Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Gabriel_Corban_-__prominence_jpg.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224724
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

SkyWatcher Az-GTiX


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Monturi/Trepiede

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
sorini
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Ian 2015
Mesaje: 309



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 16 Dec 2022 17:00 Download mesaj
Titlul subiectului: SkyWatcher Az-GTiX
Raspunde cu citat (quote)

Citind observatiile facute de colegii de forum, inteleg ca vremea e cainoasa numai in Bucuresti. Ei bine, trebuie sa recunosc, eu sunt vinovatul! De ce? Exista o explicatie, care intareste zicala astronomilor: instrumentele noi aduc vremea rea!
Cam acum 1 luna de zile mi-am achizitionat https://www.teleskop-express.de/shop/produ...d-only.htm . A sosit relativ repede, dar din acel moment nu am putut sa o testez decat la “rece”.
Departe de a fi un review, iata impresiile mele.
Foarte compacta - cu locas pt baterii integrat, in care am adaptat un pack LiPo, conectori pt alimentare externa, jack declansator pt aparat foto si mufa RJ pt telecomanda (optionala) - inspira incredere pt sarcina suportata, de 10kg. Minusurile constatate, dupa opinia mea ar fi; bula de nivel infima, dar mai ales suruburile de fixare a sinei, care strang direct un cap rotunjit, dar care in timp, va distruge sina. Le voi inlocui neaparat. Bratul pt instrumentul secundar este bine inchegat, iar dupa alinierea grosiera, are posibilitati de reglaj fin separat, in Alt-Az, pt a-l aduce exact pe axa instrumentului principal. Aplicatia SynScan Pro, din Play Store, este prima de acest gen cu care ma confrunt si imi pare foarte prietenoasa. Conexiunea wifi este rapida, stabila si eficienta, chiar si prin peretii camerelor (m-am departat pana la aprox 5-6m si discutau foarte bine).
De cand a ajuns la mine, cam 3 saptamani, am prins o singura seara (parca 10 sau 11 decembrie) cu un cer care sa permita si o testare reala, dar fara pretentii de detalii. Aplicatia ofera o optiune (Point and track) care “vine ca o manusa” pt observatiile rapide – exact cazul meu. Pe baza locatiei (cred preluata din telefon) si in functie de obiectele vizate (stele / sistem solar) determina viteza de tracking, iar mentinerea in campul vizual, la un grosisment de 130x este surprinzator de buna; dupa aprox 10 min, am schimbat tinta pt ca incepusem sa tremur de frig si voiam sa prind mai multe obiecte (Jupiter, Marte si cateva stele!). Mai ofera posibilitatea de a deplasa rapid montura catre o zona a cerului, doar orientand telefonul catre acea zona. “Ochirea” este destul de imprecisa, dar scuteste timpul necesar daca deplasarea s-ar face din butoane. Alte teste, de aliniere sau goto nu am facut – era prea frig, timpul disponibil prea scurt, vizibilitatea nu permitea detalii, etc, etc. Asta ca sa-mi ascund lenea, dupa motive! Dar, dupa aprox 1,5 ore de stat in balcon, cand am revenit in casa, sentimentul era de satisfactie asupra performantelor monturii. Face tot ce voiam de la ea, si peste; acel Point and track mi-a placut foarte!
Oricum, montura SW Avant, pe care a fost pana acum montat Mak-ul, s-a comportat exceptional. Chiar daca are numai reglaje manuale, cu care ma acomodasem, aveam in permanenta impresia ca e supra-incarcata si de aceea am renuntat la ideea de a mai investi timp si munca (piesele le-am luat deja) pt a o motoriza.
Cam asta ar fi o prima parere, sau cum se spune, "out of box" asupra monturii Az-GTiX, care dupa cum am spus, imi place ca performante, masa proprie, sarcina, dar nu imi place ca mi-a lasat 2 amprente adanci in sina Mak-ului. Trebuie sa schimb suruburile!
Acum astept un cer senin!
Numai bine,
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10653



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 16 Dec 2022 17:28 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: SkyWatcher Az-GTiX
Raspunde cu citat (quote)

sorini a scris:
.Ei bine, trebuie sa recunosc, eu sunt vinovatul! De ce? Exista o explicatie, care intareste zicala astronomilor: instrumentele noi aduc vremea rea!..,
Important este sa marturisesti! Si deja vad pe geam ca cerul se insenineaza... Wink Daca ai tinut doar pentru tine ai vazut ce am patit cu totii, nori si ceata. Dar inca nu e complet senin, trebuie sa pui si poze pentru a fi iertat 100%.

Sa o folosesti cu placere.

Posibilitatea de utilizare comoda din telefon e cu doua taisuri, la vizual, noaptea, dupa adaptarea la intuneric, daca pornesti ecranul practic te dor ochii de la lumina lui. Cand faci teste din balcon nu e grav ca oricum nu te uiti la DSO si oricum ai luminile in preajma.
Sus
sorini
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Ian 2015
Mesaje: 309



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 17 Dec 2022 14:09 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Valy, trebuie sa recunosc ca nu stiam de aspectul cu fotografia atasata. Asa ca, profitand de minutul de aur in care s-a vazut soarele in dimineata asta (noroc ca m-am confesat ieri), am facut si o poza. Pe bratul secundar va sta un B(inocular)T(elescope), dar pt poza nu am mai pierdut timpul sa-l montez ca oricum dupa cateva minute (re)incepuse ploaia.
Numai bine



20221217_102342.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  507.77 kb
 Vizualizat:  de 868 ori

20221217_102342.jpg


Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6448



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 24 Dec 2022 00:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Foarte interesanta monturica asta. Am o intrebare.

Din ce vad, cele doua placi de prindere sunt orientate diferit. Le poti orienta tu cum vrei, in paralel sau in directii diferite?

Se misca sincron odata fixate?

Prinderea la montura e similara celor din gama EQ3, EQ5?

In partea de jos vad un buton rotund, negru, sau un surub. Nu imi dau seama ce e din pozele pe care le-am vazut. Ce e ala si pentru ce e?

E, doar o intrebare Laughing

_________________
Dragos N
Sus
sorini
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Ian 2015
Mesaje: 309



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Dec 2022 11:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pt ca imi e mai dificil sa editez foto din telefon (am lasat laptopul la serviciu), atasez 2 pagini din manualul primit si care cred ca raspund la toate intrebarile. Ca accesorii la montura mai vin un suport in "L" si un mic stalp, care se monteaza intre montura si trepied. Mai inalta un pic montura, in cazul in care OTA loveste trepiedul.
1. Placa de prindere din dreapta, cea principala, se poate cupla / decupla de la axul motor cu un ambreiaj (rotita cu aripi). Placa secundara se cupleaza la randul ei la axul motor, cu 3 suruburi (la 120grd) accesibile cu cheie hexagonala. Deci oricareia dintre placi i se poate da orientarea dorita, dar in aceasta faza, in plane paralele. Mai departe intervine suportul "L" care ofera posibilitatea alegerii altui plan de rotatie. Orientarea fina pt latura dreapta se face din miscarile Alt-Az principale ale monturii. Pt latura stanga, dupa alegerea "grosiera" a tintei, placa de prindere si suportul L au reglaje fine, de aprox +/- 10grd (am constatat ca sunt mai mult decat suficiente pt un al 2-lea OTA si aproape inutile pt un binoclu 10x50).
2. Odata fixate cele 2 placi se misca sincron cu axul motor.
3. Prinderea trepied-montura se face cu surub "standard" 3/8".
4. Surubul de jos este echivalentul rotii cu aripi de la Alt, adica este ambreiajul pt Az.
Sper ca paginile din manual sa fie destul de clare si am pus si o foto cu montura completa.
Aseara, dupa o zi de Craciun calda si cu soare, am sperat ca seara sa pot vedea ceva pe cer. Jupiter a "apus" dupa bloc cand inca era lumina afara, Marte "fierbea", deci fara detalii in afara de o pata centrala. Asa ca tot cu binoclul, un pic prin Orion!
Craciun fericit, tuturor!



20221225_172141.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  596.42 kb
 Vizualizat:  de 788 ori

20221225_172141.jpg



20221225_161337.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  481.32 kb
 Vizualizat:  de 788 ori

20221225_161337.jpg


Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6448



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 26 Dec 2022 13:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru raspunsuri. Bine dotata montura asta. Pe bratul in L poti pune un cap cu bila, si obtii doua directii total diferite cu o singura montura. Am eu unul cu bila mare daca vrei. Sa o folosesti sanatos mult timp. Craciun fericit.
_________________
Dragos N
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Monturi/Trepiede

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact