Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m108e_4klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224805
Numar de utilizatori inregistrati: 2838
Cel mai nou utilizator inregistrat: Andrei1989
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review luneta terestra Lacerta 20-60x80b


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 25 Sep 2023 19:45 Download mesaj
Titlul subiectului: Review luneta terestra Lacerta 20-60x80b
Raspunde cu citat (quote)

Review luneta terestra Lacerta 20-60x80b

1 PREZENTARE GENERALA
Asa cum promiteam in reviewul trecut azi vom avea la teste o luneta terestra de calibru ceva mai mare decat 50mm. Vom vedea tot o emisie Lacerta, respectiv versiunea 20-60x80b. Dupa cate vad ne apropiem incet, incet dinspre domeniul terestru spre zona astro. Practic un raport 20x80 este standard in binoclurile astro. Astfel, “ jumatatea de binoclu” 20x80 ne asteptam sa fie spectaculoasa. Practic diferenta fata de o luneta astro consta in ocularul fix (de tip “zoom” 20-60x) dar acest aspect este compensat de pretul relativ mic si de faptul ca acesta se poate desface nedistructiv. Astfel similar cu modelul 13-40x50 in urma desfacerii ocularului raman accesibile un filet interior de M40 si un filet exterior M50 ce pot facilita montarea unui port ocular pentru ocularele clasice astro (posibil sa existe deja gata produse, nu am apucat sa verific). Un alt aspect (mentionat inclusiv de proprietarul acestei lunete) este o mai simpla manipulare si utilizare in contextul in care imaginea este normala, nerasturnata. In astro zicem ca nu exista “sus si jos” dar am constatat ca in multe situatii (mai ales incepatorii), rasturnarea imaginii pare ca deranjeaza si deruteaza masiv.
Date tehnice Lacerta 20-60x80b:
Producator: Lacerta
Model: 20-60x80b
Pozitie camp vizual: 45grade (Aferent literei b din coada denumirii. Litera a = normal)
Tip: Refractor acromat
Diametru: 80mm
Distanta focala: 400 mm
Raport focal: f/5
Putere de marire: 20-60x
Camp vizual real la 1000m: 32-17 m
Distanta minima de focalizare: 10 m (n.a. la exemplarul testat: 9,5m)
Pupila de iesire: 4,0-1,3mm
Camp vizual real: 2,0 grade-1,0 grade
Rezistenta la apa: da
Husa de transport: da
Greutate: 1065 g (n.a. la modelul testat: 1277 g fara capace, doar luneta)
Utilizare cu ochelari: Da, cu contact ferm dar nepericulos lentila ochelari / eyeshield de cauciuc.
Prindere pe trepied: Da, cu colier, avand posibilitati de rotatie perpendicular pe axul optic.

2- ISTORIC
Lunetele terestre sunt varianta supercompacta a unei lunete. Minimul de volum, de greutate si in ultima instanta de dotari, care insa poate aborda o bogata panoplie de necesitati pentru utilizator. Avem deci un instrument cu deschidere foarte frumoasa care sa permita utilizarea unor puteri maritoare intre 20 si 60x, extrem de rapid. Avantajul mai multor mariri la purtator vine, normal, cu dezavantajul unui camp vizual mai mic. Puterile maritoare de peste 35x devin lejer exagerate dar in ultima instanta, pe timp de zi, lumina puternica va compensa cat de cat aceasta exagerare. Asa sunt concepute mai toate lunetele terestre. Ideea de baza fiind, ca daca nu iti place 60x, poti sa nu il folosesti…dar el exista acolo … pentru un eventual viitor cand totusi se va dovedi necesar. O astfel de luneta este obligatoriu sa o folosesti pe un trepied, deja 20x devenind ametitor din priza de mana, astfel incat utilizatorul are timp suficient sa analizeze imaginea si sa o poata interpreta chiar daca pupila de iesire este de 1,33 mm.
3- MECANICA
Corpul lunetei este metalica si imbracata in policarbonat cu portiuni de cauciuc sintetic. Solid, bine facut, cu toate elementele foarte bine finisate luneta are un aspect deosebit de placut chiar impresionant. Toate elementele de reglaj se misca ferm, fara jocuri si isi mentin reglajele in timpul utilizarii. Butonul de reglaj al clarului este de tip multitur ceea ce lasa o plaja de reglaj foarte fin la latitudinea utilizatorului fara a mari timpul aferent clarului, acesta rotindu-se relativ usor si rapid. Reglajul de zoom, similar ca si la fratele mai mic isi mentine superb claritatea pe toata zona de zoom. Sitemul de prindere pe trepied, este de asta data, mult mai complex fiind de tip rotational cu blocare manuala in 8 pozitii fixe dar si cu posibilitatea blocarii in orice zona intermediara de rotatie. Si de aceasta data posibilitatea obtinerii unui binoclu din doua astfel de lunete este 100% viabila, chiar daca este nevoie de a executa doua port oculare speciale pentru ocularele clasice fixe pe 1.25”, 2” sau de ce nu chiar o camera. Asa cum aratam la review-ul lunetei terestre Svbony astfel de adaptoare se pot fileta (fie pe filetul interior fie pe cel exterior), fara probleme, chiar daca sunt facute la o imprimanta 3D banala ABS/PLA. Ca si la modelul Lacerta 13-40x50 luneta are un parasolar inclus, nedetasabil (culisabil).
4- OPTICA
Optica asa cum de altfel ne si asteptam este extrem de luminoasa, cu un contrast foarte bun, o definitie superba (de data asta insa nu mai discutam de priza manuala toate testele sunt facute pe trepied) si un colorit natural. Campul visual este singurul care care ai senzatia ca ar fi fost mai bine daca nu era atat de ingust. Din nefericire acest aspect este specific ocularelor de tip zoom, mai mult decat atat ele mai induc si ceva efect de tunel. Totusi efectul de tunel este bine minimizat si nu m-a deranjat in mod deosebit mai ales ca aferent acestui camp mai mic vine si o perfecta geometrizare a imaginii. Totul in lumea opticii este supus fie si partial compromisului. Dar in final optica este impresionanta. Proiectarea si executia a fost facuta excelent, astfel incat nu avem reflexii interioare de nici un fel, char daca de asta data depunerile antireflex sunt verde cu bleu ambele palide. In regim astro stelele sunt punctiforme si coloritul se distinge corect. Cu adevarat impresionant este zona de clar care de data asta pare ca se intinde pana la 2-3% de margine ceea ce da un aspect extrem de placut campului vizual. Nu apar aberatii cromatice. Diametrul exterior al ocularului este de 22mm ceea ce eu as cataloga ca o valoare medie, suficienta cat sa nu ii pot invinui de prea multa economie de sticla. Practic este o luneta cu zoom proiectata extrem corect si executata la fel de corect. Mai mult de atat nu cred ca s-ar fi putut face pe o astfel de solutie. Si din nou revin atat la ideea posibilitatii transformarii lejere intr-o luneta sau chiar binoclu cu oculare fixe cu minimum de investitii suplimentare (in afara celor doua corpuri, binenteles). Pretul care este in jurul a 180 Euro este deasemenea deosebit de bun dat fiind toate considerentele de mai sus.
5- TESTE
A fost testata (la 20x) cu “o jumatate de binoclu”:
TS Optics 20x80
Lacerta castiga la luminozitate, TS fiind dezavantajat inclusiv de tenta lejer galbuie. Definitia este similara dar contrastul devine din nou avantajul lui Lacerta. TS castiga totusi clar la marimea campului vizual dar pierde la partea de geometrizare a acestuia. In pofida diferentei de camp, zona de clar aproape totala a lui Lacerta produce o senzatie observationala mult mai placuta fata de cea a lui TS. In mod clar la comoditatea si placerea de a privi intervine de data asta unghiularizarea obiectivului fata de axa optica a lui Lacerta dar, destul de neasteptat (personal nu prea am avut aceasta solutie tehnica la intrumentele mele) tot acest aspect, mai ingreuneaza (si din cauza campului visual mai mic) viteza de “ochire” a tintei. In mod cert pentru o utilizare astro este necesar montarea unui sistem secundar de ghidare (cel mai simplu probabil fiind deja celebrul laser verde).
6- CONCLUZII
O luneta de calitate, compacta si relativ usoara care vine in traditia Lacerta si cu un pret accesibil nu poate fi decat recomandata cu caldura atat pentru utilizarea in mod terestru cat si in mod astro. Atunci cand plecam cu bagaj minimal dar dorim totusi sa mai abordam in cate o seara si cerul, o astfel de luneta este ideala. Impreuna cu un trepied mic, pusa pe o masa obisnuita devine un instrument puternic care va putea duce chiar si 60x daca aveti un cer foarte curat. Un instrument comod cu mai toate posibilitatile de utilizare a unei lunete, cam asta ma gandesc ca ar putea fi definitia acestui echipament. Un instrument comod si versatil.



Lacerta20_60x80bMic.jpg
 Descriere:
Un instrument comod si versatil.
 Marime fisier:  936.61 kb
 Vizualizat:  de 1313 ori

Lacerta20_60x80bMic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact