Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMG_7413_[640x480].jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 237197
Numar de utilizatori inregistrati: 2888
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Simion
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1320 la data de Joi Oct 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Saturn

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Vlad Lazanu
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Oct 2008

Motto: "In our obscurity, in all this vastness, there is no hint that help will come from elsewhere to save us from ourselves." - C. SAGAN

MesajTrimis: 08 Apr 2009 21:28 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Inelele lui Saturn au fost observate pentru prima data de catre Galilei in sec XVII (1610 parca), insa nu a stiut ca ceea ce vede sunt inele. Ii pareau a fi trei corpuri foarte apropiate, cel din mijloc fiind mai mare decat celelalte doua (planeta propriu-zisa). Pentru observatii a folosit un refractor care marea de vreo 30 de ori (din cate stiu eu). Ceva mai tarziu, in acelasi secol XVII, Huygens a venit cu ideea inelelor (de fapt, a unui singur inel), dupa ce a folosit pentru observatii tot un refractor, insa mai bun decat cel al lui Galilei, care avea un grosisment de 50x si care a fost construit de el insusi. Tot Huygens a descoperit primul satelit al lui Saturn, Titan.
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008

MesajTrimis: 08 Apr 2009 23:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

În 1610, Galileo Galilei a observat pentru prima dată forma neobișnuită a planetei Saturn. El a făcut desene ale planetei, care înfățișau un corp rotund cu niște "mânere" ce ieșeau din lateral: http://er.jsc.nasa.gov/seh/JUL30.GIF . Descrierea exactă a acestui corp neobișnuit a avut de așteptat până în 1656, când olandezul Christiaan Huygens (1629-1695), după ce deja descoperise satelitul Titan al planetei, a dedus în mod corect că "Saturn este înconjurat de un inel subțire, plat, care nu atinge nicăieri corpul planetei". Aveau să mai treacă 200 de ani până când savantul scoțian James Clark Maxwell (1831-1879) a demonstrat matematic faptul că inelele lui Saturn sunt formate din particule. Alt om de știință, care s-a remarcat în studierea timpurie a planetei Saturn, a fost astronomul Giovanni Cassini. Acesta a observat spațiul gol dintre inele, care acum îi poartă numele (Diviziunea Cassini), și a descoperit alți patru sateliți saturnieni.

Christiaan Huygens a arătat, în schița sa, cum pot fi văzute inelele de pe suprafața lui Saturn, indicând că în pozițiile C, A, D cele mai faimoase elemente ale planetei rămân invizibile: http://www.wwnorton.com/college/english/na...saturn.jpg .
Sus
SDM
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Feb 2009

MesajTrimis: 09 Apr 2009 06:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vlad Lazanu, dxdx347, interesant.
Mulțumesc
SDM
Sus
tiberiugabriel
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Noi 2007

MesajTrimis: 09 Apr 2009 10:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am facut si eu in weekend observatii la saturn pt prima data, de langa Surduc, Timis. Cer destul de senin si curat, cu reflectorul meu mic de 130 mm, la 130X cu ocular de 10mm si barlow 2X Omni se vedeau frumos inelele, si un satelit a lui saturn. Observatia a fost clara si limpede, cu toate ca saturn se vedea destul de mic. As incerca o magnitudine putin mai mare.

cer senin.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 09 Apr 2009 10:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

tiberiugabriel a scris:
As incerca o magnitudine putin mai mare.

cer senin.

Magnitudine = stralucirea unui corp ceresc.

Marire ori putere este termenul corect in cazul acesta.

Sus
tiberiugabriel
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Noi 2007

MesajTrimis: 09 Apr 2009 11:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Embarassed va multumesc pt corectare, a fost constructiva. Probabil ca continuam sa folosesc acest termen acolo unde nu e locul lui. Smile

merci
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 09 Apr 2009 20:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Laurentiu a scris:
tiberiugabriel a scris:
As incerca o magnitudine putin mai mare.

cer senin.

Magnitudine = stralucirea unui corp ceresc.

Marire ori putere este termenul corect in cazul acesta.

Cred ca a confundat termenul cu magnificatie.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 09 Apr 2009 23:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Saptamana aceasta am observat planeta Saturn,seara aprox. orele 22 TLR ,de pe balcon etaj 3 al locuintei de servici,cu o luneta terestra TCM 20X60mm,montura azimutala in nod de compas.Observatia a fost interesanta deoarece m-a facut partas al experientei observationale galileene.Cand am vazut aspectul planetei la 20x ,mi-a venit automat in minte citatul ''altissima planeta tricorporum est''.A fost mentionata aici si denumirea de manere,data jumatatilor de inel vizibile lateral de discul planetar ,denumire care continua sa fie folosita si azi,adica ''anse''.
In timpul saptamanii de lucru ,inafara de luneta mentionata,mai am la dispozitie binoclul Sakura 9x60mm.Chiar si la marirea de 9x deja se vede ''de la prima privire'' ca Saturn nu este o stea ,ca acolo este ''altceva''.
Am pus in ghilimele ''de la prima privire'' deoarece,unul din efectele colaterale ale ''100hours'' a fost acela ca putini dintre observatorii ocazionali au vazut ,fie la 58x fie la 174x steaua Castor ca dubla.Majoritatea celor putini au format-o fetele.Asadar,s-a reconfirmat ca observarea detaliilor fine este o chestiune de dotare naturala dar si o chestiune de educatie a ochiului/a mintii.Nu-i doar o jonglerie de aperturi si grosismente agrementata cu tot feluri de denumiri comerciale de producatori de oculare.
Dupa Matei Alexescu,laureat al ''Societe Astronomique de France'' pentru observatii planetare,urmatorul astronomul roman (amator) care a facut cele mai bune observatii planetare a fost Dan Vidican de la Astroclubul Bucuresti,apreciat si publicat de catre ''British Astronomical Association'',cu un telescop D=125mm F=/12 ,oglinda si montura de constructie proprie ,cu oculare Ramsden tot de constructie proprie.Mircea
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008

MesajTrimis: 10 Apr 2009 21:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Odată ce crește experiența în observații astronomice, ți se "formează" și ochiul, astfel încât poți observa detalii insesizabile altora.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 11 Apr 2009 12:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pana la Huygens, Saturn (altissima planeta -planeta superioara deoarece dupa ea urma cercul stelelor fixe) a fost o enigma (tricorpum est -cand era tricorp, cand avea anse sau o data la 14 ani aparea solitar)
Cristian Huygens cu refractorul construit de el cu focala de 8 m a pus in evidenta inelul, iar descoperirea a expus-o ca si Galilei sub forma unei criptograme a carei deslusire este : "inchis cu un inel, subtire si plan, care nu-l atinge nicaieri, inclinat fata de ecliptica" *.
Cassini descopera diviziunea cae-i poarta numele in 1671 si emite ipoteza ca inelele lui Saturn sunt compuse din numeroase particule mici. Pentru acest an Huygens prezisese deja ca inelul se va vedea pe cant si a avut verificarea acestui fapt.
* Virgil V. Scurtu -In cautarea astrilor)

Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2009 11:52 Download mesaj
Titlul subiectului: Trebuia sa spun asta ...

... simbata seara am vazut Saturnul pentru prima oara !!!!!!!!!! URAAAAAAAAAA !!! Laughing Cool Very Happy

EXTRAORDINAR !!!
Sus
marius78
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009

Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii.

MesajTrimis: 21 Apr 2009 16:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce instrumente ai folosit ? .Dupa reactia ta ,parca ai fost pe orbita.
Sus
biloiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2009 18:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

marius78 a scris:
Ce instrumente ai folosit ? .Dupa reactia ta ,parca ai fost pe orbita.

Smile) de mai bine un an ma chinui sa vad Saturnul dar din diverse motive nu am reusit ...
am un telescop Quasar 76/900 care nu este ceva f performant !

... si ai dreptate ... parca am fost pe orbita !!!
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 21 Apr 2009 19:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si eu prima oara cu o luneta de 70 mm l-am vazut. Si am fost la fel de entuziasmat. Pacat ca acum discul nu se vede in plan....
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 25 Apr 2009 11:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseara,Vineri 24 Aprilie,de la ora 21.36 TLR,am observat din nou Saturn cu dobsonian 125mm F/7 .Conditii generale proaste,nori subtiri acoperea partial cerul.Am folosit oculare de la Huygens acromatic rusesc 42mm ,Kellner rusesc 20mm, Galilei 24mm si 27mm,Plossl Celestron 7,5mm, asociate toate cu Barlow 2x.Am vazut discul si inelul,cu spatiu negru intre disc si anse doar la G=232X,doua benzi in zona temperata,banda nordica mai pronuntata,un satelit la limita instrumentului la Vest si foarte apropiat de ansa vestica,un alt satelit ,probabil Titan,mult mai stralucitor spre Est cam la patru diametre ale discului planetar.Prin toate ocularele,cu sau fara Barlow, culoarea mi-a aparut mai galbena decat cum imi aminteam eu ca este culoarea lui Saturn.Totusi discul nu este pe muchie,la 232x prezenta suprafata mica dar observabila.Mircea
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact