Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m13.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224775
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Emanuelis
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Binoclu Celestron Regal ED 8x42 Flat field


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
mmarin
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Ian 2014
Mesaje: 202



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 07 Apr 2024 17:28 Download mesaj
Titlul subiectului: Binoclu Celestron Regal ED 8x42 Flat field
Raspunde cu citat (quote)

De mai bine de cinci ani îmi fac treaba cu un binoclu 8x42 ieftin, literalmente cel mai ieftin ED pe care l-am găsit și care pare să fie identic din punct de vedere optic cu Svbony SV202, cel mai ieftin ED ce poate fi achiziționat acum. Un compromis bun preț/calitate, cu o rezoluție bună la centrul imaginii și aberații tolerabile în rest. Ceea ce deranjează pe timp de zi e câmpul îngust care face obiectele albe excesiv de luminoase, cu detalii „arse”. Ocularele simple au astigmatism pronunțat care reușește să surclaseze atât curbura de câmp cât și aberația cromatică laterală astfel că doar 1/3 din câmp e cu adevărat clar. Am văzut și mai rău de atât la preț mai mare așa că nu m-am grăbit să-l înlocuiesc dar am continuat să caut.
Celestron Regal ED pare să fie permanent la reducere, mai ieftin decât Trailseeker ED așa că am decis să-i dau o șansă.
N-am fost niciodată un fan al modului în care Celestron își personalizează binoclurile, își au locul mai degrabă în raft la Jumbo decât într-un magazin de optică. În plus, poliloghia de marketing e menită să gonească omu' - „Flat Field Technology” scrie mare pe cutie. Măcar arată ceva mai sobru decât seria UpClose dar tot nu poate fi confundat cu un binoclu „adevărat” E greu, 768g spun ei, 860 am cântărit eu cu capacele de cauciuc dar fără cordeluță. Îmbrăcămintea de plastic e OK dar nu se „lipește” de mână la fel de bine ca cel vechi. Mult mai bine totuși decât cauciucul pe care îl folosesc alții și care se descompune după câțiva ani. Roata de focus e cam țeapănă pentru gustul meu dar nu are cursă moartă și permite focalizare precisă. Lentilele de ochi sunt mari, 25mm, cupele ocularelor sunt uriașe și cam stau în drum dacă ai ochii mai apropiați. Acoperirile antireflex sunt de calitate, pare să aibă și un strat de protecție pe suprafețele frontale și de ochi. Transmisia luminii e bună, punând binoclul în fața unei suprafețe albe și privindu-l din față de la oarecare distanță, obiectivele apar uniform luminate și poți face o comparație cu albul din spate.
Am decis să fac ceva fotometrie: am așezat binoclul pe planșeta luminoasă pe care o folosesc la flaturi și l-am pozat de sus apoi am analizat imaginea în RawTherapee. După ce m-am asigurat că curba de luminanță e liniară am folosit unealta de „pick” pentru balans de alb și pentru a obține o valoare medie a luminanței prin binoclu și în jurul lui. Rezultatul obținut de mine corespunde celui specificat de producător, aproape 93%, cu o cădere ușoară în albastru. Am testat ca martor un obiectiv foto cu reputație bună și mi-a dat 90.6% față de 90 garantat de producător. Aceeași valoare și la binoclul vechi! Nu știu ce metodă folosesc la Allbinos de le ies valorile așa de mici, poate că au spectrometru calibrat sau poate că măsoară pe imagini jpeg.
Câmpul vizual real e specificat de 8 grade și, într-adevăr Lira încape exact în câmpul ocularelor cu foarte puțin spațiu liber. Câmpul ocularelor e de 60, ceva mai puțin decât te-ai aștepta; imaginea luată prin ocular cu telefonul e lipsită de distorsiuni geometrice dar ochiul remarcă efectul de glob și o ușoară iluminare a câmpului spre margini, mai mică decât mă temeam - probabil vignetarea compensează parțial.
Primul lucru pe care îl remarci când duci binoclul la ochi este cât de greu este să prinzi pupila de ieșire, distanța interpupilară trebuie să fie perfect reglată iar ochii trebuie plasați la o distanță destul de critică față de oculare. În special ziua, când e soare iar pupila ochiului se contractă e foarte greu să prinzi un câmp luminat uniform.De fapt, se observă și în pozele luate cu telefonul. După un timp m-am adaptat și nu-mi ia mai mult de două secunde să prind poziția optimă dar ăsta nu e un binoclu pentru oricine. Câmpul e într-adevăr plat, stelele sunt în focus până la margine, de la 75% din câmp încep să se facă simțite aberațiile degradând imaginea progresiv dar nu excesiv.
Al doilea lucru e corecția cromatică. L-am testat în cele mai vitrege condiții posibile: ramuri pe fondul cerului acoperit, la o distanță medie, astfel încât o parte din ele să nu fie în zona de clar. Sunt vizibile urme de verde/violet, mai accentuate dacă ochiul nu e aliniat cu axa optică dar MULT mai slabe decât mă așteptam. Atât aberația cromatică longitudinală cât și cea laterală sunt bine controlate. Spre margine violetul începe să se detașeze de pluton stricând imaginea dar dacă privim un obiect care nu reflectă partea de sus a spectrului rezoluția e încă decentă. Coma și astigmatismul încep și ele să muște din rezoluție pe ultimii 25% din cadru dar sunt bine controlate și, oricum, marginile câmpului sunt greu de atins cu privirea directă.
Când lumina scade și pupila ochiului se dilată franjele colorate dispar în totalitate cu excepția celor violete de la periferie. Rezoluția imaginii rămâne excelentă pe cei 75% din centru, limita e ochiul privitorului. Pupila de ieșire e la cca 20mm de suprafața lentilei de ochi, 15mm de marginea cupelor retrase, suficient pentru cei ce au nevoie de ochelari. Ar fi fost bine să fie mai multe poziții intermediare pentru cupe dar tot e bine că la acest model canalele elicoidale au un zig-zag care împiedică cupele să se retragă dacă le presezi fără să le rotești.
Controlul luminii parazite e bun, câteva reflexii ciudate când o sursă de lumină din afara cadrului atinge un colț al prismelor, altfel am văzut mult mai rău. Ocularele au tendința să reflecte spre ochi lumina care vine din spate, soarele sau sursele de lumină pot incomoda în anumite condiții. O protecție suplimentară gen „Bino Bandit” merită luată în considerare dar nu e obligatorie.
Protecția la factorii de mediu nu am testat-o. Wingspan 8x42 a fost uitat afară și a încasat o porție de ploaie fără consecințe, nu văd de ce ăsta ar fi mai afectat de nițică apă; vine din același loc.
E un binoclu performant dar dificil. Trebuie să petreci ceva timp cu el ca să decizi dacă-l vrei sau nu. Svbony are un model similar cu oculare diferite - lentilele de ochi sunt ceva mai mici iar câmpul declarat este de 7,7 grade - la un preț și mai mic, modelul SA205. Ar putea fi o alternativă de luat în considerare. La polul opus, a apărut recent pe piața din China un model 8x42 cu câmp de 9,1 grade. Mai durează ceva până apare pe piața noastră așa că avem timp să umplem pușculița.



Regal1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  322.53 kb
 Vizualizat:  de 382 ori

Regal1.jpg



Regal2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  117.12 kb
 Vizualizat:  de 382 ori

Regal2.jpg



Regal3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  127.03 kb
 Vizualizat:  de 382 ori

Regal3.jpg



Regal4.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  160.68 kb
 Vizualizat:  de 382 ori

Regal4.jpg



Regal5.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  554.57 kb
 Vizualizat:  de 382 ori

Regal5.jpg



Regal6.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.15 MB
 Vizualizat:  de 382 ori

Regal6.jpg



Regal7.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  637.87 kb
 Vizualizat:  de 382 ori

Regal7.jpg



Regal8.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  584.35 kb
 Vizualizat:  de 382 ori

Regal8.jpg



Transmisie1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  542.44 kb
 Vizualizat:  de 382 ori

Transmisie1.jpg



Transmisie2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  293.78 kb
 Vizualizat:  de 382 ori

Transmisie2.jpg


Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5531

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 08 Apr 2024 11:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sa-l folosesti cu placere Smile

Am testat si eu cateva modele cu field flattener inclus si am ajuns la concluzia personala ca voi folosi astfel de binocluri mai mult pe timp de zi cand corectia geometrica este un avantaj mare, si mai putin pe timp de noapte cand zona marginala a campului este mai luminoasa si ma deranjeaza, ca sa nu zic ca mi se pare si inestetica. Poate e chestia de obisnuinta dar pana la proba contrarie raman pe clasic.

_________________
Van 8x42ED4; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact