Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Dare_de_stele_1.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 225045
Numar de utilizatori inregistrati: 2843
Cel mai nou utilizator inregistrat: GabiBirsanu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Metoda optimă de cercetare


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Fizica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Abel Cavași
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Iul 2006
Mesaje: 2527

Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza)

Localitate: România, Satu Mare

MesajTrimis: 28 Ian 2007 02:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Metoda optimă de cercetare
Raspunde cu citat (quote)

Care sunt cele mai bune metode prin care se poate face o cercetare teoretică de calitate? Unde, când, cu ce mijloace trebuie făcută o asemenea cercetare? În ce măsură un forum ca acesta ar putea fi cea mai eficientă metodă de cercetare teoretică?

Eu consider că mai bun decât forumul nu poate fi nimic altceva și iată de ce:
-forumul ne permite să discutăm oricând și cu oricine are acces la Internet, oriunde ar fi, deci permite multă diversitate atât de necesară în cercetarea teoretică;
-este independent de condițiile subiective în care se află cercetătorul, deci poate furniza o cercetare continuă, netulburată de nevoile fiziologice, de îmbrăcămintea bizară, de ticurile cercetătorului sau de starea lui de spirit;
-pe forum pot fi postate animații, sunete, hipertext, formule matematice, pe când, în fața unei table dintr-o nu știu care sală, posibilitățile de informare sunt mult mai reduse;
-istoria unui forum permite aprofundarea oricărei fraze rostite vreodată, iar cercetătorul poate reveni oricând asupra oricărui subiect;
-etc.

Mai cunoașteți vreo metodă care poate întruni atâtea avantaje?

_________________
Oamenii sunt extrem de valoroși
Sus
Forever_Man
Membru
Membru


Data inscrierii: 04 Iun 2005
Mesaje: 1924



Localitate: Europa, Călărasi

MesajTrimis: 28 Ian 2007 09:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Din pacate profesorii universitari (si nu numai) nu prea intra pe forumuri.
In cadrul unui grup de astfel de oameni, cercetarea ar fi mai de calitate, deoarece presupun ca ar avea mai multe cunostinte.

_________________
BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Mar 2006
Mesaje: 4414

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 28 Ian 2007 12:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sad Confused Shocked Draga Forever_Man, imi pare rau dar cred ca vei suferi mari deziluzii in aceasta viata, mai ales pe undeva pe la intrarea in facultate. Te anunt de pe acum poate vei reusi sa fii mai pregatit si socul nu va avea impact prea mare Smile
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5546

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Ian 2007 13:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
Care sunt cele mai bune metode prin care se poate face o cercetare teoretică de calitate? Unde, când, cu ce mijloace trebuie făcută o asemenea cercetare?


se pare ca metoda clasica ramane pe mai departe valabila.
doar printr-un efort personal sustinut la masa de lucru cu creionul in mana si cu multa, foarte multa literatura de specialitate langa tine.
este o metoda care implica mult timp, multe renuntari si o investitie financiara considerabila in carti.
desigur un schimb de idei din cand in cand e util, dar nu cred ca vei ajunge la salturi calitative doar din atat, iar adevarata literatura de specialitate nu se gaseste pe net, ea e protejata prin pret si deci trebuie sa o cumperi.
profesorii universitari nu intra pe net? pai de ce sa intre?
cei mai multi dintre ei sunt deja blazati, pentru multi dintre ei noutatile sunt lucruri deranjante, lucruri care nu se mai potrivesc cu ce stiau ei mai demult... cum explici altfel esecurile prezentarii teoriei tale in diverse cercuri academice?
forever, ia aminte la ce zice dragon, vei trece prin aceste cercuri si te vei lamuri singur, totul e ca lucrul asta sa nu te descurajeze prea tare...
Sus
larrylart
Membru
Membru


Data inscrierii: 27 Dec 2006
Mesaje: 189



Localitate: Sibiu

MesajTrimis: 28 Ian 2007 14:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
iar adevarata literatura de specialitate nu se gaseste pe net


Aici trebuie sa te contrazic. Se gaseste pe net publicat orice - multe sunt gratis iar dar nu sunt gratis atunci sigur le gasesti cu plata la o fractiune de cost in format digital decit ar costa o carte. Sunt o gramda de jurnale de cercetare care publica teze de ultima ora pe net in format pdf (multe din ele bine sunt cu plata). Bine acum sunt anumite edituri care tin inca cu dinti sa pastreze cartile pe hartie(mai mult din cauza pirateriei pe net) dar partea stiintifica(substanta) din materialul respectiv o gasesti pe net intr-o alta forma (poate nu asa de bine explicata dar o gasesti).
Sa nu mai vorbesc acum de faptul ca din ce in ce mai multe universitati (ultima de care am auzit MIT-ul) pun pe net cursuri in format text si audiobook free.

Citat:
profesorii universitari nu intra pe net? pai de ce sa intre?


Gresit, poate mai putin in romania, decamdata, in afara eu am dat de multi pe news groupuri - si sunt destul de deschisi, chiar si cu un incepator. Mai mult de asta sunt grupuri de discutii "private" in care sunt numai profesori/cercetatori.

Sigur acum forumurile si newsgrupurile, chatul sau interactiunea pe net in general nu inlocuieste cercetarea. Asta e pur si simplu o methoda eficienta de a debate si a afla diferite puncte de vedere pe marginea unui subiect. Si asta are o importanta si poate ajuta mult in cercetare, te poate ajuta sa vezi unde gresesti poti incepe colaborari, afli noi susrse de informatie, diferite puncte de vedere etc. Inainte de a exista internetul erai limitat la un cerc fizic de persoane, care e intodeauna limitat acum insa poti sa discuti cu aproape oricine din Japonia pana in US. Si mai mult ai access la un volum urias de documente ai methode de cautare electronice avansate care in citeva secunde gasesc aproape exact ce cautai - unde inainte trebuiai sa te deplasezi la o biblioteca si pierdeai zile - luni sa gesesti aceasi informatie. Sigur apar si unele dezavataje cu fiecare avantaj - unul ar fi o relativa superficialitate ... dar una peste alta cred ca este un avantaj imens.

Dar, din nou cum zic si zircon, cercetare efectiva tot tu o faci (individual sau in grupul care se ocupa de subiectul respectiv) cu creionul si utilitarele software care exista in domeniul respectiv. Acum se face progress in domeniul imbunatatiri cooperari intre cercetatori - citeam acum citeva luni de un software care va aduce un standard de stocare si comunicare a rezultatelor obtinute in cercetare in care va ajuta mult in verificare confirmare rapida a rezultatelor intre diferite cercuri si laboratoare din lume.

Acum sigur EGO-ul e mare cind vine vorba de a debate o idee a ta sau a altuia (fie pe net sau fata in fata) dar trebuie sa incerci sa fi cit mai obiectiv si sa extragi informatia care nu are bias emotional - stiu ca asta cam vine impotriva naturi umane dar asta este.


Larry
Sus
Alexandru Rautu
Membru
Membru


Data inscrierii: 15 Sep 2006
Mesaje: 748

Motto: "Imagination without knowledge is ignorance waiting to happen"

Localitate: Anglia

MesajTrimis: 28 Ian 2007 15:12 Download mesaj
Titlul subiectului: Metoda optimă de cercetare
Raspunde cu citat (quote)

Abel Cavași a scris:
Care sunt cele mai bune metode prin care se poate face o cercetare teoretică de calitate? Unde, când, cu ce mijloace trebuie făcută o asemenea cercetare? În ce măsură un forum ca acesta ar putea fi cea mai eficientă metodă de cercetare teoretică?


Cea mai buna metoda este lucrul intr-un grup de cercetatori, deoarece in acest sens se pot aduna idei de la fiecare menbru al grupului, pe cand daca lucrezi pe cont propiu atunci e mult mai greu.

Nu stiu in ce masura putem spune ca forumul acesta poate fi o metoda de cercetare, poate doar un schimb de idei. Oricum cercetarea teoretica pe un formul ar fi o metoda moderna, dar momentan eu cred ca nu putem sa afirmam ca acesta metoda functioneaza la randamentul cuvenit.

_________________
It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5546

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Ian 2007 15:16 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Larry, de curand am cautat pe net toate materialele posibile referitoare la niste principii care ma intereseaza in mod deosebit la aceasta ora.
cateva povesti frumoase, cateva descrieri vagi si in rest referiri la lucrari publicate dar care nu se gasesc pe net ci doar in librarii pe bani.
nu spun ca nu gasesti nimic pe net, dar cand vrei sa aprofundezi un lucru care te intereseaza in mod deosebit atunci te lovesti de limite.
internetul e bun dar pe departe satisfacator, cel putin pentru mine.

cat priveste profesorii universitari sigur ma refeream la situatia de la noi.
se pare ca pe afara lumea e mult mai practica, mai deschisa si neinhibata.
poate contribuie si faptul ca au trait intr-o societate diferita de a noastra, cine stie? mai multe comentarii nu as vrea sa fac.
Sus
Alexandru Rautu
Membru
Membru


Data inscrierii: 15 Sep 2006
Mesaje: 748

Motto: "Imagination without knowledge is ignorance waiting to happen"

Localitate: Anglia

MesajTrimis: 28 Ian 2007 15:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

zircon a scris:
Larry, de curand am cautat pe net toate materialele posibile referitoare la niste principii care ma intereseaza in mod deosebit la aceasta ora.
cateva povesti frumoase, cateva descrieri vagi si in rest referiri la lucrari publicate dar care nu se gasesc pe net ci doar in librarii pe bani.
nu spun ca nu gasesti nimic pe net, dar cand vrei sa aprofundezi un lucru care te intereseaza in mod deosebit atunci te lovesti de limite.
internetul e bun dar pe departe satisfacator, cel putin pentru mine.


Intradevar pe net nu prea gasesti tot timpul ceea ce-ti doresti, dar daca cauti poti si gasi documentatie seriosa. De exemplu eu am gasit o intreaga physics library, cu carti scanate si apoi puse in format pdf, foarte bune. Insa exista si aici o limita asa cum a spus si zircon .... nu gasesti tot timpul ... mai ales daca vrei sa si aprofundezi acea problema ...

_________________
It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it.
Sus
larrylart
Membru
Membru


Data inscrierii: 27 Dec 2006
Mesaje: 189



Localitate: Sibiu

MesajTrimis: 28 Ian 2007 16:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu am gasit in marea majoritate a cazurilor tot ce am avut nevoie si asta si pe subiecte extre de specializate. Acum e drept daca te bazezi numai pe search engine-uri (gen google) de multe ori nu prea ajungi prea departe - in cazul cel mai fericit te trezesti cu millioane de referinte la documente sau pagini fara relevanta. In cazul asta sunt anumite strategi de cautare (de folosirea a cuvintelor cheie) pe care o poti aborda sa gasesti relativ rapid ce cauti.
O methoda mai economica (din punct de vedere al tipului pierdut) este sa intrebi pe diferite forumuri sau grupuri de news unde ai putea sa gasesti referinte - sau cum am facut si eu de citeva ori sa abordezi anumite persoane direct prin email de care stii ca ar putea sa te indrume.

Pe de alta parte, multe din marile bibloteci, cel putin in US au fost scanate in format digital partial sau total. Dar in mute cazuri nu sunt indexate de search engine-uri sau gradul de relevanta nu e calculat bine cind afiseaza rezultatele. Trebuie sa afli unde sunt si cum sa le accessezi, cit costa - daca sunt contra cost, etc. Unele sunt mai generale gen http://www.questia.com/ altele sunt specializate pe domenii de exemplu http://www.nap.edu/topics.php?topic=411. Daca dai un search dupa online library sau online domeniu(ex physics) library o sa gasesti o gramada de referinte. Mai mult citeam pe undeva ca de exemplu Bill Gates vroia sa sponsorizeze un proiect de digitizare a bibliotecilor in romania.

Bine acum si retele p2p unde gasesti inclusiv carti scanate dar din cite stiu eu oferta e limitata.

Deci eu zic ca informatia exista pe net - dar trebuie sa stii unde sa o cauti si in unele cazuri sa platesti pt ea.

Larry
Sus
larrylart
Membru
Membru


Data inscrierii: 27 Dec 2006
Mesaje: 189



Localitate: Sibiu

MesajTrimis: 28 Ian 2007 16:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bine acum daca pui problema de a gasi free pe net sau cu bani pe net - asta e alta mancare de peste. Se discuta mult la nivel politic in a se deschide cit mai mult pt public gratis - dar aici intervin o gramda de interese financiare peste care e greu sa treci chiar sub emblema importantei de face educatia si cercetarea cit mai usoara si raspandita.

Larry
Sus
mm
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Ian 2008
Mesaje: 109

Motto: nimic nu-i sigur

Localitate: Brasov

MesajTrimis: 04 Feb 2008 10:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
se poate face o cercetare teoretică de calitate?

Cercetarea teoretica exista doar ca o parte a cercetarii propriuzise .
Cercetarea propriuzisa cuprinde niste faze obligatorii printre care (de ex.) :
1)Studiu documentar al nivelului atins in domeniul studiat .
2)Elaborarea strategiei de lucru .
3)Faza experimentala .
4)Prelucrarea , interpretarea datelor obtinute .
5)Elaborarea de inovatii , inventii , formule , teorii , publicarea noutatilor , etc.
eventual ,
6)Onoua cercetare menita mai mult sa verifice cele elaborate la 5)

Mai pe scurt , cercetarea trebuie sa contina obligatoriu doua parti : si practica (realitatea) si teoria (abstractul , imaginarul) . Pe forum se pot realiza , de ex. , 1) si 5) ceea ce constituie un exemplu de defect fundamental .
Sus
raduM
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Noi 2006
Mesaje: 1159

Motto: File not found. Nobody leaves the room!

Localitate: Romania

MesajTrimis: 04 Feb 2008 11:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Inainte de elaborarea unei strategii de lucru eu aș mai trece și
1') Emiterea unei ipoteze de lucru (dacă asta nu ați ințeles-o implicit în elaborarea strategiei Wink ), adică existența unei idei Razz .

Apoi, documentarea se face pe tot parcursul "cercetării": fie că diferitele probleme apărute pe parcurs necesită cunoașterea unor domenii colaterale (sau cu totul îndepărtate de domeniul tudiat, fie că între timp se mai publica și tb știut și ce se publică la zi)

Metoda este de fapt cea stabilită de Descartes și nu ne-am îndepărtat prea mult de la ea, deși astăzi lucrurile stau mult mai complex, datorită posibilității de a comunica în no time și a posibilității de a te informa "la zi".
Metoda lui Descartes se potrivește mai degrabă cercetătorului singuratic, relativ izolat.
Cercetarea teoretică, în matematică sau fizică teoretică nu implică cu necesitate faza experimentală dar necesită - în fizică - stabilirea unor predicții care să corespundă observațiilor sau măcar să aducă propuneri de experimente care să valideze teoria.

Dacă aș filosofa nițel, as spune că ideile știițifice care așteaptă a fi descoperite (potentialele meme) găsesc un teren fertil, acum nu numai în mintea unui singur omuleț la masa lui de lucru sau în laborator ci în mintea comună a entității inteligente formate prin colaborarea prin net. O metodă de cercetare este atunci, în fapt, actul prin care mema își găsește posibilitățile de dezvoltare, terenul fertil, și le speculează pentru a se reproduce. Imposibilitatea concentrării - unui om sau grup de cercetare -pe o idee timp de ani sau zeci de ani, datorată vitezei de transmitere a informației, e compensată prin numărul mare de creiere implicate. Nu noi conducem cercetarea științifică ci ea ne conduce pe noi (sau, dacă vreți, e o simbioză). Laughing Laughing Cool

_________________
הבה נגילה
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Fizica

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact