Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Image00001_.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224549
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Colimarea unui Schmidt-Newton


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1269



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 08 Ian 2008 16:15 Download mesaj
Titlul subiectului: Colimarea unui Schmidt-Newton
Raspunde cu citat (quote)

Buna
hai ca dupa ce am slefuit noi atatea oglinzi pe forum sa trecem si la partea de reglare a telescopului adica la colimare.
Posed un Schmidt-Newton (SN de 254 mm 1016 mm lung. focala) de peste un an de zile si in ciuda tuturor ustensilelor si a metodelor publicate (atat pe hartie cat si pe internet) colimarea unui astfel de telescop ramane o sarcina dificila. Plus ca am fost obligat sa gasesc metode de colimare a acestui tip de telescop datorita faptului ca cei de la Meade - la reparatia acestuia - nu au facut, asa cum am precizat in mod expres, si colimarea acestuia.
Trebuie mentionat faptul ca acest tip de telescoape sunt foarte sensibile la erori de aliniament datorita unei configuratii constructive optice mai complexe si datorita unui F cu valoare mica.
Totusi pentru ca sa nu fie totul pierdut, oglinda principala este sferica si nu parabolica aceasta insemnand ca pozitia absoluta a principalei sa nu mai fie de o importanta atat de mare, intradevar este mai bine daca axele optice trec prin centrul oglinzii dar acest lucru nu este esential. Acest fapt face colimarea unui SN sa fie complet altfel ca si colimarea unui Newtonian parabolic precum cele de la Celestron de exemplu si acest lucru datorita prezentei placii corectoare in fata principalei aceasta implicand faptul ca pozitia primarei este din punct de vedere optic irelevanta. Din nou acest lucru presupunand ca principala este o sfera perfecta – stim cu totii ca nu este si aceasta fiind o problema comuna oglinzilor fabricate masinal si nu manual.
Deci cu cat axa optica este mai aproape de centru oglinzii cu atat mai bine pentru noi, deoarece daca aceste erori exista sunt in valori acceptabile de cele mai multe ori, daca nu, dupa testare, sticla (ar trebui sa) se considera rebut.
Ajustarile critice la acest design optic se dovedesc a fi aducerea axei optice exact perpendicular pe placa corectoare.
Acest lucru poate fi facut cu un ocular Cheshire, colimatorul laser este inutil in acest caz tocmai datorita placii corectoare.
1) Verificati daca placa corectoare este amplasata concentric in celula ei. Aceasta este extrem de important. Pentru acest lucru trebuie indepartat inelul de retinere si inelul de hartie care se gaseste intre inel si placa. In acest moment este bine de marcat pozitia placii corectoare in celula de prindere cu ajutorul unui marker fin, cu cat mai fin cu atat mai bine, dar atentie sa nu stergeti acest marcaj, marker-urile pentru CD-uri sunt foarte bune pentru acest lucru.
Pentru a putea centra placa in celula de ajutor va fa fi un sablon facut din carton mai gros care sa aiba lungimea egala cu distanta dintre sustinerea secundarei pe placa corectoare si marginea placii corectoare. In cazul SN de 254mm de la Meade sunt 112 mm. Cu acest sablon verificati centricitatea, daca trebuie efectuate corectii atunci le puteti face utilizand o moneda mica pe care o introduceti intre placa si celula si miscati cu grija celula. Repetati acesti pasi pana cand sunteti satisfacut cu rezultatul obtinut, cel mai bine pana cand remarcati ca INTRADEVAR celula este centrata.
Tin sa mentionez ca procesul de colimare a unui telescop, indiferent de designul optic, nu este ceva de genul „Las ca merge si asa, il reglez eu mai bine mai tarziu in cateva zile!” Nu, pentru ca de fapt daca faci acest lucru e pacat de munca facut la prima colimare.
Dupa centrarea placii corectoare puneti inapoi inelul de hartie si inelul de fixare in celula si foarte important trebuie sa strnageti bine suruburile dintre celula si inelul de fixare pentru a evita shift-ul placii corectoare, bine strangeti cu bun simt cu toate ca se poate folosi mai multa forta pentru ca inelul este amplasat pe marginea placii corectoare iar inele de hartie (sunt in numar de doua, cate una de fiecare parte a placii corectoare iar aceste inele sunt destul de groase, la prima impresie par a fi facute din piele subtire si neprelucrata insa este hartie). Daca doriti inainte de montarea inelului de prindere puteti folosi distantiere facute din material divers incepand de la lemn de balsa si pana la dopuri mici de cauciuc pentru a mentine placa in pozitie.
2. O data ce placa corectoare este corect centrata indepartati oglinda principala si reglati focusorul pana cand imaginea deschizaturii tubului este centrata in focusor, de asemenea prin suruburile de reglaj aduceti secundara in pozitie concentrica cu tubul focusorului.Astfel tubul focusorului, marginea secundarei si imaginea de la capatul deschis al tubului. De mentionat ca la SN de la Meade in special, punctul in care centrul focusorului trebuie sa se gaseasca (centrul ocularului Cheshire adica) este marcat pe partea opusa a tubului principal.
3. Remontati oglinda principala si cu ajutorului unui ocular de colimare (care poate fi facut la o adica dintr-o doza de film foto in care in centru se practica o gaura de dimensiuni mici) reglati suruburile de ajustare a principalei pana cand imaginea vazuta prin acest ocular va cadea in centrul oglinzii principale. In acest moment telescopul este colimat relativ bine si puteti trece la urmatorul pas. Puteti remarca in acest moment ca imaginea secundarei in primara este lobata in directia primarei. Nu trebuie sa va faceti griji, aceasta este pozitia normala a secundarei intr-un sistem netwonian rapid.
4. In acest moment telescopul este colimat la ochi insa inca departe de a perfect, sau aproape perfect, colimat datorita imperfectiunilor din focusor, primarei si a corectorului. Pentru a face acest lucru aveti din nou nevoie de Cheshire si de o lanterna PUTERNICA (acum chiar nu e cazul sa exagerati „imprumutand” becul de la farul din Constanta, care de fapt de tare din cauza lentilelor). Cu ajutorul lanternei iluminand prin Cheshire verificati prezenta unor reflexii albastre dispre interiorul placii corectoare. Acesta este drumul de aur in cazul colimarii unui SN. Focusorul il aduceti in pozitia cu lungimea maxima si in acest moment ar trebui sa vedeti umbra secundarei ca o zona intunecata in interiorul suprafetei albastre impreuna cu umbrele slabe ale colimatorului de la Cheshire. Tot cea ce trebuie sa faceti pentru a colimata perfect telescopul este sa aduceti aceste reflectii ale colimatorului din zona albastra in coincidenta cu colimatorul si cu umbra rotunda vazuta in interiorul suprafetei albastre care inconjoara imaginea directa a umbrei in principala.
Deci daca ati inteles ceva sunteti mari, cred personal ca am pierdut firul...
Chiar daca colimarea din punct de vedere optic pare sa fie gresita, repet din punct de vedere optic, in acest moment am reusit sa colimam telescopul din punct de vedere optic aceasta insemenand ca axa optica si axa focusorului sunt in pozitie corecta precum si ca axa optica este perpendiculara pe placa corectoare.
Hai sa ne imaginam despre ce este vorba:
Lumina de la lanterna intra in Cheshire se reflecta in secundara, apoi in primara apoi din secundara din nou in Cheshire. Insa reflexia din primara de asemenea se reflecta in partea din spate a placii corectoare, apoi din nou in primara, apoi inapoi in secundara ajungand in final din nou in Cheshire – aceasta este originea reflexiei albastre.
Acum, daca aceste reflexii multiple sunt coincidente (adica colimatorul si imaginile lui) atunci axa optica este perpendiculara pe placa corectoare tot ansamblu vazut prin ocular.
In acest moment putem ajunge la partea de tunning si anume sa modificam pozitia secundarei astfel incat colimarea optica sa coincida cu colimarea fizica dar acest lucru va aduce doar o mica imbunatatire a calitatii imaginii.
Imbunatatirea in calitatea imaginii utilizand aceasta metoda este sensibil mai mare decat cea obtinuta folosind mijloace de colimare obisnuite pentru un newton. Pe aceasta cale mentionez ca un colimatori cu laser poate fi folosit cu rezultate mediocre atunci cand vine vorba de telescoape cu tub inchis, pentru a utiliza un laser in designul tubul inghis acesta trebuie sa fie preferabil de tip barlowed deoarece doar acest tip de laser este capabil sa faca colimarea unui astfel de tip de telescop fara a fi influentat de defectiuni de design sau de operator (cu ar fi montarea inclinata a laserului in ocular).
Si pana nu uit, ca sa va familiarizati cu aceste reflexii secundare albastre miscati focusorul pe intreaga lui cursa de mai multe ori pana prindeti ideea.
De asemenea de mentionsat faptul ca aceste reflexii vor dispare la focalizare atunci cand telescopul este colimat cum trebuie – secundara va receptiona toata lumina reflectata de catre corector – daca telescopul nu este colimat corect aceasta imagine va „scapa” chiar si in punctul de focus devenind vizibila ca si imagini inversate de tip ghost ale stelelor luminioase in fotografii.
Acest „manual” l-am conceput pentru uzul personal – la inceput – dar obtinand rezultate bune si observand faptul ca numarul posesorilor de SN creste cred ca este bine daca voi impartasii aceasta informatie. De asemenea tin sa mentionez ca aceasta metoda nu a fost pusa la punct de catre mine insa dupa utilizarea ei am reusit sa finisez niste pasi facand colimarea ceva mai usoara.
Si apropos daca cumva am scris prostii pe undeva nu ma supar daca ma corectati, astfel vom putea ajunge mai usor la o intelegere mai profunda a acestui design optic si aici nu ma refer la cei care sunt deja experti in optica.

Numai bine
Emil


P.S. Pentru greselile de ortografie mentionez ca nu am corectorul ortografic pentru limba romana pentru Ofice 2007 care este in germana . Very Happy
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact