Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234745 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2851 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Puchianu Alexandru Membru

Data inscrierii: 25 Mar 2010 Mesaje: 1
|
Trimis: 25 Mar 2010 04:00 Download mesaj |
Titlul subiectului: Prima oara cand am vazut Saturn! |
|
|
|
Aseara a fost prima oara cand am vazut Saturn!
Folosesc un nexstar 5se si un ocular hyperion de 5mm!
Daca imi poate spune cineva ce trebuie sa fac sa vad mult mai in detaliu adica ce echipamente ar mai fi necesare as fi foarte recunoscator!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
471.8 kb |
Vizualizat: |
de 10881 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 25 Mar 2010 10:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Daca vrei sfaturi mai intai ar fi bine sa dai detalii complete despre instrumentarul folosit. De ex. nu ai spus ce telescop folosesti...
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2119
|
Trimis: 25 Mar 2010 11:25 Download mesaj |
|
|
|
nexstar 5SE. Daca te referi la vizual, ca sa vezi mai multe detalii pe Saturn ai nevoie in primul rand de seeing cat mai bun si un telescop bine aclimatizat si colimat, cu optica buna. Bineinteles si o apertura cat mai mare dar asta presupune sa-ti schimbi telescopul.
O simulare la Saturn seeing/telescop.
|
|
Sus |
|
 |
cluci Membru

Data inscrierii: 14 Oct 2005 Mesaje: 300
|
Trimis: 25 Mar 2010 12:37 Download mesaj |
|
|
|
Optica la Nexstar SE este buna as zice chiar f buna.. eu am un 6SE si e super (am scos niste poze peste asteprile mele de la un 6")..
Eu nu cred ca trebuie sa-ti schimbi telescopul.. se vede saturn bine si intr-un 5 dar in conditiile amintite de auriga (sa fie racit, colimat bine si sa ai seeing bun) As mai adauga ceva.. incearca sa observi planete cand sunt cat mai sus pe cer.. ca un reper orientativ ti-as recomanda sa nu observi cand planeta e sub 30 grade...
In prima faza incearca sa-l exploatezi "la maxim" tinand cont de detaliile de mai sus... ocularul care l-ai folosit iti da cam 250x banui.. eu zic ca e ok pt planete..
Vad ca esti din Brasov.. si eu sunt brasovean.. daca crezi ca te pot ajuta cu ceva da-mi un semn pe mess sau un PM
Luci
_________________ https://www.researchgate.net/profile/Lucian-Curelaru
https://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?utf8=%E2%9C%93&object_id=574300
http://www.euronear.org/ |
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1216
|
Trimis: 25 Mar 2010 16:06 Download mesaj |
|
|
|
Colimeaza cat mai bine telescopul pe stea (intai defocalizat pe la 150-200X, apoi pe la 300-350X si la sfarsit, daca iti permite seeing-ul, in focus, tot pe la 300-350X verificand ca inelele de difractie sa fie concentrice cu dicul Airy).
Cum s-a spus si mai sus, observa planetele cand sunt cat mai sus pe cer si incearca sa folosesti oculare cu cat mai putina sticla si cu contrast cat mai bun (orthoscopice, Plossl-uri "mai de Doamne-ajuta" etc.).
Texereau (care era un foarte bun observator de planete) spunea ca un exit-pupil de 0,8mm este cel mai potrivit pentru planete, mai jos de atat se pierd din detalii.
Mie mi se pare cam mult 250X pentru un C5. Eu folosesc destul de des un mak tot de 127mm (care e f/12) si am ajuns la concluzia ca cea mai buna imagine e undeva intre 150-200X. Sigur, planeta iti va aparea mai mica, dar va avea mai multe detalii.
N-am inteles niciodata ce pot vedea unii la planete pe la 4-500X cu telescoape de 5-6".
Inca ceva: la planete iti trebuie foarte multa rabdare. Trebuie sa astepti momentul (care poate sa vina sau nu) cand se linisteste atmosfera pentru un timp mai lung sau mai scurt cand o sa vezi detalii pe care nu credeai ca poti sa le vezi. Plus ca, cu cat te uiti mai mult, cu atat o sa vezi mai multe detalii pentru ca te familiarizezi cu "locul".
Saptamana trecuta, de exemplu, am prins vreo 30 de secunde de "liniste" la Marte in care am putut vedea detalii pe care nu le-am vazut toata iarna cu C8-ul meu, chiar daca acum Marte e mai mica.
|
|
Sus |
|
 |
cluci Membru

Data inscrierii: 14 Oct 2005 Mesaje: 300
|
Trimis: 25 Mar 2010 17:20 Download mesaj |
|
|
|
Din cate stiu exista o regula simpla care zice ca la 1*D marire unde D e diametrul in mm (in cazul nostru 125x) imaginea are maximul de detalii date de rezolutia telescopului cu acest diametru. Peste nivelul asta nu vei obtine detalii in plus ci doar o marire a imaginii finale din ocular. Totusi marirea imaginii poate fi utila intr-o anumita masura pentru ca e mai usor ochiului sa perceapa anumite detalii fine . Maximul de amplificare s-ar putea sa depinda si de perceptia fiecaruia.. dar si de conditiile atmosferice. Eu in general nu ma jenez sa merg undeva intre 1.5D si 2D la planete.. si chiar mai mult la stele duble stranse (2.5D). Depinde cred si de calitatea opticii .. pe instrumentele mai bune am avut senzatia ca pot merge la amplificari mai mari si ca ajuta lucrul asta, dar poate e doar o chestie subiectiva...
As mai adauga o chestie la ce s-a spus mai sus.. toate detaliile astea aparent marunte poate(colimare , racire etc) sunt mai importante decat ai tendinta sa crezi la inceput.. ele pot face diferenta intre a vedea o planeta ca o minge in fierbere sau o a avea imagine stabila cu detalii fine in ocular
_________________ https://www.researchgate.net/profile/Lucian-Curelaru
https://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?utf8=%E2%9C%93&object_id=574300
http://www.euronear.org/ |
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1216
|
Trimis: 25 Mar 2010 17:53 Download mesaj |
|
|
|
La tine, 1,5-2D inseamna 225-300X daca nu gresesc. Cam atat folosesc si eu, cu observatia ca rar trec de 250X cand folosesc C8-ul pentru ca nu ma lasa atmosfera. Asta e valabil mai ales la Jupiter si Marte. Saturn s-ar putea sa suporte mai mult, dar deocamdata eu n-am avut ocazia sa urc mai sus din cauza turbulentei atmosferice. Poate daca schimb locul de observatie...
La stele duble, intr-adevar merge folosit mai mult. Acolo, SC-urile chiar au un mic avantaj din cauza mult-blamatei obstructiii secundare.
Sustin si eu ultima afirmatie pe care ai facut-o in postul de mai sus.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9522
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 27 Mar 2010 12:40 Download mesaj |
|
|
|
Un ingredient de nelipsit la observatiile planetare este experienta:intai zecile,apoi sutele de ore de observatii petrecute la ocular,in toata diversitatea de stabilitate/reglare a monturii,de grosismente,tipuri de oculare,grad de colimare,conditii de astroclimat,cat si starea noastra obiectiva si subiectiva.
Actiunile de tip Sidewalk Astronomy scot puternic in evidenta acest lucru.Centrezi obiectul,inviti neofitii la ocular,explici ce pata,inel,diviziune,companion se observa,unde si cum.Si ramai nitel uimit sa constati cat de putini chiar vad efectiv detaliile mentionate.De ce?Din lipsa de antrenament,toate celelalte conditii fiind egale.
Aici nu observam Crucea Caraimanului,din fuga trenului,ziua in amiaza mare .
Sunt de acord cu tot ce s-a spus,doar ca nu cred ca trebuie sa asteptam conditiile optime.In linie cu stilul de viata actual,trebuie sa observam atunci cand putem si avem dispozitia necesara ,indiferent cum par a fi conditiile.Si dintr-o observatie proasta,negativa, invatam ceva:sa recunoastem cand conditiile sunt bune.
Si tot in linie cu faptul ca acum se locuieste cam peste tot si se observa in general in conditii adverse de astroclimat,opinia mea strict personala este ca la observatiile planetare apertura instrumentului este unul din parametrii de importanta secundara.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Bogdanel88 Membru

Data inscrierii: 29 Mai 2010 Mesaje: 6
|
Trimis: 04 Iun 2010 23:26 Download mesaj |
|
|
|
Salut! Tocmai ce m-am intors si eu de la o sesiune de observatii cu un celestron 127. Am acest telescop de 2 saptamani deci sunt incepator in domeniu. in seara asta am reusit sa prind in ocular, dar nu sa si vad cum trebuie 3 planete: Venus, Marte si Saturn. Poluarea luminoasa nu era la un nivel f ridicat asa ca inclin sa cred ca trebuie sa il colimez..buun. Usor de zis..greu de facut ..se poate face colimarea fara instrumente specializate gen laser, cheshire sau alte chetii de genu asta?Sau se poate sa nu fie colimarea problema?...pot face colimarea numai uitandu-ma la o stea foarte stralucitoare si apoi surubaind la lentila prinipala(ca pp ca aia e buba)? Cam atat deocamdata...Astept niste pareri:)
Poate este cineva din iasi care m-ar putea ajuta cu colimarea intr-o zi:D
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1206
|
Trimis: 04 Iun 2010 23:35 Download mesaj |
|
|
|
Cel mai probabil telescopul nu e decolimat, dar merita verificat pe o stea. Un C5 se decolimeaza foarte greu, mai greu decat celelalte sct-uri mai mari. Ca sa fie totul ok si telescopul sa performeze la potentialul sau maxim ai nevoie de: 1 sa fie colimat, 2 sa fie aclimatizat, 3 sa folosesti o oglinda/prisma diagonala buna (cea standard din pachet nu e ideala), 4 sa folosesti oculare bune (ortoscopice, hyperion, nagler, pentax xw) care sa iti dea maririle adecvate situatiei, 5 atmosfera sa fie stabila. Daca toate sunt indeplinite poti vedea detalii la Saturn, Marte la peste 300X calota polara si 1-2 forme mari de relief, jupiter banda ecuatoriala si pata rosie. La Venus nu ai ce vedea, decat daca e in faza sau nu.
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
Bogdanel88 Membru

|
Trimis: 05 Iun 2010 12:35 Download mesaj |
|
|
|
Nu este un C5 ci un powerseeker 127 la care am oculare de 20, 4 si barlow 3x...momentan nu detin resurse sa mai cumpar altele:)...Sa inteleg ca astea nu prea sunt de folos ..cu care vine aparatu?
|
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4226
|
Trimis: 05 Iun 2010 14:22 Download mesaj |
|
|
|
N-am privit printr-un astfel de telescop (PowerSeeker 127), dar nu cred ca se poate face o focalizare precisa pentru observatii planetare satisfacatoare la puteri mari de marire. Asta din cauza ca oglinda principala este sferica la un raport focal probabil sub 4. Distanta focala de 1000 mm se obtine cu ajutorul unei lentile Barlow, probabil o simpla lentila divergenta, montata in focalizator, care introduce la randul ei aberatii. Cred ca telescopul il poti folosi satisfacator la mariri mici, 50x-100x.
|
|
Sus |
|
 |
Bogdanel88 Membru

|
Trimis: 06 Iun 2010 02:04 Download mesaj |
|
|
|
Distanta focala este 1000, raport focal f/8, (http://www.skywatcher.ro/Cel/powerseeker127eq.htm), cu barlow obtin dublu deci 2000..Si totusi..puteri mari puteri mici...eu vedeam planetele ffff neclar(parca erau comete..)..si chiar am stat destul de mult sa focalizez cat mai bine..nush..am sa ma mai chinui..
|
|
Sus |
|
 |
Bogdanel88 Membru

|
Trimis: 07 Iun 2010 00:57 Download mesaj |
|
|
|
In sfarsit am reusit sa observ astazi, 6.06.10, primele mele obiecte ceresti, cu exceptia Lunii, de cand am acest telescop  Primul a fost Saturn:D Am inceput cu 20mm, l-am tintit, dupa care am adaugat Barlow ul si spre bucuria mea..am reusit sa focalizez cum trebuie..desi tot se vedea ff putin in ceata..Am stat cateva minute, urmarindu-l, apoi am trecut la 4mm fara barlow...imagine f clara (in sfarsit). Pe langa planeta s-au mai vazut Titan si Rhea.
Foarte fericit..am sarit din nou la Marte sa vad poate reusesc sa vad ceva si aici...dar spre dezamagirea mea tot nu am reusit sa focalizez cum trebuie sau nu stiu de ce ..dar nu s-a vazut nimic..(dupa cum am mai citit pe forum Marte e o planeta f pretentioasa).
Ma intorc la Stellarium si observ ca se mai poate vedea M3, din locul in care ma stabilisem. Am tintit spre Arcturus si incet incet m-am deplasat spre M3(cu 20 mm). Am reusit, din nou spre mirarea mea, sa il tintesc si sa focalizez, imagine f clara distingeam tot clusteru. Cand sa pun ocularu de 4 mm...am pierdut obiectul messier..si dupa lungi cautari nu am reusit sa il mai gasesc..
In final sunt foarte multumit de ce am vazut..stiu ca e putin dar pentru inceput eu zic ca e bine.. Cer Senin!
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9522
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 07 Iun 2010 21:18 Download mesaj |
|
|
|
Bogdanel88
Te-ai descurcat foarte bine,felicitari,esti pe drumul bun daca vei continua observatiile.
Desigur,horatius este expert in telescoape comerciale asadar ia nota de comentariile lui.
Dar daca foarte multe din obiectele de aici,de pe lista lui Tony Cecce se vad si in binoclu,atunci in telescopul tau cu atat mai mult:
http://messier.obspm.fr/xtra/12months/12months.html
Eu te-as sfatui sa-ti faci rost de un binoclu bun cu care sa vanezi obiectele pentru telescop,indiferent ce altceva ti-ar trece prin minte.Si exista si oculare cu focal mai lung de 20mm,sa zicem 30mm ,chiar 40mm;urmareste la sectiunea de vanzari,poate gasesti ceva,te-ar ajuta la gasirea obiectelor.
Cer senin si spor la observatii.
Mircea
PS: binoclu bun vrea sa insemne utilizabil,poate fi chinezesc,nu trebuie neaparat sa fie Zeiss sau Steiner.Si o rugaminte,nu mai folosi termenul ''cluster'',suna foarte anacronic.Pe vremea lui Anestin se spunea asa unui roi stelar...
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|