa schimb macazul, pentru ca tocmai am descoperit Microsoft VPL 2010, o unealta de programare cu adevarat "vizuala", foarte simplu de folosit, ce ofera suport nativ pt. webcam, dar si pentru comanda oricarui fel de motor pas cu pas. SI foarte important, toate serviciile si controalele pot fi modificate dupa bunul plac, din pacate doar in C#. Oricum, de principiu, din cate am vz eu, dispare problema cunoasterii avansate a codului , ceea ce poate fi un mare avantaj pentru cei fara cunostiinte temeinice de programare.
Asadar, dat fiind ca nu mai am Dobsonul, si astfel platforma ecuatoriala devine inutila, o sa incerc sa dezvolt softul in directia interfatariii cu handbox-ul de la EQ5. SI ca o parere personala cu privire la disputa despre paralele/serial/fara interfata cu PC, ma gandesc ca suntem in secolul 21, moment in care cam dispar aceste "dotari de varf" din sistemele de calcul, si ar fi cazul sa gandim "pozitiv" spre USB. Chiar daca momentan nu am nici cea mai vaga idee cum pot "comunica" cu portul USB, o sa abordez aceasta metoda de interfatare. Bineinteles ca metoda cea mai potrivita de analiza a imaginii capturate de la webcam ramane tot prin intermediul librariilor Aforge, mai precis FuzzyLogic, dupa cum bine zicea Nobody.
Stima!
PS: Am vazut ca handbox-ul de la EQ5 e limitat la viteza 8X. E o limita a motoarelor/reductiilor/mecanicii sau doar asa, ca masura de siguranta? |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|