Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
9aug2020_2334.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224726
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

ED 100mm F11 vs achro 127mm F9.4


Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
macelarupubel
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Aug 2019
Mesaje: 95



Localitate: Domnesti

MesajTrimis: 25 Aug 2022 14:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

It's here Very Happy Very Happy Very Happy Am comandat de la teleskop express tubul TS Optics de 4" F11, ieri la 11 am dat comanda si azi la ora 13 era la mine -

Asa ca prima impresie:
- calitatea fabricatiei pare excelenta dpdv mecanic, totul se simte f bine la atingere si arata f bine
- focuserul R&P se misca minunat
- vine cu inelele si sina vixen montate, trebuie doar pus in montura
- am spus ca arata minunat?Smile)

Am luat pana la urma o montura noua NEQ5 si un motor pe RA, am tot cautat SH dar nu am gasit nimic care sa ma multumeasca. As zice ca bine am facut ca n-am luat ceva mai ieftin/mai mic gen EQ3, chiar daca are doar ~5 kg tubul, este foarte lung si la un scurt test "terestru" are "settling time" cam 1-1.5 secunde, nu stiu cum s-ar descurca cu el monturi mai mici de EQ5.

Poate reusesc in seara asta sa ies putin la Jupiter, Saturn si ceva duble, nu am mari sperante la DSO avand in vedere ca stau langa Bucuresti, dar sa vedem.

Pun si o poza langa fratele mai "gras" de 10" si o poza cu obiectivul, am incercat sa se vada diafragmele din interiorul tubului.

Momentan sunt f fericit cu achizitia dupa prima impresie, revin dupa "first light" Smile



tub.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  241.88 kb
 Vizualizat:  de 1421 ori

tub.jpg



obiectiv.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  238.9 kb
 Vizualizat:  de 1421 ori

obiectiv.jpg


Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10653



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 25 Aug 2022 15:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu stiu daca ai observat/mentionat, dar arata minunat!! N-am mai vazut pe aici ED-uri F11, sa-l folosesti cu placere, si cred ca iti va oferi. Oricum arata minunat pe montura.

Citat:
am dat comanda si azi la ora 13 era la mine
Au ceva curierii in perioada asta, ca am patit de cateva ori, dau comanda seara, dimineata ma trezeste curierul ca a venit coletu (din arad, tg mures, timisoara, germania), probabil au gasit un ozn secret si ii folosesc tehnologia tip wormhole..cine stie.
Sus
macelarupubel
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Aug 2019
Mesaje: 95



Localitate: Domnesti

MesajTrimis: 30 Aug 2022 12:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am reusit sa ies de doua ori saptamana trecuta, din pacate in ambele seri nu am avut senin 100% si calitatea cerului a fost horror as spune.

In ambele seri am folosit urmatoarele oculare:
- Lacerta ED 2" 30mm camp aparent 68mm
- Baader Morpheus 17.5 mm camp aparent de 76 de grade
- ES 11mm camp aparent de 82 de grade
- Baader classic ortho de 6mm, camp aparent de 52 de grade
- Baader Hyperion de 5mm camp aparent de 68 de grade

Am si un barlow 2x, deci pot folosi mariri de la 37x pana la 449x. In practica am folosit mult morpheus-ul de 17.5 mm, si orthoscopicul de 6mm + hyperionul de 5mm, deci 64x, 187x si 224x.

In prima seara a fost foarte innorat, am reusit sa ma uit intermitent la Saturn si Jupiter. Saturn se vedea frumos, am distins ceva nuante pe disc, dar seeing-ul era atat de prost incat efectiv fierbea si diviziunea Cassini nu s-a aratat, cel putin nu clar. Am vazut si 2 sau 3 sateliti la Saturn, nu m-am uitat in Stellarium sa vad care sunt. Pe Jupiter am vazut foarte clar SEB si NEB, plus in momente de seeing bun alte cateva benzi mai mici, cei 4 sateliti galileeni se vedeau foarte frumos. Nu am prins GRS sau vreun tranzit pe discul planetei.

Comparand cu dobsonurile pe care le-am avut (8" Flextube pe care nu il mai am si cel de 10" de la skywatcher pe care inca il am) pot sa spun ca sunt impresionat - mai multe detalii, contrast mai bun iar faptul ca folosesc o montura ecuatoriala cu motor pe RA ajuta enorm, pot sa folosesc mariri mari mult mai usor. Cam atat pt prima seara, a fost foarte innorat si am strans repede.

In a doua seara a fost mult mai ok, seeing mai bun, Jupiter si Saturn foarte frumoase, diviziunea Cassini s-a vazut de data asta, in ciuda faptului ca am observat de la 2 la 4 dimineata si deja coborase Saturn.

Am incercat si dubla dubla din Lyra, niciodata nu am vazut atat de bine separate elementele in newtonienele mele precum in in refractorul asta, airy discs ca-n poze, toate elementele separate foarte clar, ce sa mai, mi-a cazut fata:). Asta la 224x cu ocularul de 5mm. Am incercat sa vad daca sunt rezolvate cele doua duble in ocularul de 17.5 mm, doar una dintre ele parea ca nu e un singur punct luminos, dar nu pot sa zic ca erau rezolvate elementele separate. Nu sunt nici un observator foarte experimentat, mai ales dpdv al stelelor duble, poate cineva cu experienta "vedea" mai multe ca mine:). Albireo foarte frumos, culorile celor doua stele diferite si mai clar vizibile fata de dobson.

Am incercat si un pic de deep sky. Am ramas surprins, mai ales ca fac observatii dintr-o zona suburbana, probabil bortle 6.

M13 - foarte frumos in Morpheus de 17.5, parca erau si cateva stele rezolvate spre margine. In ocularul de 5mm imaginea era intunecata, dar 100% am vazut destule stele rezolvate. Nu ma asteptam la asta din cauza aperturii si locului din care observ cu poluare luminoasa masiva si f multe lumini parazite in jur.
M31 - am vazut nucleul si una din galaxiile satelit, cred ca M110. Nu mult diferita imaginea fata de 10", dar asta e din cauza poluarii luminoase
Roiul Dublu - foarte frumos, dar era destul de jos si afectat "light dome"-ul zonei logistice/industriale Ciorogarla/Bolintin deci nu erau foarte multe stele vizibile
M57 - aici cred ca am vazut efectul aperturii relativ mici, destul de intunecata imaginea fata de dobsonul de 10", daca nu stiam la ce ma uit o gaseam foarte greu, probabil e mult mai buna imaginea la un cer negru
M15 - nerezolvat, dar dragut, foarte clar vizibil

Per total sunt foarte impresionat, cred ca o sa il folosesc mai mult decat dobsonul, mai ales din cauza monturii. Nu am avut pana acum montura ecuatoriala cu tracking. Pt vizual o aliniere polara foaaaarte "estimativa", nu am inca luneta polara instalata, a fost suficienta, imaginea se mentinea foarte mult in campul vizual cu corectii minime pe axa DEC.

In ultimul timp a fost groaznica vremea pt observatii astronomice, cel putin la mine, si nu am prea reusit sa ies, sper in toamna asta sa avem parte de vreme mai OK pt ca imi place f mult refractorul dupa primele 2 sesiuni si vreau sa il folosesc cat mai mult:D. Sper sa il duc si la cer negru cat de curand ca am vazut destul potential chiar si din locul meu de observatii puternic afectat de poluare luminoasa.
Sus
mmarin
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Ian 2014
Mesaje: 202



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 02 Sep 2022 12:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cred că ai făcut alegerea corectă, calitatea optică și mecanică ale telescoapelor făcute de meșterii din Kunming e depășită doar de cele manufacturate de câteva firme mici, cu comenzi asigurate pentru următorii 20 de ani. Chiar dacă focala e apropiată de a newtonului, poți obține mai ușor (și mai ieftin) câmpuri vizuale largi iar detaliile pe care le poate oferi la magnificații mari sunt, în majoritatea timpului, comparabile cu ale newtonului. Deigur, în nopțile bune, dacă e bine colimat și aclimatizat, dobsonul spală pe jos cu el dar imaginea văzută prin refractor are întotdeauna o magie aparte care o face mai plăcută ochiului.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9025

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 03 Sep 2022 14:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Andrei

Sa folosesti sanatos noua ta luneta, la cat mai multe observatii interesante !

Am o banuiala si anume ca luneta ta ar trebui sa asigure aceeasi rezolutie si sa depaseasca puterea de patrundere a lunetei Secretan de 108mm F/15 a lui Flammarion.
Daca vei citi evaluarea lui facuta unei asemenea lunete vei avea idee la ce sa te astepti.

De pilda nu am nici o indoiala ca la Eps 1-2 Lyr vei vedea rezolvate, mai tarziu, cele patru componente, de la 70x. Doar pentru separare va fi nevoie sa folosesti mai mult.
Faptul ca ai vazut multe stele rezolvate la M13 este un fel de certificat de calitate - pe cand vei merge la cer negru sa-ti iei legatoare de falca.
La M31 ai vazut cu siguranta M32 nu M110 care-i un obiect slab luminos. Il vei vedea insa la cer negru.

Nu am nici un interes ca nu-s dealer dar la DSO un ocular zoom bun ti-ar fi de ajutor deoarece iti permite sa alegi marirea la care vezi obiectul cel mai bine.

Spor la observatii si, fara sa mi-o iei in nume de rau, mingea e in terenul tau, straduieste-te sa fii vrednic de luneta aia buna, Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9485

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 06 Sep 2022 08:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Hmm, se pare că această lunetă se pretează foarte bine la observații planetare, și mă refer în principal la cele solare, cu filtru Halpha care necesită minim F/20 de obținut cu TZ2. Majoritatea refractoarelor ED sau APO actuale oferă maxim F/7.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact