Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
jupiterusmic.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 223822
Numar de utilizatori inregistrati: 2820
Cel mai nou utilizator inregistrat: VIO77
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop nou, primele observatii


Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
red giant
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Mar 2007
Mesaje: 424



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 02 Mar 2008 14:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bun, să sintetizăm un pic.

Cea mai spectaculoasă observație: cometa Holmes, la vreo două săptămâni după outburst, văzută afară din oraș. O splendoare! Vedeai cum se destramă coama pe direcția cozii.

deep-sky
Tot ce vedeam era "în premieră" deci am fost impresionat indiferent de condițiile de observație. În oraș pun des un filtru UHC, care ajută la nebuloase. Țin minte că peste Veil (Voalul?) aș fi trecut liniștit fără filtru.

planete
* Venus, Jupiter, Saturn (max 170x) - văzute doar în condiții proaste
* Marte (340x)- o dată am avut impresia că văd ceva ce seamănă a calotă polară (cu ceva probleme de aburire la ocular), iar cu alt prilej distingeam zone mai închise la culoare pe suprafață (pe un frig crâncen, probleme de lăcrimare)
* Uranus - prea mic ca să conteze

* Luna - în general văzută când era prea mare (îți frige retina Smile ) sau prea jos pe cer

Pentru început am achiziționat 3 oculare care ocupă bine zona de măriri mici-medii (Panoptic 27mm-44x, Nagler 11mm-110x și 7mm-170x) și un barlow 2x pe 2". Pentru mărire mare vreau să-mi iau un ocular cu focală mai mică (4-5mm) și ceva mai puține lentile.

Pe lista de accesorii esențiale intră o mașină, un scaun, mai câteva telescoape pt. ieșirile în grup Smile și poate un instrument mic pentru observații rapide.
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Sep 2007
Mesaje: 1289

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

Localitate: Buzau

MesajTrimis: 02 Mar 2008 20:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In seara asta fara luna intre 19:00 si 20:00 am trecut la observatii cu monstrul achro meu de 70mm... Adevarul este ca multe cu acest instrument nu prea se pot vedea pe un cer de ~3.5/4 mag. Insa, la 45X Orionul a fost frumos, nebulozitate alba acoperindu-mi cam....30% din campul ocularului; de asemenea cele 4 elemente ale trapezului le-am despartit usor.

Apoi, am zis hai sa incerc Andromeda. Luat una bucata binoclu Pentax 10x50 si am dibuit-o. Dar acum surprize, surprize cu lentila de 70mm pot spune ca nu am vazut in plus mai nimic fata de binoclu. Doar ca am vazut-o mai mare datorita magnificatiei, sa spunem un 10% peste abilitatea binolcului daca ar fi sa dau o estimare.

Apoi am privit in premiera prin luneta double clouster-ul... Ce-i drept l-am mai vazut si inainte cu binoclul insa nu prea ma badeam eu cam ce ar fi Laughing Frumos, cu urme de nebulozitate... Ce altceva am mai facut eu? Rolling Eyes Asa....Marte, dar nu am vazut mare lucru, banuiesc ca erau ceva turbulente, iar in Pleiade am vazut stele de 10.00 mag.

Per total sunt multumit Wink . Na...entuziasmul incepatorului Cool . Insa se prefigureaza rapid un reflector cu apertura mai mare deoarece banuiesc ca in afara de planete si cateva open clustere mare lucru nu o sa vad cu luneta din locatia mea urbana...
Sus
red giant
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Mar 2007
Mesaje: 424



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 08 Iul 2008 10:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sâmbătă seara am ieșit împreună cu un grup de amatori la vreo 20km de Timișoara. Deși cerul arăta îngrijorător, am decis să ne bazăm pe prognoză și bine am făcut, pentru că spre apusul soarelui cerul a început sa se însenineze. Ploaia și fulgerele rămânând undeva spre orizontul nordic.

Apusul a fost de senzație, cu nori iluminați pe dedesubt de soare, iar mai apoi cu trenulețul Lună-Regulus-Marte-Saturn.

Turbulențele au fost mari, așa că încercările de captură cu webcam la Lună și Saturn n-au reușit. Mai departe, am tras câteva poze de test pentru un obiectiv de 28mm, luat pentru bătrânul Zenit. Fiind vorba de film, rezultatele se lasă așteptate. Smile

Cum Jupiter fierbea și el, am decis că e timpul pentru deep-sky. Calea Lactee ieșise în evidență încă din timpul crepusculului, iar acum impresiona prin multitudinea detaliilor. Am îndreptat telescopul înspre Săgetător, zonă pe care n-am explorat-o până acum. O scanare scurtă te lămurește că poți pierde nopți în șir cu telescopul indreptat intr-acolo. Nebuloasele Trifidă, Laguna, Omega și Eagle sunt care mai de care mai frumoase. Am sărit peste roiuri (văzute într-o noapte cu lună) și am mutat telescopul pe Lebăda, unde America de Nord, mare cât China, nu prea reușea să intre în câmpul prea strâmt. Cum am pronunțat "Veil", s-a format coadă la ocular, și, ca la filmele bune în două serii de acum 20 de ani, am tăiat bilete pentru ambele ramuri. Wink

Am vizitat și Andromeda, obținând cea mai bună observație de până acum la M31, adică cea mai mare întindere a nebulozității, dar n-am remarcat vreo urmă a dârelor de praf. A urmat apoi M33, o serie de galaxii din zona Ursa mare (M81-82, M51, M101, M109), clasicele planetare M57 și M27, o suită de roiuri M13, M3, M2, M15, M72, M73 și poate mai câteva care-mi scapă.

Și așa se făcură ceasurile 3 și am constatat că mulți am fost, puțini am rămas. Drept e că se făcuse un pic cam răcoare. Am mai tras un film la Jupiter, care părea să se mai fi potolit, și am luat-o spre casă.

Una peste alta, la un an de la achiziția telescopului, paharul nu e nici plin, nici gol. Vorba fotbaliatorului "am jucat bine în apărare, ne-am creat și câteva ocazii de a marca, un rezultat echitabil care mulțumește pe toată lumea". Nu sunt regrete, semn că săptămânile/lunile de căutat informații pe net au condus la o alegere suficient de înțeleaptă. Timp să fie, că cer de explorat mai e grămadă. Smile
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact