Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Halo_lunar_2.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224923
Numar de utilizatori inregistrati: 2840
Cel mai nou utilizator inregistrat: Marian Gh
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Constructie punct observare fixa, partea I fundatie si pilon


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1269



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 12 Sep 2007 16:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Constructie punct observare fixa, partea I fundatie si pilon
Raspunde cu citat (quote)

Ti-ai luat telescop, mandru de el il montezi in fiecare seara in gradina (textul de fata ia in calcul faptul ca aveti deja o gradina si cativa metri patrati disponibili) iar dupa ce ai terminat cu holbatul, cautatul si alte asemenea activitati contructive te apuci si demontezi iar totul, il cari frumos in casa sau in debara. Daca ai unul de pana 150 mm parca nu e asa mare scofala dar cand ai ca mine unul de 254 mm care are aproape 20 kg el singur, vreo 20 kg contragreutatile, plus laptop, camera foto cu un obiectiv de aproape 3 kg parca parca se insumeaza usor peste 60 kg care trebuie carate de colo colo de doua ori pe noapte.
Si atunci ce ne facem? Parca ne bate gandul sa punem toata tarasenia pe un pilon cu o fundatie "tzapana"; din beton si sa caram inauntru doar ceea ce este necesar, sa nu uitam ca, daca locuim intr-o zona linistita in care telescoapelor sau altor lucruri lasate pe afara nu le cresc picioare, daca vremea este buna putem lasa si tubul optic afara si sa acoperim totul cu o folie mai groasa de nailon cum este aceea care este folosita pentru acoperirea motocicletelor.
Bun, decizia e luata: ne putem pilon in curte, cu ce incepen?
Simplu: locatia! Unde e locul cel mai intunecat din gradina, cat mai departe de surse de lumina dar ideal ar fi sa aveti la indemana si o sursa de curent pentru alimentarea accesoriilor (laptop, telescop, et), se poate folosi si o sursa de genul unul acumulator puternic dar aceasta implica cheltuieli suplimentare.
Dupa ce ne-am hotarat asupra locului nu ne ramane altceva de facut decat sa ne scuipam in palme (nu unul la altul ci intr-ale nostre!), sa punem mana pe unelte dar asta numai dupa ce v-ati asigurat ca in zona in care se va amplasa telescopul nu exista retea de apa, gaz sau curent. Nu va faceti probleme: veti fi primii care veti afla dar vecinii nu se vor bucura. Apropo, nu va aprindeti tigara daca aveti sentimentul ca miroase a gas!
Deci ne apucam de treaba: in primul rand va trebui sa va interesati la vreo statie meteo sau de la firme de contructii chestii de genul: care este adancimea medie de inghet pe timp de iarna. Ca siguranta, daca vi se spune ca este 50 cm, atunci trebuie sa sapati 60 sau chiar 70 cm pentru a va asigura ca totusi baza fundametului se afla sub adancimea de inghet chiar si in cazul unor ierni grele.
Hai sa luam un exemplu practic: situatia mea. Am primit informatia ca adancimea de inghet este de 70 cm asa ca am sapat 85 cm. Cand vorbim de dimensiunile gropii treaba se complica un pic, in functie de greutatea instalatiei se dau mai multe valori. Eu am mers pe o valoare medie catre mare. Adica: in adancime groapa are o latura de 80 cm iar la suprafata are o latura de 60 cm pentru a mari stabilitarea. Forma este foarte practicata in domeniul astronomiei de amatori pentru ca forma trunchiului de con este foarte stabila iar noi nu ne putem permite ca in cazurile observatoarelor profesionale si semiprofesionale sa sapam 5 sau 10 m in adancime...mai ales pentru ca noi sapam si nu alti pentru noi.
Cu toporul incercati sa neteziti peretii gropii pentru a optine o forma cat de cat simetrica a gropii (atentie:distributia greutatii sa fie in general egala).
Dupa ce groapa e gata ne trezim cu o groapa de circa 0,35 metri cubi care trebuie umpluta cu ciment care trebuie sa fie un ciment destinat sa reziste si iernilor. La umplutul gropii trebuie sa ne asiguram ca vom avea circa o saptamana fara ploaie (cimentul se usuca in general mai repede dar pentru siguranta considerati o saptamana).
Pilonul poate fi facut din orice teava de otel, cu cat are peretii mai grosi si diametrul mai mare cu atat mai bine dar nu are rost sa exageratii decat daca aveti de gand ca mai tarziu sa treceti pe scule mari. Pilonul meu are un diametru de 133 mm si un diametru interior de 125 mm si poate sustine instrumente de 20"; fara probleme (508 mm), are o inaltime de 800 mm. Pentru fixarea pe fundament se foloseste un disc mai gros de metal pe care se sudeaza pilonul, de asemenea pentru marirea stabilitatii intre teava si talpa se sudeaza 4 triunghiuri metalice, aripioare sa le zicem asa. Inaltimea pilonului se stabileste in functie de instrumentul folosit. In cazul unui Newton (reflector) trebuie sa fie mai scurt decat in cazul unui Schmidt-Cassagrein sau a unui lunete (refractor).
Eu am fixat pilonul in ciment cu ajutorul a 4 suruburi lungi de 50 cm cu diametrul de 12 mm. La capatul care intra in ciment am pus o saiba mai mare prinsa intre doua piulite. Ea joaca rolul de ancora. 4 pentru ca in talpa de fixare a pilonului am 4 gauri. Suruburile se monteaza pe pilon si se fixeaza cu ajutorul a 2 saibe si 2 piulite pentru fiecare surub.
Inainte de a baga surubile in ciment trebuie sa facem o asezare aproximativa a pilonului in pol sau o orientare aproximativa a pilonului care nord. Se face usor cu o busola si cu un laser pointer si se marcheaza directia.
La introducerea pilonului in ciment se urmareaste respectarea directiei nord-sud pentru montura. Ca sa nu uitam, montura se monteaza pe pilon cu ajutorul unui adaptor.
Dupa introducerea suruburilor in ciment se urmareste daca orientarea nord-sud corespunde iar dupa aceea se indeparteaza pilonul si dupa ce cimentul a putin mai tare cam 1 cm din cimentul care a venit in contact cu placa de fixare a pilonului. Aceasta va asigura mai tarziu o fixare mai buna a pilonului pe fundament.
Acum se asteapta uscarea cimentului, dupa 3 zile puteti linistiti monta temporar pilonul pe suruburi, atentie fara a face o fixare puternica, este posibil ca cimentul din interiorul fundamentului sa nu fie uscat complet. Verificati inca o data aliniamentul polar (nu de altceva dar daca ati gresit va puteti enerva de pe acum). Apropo, daca ceva nu e in regula cu aliniamentul nu sariti in gatul sotiei cum am facut eu ci rotiti pilonul cu 90 grade (daca aveti ca mine 4 gauri de fixare). Ati vazut? S-a rezolvat.
Dupa o saptamana puteti monta toata aparatura pe pilon insa trebuie sa va asigurati in prealabil de orizontalitatea pilonului. Cu un boloboc se face foarte repede si usor.
La inceput ati indepartat cam 1 cm din masa de ciment, acum la fixarea pilonului acesta este practic scufundat in masa cimentului. Dupa verificarea orizontalitatii puteti umple acest gol cu ciment rapid si gata.
Pentru a mari stabilitatea pilonului se poate umple teava cu nisip fin pe baza de cuart. Aceasta duce la o absorbtie rapida a vibratiilor.
Ei si cam asta ar fi, daca am uitat ceva mai vin cu adaugiri daca nu veniti voi din timp cu intrebarile !!!!

Hai va pup ca ma dor deja buricele degetelor de atata tastat!

Numai bine
Emil



db_IMG_5001.gif
 Descriere:
Configuratia mea cu 10" Schmidt-Newton, Canon 350D cu MTO 500. Camerele CCD nu sunt montate
 Marime fisier:  68.24 kb
 Vizualizat:  de 9485 ori

db_IMG_5001.gif


Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Mai 2006
Mesaje: 2251



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Sep 2007 18:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tipul de aici a avut si cred ca inca mai are echipamentul de aici: http://www.robgendlerastropics.com/Observatory.html si face poze de genul celor de aici: http://www.robgendlerastropics.com/Einstein.html
Este foarte bine ce ai facut tu pilastrul dar nu mereu este solutia cea mai buna.
Numai bine!
Sus
Mitu Catalin
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Aug 2006
Mesaje: 828



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Sep 2007 19:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Daca locuiesti intr-o zona cu poluare luminoasa decenta , atunci pilonul este ideal (mai ales unul cu acoperis mobil -aka "observator" Very Happy ).
_________________
200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70
Sus
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1269



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 12 Sep 2007 21:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sa lamurim niste lucruri: de carat tot echipamentul pe undeva nu am nici timp si sincer sa fiu nici chef. Daca mergi cu echipament usor poate dar cu unul ca al meu mai putin. Am acces la un observator (http://www.vulkanlandsternwarte.at/ unde sunt si membru - daca rade careva ii strang de gat telescopul Very Happy ) unde ar fi un Schmidt-Cassegrain de 16 toli si unul de 10 dar e la 25-30 km distanta. Prefer sa folosesc ce e al meu, parca face mai multa placere.
Poluare luminoasa decenta nu am, oras mic (6000 locuitori) dar voinic la poluare, zona turistica va puteti inchipui ce e aici insa cu filtre se poate rezolva. Sarpe de ce nu pui niste filtre UHC pe obiectivele de la Canon?. De acoperis o sa ii pun cand se vor definitiva niste lucuri pe aici. Si atunci il fac asa cum trebuie. Avantajul mare este ca atunci cand e protejat cum trebuie ai la indemana o optica gata oricand de bataie. Pilonul e o chestie buna mai ales cand ai reusit sa pui totul in pol asa cum trebuie pentru ca ramane asa.
Inca ceva si sa nu o luati in nume de rau, nu am spus ca pilonul e solutia ideala, solutia ideala este cea care potriveste cel mai bine la tipul de utilizator. Eu sunt un pic sedentar, Sarpe tu esti ceva mai mobil ca mine, mie imi place sa stau la o bere rece si sa aud cum merg motoarele si sa vad cum imi apar imaginile pe monitor. E la fel ca la pescuit e stationar sau mobil...iar unuia care ii place mobil nu ii place stationar sau ceva de genul asta.
Apropo pusul de acoperis, nu recomand cuplarea fundatiei de la "casuta nostra cuibusor de nebunii" cu fundamentul telescopului, se produce o supraincarcare a fundamentului telescopului.
Apropo Sarpe, ce parere ai de DeepSky Stacker? Putin off topic dar mor de curiozitate.

Va pup pe toti da parinteste Laughing
Numai bine
Emil
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Mai 2006
Mesaje: 2251



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Sep 2007 22:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Emil nu te critic pentru ce ai facut, si eu as face la fel daca as avea o curte si in viitor voi face. Vroiam sa spun ca performata se poate face si cu ceva mobil. Dupa cum ai intuit mie imi place sa fiu mobil tot timpul fiindca eu trebuie sa ma impart in doua locuri, Spania si Romania asa ca nu imi permit sa tin totul intr-un loc.
Intre alte chestii am probat cred eu destul DSS, mi-a placut foarte mult interfara dar nu mi-a placut rezultatul final. Adica imi suprapune pozele, imi scade tot ce am de scazut dar imaginea finala nu imi place. Poate nici eu nu fac ce trebuie la final.
Asa ca am decis sa scad si sa adun pozele cu Iris si dupa sa prelucrez culorile cu alte programe.
Numai bine!
Sus
Tavi F.
Membru
Membru


Data inscrierii: 05 Noi 2006
Mesaje: 988



Localitate: Craiova

MesajTrimis: 12 Sep 2007 23:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Imi place solutia asta de piedestal, in varianta lui fixa, asigura stabilitatea suprema (sigur, vibratiile pot aparea din alte elemente ale monturii), si mentine pozitia axei orare.
Prefer varianta telescopului "fix" protejat de "ceva" mobil, in schimbul situatiei inverse. O prelata buna rezistenta la UV ar fi minimul necesar, dar s-ar putea construi si o incapere din materiale usoare, avind acoperis detasabil, pliant (in cazul tau nu stiu daca iti permite spatiul).

Un alt avantaj, tinind cont de adincimea si dimensiunea fundatiei de beton, este acela ca pilonul vertical preia si fortele excentrice, mentinindu-si echilibrul, situatia asta apare in cazul monturilor ecuatoriale in furca. Eu pentru o montura de genul asta as fi optat.

E o idee si cea din link-ul dat de sarpe, dar in cazul unor deplasari in afara orasului si acel "intreg" trebuie dezasamblat, in rest postamentul cu rotile ne mai ofera posibilitatea unui "racing" cu telescopul in jurul casei. Laughing
Sus
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1269



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 13 Sep 2007 09:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tavi, eu din cauza lipsei de spatiu m-am gandit ca sistem de protectie ceva de genul unor cabluri de otel pe care sa pot rula o prelata cum sunt cele folosite pentru camioane, pe o parte le fixez (cablurile) in peretele garajului, iar pe cealata parte pot pune unul sau doi stalpi, cu toate ca o sa ma omoare nevasta-mea. Cel mai mult mi-ar place un sistem gen cabanuta cu acoperis culisant. Din pacate asa ceva nu am cum sa fac din cauza, ai dedus bine, lipsei de spatiu.
In curte am un prun, un brad si inca o dracovenie care nu stiu cum se cheama, plus ca pana de curand mai erau un liliac si un soc dar le-am venit de hac Twisted Evil . Vecina din nord-est are un ditamai nuc.
In general tot ce este sub un unghi de 30 grade imi este inaccesibil din cauza florei, exceptand sudul unde am un gol de circa 15 20 grade. Inspre nord se gaseste o scoala inteligent luminata de jos in sus asa ca acolo am o coloana de lumina pe care o vezi noaptea fara a fi necesara o adaptare a ochiului la intuneric.
Ca mi-am adus aminte, cand luati hotararea de construirea a unui piedestal, trebuie sa va ganditi bine unde il amplasati pentru ca o indepartarea ulterioara a lui se poate face numai cu o macara sau cu exploziv. Daca nu ma insel acesti 0,35 metri cubi ai mei au undeva catre o tona, cel putin asa mi-a spus o cunostinta, nu bag mana in foc dar la umplerea gropii am avut impresia ca ar fi greu precum lumea. Smile.
Off topic, pentru Sarpe: DSS-ul nu lucreaza bine cu culorile, incerca din el o echilibrarea bruta a culorilor iar dupa aia baga poza in PhotoShop, eu am avut rezultate bune catre foarte bune doar lucrand la luminozitate, facand fundalul mai intunecat.

Numai bine
Emil
Sus
petrusneacsu
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Aug 2007
Mesaje: 66



Localitate: Braila

MesajTrimis: 14 Aug 2008 02:22 Download mesaj
Titlul subiectului: Constructie observator la mansarda
Raspunde cu citat (quote)

Am nevoie de idei sfaturi, sugestii, etc.

Anul asta vroiam sa-mi constuiesc casa, dar n-am reusit pentru ca au aparut probleme legate de teren care se afla in zona de protectie al unui sit arheologic (trebuie facuta o cercetare arheologica preventiva care dureaza... etc).

Daca tot o sa construiesc casa la anul, am decis sa modific inca o data proiectul casei in sensul ca as vrea sa-i pun si mansarda (peste etaj), plus alte modificari minore printre care si o izolare termica mai buna a casei (vreau sa fac o casa pasiva).
O sa fie o casa P+1+M.

Chestia e ca o parte din mansarda ma batea gandul sa o amenajez ca un mic observator astronomic. Casa e dreptunghiulara (8x13m).

Aici as vrea niste idei, sugestii, etc. Am cautat pe net si am gasit deverse solutii (cupole, acoperis care se poate deschide, prelata pe post de acoperis, etc). Problema este ca aceste solutii erau pentru niste observatoare separate, independente de alte constructii.

Daca acest mini-observator l-as face la unul din capete, atunci as fi obturat de restul mansardei pe una sau mai multe directii. Cumva ar trebui sa inalt punctul de observatie.

Stiti cumva pe cineva care sa-si fi facut un mic observator astronomic la mansarda? Sau ce sugestii mi-ati putea da.

Solutia unei cupole n-ar fi rea, insa ar obtura cea mai mare parte din cer, lucru benefic in general pentru observatii (te protejeaza de lumini parazite sau de praf, vant, gandaci, tantari, etc.), insa mi-ar place sa vad si cerul intreg.

O varinta la care ma gandeam ar fi o platforma metalica cu balustrada, de 3x3m care sa se ridice putin deasupra acoperisului mansardei, in timp ce acoperisul se deschide. E cam SF, dar asta mi-ar permite sa vad tot cerul in toate directiile. In schimb cred ca ar fi o mare problema legata de vibratii, adica telescopul ar fi afectat de vibratiile platformei intrucat si eu voi sta pe ea...

Ce parere aveti, cum credeti ca ar fi mai bine sa fac?
N-am vorbit cu proiectantul pentru ca inca nu stiu ce solutie sa adopt.
O cupola ar fi ok, mi-ar permite niste automatizari, monitorizari ale cerului, etc. Dar asta s-ar putea face doar pe directia unde cupola este deschisa...

Sau mai bine sa-mi fac casa iar mini-observatorul astronomic sa-l fac separat de casa?
Sus
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1269



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 14 Aug 2008 08:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,
pentru asa ceva poate ca idee ar fi sa iei legatura cu Keystar, stiu ca el si-a modificat casa pentru a avea observatorul in casa. Poate te va putea ajuta el mai mult pe aceasta tema. Cred ca este vorba de un sistem in "doua ape" dar din pacate nu am vazut nici o fotografie asa ca nu pot descrie sistemul folosit de el. Trimite-i un mesaj privat poate iti raspunde su poate raspunde direct in acest post (ceea ce ar fi cred eu mai bine pentru a putea face informatia accesibila mai multor eventuali interesati).
Numai bine
Emil
Sus
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1269



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 14 Aug 2008 09:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,
asa primul raspuns la viteza acum hai sa lingem un pic problema.
Personal favorizez variata incapere separata din mai multe motive in primul rand vibratii sa zicem inexistente, in cazul in care il montezi in casa vei avea parte de vibratii. Pe de alta parte un observator separat nu va fi incalzit ceea ce inseamna ca optica va fi echilibrata termic iar in cazul in care nu iti place frigul iarna atunci poti face controlul sistemului (in cazul in care vei lucra fotografic) si printr-ul alt calculator printr-un program specializat.
Cupola protezeaza nu numai la poluarea luminoasa (bat-o vina) dar si de vant ceea ce este important, eu pierd nopti superbe deoarece sistemul nu este protejat la vant. De insecte nu stiu si nici nu cred, daca ai observatorul nefolosit pentru o durata mare de timp ai grija la deschidere la viespii, au un obicei turbat de a contrui un viespar tocmai unde nu trebuie.

Trebuie sa inchei din lipsa timpului (sunt la munca)

Numai bine
Emil
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact