Home Forum Album Blog Wiki
Cauta
Cauta
site blog
forum album
10.09.2010: Galaxiile spirale cresc inghitind pitici: Un nou studiu, bazat pe observatii cu adancime de camp asupra galaxiilor spirale si pitice, a oferit o mai adanca intelegere privind cresterea galaxiilor spirale. Studiul pilot a fost condus utilizandu-se trei observatoare proprii private din SUA si Australia. Aceste telescoape au fost de asemenea echipate cu camere CCD si au putut fi operate prin...    *** » Index stiri AstroNews.ro09.09.2010: NASA doreste sa partajeze marile idei: NASA este in cautarea informatiilor de la potentialii parteneri ce ar putea oferi servicii de brokeraj fara cost pentru tranzactii de proprietate intelectuala, precum brokerajul de patente, pentru a ajuta la transferul tehnologiilor proprii NASA inspre piata S.U. »...    *** » Index stiri AstroNews.ro08.09.2010: Estetica astronomiei: Aceasta imagine de la Hubble reveleaza gigantica Galaxie Pinwheel (M101), unul dintre cele mai cunoscute exemple de “spirale cu design grandios”, si regiunea sa formatoare de stele supergigante in detalii fara precedent. Astronomii au cautat galaxii ca aceasta in vanatoarea dupa progenituri ale supernovelor de Tip Ia, dar in cautarea lor s-au ales de cele...    *** » Index stiri AstroNews.ro
Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Categorii
Index forum Observatii
Index forum Instrumente
Index forum ATM
Index forum Comunitate
Index forum Domenii
Index forum Util
Index forum Educatie
Index forum Bazar
Index forum Alte teme
Index forum Intern
Recomandari
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
AstroNews
Meteo
Astro News
Recomandari
HoOGermany
Telescop Expert
AstroVest
Video
Anul International al Astronomiei
IYA2009 Trailer
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scri pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Statistici forum
Numar total de articole in forum: 57027
Numar de utilizatori inregistrati: 1243
Cel mai nou utilizator inregistrat: Anthony
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 145 la data de Vin Apr 28, 2006
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Reconstructie mak MC MTO-11CA 10/1000

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Download topic
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Self-made/Constructii/Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Erwin
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 21 Ian 2010 00:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Corect, însă eu nu am avut cum să fac un suport perfect, așa că am lăsat 1mm joc (cam atât are și oglinda joc pe tub) și va trebui să poziționez inelul suport în capac ca să fie centrat radial-axial.
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Ian 2010 10:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

am primit răspuns de la fabrica producătoare, că s-a scos de câțiva ani din fabricație și nu mai au piese de schimb, iar desene nu pot da din cauza secretului de fabricație.

Poate am mai mult noroc pe net să găsesc pe cineva care are unul la fel... Rolling Eyes

Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Mar 2010 01:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

UPDATE:
în sfârșit am ajuns la strungar și am modificat discul din sticlotextolit pe care va sta oglinda, astfel încât să vină mai aproape de capac și să obțin o poziție a oglinzii cât mai apropiată de cea originală. Am făcut un inel care preia jocul între disc și tubul central, acum e redus la cca 0,1mm, ceea ce cred că nu va dăuna prea mult coaxialității și permite colimarea în limita a 1-2mm la marginea discului, ceea ce cred că este suficient. Am dat 3 găuri filetate cu M4 în care am pus 3 șuruburi cu cap înecat care vor fi lipite cu epoxi sau super-glue ca să nu se desfacă. Eventual pun și niște contrapiulițe pe partea cealaltă. Cele 3 șuruburi vor folosi la fixarea discului în capac și la colimare. Trebuie să caut niște șaibe elastice și piulițe cu guler de plastic împotriva deșurubării. Până la asamblarea finală trebuie să mă conving că sistemul de colimare va funcționa cum trebuie.

Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Mar 2010 02:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se pare că totuși cea mai bună soluție de colimare este cea push-pull, nu am găsit șaibe elastice subțiri sau de cauciuc pe care să le pot pune între capac și montura oglinzii. O să dau alte 3 găuri mai mici în capac, găurile existente sunt prea largi. Apoi pot să dau 3 găuri filetate în capac unde vor intra 3 șuruburi. Mă gândesc să pun șuruburi mai mici ca să am un pas mai fin. De asemenea, dacă le pun mai spre marginea discului, deplasarea unghiulară va fi mai mică. Șuruburile principale vor fi prevăzute cu șaibe+2xgrovere+piuliță de siguranță. Groverele vor avea rolul de element elastic în timpul colimării.
Membru deplin
Membru deplin

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Neil Armstrong a facut primul pas cand era bebelus

MesajTrimis: 27 Mar 2010 04:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu cred ca solutia cu Grovere e buna, ca sunt prea tari, plus ca au muchiile alea care pot bloca surubul. Mai bine cauti saibe de teflon, si piulite cu autoblocare (din alea cu manson de cauciuc)

http://www.sierra.ro/Piulite-cu-autoblocar...1105p.html

Tot la astia gasesti si suruburi ingropate si alte chestii. Nu stiu unde poti gasii saibe de teflon. Mai exista si posibilitatea sa lipesti piulitele cu superglue, pe surub, dupa ce ai strans bine peste saiba.

Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Mar 2010 20:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Două imagini cu stadiul lucrării:

Discul din sticlotextolit are 11 mm grosime și 110 mm diametru, la mijloc pe partea dinspre capac are o degajare, este mai subțire cu 7mm ca să intre pe umărul din capac care susține tubul central.

Deocamdată mă gândesc să așez oglinda pe bandă subțire de teflon în 3 puncte și să fac 3 bride laterale din tablă de alamă de 0,8mm prinsă de lateralul discului cu șuruburi, ca la newtoniene, ca să o pot demonta ușor în caz că ceva nu funcționează cum trebuie. La final va fi lipită cu silicon roșu. Pentru montarea în locaș trebuie să fac un dispozitiv special cu care să pot apoi să o scot fără a atinge oglinda.

Încă n-am dat găurile filetate pentru șuruburile de colimare.

img 088m.JPG
 Descriere:
montura oglinzii (disc din sticlotextolit)
 Marime fisier:  123.69 kb
 Vizualizat:  de 634 ori

img 088m.JPG

img 089m.JPG
 Descriere:
șuruburile cu șaibe și piulițe normale (provizoriu)
 Marime fisier:  119.44 kb
 Vizualizat:  de 634 ori

img 089m.JPG

Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mai 2010 14:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

UPDATE:
În sfârșit am ajuns la faza de montaj preliminar. Șuruburile de colimare le-am fixat definitiv în placă cu poxipol. Am făcut 3 găuri largi în placa de sticlotextolit pentru ca siliconul să aibe o bază de fixare mai bună. Am așezat 3 șaibe în 3 puncte la marginea discului, am turnat în găuri silicon roșu RTV, apoi am așezat oglinda pe cele 3 șaibe fără să presez, s-a așezat lin prin greutatea proprie. Am centrat oglinda față de placa suport cu ajutorul unei lame de cuțit, radial. Acum va sta la uscat câteva zile, până se întărește bine siliconul. Am curățat meniscul și oglinzile în vederea asamblării finale, pe care sper s-o pot face săptămâna ce vine.

img 113m.JPG
 Descriere:
piesele înainte de asamblare
 Marime fisier:  526.34 kb
 Vizualizat:  de 478 ori

img 113m.JPG

img 114m.JPG
 Descriere:
suportul cu punctele de silicon
 Marime fisier:  543.71 kb

img 114m.JPG

img 116m.JPG
 Descriere:
oglinda pe suport
 Marime fisier:  477.25 kb

img 116m.JPG

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 14 Mai 2010 21:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vezi ca siliconul acela din poza e de proasta calitate. Din experienta mea nici nu cred ca e silicon. S-a facut ca o plastelina ce se rupea usor.
Sus
Erwin
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mai 2010 21:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

L-am folosit la mașină și ca să etanșez baia vecinei de deasupra care m-a inundat acum câțiva ani Laughing Nu mai curge de-atunci! Rolling Eyes

Oricum, montajul este provizoriu, nu știu încă dacă va funcționa sistemul, dacă distanța dintre primară și corector e bună, dacă se poate sau nu colima.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 15 Mai 2010 12:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
Vezi ca siliconul acela din poza e de proasta calitate. Din experienta mea nici nu cred ca e silicon. S-a facut ca o plastelina ce se rupea usor.

Cred ca nu l-ai lasat suficient sa se usuce (eu zic ca o saptamana ar fi optim). Eu am lipit trei oglinzi pana acum cu asa ceva si tine bine -merci.

Sus
Erwin
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Mai 2010 12:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

din moment ce este făcut anume să reziste la temperaturi înalte, probabil că ar fi fost bine să fie încălzit în procesul de polimerizare. Instrucțiunile spun că trebuie lăsat 24h să se întărească, dar la reparațiile la mașină l-am montat imediat și a rezistat foarte bine.
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Mai 2010 15:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Credeti-ma ca stiu ce este siliconul. Folosesc produse profesionale.
Siliconul nu se usuca ci se vulcanizeaza de la umiditatea din aer.

Poate am prins eu un lot mai prost, l-am luat la repezeala. La mine s-a intarit dar nu a devenit elasitc. S-a facut ca un fel de mastic sfaramicios.
Daca ramane elastic este OK pentru uzul general. Dar eu nu ma mai risc cu asemenea produse noname.

Siliconul se intareste mai rapid daca este umezit usor la suprafata (nu pe suprafata de lipit). Cele acetice (cu miros puterinc de otet) sunt mult mai rapide dar pot ataca suprafetele metalice.

Rezistenta la temperatura nu are nici o legatura cu incalzirea lui. Este adevarat ca se vulcanizeaza mai rapid la temperatura mai mare dar e bine sa nu exagerati. Singurele care trebuie tratate termic sunt cele ce rezista pana la 1000 de grade. Dar alea nu sunt silicoane ci mai degraba silicati. La masina se folosesc silicoane mult mai specializate in functie de locatia unde este aplicat si de substantele cu care intra in contact.

Mai exista silicoane "low modulus" care sunt mai elastice (mai moi) si induc o tensiune mai mica in suport. In plus, tolereaza o deformare mai mare fara sa se rupa. Ori materiale elaso-plastice pe baza de cauciuc. Acestea se deformeaza elastic pina la un punct iar apoi se modeleaza plastic fara sa-si piarda elasticitatea initiala. Ceva intre silicon si mastic.
Sus
Erwin
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Mai 2010 16:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cel folosit de mine are miros de oțet și a mai fost recomandat pe-aici pe forum de alți ATM-iști. Nu am piese metalice, discul suport este din sticlotextolit. Am prevăzut găuri de trecere, mai mici, în dreptul locașurilor, așa că va fi ușor de scos dacă este cazul de dezlipit. Nu se poate încălzi fără riscul de a sparge oglinda, așa că în acest caz e mai bine să fie lăsat o săptămână...

Mulțumesc oricum pentru interesul manifestat. Dacă se va dovedi că nu ține, mai am un tub de silicon nou-nouț pentru instalații, profesional, din Germania, dar n-am vrut să-l desigilez doar pt.atât.

Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Mai 2010 16:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru lipirea sticlei poti folosi urmatoarele solutii care se gasesc in magazinele romanesti:

Mirror Adhesive
http://www.bison.net/US/en/view.do?UID=af993e0fc2c7dd2dc07ca4
Fisa tehnica: http://www.bison.net/upload/af993e0fc2c7dd2dc07ca6.doc

Universal 2-part polyurethane adhesive
Ceva semanator este folosit si la lipirea parbrizelor.
http://www.bison.net/US/en/view.do?UID=af993e0fc2c7dd2dc07c08
Fisa tehnica: http://www.bison.net/upload/af993e0fc2c7dd2dc07c0a.pdf
Sus
Erwin
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Mai 2010 16:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mulțumesc, nobody! Eventual poți posta asta și la Materiale pentru ATM.
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Self-made/Constructii/Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Download topic
Pagina 3 din 6

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2010 astronomy.ro
Termeni si conditii      Contact