Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
pl2_.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224705
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Discutie - Astrofoto natural


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
vlad00
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Sep 2023
Mesaje: 7



Localitate: Mogosoaia

MesajTrimis: 27 Mar 2024 13:07 Download mesaj
Titlul subiectului: Discutie - Astrofoto natural
Raspunde cu citat (quote)

Salut!

Pornesc o discutie care cred ca poate fi utila fiindca nu am gasit prea multe pe internet despre acest subiect. Este mai degraba filosofica decat tehnica. Sunt incepator in astro vizual, si 0 in astrofoto. Am un binoclu de 6 luni si un trepied pentru el de 3 saptamani. Cunostiintele mele sunt foarte limitate.

Sunt atras de ideea de astrofoto si inteleg in linii mari ce presupune, insa sunt respins de ideea de cat de multa post procesare intra in fotografiile cele mai spectaculoase. Problema mea e ca mi se pare ca se pierde legatura cu cum arata obiectul natural. Nu stiu unde as trage linia, nu neaaparat la ce am putea vedea cu ochii nostri daca am fi mai aproape (sa zicem de o nebuloasa sau galaxie), dar as trage linia nu foarte departe de acel reper. Inteleg ca se foloseste photoshop pentru a corecta unele limitari ale opticii, ale atmosferei si seeing-ului, dar mi se rupe filmul cand mai citesc "am tras de verde ca nu iesea deloc".

Daca ar fi sa facem o analogie cu body building, mi se pare ca fotografiile spectaculoase sunt cu steroizi. In aceasta analogie, exista si astrofoto natural? Mai putin spectaculos, mai putin voluminos, mai modest.

Clarific ca nu ma sperie multitudinea de pasi necesari, ci ideea in sine de a retusa prea mult, de a expune prea mult, etc. Si clarific si ca nu critic pe nimeni si nu judec pe nimeni cu ce face cu timpul lui, este doar o explorare in ce ar putea sa-mi placa mie personal in acest domeniu.

Sunt curios daca sunt si altii care se identifica cu acest fel de gandire, unde ati trage voi linia(daca e cazul), sau daca vi se pare nonsens, ca imi scapa ceva, cred ca orice comentariu e binevenit.



I00002xKwxwoZKtg.jpg
 Descriere:
Orion modest
 Marime fisier:  107.07 kb
 Vizualizat:  de 921 ori

I00002xKwxwoZKtg.jpg



02-HANCOCK-M42_Oct21_QHY367_TAK130_48x240_16x600_HA-Terry-Hancock-med.jpg
 Descriere:
Orion colorat
 Marime fisier:  67.46 kb
 Vizualizat:  de 921 ori

02-HANCOCK-M42_Oct21_QHY367_TAK130_48x240_16x600_HA-Terry-Hancock-med.jpg


Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10653



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Mar 2024 13:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O sa iasa razboi. Dar in principiu eu ma gandesc la astrofotograful amator ca fiind o persoana pasionata de ce face el si la modul pur personal in care proceseaza si expune pozele. De exemplu:
- am o poza captata color si o salvez cu nivele de gri, e bine sau e rau ce fac? e corect sau e nenatural?
- am o poza captata alb/negru, o colorizez artificial si o fac galbena, e bine sau e rau ce fac? e corect sau e nenatural?

Citat:
pare ca se pierde legatura cu cum arata obiectul natural.
Dece ar fi asta o problema? Cum arata un obiect la modul "natural", avand in vedere ca aceste obiecte emit in niste spectre de multe ori dincolo de sensibilitatea ochilor sau a camerei? Ochiul nu integreaza in timp, nu acumuleaza fotoni in timp, nu vede dincolo de vizual. O camera din start percepe diferit si din start nu arata ce arata ochiul. Mai mult de atat nici ochii nu sunt toti la fel. Poti sa ma contrazici ca eu vad verdele mai intens si deci sunt indreptatit sa trag de slidere in fotoshop ca sa apara verdele mai aprins? Daca ochii nostri sunt betegi si nu vad culori si/sau detalii inseamna ca cei cu camere si/sau telescoape de aperturi de 1m-10m ar trebui sa degradeze rezultatul doar ca e mult mai bun/diferit decat ce vedem noi?

Si la vizual e o problema, unele intrumente adauga culori false, altele nu, unele oculare adauga si ele ceva culori. Facem ITP la telescoape, toate sa dea aceeasi culoare, acelasi detaliu, cele care nu se incadreaza merg la topit?

Facem masuratori stiintifice? Facem astronomie de amatori? Facem pictura? Care e linia dintre "natural" si "nenatural"? Chiar trebuie trasa o linie? Unde o tragem si dece? Cine decide, facem un comitet? Supunem orice poza acelui comitet ca sa luam aprobarea?

van Gogh cand a pictat The Starry Night a procedat corect, rezultatul este natural? Trebuia sa picteze stele asa cum le vedea? Daca toti ar poza sau picta stelele asa cum arata ar fi o plictiseala maxima, ca ele arata cam la fel in fiecare noapte si de miliarde de ani.


Cat tragem de verde, max 10%, max 50%? Cat NR aplicam, max 1%, max 20%? Ce paleta folosim pentru colorizare, care e culoarea "corecta"? Mi se pare imposibil de raspuns si nici nu cred ca trebuie sa gasim un raspuns. Fiecare isi motiveaza prelucrarile cum vrea, daca vrea. In principiu trebuie sa existe o noima in orice operatie/prelucrare facem, sau poate ca nu, fiind amatori.
Daca am fi profesionisti ar fi doua situatii:
- vindem pozele, si deci ce vrea clientul asta facem
- facem cercetare si acolo sunt alte reguli



Van_Gogh_-_Starry_Night_-_Google_Art_Project.jpg
 Descriere:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Starry_Night
 Marime fisier:  600.73 kb
 Vizualizat:  de 895 ori

Van_Gogh_-_Starry_Night_-_Google_Art_Project.jpg


Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2490



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 28 Mar 2024 10:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Subscriu 100% la ce a spus "valy".
Daca vrei "natural", cat mai aproape de ce vad ochii nostrii, va trebui sa faci poze terestre in timpul zilei. Dar si acolo sunt diverse tehnici, artistice sau de expunere, deci o doza de subiectivism. Capturile planetare facute doar cu camere color, fara filtre speciale, se apropie de cele pe timp de zi, dar si acolo sunt tehnici de prelucrare pentru a extrage detalii. Ochiul uman are si el o latenta si nu pecepe schimbarile rapide (altfel nu ne-am putea uita la filmne).
La DSO, chiar si calitatea cerului face diferenta. Fa o poza din Bucuresti si una din Atacama, cu o camera cu dinamica redusa la 8b (ca sa nu mai fie intinsa pentru vizualizare). Poza din Bucuresti este inecata de poluare luminoasa, fara filtre sau prelucrari speciale nu faci nimic cu ea.
Semnalul unui DSO poate avea diferente mari de semnal in diferite zone (M42) sau in anumite benzi. Fara procesare speciala, pierzi foarte multe detalii. Compara o fotografie facuta cu o camera cu film cu una digitala si prelucrata. Diferenta este de la cer la pamant.

_________________
Marius
Sus
vlad00
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Sep 2023
Mesaje: 7



Localitate: Mogosoaia

MesajTrimis: 28 Mar 2024 11:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
O sa iasa razboi.


Nu are de ce fiindca vorbim de ceva subiectiv, nu obiectiv. Nu de corect sau incorect, nu de problema sau neproblema, nu e nevoie de comitet. Va respect munca si ma bucur de orice poza cu spatiu.

Citat:
Fiecare isi motiveaza prelucrarile cum vrea, daca vrea.

Suntem in asentiment. Impresia mea e ca eu as vrea sa prelucrez mai putin, exploram daca mai exista si altii.

Citat:
van Gogh cand a pictat The Starry Night a procedat corect, rezultatul este natural? Trebuia sa picteze stele asa cum le vedea? Daca toti ar poza sau picta stelele asa cum arata ar fi o plictiseala maxima, ca ele arata cam la fel in fiecare noapte si de miliarde de ani.

Interesanta comparatie. Ca si astrofotograf, te vezi mai apropiat de un pictor postimpresionist sau de un fotograf natura/wildlife?

Citat:
Citat: pare ca se pierde legatura cu cum arata obiectul natural.
Dece ar fi asta o problema?


Inca o data, cred ca ai inteles gresit tonul postarii si nu e nici o problema, vorbim de preferinte personale. Pot motiva preferinta mea personala: creeaza asteptari ne-realiste. Toata viata am vazut poze cu aurora boreala in care artisti au expus la greu si au tras si de rosu si de albastru sa dea frumos, dar in persoana e cu totul altceva. Si in domeniul astro, toti incepatorii pe vizual trebuie luati cu asterix, stai ca nu e cum ai vazut la hubble, e o ceata gri.
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2278

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 28 Mar 2024 11:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Acesta este un mod de gandire specific celor care nu au experienta pe astrofoto, sau chiar "exclusivisti vizuali" Smile
Vizualul si foto sunt doua capitole ale aceleiasi carti, dar care au foarte putine parti comune, cam ca cele doua capete opuse ale aceluiasi bat Smile adica, apartin aceluiasi obiect, dar privit din doua parti complet diferite.

In primul rand, scopul principal al astrofoto e acela de a dezvalui obiecte sau elemente ale obiectelor ceresti inaccesibile ochiului uman. Faptul ca pozele (cadrele) individuale, poza finala si ceea ce vezi prin ocular nu au neaparat mare legatura una cu alta nu este un argument impotriva prelucrarii astropozelor.
Sunt cazuri (chiar multe) in care ochiul uman nu e capabil sa capteze acele culori si acele detalii, cel putin nu la o intensitate suficient de mare cat sa formeze o imagine cat de cat inteligibila pe retina.

Mai e un aspect - nu poti echivala foto cu vizual si pt ca sunt f multe variabile de care trebuie sa tii cont in comparatie, de exemplu apertura telescopului, campul aparent al ocularului, calitatea cerului, ca sa amintim doar cateva.

Cazurile cand astropozele devin "prea mult, prea ca la tara" sunt acelea cand autorul, din nepricepere (experienta insuficienta in procesarea imaginilor astronomice), sau din dorinta de a arata cat de "tare" e ceea ce a prins el/ea (sau cat de tare astrofotograf/-a e el/ea), trage de histogramele alea in nestire, sau da cu pensula peste anumite detalii, de zici ca e o poza luata de pe AliExpress la juma de pret Laughing

Diferenta intre o poza "wow" si o poza "bleah" o face limita fina intre o prelucrare judicioasa, care reflecta realitatea, si o prelucrare "barbara". Cum stim cand am trecut limita asta? Well, pt asta exista carti, tutoriale, experienta altora, cursurile de astrofoto si/sau fizica/astrofizica/astronomie.. Smile De aceea nu se recomanda saltul direct in astrofoto, pt ca novicelui ii lipsesc acele cunostinte care-i permit sa discearna intre un rezultat bun si unul exagerat.

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
vlad00
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Sep 2023
Mesaje: 7



Localitate: Mogosoaia

MesajTrimis: 28 Mar 2024 12:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mega raspuns, @saiph! Edificatoare perspectiva.
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10653



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Mar 2024 12:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

vlad00 a scris:
Pot motiva preferinta mea personala: creeaza asteptari ne-realiste... stai ca nu e cum ai vazut la hubble, e o ceata gri.
Posibil defapt ca problema ta sa derive din acest lucru: oamenii se uita pe net si vad poze misto, cumpara un telescop, de multe ori nu neaparat ieftin, se uita si nu vad nimic. La final zic "dar dece prelucrati pozele, lasati-le natural, asa cum se vede la ocular". In general e problema la enduser, altii cu acelasi intrument vad sau pozeaza mult mai mult, deci problema nu e la ce fac altii sau cat de mult proceseaza imaginile ci la noi, la fiecare in parte, de cum isi gestioneaza fiecare instrumentele si asteptarile.

Dar sa stii ca exista si invers: sunt observatori de vizual care zic dincontra, ca senzatia cand privesti la ocular nici nu se compara cu cea mai tare poza Hubble colorata privita pe ecran. Te poti convinge singur: arunca o privire la Saturn sau la craterele si detaliile de pe supratafa Lunii, n-o sa iti mai trebuiasca nicio poza cu Saturn sau Luna facuta cu cel mai tare telescop sau cu cea mai tare procesare de imagini din lume. La final nici n-o sa-ti mai aduci aminte de discutia asta, si o sa tratezi fiecare domeniu ca atare (observatii vizual, foto "natural", foto "prelucrat" etc).

vlad00 a scris:
. Ca si astrofotograf, te vezi mai apropiat de un pictor postimpresionist sau de un fotograf natura/wildlife?
Depinde cum ma trezesc dimineata Smile
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.p...=45#229303
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.p...=45#142370
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.p...=30#130788
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=220378#220378

vlad00 a scris:
.. Impresia mea e ca eu as vrea sa prelucrez mai putin...
Go for it! Eventual le poti lasa asa cum ies din camera, nu faci nicio prelucrare. Doar ca "astrofoto natural" si "astrofoto cu cat mai putine prelucrari" nu sunt neaparat echivalente, sunt multi care proceseaza imens ca sa scoata poze "naturale" ..orice ar insemna asta.
Cred ca va trebui sa te decizi ce vrei: poze naturale sau procesare minimala. Wink
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4796

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 29 Mar 2024 02:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Exista o linie de demarcatie, foarte suptila, dar demonstrabila trigonometric ...


EEIT0gpUwAUHf_d.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  34.93 kb
 Vizualizat:  de 691 ori

EEIT0gpUwAUHf_d.jpg


Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2669

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 29 Mar 2024 09:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Laughing Laughing Laughing Laughing

Ce ai făcut Nobody , l-ai deshumat pe Pete Burns ?! Smile Smile Smile

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6448



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 29 Mar 2024 18:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Recent am cunoscut un incepator in astronomie. Si mi-a pus o intrebare normala. Asa SE VAD in realitate galaxiile si nebuloasele, ca in pozele de pe internet? Si daca ai un telescop mare?

Raspunsul a fost simplu, in prima faza. Nu. In a doua faza, a fost mai complicat, cu explicatii tehnice, motivationale, etc. Cat m-a crezut, nu stiu. Asa ca lucrurile sunt mai complicate. Aceasta moda a imaginilor foarte frumoase si spectaculoase, s-a intins si in filmele SF. Probabil ca marea majoritate a oamenilor cred ca asa arata galaxiile si nebuloasele daca le-am vedea de la o relativa apropiere. Eu unul cred ca le-am vedea asa doar daca am avea ochi si mintea lui Van Gogh.

E bine, e rau, e un subiect deschis. Oricum, fiecare astrofotograf va lucra cum vrea el, si astronomii care mai fac popularizare, vor avea zile grele, incercand sa explice cum stau lucrurile in realitate.

Ce stiu sigur este ca atunci cand oamenii nu mai fac diferenta intre adevarat si fals se intampla lucruri rele. (A nu se intelege ca spun ca astropozele sunt false!!!)

_________________
Dragos N
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10653



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Mar 2024 19:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Adica astrofografiile adevarate sunt FITS-urile, RAW-urile, SER-urile scoase direct din camera?
Bun, daca asa sta treaba sa dea voie adminul sa incarcam dincolo se limita de 1M, si o sa incarcam bitii 0x011010FFBC51D.... Cine vrea sa vada galaxia asa cum e ea in realitate n-are decat sa deachida fisierul si sa vada bitii adevarati nu aia "falsificati" in soft.
Sus
mmarin
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Ian 2014
Mesaje: 202



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 29 Mar 2024 20:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@valy: Nu e nevoie să încarci ditamai fișieru', e de ajuns să-i faci o conversie în JPEG/redimensionare.
Cam așa:



7000_23_SingleOriginal.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  195.5 kb
 Vizualizat:  de 587 ori

7000_23_SingleOriginal.jpg



7000_23_SingleStretch.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  555.26 kb
 Vizualizat:  de 587 ori

7000_23_SingleStretch.jpg



StackEdited.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  968.42 kb
 Vizualizat:  de 587 ori

StackEdited.jpg


Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10653



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Mar 2024 21:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

dragos.n a scris:
Recent am cunoscut un incepator in astronomie. Si mi-a pus o intrebare normala. Asa SE VAD in realitate galaxiile si nebuloasele, ca in pozele de pe internet? Si daca ai un telescop mare?
Intrebarea corecta nu este DACA, ci DECE sunt diferite.

Altfel, la intrebarea lui i-as fi raspuns "uite ocularul, uite canera, raspunde-ti singur"


Conversia la Jpeg denatureaza realitatea. Iar daca de ex pozezi IR s-a cam rupt filmul.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2669

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 29 Mar 2024 22:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un calmar gigantic , dacă scoate noaptea ochiul din ocean , oare cum vede cerul ? Dacă vede mai dihai decât noi , aia e doar realitatea lui ?
_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10653



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Mar 2024 22:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

VLT cu un ocular 100x ar fi numa bun pentru squid.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact