Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
NGC188_final.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 225026
Numar de utilizatori inregistrati: 2843
Cel mai nou utilizator inregistrat: GabiBirsanu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Delta Optical Discovery S 10x32


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Aug 2023 18:39 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Delta Optical Discovery S 10x32
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Delta Optical Discovery S 10x32

1 PREZENTARE GENERALA
Ramanem in zona binoclurilor ieftine de la Delta Optical, pastrand linia de binocluri mici, usoare, de drumetie daca vreti, doar ca de data asta marim putin luminozitatea cu un obiectiv de 32mm. Vom discuta deci de Delta Optical Voyager S 10x32. Vorbim de un raport care mie personal, din punct de vedere al raportului (10x32), imi place. Este raportul cel mai bun de luminozitate al lui 10x in contextul celui mai usor si mic echipament portabil si mai ales utilizabil in regim cu predilectie terestru. Util in drumetii, deplasari in care nu avem cum sa transportam greutati mari in contextul in care inca dispunem de un binoclu pe care il putem baga in buzunarul de la piept, chiar daca mai ramane ceva din el in afara Smile. Un binoclu fara pretentii, de tavaleala, de utilizat in conditii in care, poate fara voia ta, esti nevoit sa il lasi sa cada pe stanci, pietre sau alte suprafete dure si sa nu iti para rau ca s-a sfaramat. Si apoi … la intoarcere sa iti cumperi altul, relaxat … mai ales ca pretul lui este in jurul a 30 de euro. Daca ar fi sa ii dau o porecla i-as zice chiar “Binoclul Consumabil”. Genul de binoclu la care daca din greseala il decolimez, in pofida usurintei de al recolima, sa fiu tentat mai degraba sa iau altul nou Smile.
Date tehnice Delta Voyager S 10x32:
Diametrul obiectivului: 32mm
Diametrul lentilei de iesire: 16mm
Puterea de marire: 10x
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: 1,5m (n.a. la modelul testat = 5,5m)
Camp vizual real: 6,5 grade (n.a. – lejer exagerat ?)
Camp vizual real la 1000m: 95m (n.a. aceasta pare valoarea corecta!)
Diametrul pupilei de iesire: 3mm
Ocular relief: 15mm
Factor crepuscular: 17,4
Luminozitate: 10,1
Sistem Prisme: roof
Material Prisme: BaK7
Umplut cu azot: nu
Greutate: 350 grame (n.a. la modelul testat = 279 grame binoclul plus cureaua de gat)
Alte accesorii: geanta de transport, Curea gat, Laveta curatare
Utilizare cu ochelari: Da, cu eyeshilduri pliate si cu contact ferm dar nedistructiv eyeshield/lentila).
Sistem de prindere pe trepied: Nu

2- ISTORIC
Desi sincer sa fiu, mi-ar fi placut ca acest binoclu sa fie dotat cu BaK4, nu pot spune ca luminozitatea nu respecta totusi raportul 10x32. Mereu vrem mai mult, dar din nefericire mai mult vine invariabil si cu mai scump ceea ce poate nu ar fi dus la ideea de “Binoclu Consumabil”. Asa ca trebuie sa acceptam ideea liniei Voyager S respectiv un BK7 totusi bine proiectat, astfel incat sa nu fim deranjati de zonele romboidale, de data asta chiar in contextul unui ocular cu un diametru ceva mai mare (16mm)
3- MECANICA
Mecanica este o combinatie plastic aluminiu acesta din urma fiind plasat in zonele sensibile (zona de reglaje colimare si fixare port prisme). Constructie de altfel clasica pentru acest tip de binoclu. Un binoclu usor, care desi are mult plastic in corpul sau, este pasibil de loviri, scapari pe suprafete dure cu efecte minimale, deoarece din cauza dimensiunilopr mici plasticul devine foarte rezistent in acest context si suficient de elastic incat sa nu imi fie frica daca il mai violentez din cand in cand fara voia mea. Partile in miscare sunt bine finisate, miscarea in sine fiind fluenta, fara jocuri si ferma nefavorizand dereglari ale parametrilor specifici observatorului. Eyeshieldul permite plierea sa si mai ales mentinerea sa in aceasta pozitie astfel incat de aceasta data putem folosi acest binoclu si cu ochelari (chiar daca cu contact nedistructiv cu eyeshieldul). Solutia clarului foloseste deplasarea efectiva a ocularelor (deci solutia roof mai veche) dar acest lucru, cel putin pe mine, nu m-a deranjat vreodata. Plasarea suruburilor de colimare imediat sub fusta eyeshieldurilor, permite un acces facil la cele trei suruburi de reglare si deci face posibila colimarea chiar pe teren, singura conditie fiind existenta la purtator a unei surubelnite fine pe masura lor. In continuare solutia prinderii curelei de gat, fiind tot cea clasica, nu permite plasarea binoclului peste pieptul utilizatorului decat cu un unghi deranjant de circa 30 de grade predispus la ceea ce eu numesc “balanganeala” in timpul deplasarii. Este motivul pentru care mereu recomand, pentru aceasta solutie tehnologica de binoclu (si nu numai), un ham de binoclu prevazut cu elemente elastice pentru prindere pe piept. Desi greutatea binoclului este udeva la 280 grame, dimensiunile ceva mai mari (fata de modelul 10x25) permit o priza de mana mult mai ferma si un tremur minimal chiar daca discutam de un 10x (poate fi folosita si priza cu degetele mari incrucisate in “X” sub tuburi pentru o si mai buna stabilitate. Poate fi tinut cu succes intr-o singura mana (recomand la mana respectiva tot o prize de tip”x” chiar daca este o singura mana (degetul mare sprijinind tubul opus).
4- OPTICA
Optica este luminoasa, specifica unui 10x32, contrastul bun si definitia pe masura. In ansablu binoclul da tot ce poate pentru zona sa de pret. Daca luminozitatea si contrastul sunt echivalente cu un Carl Zeiss Deltrintem 8x30, e adevarat ca definitia este putin mai slaba. Aici un rol mare il are si aparitia in anumite conditii de iluminare a unor fantome si reflexii interne. Interesant este ca lipsesc cu desavarsire reflexiile circulare si ca trecerea camp vizual/negru este ferma. Ocularele au un strat antireflex bleu palid si obiectivele bleu palid si verde. In mod cert aici ar mai fi fost loc de stat antireflex caci in mod cert nu avem un FMC ci un eventual MC. Coloritul este in schimb natural, atat in regim terestru cat si astro. Avantajul pretului, greutatii si a unor deschideri mari mai vine si cu unele dezavantaje caci asa cum ziceam nu exista binoclul perfect, deci in majoritatea cazurilor trebuie sa ne multumim cu o serie mai mare sau mai mica de compromisuri. Campul vizual este un camp normal, si in nici un caz de 6,5 grade dar conforma cu specificata 98m/1000m. Zona de clar se situeaza undeva la 24-25 % fata de margine ceea ce este lejer mai putin decat normalitatea, dar rotind in cap ideea celor 30 de Euro ca si cost, parca redevine totusi normala. Apar aberatii cromatice mai mari in afara zonei de clar, in rest nefiind nederanjante precum exista si o zona centrala fara acestea dar situate doar undeva la 70% fata de margine. Geometrizarea nu este perfecta astfel incat linile incep sa curbeze in afara zonei de clar (la 25% de margine). Privind insa corect (am sustinut mereu ideea privirii prin binoclu paralel cu axa optica centrala tinand ochii ficsi si deplasand nu ochii ci ansamblul ochi-binoclu pentru a privi in alte parti) nu este absolut de loc deranjant. Excelent pentru utilizare terestra, Discovery S 10x32 face fata si in regim astro. In zona de clar stele sunt punctiforme, spre margini aparand deformari. Din nou nu este extrem de deranjant (rotim din nou in cap cei 30 de Euro) doar ca in mod astro apare o senzatie de camp ingustat din cauza zonei de neclar corelata cu cei 98m/1000m.
5- TESTE
Micutul Delta Discovery S 10x25 a fost testat (din lipsa de alti pretendenti) doar cu:
Foto Schaja 8x30 (practic un Carl Zeiss Deltrintem 8x30, dar cu mult mai putin tint).
Daca luminozitatea si contrastul as zice ca sunt relativ egale (aici Schaja este dezavantajat de tintul galben existent) totusi la definitie germanul castiga chiar daca nu cu foarte mult. La capitolul camp Delta pierde fara nici un dubiu. In mod astro micul Delta este acolo langa Schaja, practic tot ce am vazut cu germanul fiind vizibil si cu Delta chiar daca aceasta este valabila doar in zona de clar a celui din urma. Culmea este, daca putem face aici o paranteza, ca cele doua binocluri au practic aceeasi zona de clar! Ambele au zona de clar situata in jurul a 24-25% diferind doar prin marimea efectiva a campului vizual Smile. Ceea ce in astfel de teste conteaza mult, deoarece cel cu un camp vizual mai mare dilueaza masiv procentul maricel de neclar Smile. Efectul de hublou este mai bun la german in timp cel imaginea lui Delta este cea stricta a unui binoclu cu un camp normal (fara effect de “tub”).
Vanguard Endeavor ED II 10x42
Micul Delta in fata unui competitor de 10 ori mai scump. Asa cum de altfel ne asteptam Vanguard castiga la absolut toate capitolele. Dar totusi, cel putin in regim terestru pot spune ca Delta a cam vazut tot ce a vazut Vanguard chiar daca nu la aceeasi luminozitate. Astro nu putem zice acelasi lucru, aici Delta ramanand in urma fata de Vanguard vizibil.
6- CONCLUZII
Un “Binoclu Consumabil” poate este prea dur spus. Si totusi Delta Voyager S 10x32 este un binoclu care pastreaza decenta seriei si valoarea pretului in limite mai mult decat decente. Un binoclu foarte usor si cu deschidere suficient de mare pentru cei 10x gandit pentru a multumi nevoia de lumina si pentru utilizatorii ceva mai pretentiosi. Nu va fi binoclul dumneavoastra favorit sau de suflet, dar poate deveni binoclul dumneavoastra care le va proteja pe cele mentionate atunci cand gustul de aventura si drumetie le-ar fi putut pune in pericol. Si poate ca mai bine il catalogam “Binoclul De Protectie” Smile. Recomandat daca pot spune asa “aventurierilor” celor care in timp ce fac, de exemplu, bungee-jumping au curaj sa si priveasca peisajul printr-un binoclu. Smile



DeltaVoyagerS10x32mic.jpg
 Descriere:
Delta Voyager S 10x32 un binoclu decent, la pret accesibil astfel incat sa fie usor dispensabil.
 Marime fisier:  1.08 MB
 Vizualizat:  de 285 ori

DeltaVoyagerS10x32mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact