| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242981 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2838 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Sihimu |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1789 la data de Joi Aug 27, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 15 Aug 2009 12:15 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
O sa reamintesc (mai explicit) faptul ca eu, spre deosebire de Lazzarotti, am obtinut imaginile prin metoda afocala, folosind un digital compact Canon A530 ("sapuniera") fixat in spatele ocularului telescopului, fara filtre sau prelucrari ulterioare pretentioase. La Luna, dupa cum se observa, pozele mele sint compuse dintr-o singura imagine.
As prefera sa am posibilitatea fotografierii (ideal filmarii) directe, cu senzorul foto plasat chiar in planul focal final al telescopului (mai ales la f/25).
Sistemul Gregory este unul foarte bun (nu mai detaliez aici impresii, pareri sau tendinta pietei). Cind o sa mi-l fac pe al meu, voi reveni cu imagini facute de mine (cu metodele si posibilitatile mele, sper mai bune pe viitor).
La rindul meu, imi place sa vad realizarile (cu specificatiile tehnice) altor amatori (doar e sectiune de astrofoto), chiar daca nu sint "reusite" demne de "reviste" comerciale.
|
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 19 Aug 2009 19:25 Download mesaj |
|
|
|
Venus in trei faze diferite, anul asta:
http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/3837278310/sizes/o/
Imaginile finale sint la aceeasi amplificare unghiulara.
In cazul Jupiterului - 48", la rezolutia monitorului meu aparea cu un diametru ecuatorial de ~32.5mm, grosismentul echivalent (in privinta marimii, cu luminozitatea e mai relativa treaba) ar fi fost de ~349x - privind imaginea de la 400mm distanta.
Aici, la Venus, marirea echivalenta ar fi ~403x.
PS. Marte, tot din 14.08, intr-o versiune mai lumina (precedenta am sters-o, dar acum nu mai pot edita mesajul respectiv):
http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/3837278160/sizes/o/
Ultima modificare efectuata de catre Tavi F. la 20 Aug 2009 00:30, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Cristi M. Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2007 Mesaje: 273
|
Trimis: 19 Aug 2009 23:00 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
La pozele facute ai folosit si zoom-ul aparatului foto?
Pentru ca la mine pentru a putea cuprinde intreaga imagine din ocular trebuie sa maresc pana la aproape 4x cu Canon A510 si alta solutie in afara de a scoate cumva obiectivul aparatului nu prea vad.
Am incercat astazi sa-l desfac insa nu am avut mult timp de surubarit la el. si l-am montat la loc. Poate in week-end.
|
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 20 Aug 2009 00:27 Download mesaj |
|
|
|
| Cristi M. a scris: | Salut,
La pozele facute ai folosit si zoom-ul aparatului foto? |
Salut,
Da, adesea folosesc un zoom intermediar. Distanta focala minima a obiectivului foto e de 5.8mm, iar cea maxima 23.2mm. La Luna zoom-ul ar fi ~2.72x (fob foto=15.8mm), la limita incit vignetarea la colturile senzorului sa fie imperceptibila (sau greu sesizabila). In cazul fotografiilor planetare nu prea conteaza daca am vignetare totala la colturile formatului (cum se intimpla la zoom-ul folosit pt. Jupiter si Saturn).
Un ocular cu cimp mai mare ar ajuta la reducerea vignetarii.
|
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4407
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 26 Aug 2009 23:16 Download mesaj |
|
|
|
| Ai prins fain in prima poza, cea din 22:13 TLR, satelitul Callisto pe discul lui Jupiter si umbra satelitului chiar langa Marea Pata Rosie.
|
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 29 Aug 2009 21:16 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari, foarte frumoase imagini in special cele facute la Venus
Am sa expun si eu prima experienta (modesta comparativ cu ce ai tu) de a fotografia Jupiter
Detalii tehnice:
Newton 254mm/1200 f 4,7
Philips SPC 900
Prelucrare in Registax a 136 cadre
A fost destul de dificil de mentinut in campul vizual, montura Dobson fiind destul de greu de manevrat in astfel de situatii. Trepidatiile induse de vant au fost si ele destul de supăratoare. Acum am vazut utilitatea unei lentile Barlow mai mare de 2x, insa cred ca va fi un imposibila fotografia la f15 pe aceasta montura. Totusi, privesc cu incredere spre viitorul indepartat pentru cand o sa reusesc sa pun telescopul pe o montura EQ motorizata.
Cu stima,
Marian
| Descriere: |
Jupiter 28.08.2009 19:20 UT |
|
| Marime fisier: |
7.08 kb |
| Vizualizat: |
de 5118 ori |

|
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 29 Aug 2009 22:06 Download mesaj |
|
|
|
| achy1978 a scris: | | ..Acum am vazut utilitatea unei lentile Barlow mai mare de 2x, insa cred ca va fi un imposibila fotografia la f15 pe aceasta montura. .. |
Frumos. Insa de unde ai dedus f15?
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 30 Aug 2009 02:12 Download mesaj |
|
|
|
Ma refeream la utilizarea unui barlow mai mare de 2X. De exemplu, cu barlow 3x raportul focal va ajunge la 15 datorita triplarii focalei telescopului, adica F=1200*3=3600 respectiv f=3600/254=14,17
Cer senin
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 30 Aug 2009 12:50 Download mesaj |
|
|
|
Da, in cazul filmarii cu camere web (Philipsurile CCD des folosite- au latura pixelului 0.0056mm), ar fi necesara o amplificare (f/20…f/30), daca vrem sa obtinem o redare cit mai buna a detaliilor corespunzatoare purerii de separare a oglinzii obiectiv. Discul de difractie e sfint (unghiul minim de separare corespunzind razei acestuia), ar fi bine sa-i corespunda macar 4 pixeli pe CCD.
Cealalta varianta, cautarea senzorilor cu pixeli f. mici (densitate mare, in genul "sapunierelor"), deci mentinerea unui F/D mai mic, aduce cu sine marirea zgomotului.
Revin: Sfirsitul tranzitului satelitului Io peste discul jovian, de aseara:
http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/3869531091/sizes/o/
Cele mai impresionante momente la trecerile satelitilor galileeni prin dreptul discului lui Jupiter, mi se par a fi intrarile / iesirile de pe discul planetar, a satelitului / umbrei.
Si aseara, pe la 22:54..55, am marit grosismentul la 333x (erau momente in care atmosfera o permitea). Se vedea foarte bine discul satelitului Io (tangent la interiorul marginii lui Jupiter).
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 31 Aug 2009 07:22 Download mesaj |
|
|
|
Foarte frumos
Marian
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
marian Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2008 Mesaje: 7
|
Trimis: 02 Sep 2009 22:36 Download mesaj |
|
|
|
Foarte frumos, Tavi !
Cam tot atunci ca perioada de timp (29.08 ora 22:10) incercam o serie de foto pe Jupiter si am prins o trecere ciudata a unui obiect, trecere care a durat cam un minut jumtate. Am facut un colaj cu aceste 21 de cadre pe care il postez. Dupa parerea "Starry Night" obiectul ar putea fi Iridium 41 care era singurul prezent in zona. Ce parere aveti ?
Intrument folosit Orion 10'' cu montura atlas, camera Canon 450d, 0,8 sec, Iso 200.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
161.71 kb |
| Vizualizat: |
de 4926 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|