Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224034
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

AstroClub ALTAIR, Timisoara


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatoare, Cluburi, Institutii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Doru Dragan
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Mar 2006
Mesaje: 4414

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 27 Apr 2006 12:03 Download mesaj
Titlul subiectului: AstroClub ALTAIR, Timisoara
Raspunde cu citat (quote)

AstroClub ALTAIR
www.altair.lx.ro - Ne pare rau, site-ul ALTAIR va functiona iar in curand.

Activitatea astronomilor amatori din Timișoara

Astronomia de amatori are o oarecare tradiție în Timișoara, prof. dr. Pop Oliver fiind prin anii ’60 printre primii deținători ai unui telescop, iar Becheș Gavril inițiind șlefuirea unor oglinzi performante de telescop la sfârșitul anilor ‘70. Din acei ani datează observații la Soare, Lună, planeta Marte, Jupiter și sateliții galileeni, Uranus, cele mai importante obiecte Messier etc. În anul 1987 a avut loc prima tentativă de coagulare a mișcării de amatori, constituindu-se un club în cadrul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Ședințele erau săptămânale, discutându-se probleme de construcție a telescoapelor, observațiile efectuate sau planificarea unor observații. Tot din această perioadă datează primele contacte cu astronomii amatori din zona Aradului, d-l Nicolae Reinholtz reușind să definitiveze primul observator privat cu o oglindă principală de 30 cm la Zădăreni, oglinda fiind parabolizată de dl. Becheș.
După 1990, ștafeta a fost preluată de altă generație, la ora actuală Timișoara fiind printre puținele orașe din țară în care construcția de telescoape și mai ales de oglinzi este foarte avansată. Dl. Stănescu Octavian este în acest moment deținătorul celui mai mare telescop de amatori din țară (oglinda principală fiind de 38 cm, șlefuită cu o precizie foarte bună). În această perioadă s-au făcut unele observații remarcabile astfel:
- în 1994 s-au observat efectele căderii cometei Schumacher-Levi pe suprafața planetei Jupiter
- utilizînd o cameră video de înaltă definiție, am înregistrat tranzitul sateliților galileeni peste discul planetei Jupiter
- în data de 12 octombrie 1996 s-a făcut prima observație serioasă la o eclipsă parțială de Soare utilizîndu-se metode proprii de filtrare. Evenimentul a fost preluat și transmis de televiziunea ANALOG
- s-au făcut mai multe observații la eclipse de Lună preluate de televiziunea ProTV
Toate acestea s-au făcut în vederea pregătirii eclipsei totale de Soare din 11 august 1999. S-au experimentat mai multe metode de filtrare a luminii solare, s-a utilizat o cameră video montată în portocularul telescopului imaginile fiind preluate pe un monitor și înregistrate pe videorecorder VHS. S-au încercat de asemenea mai multe variante de magnificare și încadrare a imaginii. Din păcate eclipsa din 1999 am fost nevoiți să o trecem la capitolul nereușite, de vină fiind condițiile meteorologice nefavorabile. Cu toatea acestea s-a câștigat o foarte mare experiență, fapt care ne permite astăzi obținerea unor imagini ale Soarelui de o calitate excepțională.
Tot printre fenomenele deosebit de interesante se înscriu și cometele Hyakutake, Hale-Bopp și Ikeya-Zhang care au fost observate cu ochiul liber, binocluri sau în cazul nucleului, cu ajutorul telescopului. Am participat de asemenea la un program european de observare a ocultațiilor unor stele de către asteroizi.
Începînd din anul 2000 a apărut o nouă generație de astronomi amatori tineri, liceeni sau studenți, împreună cu care am constituit AstroClubul ALTAIR, organizație cultural-științifică nonprofit cu personalitate juridică. Aceștia au inițiat noi domenii de observație printre care stelele variabile și curenții meteorici. La ora actuala in Timisoara se gasesc, dupa stiinta mea, vreo 8-9 instrumente astronomice de observatie.
In ultimii ani am facut cateva iesiri pentru observatii in afara orasului dintre care probabil ca cele mai reusite au fost cele de pe dealul Silagiului. S-au facut de asemenea intalniri mixte intre amatori si profesionisti in cadrul Observatorului Astronomic Timisoara. Cu ocazia tranzitului planetei Mercur si mai apoi Venus, am facut inregistrari video ale fenomenelor. Am folosit un telescop cu optica nemetalizata (oglinda principala si secundara) un filtru de polarizare pentru controlul fin al luminozitatii si o camera video de definitie foarte buna in ocularul telescopului. Pentru captura am utilizat de data aceasta un calculator. In ultima vreme ne-am apucat si de astrofotografia digitala cu ajutorul unui Cannon 300 D. Am obtinut in acest fel niste imagini pe care altadata le vedeam doar in reviste. M32 Andromeda apare in toata splendoarea cu brate cu tot, M42 Orion si Dumbel apar in culori, dar cele mai spectaculoase probabil ca sunt Filamentele din Lebada si Capul de Cal.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Mar 2006
Mesaje: 4414

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 10 Sep 2008 07:09 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ne apropiem de toamna. Vor reincepe scolile si se va redeschide stagiunea. Dupa multe codeli si sucituri am reusit in sfarsit sa deschidem o noua pagina web a grupului ALTAIR, o noua pagina din viata noastra Smile Adresa altait.lx.ro nu mai e valabila. Noul site al AstroClubului ALTAIR va asteapta sa-l vizitati si sa va spuneti parerile. Speram sa va placa si promitem ca o sa-l tinem "viu". Vom publica acolo imagini din "expeditiile" noastre astronomice, unele ganduri ale noastre si noutati despre instrumentele pe care le face Tavi Stanescu Very Happy. Dati navala: http://altair.tol.ro (fara nici un www in fata).
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatoare, Cluburi, Institutii

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact