Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
better_SUN_WITH_BACKGROUND_text.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224745
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Lacerta Smart 8x34


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 17 Aug 2023 17:54 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Lacerta Smart 8x34
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Lacerta Smart 8x34

1 PREZENTARE GENERALA
Contiunam “seria” 8x cu binoclul Lacerta Smart 8x34. Acum circa 6 ani faceam un review fratelui mai mare Smart 10x34, la vremea respectiva o aparitie frumoasa si laudata pentru raportul excelent pret/caracteristici in gama binoclurilor usor transportabile. Practic un 8x conform traditiei fabricatilor de binocluri, este de obicei identic, mecanic vorbind, cu 10x (sau invers?). Este la fel si in cazul seriei Lacerta Smart cu o singura exceptie: pe versiunea moderna (8x) nu mai exista nici “Made in China” si nici vreun serial ca in cazul lui 10x34. Fara sa pot mentiona motivul, aceasta lipsa mi-a displacut. Sunt obisnuit cu ideea prosteasca ca lipsa detaliilor la un binoclu poate in multe cazuri fi similara cu o mai mica atentie la controlul pe linie si indirect spre calitatile produsului finit. Dar sa incepem reviewul si sa vedem si daca dupa circa cativa ani, calitatea ramane aceeasi in seria Smart.
Date tehnice Lacerta Smart 8x34
Diametrul obiectivului: 34mm
Diametrul ocular: 22mm
Puterea de marire: 8x
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: 2m (n.a. la exemplarul testat = 4,3m)
Camp vizual real: 7,0 grade
Camp vizual real la 1000m: 124m
Diametrul pupilei de iesire: 4,2mm
Ocular relief: 17,4mm
Factor crepuscular: 18,5
Luminozitate: 16,4
Acoperire suprafete optice: FMC - 99,5%
Sistem Prisme: roof
Material Prisme: BaK4
Umplut cu azot: da
Transmisie: 91,5%
Greutate: 457 grame (n.a. la exemplarul testat = 425 g doar binoclul, 463 g cu curea si capace)
Alte accesorii: Geanta de transport, Capace protectie, Curea gat, Laveta pentru curatare
Utilizare cu ochelari: Da, dar cu contact usor si nepericulos eyeshiled/lentile!
Sistem de prindere pe trepied: da

2- ISTORIC
8x comparativ cu 10x, asa cum mentionam mai sus, mecanic sunt identice. Personal ma asteptam ca diametrul ocularelor sa fie mai mari la 8x fata de 10x, dar ele sunt la fel. Totusi niste oculare destul de mari (22mm) chiar daca difera atat puterea maritoare cat si campul. Frumoasa si impresionanta este pupila de iesire care pare enorma in contextul unui binoclu atat de mic. Caci probabil cea mai puternica caracteristica a seriei Smart este volumul redus la binoclurilor in concordanta cu greutatea pe masura. Acest aspect este ideal pentru momentele in care nu dorim sa caram prea mult dar totusi dorim imagini de calitate. 10x34 si respectiv cazul nostru 8x34 devin cele mai mici binocluri la care nu pierdem informatie in contextul in care vrem ca binoclul nostrum sa fie cat mai usor, mai mic dar mai ales sa nu coste o avere. Exista termenul “binoclu de torpedou”… ceea ce defineste un binoclu mic, usor, si care este tot timpul la indemna in torpedoul masinii … nu imi place denumirea … si nici ideea ca un binoclu sta tot timpul in masina supus constant si inutil la vibratii si mai ales la variatii enorme de temperatura pe parcursul anilor petrecuti in torpedo Smile … dar retinem ideea in sine.
3- MECANICA
Mecanica este superba, lucrata foarte corect, cu atentie la detalii si materiale perfect finisate. Designul este simplu dar elegant. Corpul binoclului este imbracat cu un cauciuc verde de buna calitate ce asigura o priza buna si o stabilitate deosebita (mai ales daca folositi prize cu degetele mari plasate in X sub binoclu (vezi poza:
https://www.astronomy.ro/forum/files/prizaroof_196.jpg). Desi si la acest model iese in evidenta diametrul mare al rotitei de clar, totusi la Smart 8x din cauza eye-reliefului mai mare decat la 10x, nasul nostru nu va mai fi deranjat de ea. In acest context diametrul mare asigura o actionare rapida, comoda si foarte precisa a clarului. De altfel numai de bine pentru toata partea mecanica in miscare, care este precisa, fara jocuri, si mentine fara probleme reglajele dorite.
4- OPTICA
Cei de la Lacerta au folosit mereu o optica de foarte buna calitate, extrem de luminoasa, cu un contrast foarte bun si definitie superba. Smart 8x respecta traditia. Este un binoclu care din primul moment iti da senzatia de lumina puternica. Si asta in contextul in care desi extrem de putin, exista totusi o tenta galbuie. Tenta este doar cat sa incalzeasca imaginea astfel incat nu modifica coloritul multumind in mod sigur si pe cei mai pretentiosi (cei care urmaresc coloritul penajului pasarilor, etc). Marginea campului vizual are o trecere ferma camp / negru, iar zona de clar este absolut superba fiiind plasata undeva intre 15-20% fata de margine ceea ce este superb pentru un binoclu de 7 grade. Foarte bine geometrizat, lasa sa se banuiasca un obiectiv bine proiectat. Exista un efect de “hublou” foarte reusit, desi eu speram sa fie ceva mai bun decat cel a lui 10x, dar nu, ele sunt similare. Straturile antireflex sunt mov-verde palid pe oculare si verde mai intens pe obiective. Rezultatul este foarte bun respectiv lipsa reflexiilor interioare … cu o singura exceptie: exista o reflexie circulara! Smile . Aceesi tip ca si la Lacerta Explorer 10x50, si in mod cert aceeasi remediere posibila. Este adevarat (ca in toate cazurile in care la Lacerta apar reflexiile circulare) ca aceasta reflexie se vede doar daca apropii ochiul mai mult decat normal de ocular, dar, cel putin pentru mine, asa cum mai ziceam, stiind ca este acolo (unde ar trebui sa fie doar negru chiar daca sunt prost pozitionat cu ochii in obiective), ma enerveaza destul de mult. Stiu ca este doar o obsesie personala (marea majoritate a utilizatorilor de binocluri nu sunt deranjati de aceasta reflexie) dar ca de obicei o mentionez. De altfel, sincer vorbind, aceasta din urma este singura diferenta calitativa pe care am descoperit-o fata de 10x (sa fie asta urmarea lipsei seriei chinezesti?). Binoclul este insa foarte luminos si foarte reusit inclusiv in regim astro unde stelele sunt punctiforme, culorile se disting corect si nu in ultima instanta campul “wide” ajuta mult.
5- TESTE
A fost testat cu urmatoarele binocluri:
IOR 7x40 (produs 1990)
Absolut rusinos, piticul Smart avand si 1x in plus, este mai luminos, mai contrast si cel putin egal la definitie cu IOR. Coloritul lui IOR este jenant in comparatie cu cel a lui Smart. De greutate nu mai are rost sa discutam dar totusi trebuie sa recunosc ca efectul “hublou” este net in favoarea lui IOR. La fel si senzatia “3D”. In mod astro IOR este infrant de la mare distanta.
Carl Zeiss 7x40 BGA
Tintul foarte puternic a lui BGA face ca in mod evident micul Smart sa fie mai luminos si mai contrast. La definitie putem declara o egalitate. Campul lui BGA este mai mare, nu cu mult, dar totusi vizibil. In mod astro, totusi Smart a vazut putin mai mult decat BGA. Foarte interesant este maniabilitatea unde, eu cel putin, am declarant egalitate.
Carl Zeiss NVA DF 7x40
Tintul lui NVA este tot galbui dar este o idee mai pronuntat decat la Smart. Exista o egalitate la lumina si contrast intre cele doua sau oricum diferentele sunt nediferentiabile din prize de mana. La definitie NVA castiga ca de altfel si la marimea campului vizual. NVA are un efect de “hublou” mult mai pronuntat si un efect “3D” mai bun decat Smart. Ceea ce mi-a parut interesant este ca in mod astro cam ce a vazut NVA a vazut si Smart.
Paralux Open Vision ED 8x42
Imi place mereu sa imi surclasez binoclul in teste cu modele mai bune si mai scumpe. Si asa ajungem la Paralux. Practic Paralux castiga la toate capitolele. Dar comparatia intre ele arata ca micutul Smart se tine bine de binocluri mult mai scumpe. In regim astro inclusiv, chiar daca aici daca stii ca acolo este o stea (vazuta cu Paralux) atunci o zaresti in final, cu privirea periferica si cu Smart. Sunt putin rau, nu este adevarat ca Paralux a depasit la toate capitolele … Paralux pierde la timpul cat poate fi tinut in mana in regim de observatie, Smart fiind “un fulg” fata de el.
Lacerta Prime ED 8x42
As incepe prin a spune ca Smart “nu a fost umilit” dar a fost mai evident depasit la toate capitolele, mai putin la timpii de utilizare din priza de mana.
6- CONCLUZII
Un binoclu usor de transportat, cu optica demna de binocluri si de 3 ori mai scumpe, Lacerta Smart 8x34 este un binoclu recomandat atat terestru cat si astro. Cu rezultate bune si un pret bun plasat in jurul lui 115 Euro poate fi companionul tuturor deplasarilor voastre. Il recomand inclusiv copiilor care vor sa inceapa o incursiune in lumea binoculara fiind convins ca si acest model asigura o cultura pozitiva a ochiului in formare.



LacertaSmart8x34mic.jpg
 Descriere:
Lacerta Smart 8x34, doar un binoclu de torpedou?
 Marime fisier:  1.01 MB
 Vizualizat:  de 337 ori

LacertaSmart8x34mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact