Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Jup_1_avi21.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 225031
Numar de utilizatori inregistrati: 2843
Cel mai nou utilizator inregistrat: GabiBirsanu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Lacerta Prime ED 8x42


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Mai 2023 18:09 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Lacerta Prime ED 8x42
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Lacerta Prime ED 8x42

1 PREZENTARE GENERALA
Aparitie surprinzatoare, seria Prime de la Lacerta pare sa fie o reusita deosebita. Dupa review-ul facut lui Lacerta Prime ED 10x42 iata ca acum putem sa testam si un Lacerta Prime ED 8x42. Seria Prime, asa cum ziceam si in celalat review, pare o copie (foarte reusita dealtfel) dupa un titan al binoclurilor: Carl Zeiss, respectiv CZ Conquest HD 10x42. Imi pare rau ca nu am efectiv si un “Conquest HD 8x42” sa pot face si de asta data teste directe intre cele doua. Oricum ca si in cazul CZ, Lacerta Prime 8x42 este la exterior identic cu Lacerta Prime 10x42. Si aici o mica surpriza pentru mine: personal eram obisnuit ca la aceeasi serie versiunea 8X sa aiba oculare cu diametre mai mari decat versiunea 10x. Si cum la Prime 10x diametrul era 22,64 mm … sperantele mele au cam fost inselate. Dar probabil specialistii stiu ei ce stiu (si la Zeiss Conquest diametrul lui 10x este identic cu cel a lui 8x), asa ca trebuie sa ma multumesc si la Prime ED 8x42 cu un diametru identic cu cel de 10x. Sa vedem deci cu ce se lauda cei de la Lacerta.
Date tehnice:
Diametrul obiectivului: 42mm
Diametru ocular: 22,64mm
Puterea de marire: 8x
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: 2m (n.a. – masurat la modelul testat: 1,2m)
Camp vizual real: 8,1 grade
Camp vizual real la 1000m: 142m
Diametrul pupilei de iesire: 5,25mm
Ocular relief: 24mm
Factor crepuscular: 18,33
Luminozitate: 27,56
Acoperire suprafete optice: FMC - 99,5%
Sistem Prisme: roof
Material Prisme: BaK4
Umplut cu azot: da
Transmisie: 91,5%
Greutate: 720 grame (n.a. masurat la modelul testat: 743 grame binoclu plus capacele de obiective!)
Alte accesorii: Geanta de transport, Capace protectie, Curea gat, Laveta curatare (identic cu accesoriile lui Prime ED 10x42)
Sistem de prindere pe trepied: Da
Utilizabil cu ochelari: Da, fara perderi de camp dar cu contact nedistructiv lentile ochelar/margini cauciucate eyeshield.

2- ISTORIC
Lacerta Prime ED este o emisie noua aparuta de circa doua luni, si a facut oarece senzatie in testele noastre cu versiunea 10x42. 8x42 este de fapt prima emisie, prima versiune aparuta pe piata romaneasca. Personal am preferat versiunile cu puteri maritoare de 10x sau chiar ceva mai mari, dar nu in putine cazuri am constatat ca multi utilizatori prefera 8x, pentru o mai mare usurinta in manipulare (tremur mai mic) si pentru un camp visual mai mare. Practic la un tremurat atenuat (inclusiv in observatiile mai de lunga durata) contribuie ambele caracteristici (si puterea maritoare mai mica dar si campul vizual mai mare). Un 8x este, din aceasta cauza, favoritul urmaritorilor de pasari dar ramane totusi (chiar daca la limita de jos) utilizabil si in zona astro.
3- MECANICA
Mecanica asa cum ziceam si la versiunea 10x42 integral metalica si absolut identica cu cea de la Lacerta Prime ED 10x42. Si la acest model toate elementele in miscare se misca corect, fara jocuri, rotita de clar facand o rotatie de circa 390 de grade. Putem face clarul rapid si precis, identic cu 10x42. Lucrat foarte ingrijit, elegant si corect creeaza senzatia unui lucru bine facut, hotarat sa reziste cat mai bine timpului. Cititi totusi si restul de descriere a partii mecanice de la review-ul lui Lacerta Prime ED 10x42, nu are rost sa mai repet, totul fiind evident identic.
4- OPTICA
Optica “Prime ED” in pofida denumirii sa zicem comerciale, reprezinta totusi intr-un “standard de marketing actual” o garantie a calitatii optice. Ca si la modelul 10x42 gasim aceeasi calitate excelenta a opticii doar ca de data asta avem ceva mai multa luminozitate, lucru firesc de altfel deoarece fata de de 10x42 carea avea o pupila de iesire de 4,2 mm acum avem o pupila de iesire de 5,25. Fata de 10x42, in mod cert din cauza diferentei de 2x la Prime Ed 8x42, privind in acelasi loc, avem o senzatie de contrast in plus. Avem astfel certitudinea ca la ambele modele s-a folosit aceeasi sticla si depuneri AR (mecanica este evident identica) ceea ce ma incurajeaza spre credinta unei linii de productie controlata. Sa speram ca si in urmatorii ani acest control va fi la fel de obiectiv si corect, sau macar pana la eventuala aparitie a unei noii serii, de ce nu si mai reusita si chiar mai accesibila. Din nou va invit sa recititi capitolul OPTICA de la 10x42 caci la randul lui ramane valabil la restul de observatii scrise acolo. Efectul de “hublou” una din obsesiile mele, este identic cu cel de la 10x (nici o surpriza nu ?) si asta mi-ar fi placut sa nu fie asa. Lucrez la un alt material unde voi explica mai clar acest “effect” si in speranta ca fabricantii de binocluri citesc si randurile noastre voi incerca sa dau cateva idei pentru a imbunatati violent acest aspect atat la modele viitoare cat si la cele actuale (cheltuieli minime de executie!).
5- TESTE
Am avut mai putine 8x uri la dipozitie dar am mai exagerat si cu modele avand alte puteri maritoare. Astfel a fost testat cu:
- Carl Zeiss Foto Schaja 8x3 (Deltrintem 8x30)
Corect, exista o diferenta de aperture, dar nu m-am putut abtine Very Happy . Binenteles ca micul CZ a fost depasit la toate capitolele mai putin la campul vizual, chiar daca la o prima comparare campurile par a fi egale. Dar micutul CZ a fost acolo, relativ aproape, un lucru incredibil pentru o emisie de peste 40 de ani. Aici as face o paranteza. In vremurile trecute, acum peste 40-50 de ani erau foarte “la moda” campurile largi dar conta mai putin marimea zonei de clar. Apoi a urmat o perioada in care conta mai mult zona de clar si definitia in sine (este perioada in care “lupii tineri” inca invatau din secretele “marilor titani”), si iata ca acum incet, incet se imbina cele doua calitati campul cat mai mare cu zona de clar cat mai mare (chiar daca pana la urma sunt oarecum redundante pentru ochiul uman in contextul privitului prin binoclu). Dar hai sa fim seriosi, mereu ne dorim mai mult si mai mult dar si mai ieftin, daca se poate!
- Paralux ED 8x42
A depasit Paralux la toate capitolele, este adevarat cu foarte foarte putin, dar destul de evident. Favoritul meu 8x42 (vorbim de Paralux) a fost vizibil dezavantajat inclusiv de tintul roz/rosiatic.
- Carl Zeiss Conquest 10x42
S-a aflat in aceeasi situatie ca Prime ED 10x42, Prime ED 8x42 fiind foarte putin mai luminos si senzatia unui contrast mai mare (acesta din urma fiind, cum am mai spus, o normalitate din cauza factorului mai mic cu 2x de magnificatie).
Aici m-am oprit, considerand ca nu mai are rost sa facem si alte comparatii mai ales ca in principiu nici nu mai aveam pretendenti similari Very Happy
6- CONCLUZII
Un binoclu bine facut, avand un pret super daca privim raportul pret/calitate, un binoclu care l-as trece pe locul intai (alaturi de fratele 10x42) la categoria mea de “binocluri scumpe”. Asa cum mai ziceam am incurajat mereu utilizarea binoclurilor de calitate la preturi cat mai mici. La aceste modele (le-am zis “binocluri scumpe”) preturile sunt mai greu de suportat pentru buzunarele noastre, dar trebuie sa tinem cont ca vorbim aici de o serie de binocluri care se bate de la egal la egal cu marii titani asa cum aratam si la modelul 10x42 (de 3-4 ori mai scumpi!). Asadar pentru noi, aceasta gama “scumpa” este totusi cat de cat accesibila (actualmente Lacerta Prime ED 8x42 este aprox. 327 Euro) astfel incat putem avea un “titan” sau daca vreti sa ii spunem un “titanel” la un pret cat de cat accesibil, nu? Si asta este un lucru bun. Acum circa 4-5 ani sustineam pe forum cum ca in urmatorii ani vor aparea binocluri foarte bune la preturi mult mai mici (etalon fiind marii titani ai vremii CZ, Swarovski, Nikon, etc) si iata ca de ceva vreme acest lucru se intampla (probabil la vremea aceea nu prea m-a crezut nimeni, ceea ce este oarecum firesc) din ce in ce mai des. Si cum mai ziceam acest lucru este bine, chiar foarte bine, pentru noi utilizatorii. In final un binoclu recomandat cu multa caldura pentru clasa sa 8x42.



8x42 Prime ED mic.jpg
 Descriere:
Lacerta Prime ED 8x42, o reusita a clasei lui
 Marime fisier:  1.02 MB
 Vizualizat:  de 429 ori

8x42 Prime ED mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact