Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
SP-v1_0_.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224027
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Poluarea luminoasa


Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Optica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
carstea
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Mar 2008
Mesaje: 105



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 25 Oct 2008 04:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sunt membru A.B.
De pe terasa Observatorului Urseanu( si totodata sediu al A.B.) se vede exact ce s-a scris: burtile pescarusilor care zboara noaptea sunt luminate!
Privitor la lampi...cred ca si daca ar fi construite cu abajururi mari, asfaltul si masinile ar reflecta o parte din lumina si ar exista poluare luminoasa.
Dan
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 25 Oct 2008 07:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Siguranta de sine este un laudabil atu al tineretii dar din pacate nu este si suficient in toate cazurile. Saiph, daca domniile voastre stiti "cam" cu ce se mananca fenomenul poluarii luminoase, nu-mi ramane decat sa va urez succes deplin in actiunile pe care vreti sa le intreprindeti privind limitarea si minimizarea lui.
Doamne ajuta!

PS. Fundamental gresit inseamna in intelegerea mea ca acest fenomen despre care vorbim nu se produce doar "pentru ca asa spun unele surse de informare" ci are la baza fenomene fizice pe care multi le invata in scoala dar prea putini vor sa le inteleaga si sa treaca de latura lor abstracta.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Mar 2006
Mesaje: 4414

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 25 Oct 2008 10:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pana la urma urmei, nu vrei sa ne iluminezi si pe noi Confused De ce esti asa de criptic? De ce nu spui clar ce vrei sa spui?
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 25 Oct 2008 12:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Zoth, incearca sa nu iei chiar totul ca pe un afront personal. Wink
Mesajul meu a fost cat se poate de clar si la obiect. Ba chiar contine un apel cat se poate de explicit la cooperare pe tema asta delicata.

Si nu, "domniile noastre" nu se refera la noi, AB-ul, am mai explicitat de cateva ori sensul propozitiilor in reply. Nu credeam ca trebuie sa justific chiar fiecare virgula. Wink) Iar acel "cam" isi are locul acolo mai mult ironic. Evident, ca cei prezenti pe un forum de astronomie au o idee despre problematica LP, dar nu putem pretinde cunoasterea ei in intregime.

Cine este implicat sau doreste sa se implice si altfel decat lamentandu-se, normal ca va cunoaste aspecte din ce in ce mai detaliate si complete, si este datoria acestor oameni sa explice cat se poate de corect si comprehensiv, poate chiar exhaustiv, daca va fi nevoie (cu toate notiunile mai mult sau mai putin abstracte, pornind de la reflexie, refractie, difuzie si pana la semnaturi spectrale si profile de linii de emisie...) "partilor interesate".

Nu vad legatura sigurantei si a tineretii in cele discutate. LP afecteaza fara discriminare de varsta, sex, religie sau orientare socio-politica.. e irelevant.. Rolling Eyes

Succesul nu il poate garanta nimeni. Este doar o masura a reusitei colaborarilor, pe linie de comunicare, coordonare a eforturilor si motivare (care trebuie sa fie mai mult interioara.. normal, doar nu e vorba de vreun premiu material la finalul demersurilor).

Evident, materialul informativ aflat la dispozitia cititorilor care intra pe site necesita actualizare si verificare din punct de vedere tehnic dar si ortografic, insa continutul nu cred ca poate fi considerat eronat, sau afectat de vreun interes obscur de a prezenta franturi de adevar.
Sper ca acum am fost ceva mai "transparent", dar daca nu s-a simtit asta, sunt aici, pt eventuale clarificari. Smile

Si totusi, daca tot a fost deschisa discutia pe tema asta, si nu oricum, ci cu adresa si cu scop constructiv. Care era propunerea/obiectia/alternativa... mai concret? Question


Cer senin!

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 25 Oct 2008 13:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ma tem ca, in focul discutiei ,atentionarea mea a trecut neobservata.Deoarece este ceva legat direct de subiectul poluare luminoasa ,si pentru ca este vorba de o amenintare foarte grava la adresa sanatatii noastre si a familiilor noastre ,imi permit sa revin si sa explic despre ce este vorba.
Deci repet:expunerea indelungata la lumina in timpul noptii,respectiv in timpul somnului,este cancerigena.Explicatie:cand adormim,nu doar zacem la orizontala ci corpul nostru isi face revizia,in timpul somnului se fac micile reparatii la nivel celular.Pentru ca aceste reparatii sa se poata desfasura,corpul adormit este "anesteziat" de un fel de hormon.Inundarea corpului cu acel hormon este semnalul pentru ca micii lacatusi-instalatori-bioelectricieni,niste celule care se ocupa cu "mentenanta" zilnica ,sa-si inceapa activitatea.In absenta hormonului de anesteziere,mentenanta nu se desfasoara,celulele deteriorate nu sunt reparate si ,in acest fel cancerul are drumul deschis.O descoperire recenta,si pe care eu o gasesc cumplita,arata ca in corpul persoanelor care dorm in mediu iluminat ,cantitatea de hormon anesteziant este mult redusa sau lipseste cu desavarsire.Asadar nu in mod direct ,ci prin efectele indirecte,poluarea luminoasa este pe termen lung mortala.
Daca acuma incercam sa ne imaginam cata lume traieste si deci se odihneste,doarme,intr-un mediu puternic poluat luminos,abia atunci intelegem dimensiunea de holocaust a fenomenului!
In mod practic,sfatul meu pentru toata lumea este sa luati masuri si prin folosirea de perdele opace,draperii,jaluzele,"ochelari de dormit", sa impiedicati iluminarea camerelor de dormit de catre iluminatul stradal.Cei care lucreaza sistematic schimb de noapte si trebuie sa doarma ziua,trebuie la fel sa combata lumina de zi.
Si,in nici un caz,nu obisnuiti copiii sa doarma cu lumina aprinsa.Am zis.Mircea
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Mar 2006
Mesaje: 4414

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 26 Oct 2008 08:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am notat Smile Eu dorm sub plapuma. La fereastra dormitorului am draperie.
Sus
auriga
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Dec 2008
Mesaje: 2114



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 27 Aug 2009 11:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Poluarea luminoasa
Raspunde cu citat (quote)

Problema designului defectuos a lampilor de iluminat public este doar varful iceberg-ului. Ce ar trebui schimbat ar fi mentalitatea societatii actuale ce are ca unul dintre scopurile declarate transformarea noptii in zi.
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10588



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Aug 2009 13:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Doru Dragan a scris:
Am notat Smile Eu dorm sub plapuma. La fereastra dormitorului am draperie.

Daca inchid ochii si numai vad lumina, e bine?

Sa inteleg ca lumina in sus nu e buna, aia in jos nu e buna nici ea. Atunci care e buna? Aia stinsa? Question
Uite asa il regretam pe Ceausescu si regimul lui. Nu era bine atunci? Se stingea la ora 10, gata, la culcare. Ce principii sanatoase, ce vremuri. Pacat. Tot inainte e(ra) mai bine.
Sus
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1269



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 14 Oct 2009 19:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut prieteni,
hm, un subiect care "arde" la ora actuala... Pentru informatii exista surse multiple pe internet dintre care as enumera "http://www.darksky.org/" si de asemenea destul de multe din spatiul vorbitor de limba germana cu mentiunea ca informatiile din spatiul germanic sunt ceva mai rasfirate adica mai putin bazate pe studii.
Personal stiu de un singur studiu al efectelor luminii asupra sanatatii umane insa nu stiu daca a ajuns la stadiu de studiu public (vorbesc de Austria).
http://www.nightsky.at/Obs/LP/LV_DMSP.jpg
Poluarea luminoasa este un fenomen mai complex decat pare la prima vedere implicand factori si consecinte pe planuri multiple atat la nivel uman cat si la nivel vegetal si animal.
Sa nu uitam inca un aspect, producerea curentului electric duce la poluare deci avem de a face cu un cerc diabolic sa zic asa.
Expresia "ce e mult strica" este valiabil si in acest caz.
Salut pe aceasta cale initiativa AB de a sensibiliza populatia insa din experienta proprie pot spune ca sensibilizarea nu se poate face datorita obtuzitatii de care da dovada populatia. Am sustinut saptamana trecuta (la initiativa personala) o prezentare cu doua subiecte: Sistemul Solar si Astrofotografia si am abordat si acest subiect al poluarii luminoase... inertie, o secunda de atentie dupa care din nou convenabila stare de vegetare.
Pentru imbunatatirea textului stau la dispozitie.

Numai bine
Emil

P.S. Afise pentru sensibilizare (exemple)
http://www.umweltbundesamt.at/fileadmin/si...llenot.pdf
http://www.lichtverschmutzung.de/seiten/plakate.php
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Optica Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact