Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Trioul_din_leo_9min52sec_6frames_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224008
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

RAHMANINOVI-ii


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Referinte documentatie

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 07 Feb 2008 13:19 Download mesaj
Titlul subiectului: RAHMANINOVI-ii
Raspunde cu citat (quote)

--Țin in mâini cartea lui Nikolai Bajanov întitulată "Rahmaninov" din seria "Viața oamenilor ilustri", care se bucura de o largă audientă la publicul cititor, mai ales adolscent, editată de "Molodaia gvardia" in anul 1965. Cartea prezintă interes pentru cititorul din Romania, întrucât Serghei Rahmaninov este înrudit după linie paternă cu domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare. Într-adevar, se știe că fiica lui Ștefan, Elena, a fost casatorită cu Ioan al III-lea, țarul Rusiei (vezi ,de exemplu: Eustatie Negovschi. Românii și urmașii lor din Rusia și Ucraina, Ch.Museum. 2002. Reeditare după originalul interbelic). Plecând in Rusia, Elena a fost insoțită de boierul Rahmanin, un unchi al Elenei, de unde se trage neamul Rahmaninovilor.

Din același neam provine primul traducator al lui Volter in rusă Ivan Fedorovici Rahmaninov si fondatorul catedrei de mecanică a Universității din Kiev Ivan Ivanovici Rahmaninov (1826- 1897), absolvent al facultății de matematică și mecanică a Universitatii din Moscova și discipol al profesorului Brashman (1848). Ivan Rahmaninov mecanicianul a susținut o teză în 1852, mai tîrziu în 1856 î-și ia doctoratul, iar peste un an ocupă postul de professor la catedra de mecanică. Este interesant că prima lucrare “Teoria roților vericale de apă “ a fost una cu caracter aplicat. Tot Rahmaninov a institutit un premiu pentru cea mai bună lucrare în domeniul mecanicii, pentru studenții de la Universitatea Sf. Vladimir. Interesele științifice principale ale lui Rahmaninov mecanicul și astronomul au fost hidraulica și principile fundamentale ale mecanicii teoretice. Rahmaninov este considerat fondatorul mecanicii la Universitatea din Kiev.

Publicații de Ivan Rahmaninov

1."Memoire sur les roues hydrauliques a aubes planes"" (""Journ. de Math. pures et appl."", 1859),
2.""Общая теория относительного движения"" (""Вестник Математических Наук"", 1861), „Teoria generală a mișcării relative”. Noutățile (Vestnik) științelor matematice.
3.""Несколько слов о введении преподавания прикладных наук в университетах"" (""Журнал Министерства Народного Просвещения"", 1863), „Cîteva cuvinte despre introducerea predării științelor aplicate în universități” . Revista Ministerului Educației publice, 1863.
4. "О начале наименьшего действия"" (""Киевские Университетские Известия"", 1866), “ Despre principiul acțiunii” (Buletinul Universității din Kiev)
5. ""О калорической машине Эриксона"" (""Морской Сборник"", 1868), ""Теория приемников движущих сил машин"", там же, 1868),
6. „Despre mașina calorică a lui Erikson”. Teoria receptoarelor forțelor motrice ale mașinilor. În aceeași culegere, 1868.
7. "Основания теоретической динамики"" (""Киевские Университетские известия"", 1870, 1871, 1873 и 1874), " Bazele dinamicii teoretice”
8. "Основная формула динамической теории приемников машины" ("Математический Сборник"", 1873), " Formula de bază a teoriei dinamice a receptoarelor mașinilor”. Culegere matematică, 1873
9. "Вывод уравнений движения твердого тела около неподвижной точки"" (""Киевские Университетские Известия"", 1877), “Ecuațiile mișcării rigidului în jurul unui punct imobil” . Buletinul Universității din Kiev, 1877.
10.""Начало наименьшей потерянной работы, как общее начало механики"" (""Киевские Университетские Известия"", 1878), “ Lucrul mecanic ca principu general al mecanicii” (Se are în vedere principiul variațional, sau principiul minimului acțiunii). Buletinul Universității din Kiev, 1878.
11. ""Заметка относительно геометрического значения интегралов уравнений движения материальной точки около неподвижного центра"" (там же, 1863), „Despre semnificația geometrică a integrarelor ecuațiilor mișcării punctului material"
în jurul un centru impobil” (În aceeași culegere, 1863).
12. "О движении материальной точки по поверхности"" (там же, 1887), „ Despre mișcarea puctului material pe o suprafață” (În acceași culegere, 1887).
13. "Zuruckfuhrung der Gleichungen relativer Bewegung auf die canonische Form"" (""Zeitschriften f. Math. u. Phys."", 1889).
14. "Равновесие гибкой нерастяжимой поверхности"" (""Математический Сборник"", том XIX, 1896). “Echilibrul unei suprafețe elastice inextensibile”. Culegere matematică, vol. XIX, 1896

Este interesant, că dicționarul D-lui Iuliu Deac conține biografia lui I. Teodorovici Rahmaninov, dar nicăieri nu spune, că ar fi avut rădăcini românești.

Chiar la pagina 8 a carții lui Bajanov citim: " Se stie , ca Rahmaninovii provin de la domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare. Însă, tatăl lui Sergei, Vasilii Arkadievici (căruia îi placeau glumele, - n.trad.) a convins-o cu ușurință pe o boieroaica poposită de la Petersburg, că străbunul pe linie barbăteasă este Dmitrii cel fals , iar pe linie maternă - Abram Petrovici Hanibal (de la care , în realitate , provine pe linie maternă poetul Alexandr Puskin, - n.trad) . Intotdeauna fără un ban în buzunar, veșnic datornic, el niciodată nu-și pierdea cumpătul si buna dispoziție. El putea să împrumute cu seninatate câte o obligație în contul câstigului viitor, și era intotdeauna crezut".


Există mai multe pasaje amuzante în această carte (de exemplu, cum micul Sergei falsifica notele primite la școala de muzica ), dar sunt si locuri foarte triste, grave si cât se poate de serioase.

Astfel, la fel ca și astronomul Nicolae Donici, scriitorul Leonid Dobronravov (pe linie maternă Donici), nu a primit revoluția din Octombrie, si in decembrie 1918 parasește Rusia mai intâi pentru țările Scandinave, apoi pentru America .Dar cîți dintre intelectualii ruși nu au primit această revoluție? este sufficient să amintim de Ivan Bunin. În toamna anului 1941, fiind la Long Island, Rahmaninov a dăruit fondurile adunate la unul dintre cele mai de succes concerte și le-a trimis in ajutorul Rusiei, deși managerul si prietenii din America îl convingeau sa nu facă acest lucru.


Sergei Rahmaninov s-a nascut la Oneg regiunea Novgorod in familia unui fost ofițer de husari Vasilii Arkadievici Rahmaninov si a D-nei Liubovi Petrovna (nascută Butakova). În 1882 familia se mută la Petersburg, dupa ce -și vinde conacul de la Oneg. A absolvit conservatorul din Moscova in anul 1891 la clasa pian, avandu-i ca pedagogi pe A.I. Ziloti, N.S. Zverev. In vara anului 1890 începe sa compună la Tambov (cătunul Ivanovca) primul concert pentru pian si orchestră, pe care-l finalizează in vara anului 1891.
În anul 1892 Rahmaninov crează opera într-un act “Aleco”,pe motivele poemei lui Pușkin “Țiganii”și în același an absolvă Conservatorul la Moscova cu medalie Mare de aur.
În anul 1892 se montează opera “Aleco” pe scena Teatrului Mare.,vara compune suita “Stânca” și Prima suită pentru două piane. Toamna moare Ceaicovschi și Rahmaninov compune trio elegiac.

În 1894 compune capriccio țigănesc,în 1895 (ianuarie și august) lucrează asupra Simfoniei întâi. Turneu cu violonista de Tois.
1896. Toamna - piese pentru pian și romanțe (inclusiv, “Ape de primăvară”).
Anul 1896 se soldează cu insucces - Petersburgul nu primește simfonia I. În toamna aceluiași an se angajează dirijor la opera privată alui S.I. Mamontov
.
În 1898.Vara. Întîlniri de creație cu Șaleapin.Toamna pleacă în Crimeea.
1899, primăvara- prima călătorie cu concerte peste hotare, la Londra.
1900- ,primăvara se îmbolnăvește, mai apoi pleacă în Crimeea unde se întâlnește cu Cehov. Vara și toamna compune al doilea concert pentru pian și orchestă (părțile 2 și trei),iar în primăvara anului următor compune prima parte a acestui concert.
1901- vara -Sonată pentru violoncel și piano.
1902, iarna – cantata “Primăvara” iar primăvara se însoară cu I.A. Satina.
În 1903 (primăvara și vara) preludii pentru pian,opus 23.
1903-1904 “Cavalerul zgârcit” și “Francesca da Rimini “
1904 –Războiul Ruso-Japonez. În toamnă Rahmaninov devine dirijor principal la Teatrul Mare din Moscova
1905- Declarația artiștilor liberi. Se monează “Dubinușca” la Teatrul mare.
1906 (ianuarie) premiera operelor lui Rahmaninov.
Toamna –Rahmaninov pleacă cu familia la Drezda,unde petrece trei ierni la rând.
1907- Simfonia a doua.
1908 (iarna) – Simfonia este interpretată la Peterburg și Moscova.
1909 (primăvara)- Poemul “Insula morților”. Se întoarce de la Drezda. Participă la lucrările Societății muzicale din Rusia (1909-1912).
1910 (vara) al treilea concert pentru pian și orchestră.
Toamna - turneu în America.
1910 (vara) – Ivanovka (gubernia Tambov), compune prima serie a studiilor pentru pian și orchestră.
1912 Dirijează orchestra filarmonică
1913 (Iarna – primăvara) Roma.”Clopotele”.
1914 (primăvara) Concerte în Anglia. Vara începe primul război mondial.
1915 (primăvara) moare compozitorul Skriabin. Vara moare compozitorul Taneev. Toamna -concerte în memoria lui Skriabin.
1916 (Vara) Kislovodsk, Ivanovka. Moare tatăl Vasilii Arkadievici. Toamna –Romanțe, A doua serie a studiilor.Concerte cu N.P.Koshitz.
1917 (iarna) revoluția din februarie la Petrograd. Vara. Activitate concertistică în Caucaz, Crimeea, Concert la Ialta la 5 septembrie.Toamna.Redacție nouă a Concertului I pentru pian și orchestră. Putch-ul din Octombrie. Decembrie. Rahmaninov părăsește Rusia împreună cu familia.
1918 concerte în țările scandinave,inclusiv la Stockholm și Copenhaga.
Toamna.pleacă în America.Începe activitatea concertistica strălucitoare de 25 de ani.
1919-25.Turnee în SUA.
1925. Reluarea concertelor în Europa.
1926. Concertul IV pentru pian și orchestră. “Trei cântece rusești”.
1931. Variațiuni pe temele muzicii lui Corelli.
1934. (Vara). Senar (Elveția). Rapsodie pe teme din muzica lui Paganini.
Toamna- iarna. Concerte în Țările Europei.
1935-36. Senar (Elveția). Simfonia III.
1938. Primăvara. Moare Fiodor Șaleapin.Inainte de moarte Șaleapin a avut concerte la Chișinău.
1939. Ultima vară în Elveția. Pleacă în America. Începe al doilea război mondial.
1940. Vara. Long Island.Compozitorul lucrează asupra partiturii “ Dansurilor simfonice” .

1941. iunie Germania atacă URSS.
Toamna. Rahmaninov susține material Rusia.

1942. Continuînd să concerteze intens Rahmaninov se mută cu familia în California. 50de ani de activitate artistică.
1943,ianuarie –Ultimele concerte. Pleacă la sud. Se reîntoarce în California.În noaptea spre 28 martie moare de cancer la Beverly Hills.

BIbliografie:
1. Bajanov Nikolai, Rahmaninov,Ed.Molodaia Gvardia,1965
2. Negovschi Eustatie, Românii și urmașii lor din Rusia și Ucraina, Ch.Museum. 2002. Reeditare după originalul interbelic
3. http://mirslovarei.com/content_beo/Raxmaninov-Ivan-Ivanovich-10718.html
4. Iuliu Deac. Dicționarul matematicienilor. Universitatea Pitești.
Sus
raduM
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Noi 2006
Mesaje: 1159

Motto: File not found. Nobody leaves the room!

Localitate: Romania

MesajTrimis: 07 Feb 2008 17:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
Serghei Rahmaninov este înrudit după linie paternă cu domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare
Shocked nu știam asta. Interesant. Lucia, uite subiect de bârfă, care cu care era înrudit.
În rest am priceput ... lemn, mai ales chestiile în chirilic.

_________________
הבה נגילה
Sus
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 11 Feb 2008 23:07 Download mesaj
Titlul subiectului: RAKHMANINOV-s
Raspunde cu citat (quote)

A short biography of Serge Rakhmaninov, the well known composer, Ivan I. Rakhmaninov, mathematician, mechanician and astronomer from the University in Kiev and some informations about Ivan Fedorovich Rakhmaninov, the first translator in Russian of the Works by Voltaire are given. A list of publications by Ivan I. Rakhmaninov is added.

The English titles of some papers are as follows:

1."Memoire sur les roues hydrauliques a aubes planes"" (""Journ. de Math. pures et appl."", 1859)
2. A general theory of Relative motion (in Russian). Vestnik Matematicheskih nauk, 1861
3. Few words about teaching of applied sciences in Universities (in Russian). Zhurnal Ministerstva Narodnogo Obrazovania, 1863
4. On the principle of Minimal action. Kievskie Universitetskie Izvestia, 1866
5. On the Caloric Erikson's machine. Morskoi Sbornik, 1868
6. The theory of receptors of the machine's motric forces. Morskoi Sbornik, 1868
7. Basics of Theoretical Dynamics, Kievskie Universitetskie Izvestia, 1870, 1871, 1873, 1874
Sus
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 18 Feb 2008 19:25 Download mesaj
Titlul subiectului: RAKHMANINOV-s
Raspunde cu citat (quote)

Other publications by Ivan Ivanovich Rakhmaninov:

Cool The main formula of the theoretical dynamics of the mechanical receptors (Matematicheskii sbornik, 1873)
9) The derivation of equations of motion of a rigid around a fixed point (Kievskie universitetskie izvestija, 1877)
10) The principle of the minimal mechanic work as a basic principle of mechanics ( Kievskie universitetskie izvestija, 1878)
11) A note concerning the geometric meaning of integrals of motion of a material point around a fixed point (ibid., 1863)
12) On the motion of a material point on a surface (ibid. 1887)
13) Zuruckfuhrung der Gleichungen relativer Bewegung auf die canonische Form (Zeitschriften f. Math. u. Phys., 1889).
14) The equilibrium of an inextensible elastic surface (Matematicheskii sbornik, 1896, vol. XIX)

It is to mention, that Rakhmaninov-s descend from a nearer of Prince (Hospodar) of Moldova Stephen the Great, which governed in 1457-1504. His daughter Elena (Hellen) was maried by Russian Csar Ivan the III-rd. She's nearer, boyard Rakhmanin/ Rahmanin, followed Hellen to Russia, where He begun the kind of Rakhmaninov-s. The well known composer Serge Rakhmaninov, professor of mechanics Ivan Ivanovich Rakhmaninov (1826- 1892) and the translator Ivan Fedorovich Rakhmaninov descend from the boyard Rakhmanin /Rahmanin.

Bibliography: 4 (see: above)
Sus
raduM
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Noi 2006
Mesaje: 1159

Motto: File not found. Nobody leaves the room!

Localitate: Romania

MesajTrimis: 18 Feb 2008 21:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

În fine, am înțeles și eu că nu e vorba de Rachmaninov, cel cu Rapsodia din Somewhere in time... Shocked Cool
_________________
הבה נגילה
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Referinte documentatie

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact