Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180920_234430_39x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224014
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Instrumente penru colimare


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2482



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 24 Mar 2020 19:52 Download mesaj
Titlul subiectului: Instrumente penru colimare
Raspunde cu citat (quote)

Salut!

Mi-am luat de cateva luni un RC8 ( sunt al treilea stapan), dar nu mi-a placut cum se vedeau stelele. L-am colimat si cu Cheshire si cu laser, cu verificare apoi pe stea off-focus si reglare de primara ( umbra secundara centrata on-axis si imagine echilibrata pe colturi- umbra secundarei spre centru). Se vede mai bine dar nu perfect. As avea nevoie de niste instrumente mai bune pentru colimare. Optiuni: un laser Howie Glater cu adaptor holografic sau o luneta Takahashi de colimare. As alege Tak-ul, chiar daca imi trebuie un adaptor M90x1m la M36,4x1m ce se gaseste numai in Rusia ( sau Belarus) cu 40 dolari. Poate fac pe comanda cei de la TS (la un pret de 3 ori mai mare). Si ar mai ar fi problema distantei intre primara si secundara, care este critica la RC. Pentru asta mi-am comandat un ocular Ronchi.
In fine, tot uitandu-ma pe la colimatoare am vazut unul interesant: un adaptor cu"peep-hole", mira si LED. Practic este un Cheshire cu auto iluminare: https://www.teleskop-express.de/shop/produ...typen.html
Mi-am zis: asta pot sa fac si eu.
Prima versiune este similara cu cea comerciala. Alimentarea insa este de la trei baterii AG3, puse pe lateral, pentru ca deranjeaza la ochi daca sunt langa gaura de vizualizare. Aceasta trebuie sa fie chiar deasupra ( nu in fundul unui adaptor de 2") si destul de mare (eu am facut-o de 3,5mm) pentru a avea o imagine mai larga la RC. Daca se face pentru newton poate fi mai mica.
Versiunea 2.0. Construirea unei lunete si adaptarea la colimatorul LED. Practic este un Tak cu LED ( colimatorul Tak are un Cheshire in fata obiectivului). A trebuit sa fac un alt colimator LED: un prelungitor 2"t-2"m de 50mm (de la un barlow de 2") cu adaptor de 1,25". Mira este pe fundul adaptorului ( unde este filetul M48), iluminatorul cu LED rosu este in interiorul prelungitorului. Alimentarea cu baterie CR2032. Luneta am facut-o dintr-un ocular Scopetronix de proiectie de 40mm (iesire pe T2 cu culisare), adaptor Baader T2- 1,25" cu focalizare, ocular Super de 25mm. Am incercat sa adaptez niste oculare cu reticul de la findere, dar am constatat ca reticulul nu este centrat. Ocularul de ghidaj de 12,5mm, cu reticul iluminat, nu intra in focus. Am modificat configuratia lentilelor din Scopetronix- avea doua dublete simetrice plan-convexe, cu partea plana la exterior. Am intors lentila de intrare cu partea convexa la exterior.
Versiunea 3.0. Adaptarea unei camere USB (cu corp de 1,25") la luneta de sus (sistem afocal) Prinderea pe ocular ar fi fost dificila fara un adaptor corespunzator. Doar daca as fi schimbat adaptorul-focalizator Baader cu unul care avea si iesire pe T2. Asa ca am mai facut o luneta: obiectiv CCTV de 50mm (era mai bun unul de 35mm) cu iesire pe C-mount, adaptat in fata si in spate la T2, plus un obiectiv de la un binoclu. Focalizarea se face din obiectiv fie pe inelul de marcaj de pe secundara, fie pe "spider". Ideea este ca punctul negru din centrul mirei ( gaura de vizualizare) sa fie in centrul inelului de pe secundara. Adaptorul pentru camera este format din: adaptor TS 1,25" cu filete T2 la capete, prelungitoare T2 (unul de 60mm si unul de 17mm). Lentila CS de 8mm pusa pe camera. Daca as fi folosit camera in prime-focus (fara lentila si ocular), ar fi fost echivalent cu folosirea camerei cu lentila direct la gaura colimatorului ( si trebuia sa fie aproape). Pentru campul dorit imi trebuie lentila cam de 16mm (la senzor de 1/3" ). S-ar putea sa fac si sistemul asta. Problema este ca, de regula, axa optica a lentilelor nu corespunde cu axa sitemului mecanic de prindere- C-mount sau M12. Chiar senzorul este posibil sa nu fie centrat exact in camera. Daca este doar pentru un singur punct de focalizare, se poate face mai usor. Daca vreau sa focalizez in mai multe puncte, este foarte dificil sa tin imaginea centrata.

* Aceasta metoda de colimare ajuta la alinierea secundarei cu focuserul ( focuserul si primara trebuie sa fie colimate inainte). Apoi colimarea primarei fata de tub ( ca sa vezi inelul alb din jurul portului secundarei, cum se vede in link-ul de mai sus, trebuie desfiletat tubul-diafragma de pe primara, cu telescopul la orizontala). Ideal ar fi ca sa poti monta sistemul inainte de focuser ( cu un adaptor M90x1/ m48) al fel cum se foloseste colimatorul Takahashi. Deci centrarea secundarei, centrarea primarei si apoi montarea si colimarea focuserului (folosind flansa de inclinare daca este nevoie). Desigur, distanta intre secundara si primara trebuie sa fie corecta, altfel colimarea nu are efectul scontat.
* Mira trebuie executata cu exactitate (Corel Draw sau similar) si montata exact in centrul adaptoarelor. In special centrul mirei sa fie in centrul adaptorului ( se verifica prin rotatia acestuia in focuser). Practic mira ajuta la centrarea gaurii, altfel merge si o foaie alba cu gaura in centru.



Colimator cu LED.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  590.5 kb
 Vizualizat:  de 6014 ori

Colimator cu LED.jpg



Colimator cu LED pentru luneta.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  520.01 kb
 Vizualizat:  de 6014 ori

Colimator cu LED pentru luneta.jpg



Colimator+Luneta+camera.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  983.39 kb
 Vizualizat:  de 6014 ori

Colimator+Luneta+camera.jpg



Test electonic Tak.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  384.46 kb
 Vizualizat:  de 6014 ori

Test electonic Tak.jpg



Luneta v1.0.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  395.6 kb
 Vizualizat:  de 6014 ori

Luneta v1.0.jpg



_________________
Marius
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 25 Mar 2020 00:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ar putea sa imi trebuiasca si mie un colimator mai special pentru noul meu SC . Am gasit ceva detalii pe cloudynights .
https://www.cloudynights.com/topic/663770-...elescopes/
Mai este si un pdf pentru un colimator f scump
https://www.astroshop.eu/laser-pointers/ho...nt/p,22952
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2482



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 25 Mar 2020 14:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

L-am vazut, dar este prea scump. Si cu trei lasere colimate implica de trei ori mai multe sanse de decolimare si eroare. Prinderea oglinzii este tot in focuser, care poate sa nu fie colimat cu primara, iar strangerea in focuser de cele mai multe ori duce la inclinare. Daca ai tine telescopul vertical, cu focuserul sus si sa lasi oglinda sa stea prin propria greutate, fara sa o strangi, cred ca ar merge mai bine.
Problema inclinarii este si la sistemul propus de mine. Sunt prea multe puncte de flexare: focuserul, strangerea prelungitorului in focuser, strangerea colimatorului in prelungitor, strangerea lunetei in colimatorul-adaptor, strangerea ocularului in luneta, strangerea camerei. Sistemul fiind lung, atunci cand este folosit la orizontala (pentru ajustarea primarei ci tubul-diafragma desfiletat), greutatea poate introduce inclinare suplimentara in toate punctele de flexare. Subliniez inca o data cat de importanta este executarea colimarii fara focuser pentru orice sistem- laser, Tak, etc.- iar apoi montarea acestuia si colimarea lui
Eu am prezentat sistemul de mai sus doar ca pe o idee, ce poate fi imbunatatita de cei cu resurse ( sa scapi de adaptoarele cu strangere) si realizarea lui monobloc sau numai cu filete. Din testele mele, cea mai critica la executie este realizarea perfecta a colimatorului (gaura de vizualigare sa fie exact in centru, se verifica prin rotire)iar strangerea acestuia in prelungitor si a acestuia in focuser sa nu deplaseze lateral gaura. De aceea la prima testare, cu focuserul sus, imaginea a fost centrata, iar apoi cand a trebuit sa strang adaptoarele, cu telescopul orizontal, gaura de vizualizare a aparut deplasata fata de inelul secundarei.



Image4.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  662.21 kb
 Vizualizat:  de 5907 ori

Image4.jpg



_________________
Marius
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 25 Mar 2020 15:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu cred ca merge si cu stea artificiala de calitate ( fabrica ) , ca daca nu , e o mare problema pe viitor ..va trebui sa o rezolv cumva .
https://www.cloudynights.com/articles/cat/...tion-r2798
https://www.astroshop.eu/artificial-stars/...rs/p,56152
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 26 Mar 2020 02:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

https://stargazerslounge.com/topic/311962-...nnundrums/
Prima imagine de sus este un soft a unei mire de focalizare , si poti pune cite cercuri concentrice vrei , poti schimba si culoarea . Daca ai o camera de calitate captezi imaginea stelei si poti colima live .
http://sweiller.free.fr/collimation.html#Chapitre3 penultima imagine este mira de focalizare , cu titlul

Reticule for Collimation
Mire de Collimation care este si buton download
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2482



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 26 Mar 2020 09:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am folosit sistemul pe newton ( uite topicul: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=186216#186216 ). In principal ajuta la pozitionarea secundarei exact in centrul focuserului. Insa camera trebuie pregatita inainte (colimata)-imaginea sa nu faca cercuri atunci cand o rotesti in focuser. Camera trebuie verificata in prime focus (fara lentila) cu un telescop colimat: cu un soft cu mira (crosshair), rotind camera in focuser, imaginea trebuie sa fie fixa, altfel senzorul nu este centrat. Dupa centrarea senzorului se pune lentila in montura ei (M12 sau C-mount). Se testeaza din nou camera prin rotire (focalizarea se face pe secundara, pe marginea interna a tubului focuser sau pe ceea ce te intereseaza in interiorul newtonului sau RC-ului). Daca imaginea se roteste atunci lentila nu este colimata- axa optica nu corespunde cu axa mecanica a monturii ei ). Crede-ma ca am incercat mai multe lentile M12 si c-mount( cu focala necesara pentru a vedea bine ceea ce te intereseaza in tub), nu am gasit nici una colimata. Ca sa o colimezi, trebuie sa o faci la fel cum o faci cu un laser: prindere cu 6 suruburi, ca la gamera de ghidaj si nu in montura ei. Este foarte dificil, lentilele sunt mici, stau aproape de senzor si trebuie sa fie si focalizate pe tinta. In tot acest timp senzorul trebuie sa ramana centrat fata de focuser. M-am chinuit cu o camera web Philips SPC900 sa fac asta, dar am renuntat- aveam nevoie de focalizare in doua puncte.
De aceea am folosit sistemul afocal mai sus. Luneta este mai usor de colimat, iar camera preia imaginea din ocular.

_________________
Marius
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2482



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 26 Mar 2020 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Actualizare. Am scapat de suruburile de strangere (a ramas doar pentru camera, dar este cel mai putin important).
-Am inlocuit capatul focuserului (un R&P de 2,5" ce l-a inlocuit pe cel monorail Crayford original) cu asta: https://www.teleskop-express.de/shop/produ...nd-2-.html . L-am avut pus pe refractor, insa cum nu prea folosesc reducatorul montat in filet, i-am pus capatul original la loc. De la filetul M54f am pus adaptor la M48m, apoi barilet de 2" cu iesire tot pe M48m (acesta este noul colimator cu LED), adaptor M48/T2, adaptor T2/M42, inel macro M42- in care am fixat "fest" obiectivul CCTV; pe iesirea C-mount
un adaptor la T2m, adaptorul fiind suficient de gros ca sa permita infiletat si un adaptor C-mount/1,25" ( in care am pus ocularul de la binoclu. Ultimul filet T2 imi permite sa conectez camera, folosind niste prelungitoare ( cele de mai sus).
Misto, nu? Daca strangi suficiente adaptoare, cu diverse filete, poti face aproape orice.

*L-am editat pentru ca am pus un link gresit.



LED collimator.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  145.41 kb
 Vizualizat:  de 5804 ori

LED collimator.jpg



New LED collimator+scope.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  131.55 kb
 Vizualizat:  de 5804 ori

New LED collimator+scope.jpg



_________________
Marius


Ultima modificare efectuata de catre dmtr69 la 27 Mar 2020 10:22, modificat de 1 data in total
Sus
Matrixul
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Iun 2012
Mesaje: 420



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Mar 2020 18:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari pentru realizare si pentru ideea foarte buna referitoare la colimarea cu o camera web !

Eu nu pot face asa ceva - sa imi iasa un modul lunar ca cel din ultima poza, e totusi prea mult pentru posibilitatile mele Smile
Voi incerca sa realizez ceva foarte simplu, cu ce am prin casa. Sper ca voi reusi (nu am diverse filete, adaptoare pentru ca nu le am si nu le voi cumpara tocmai acum pentru a realiza acest colimator...), daca nu, macar am incercat.

Inca o data felicitari pentru idee si munca depusa ! Cu sculele potrivite poti face "aproape" orice iti propui.

Cer senin !

_________________
Un Om, cu bune si rele. Din praf de stele...
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2482



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 26 Mar 2020 19:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am mai facut un test-captura cu ultimul setup.


Noua testare colimator.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  28.45 kb
 Vizualizat:  de 5790 ori

Noua testare colimator.jpg



_________________
Marius
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 27 Mar 2020 14:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Foarte frumoasa lucrare, Marius! Exceptionala!
Nu ne-ai spus totusi daca dupa tot efortul, telescopul colimat astfel, da imagini corespunzatoare.

_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2482



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 28 Mar 2020 09:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Merci Cristi. Telescopul il colimasem deja cu Cheshire si laser ( cu verificare pe stele), nu am mai facut nici un reglaj ( desi in imagini se vede ca ar mai fi nevoie putin). Poate ca saptamana viitoare imi vine ocularul Ronchi si sa imi dea verdictul daca distanta dintre oglinzi este buna( cel putin asa scrie intr-un link de mai sus). Asta este pasul zero, apoi sa fac colimarea propriu zisa. Nu ma grabesc. Poate o sa le scriu celor de la TS sa-mi faca un adaptor M90x1/M48 (cel din link), ca sa fac colimarea inainte de focuser.
Uite cum se vede o imagine test dupa ultima colimare, focusata si in afara focusului. Camera ASI294 fara corector.



test defocus.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.2 MB
 Vizualizat:  de 5706 ori

test defocus.jpg



test colimare M67.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.27 MB
 Vizualizat:  de 5706 ori

test  colimare M67.jpg



_________________
Marius
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Mar 2020 12:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mi s-a părut extrem de utilă luneta colimatoare Takahashi la colimarea unui RC. O singură dată l-am avut pe mână. Odată ce am găsit hiba mecanică a telescopului și am rezolvat-o, colimarea a devenit relativ simplă și intuitivă. Din păcate nu am avut și senin să testăm pe stea dacă am ajuns unde trebuia. Mă bate gândul să construiesc unul folosind un mic obiectiv de binoclu și tuburi recuperate de la imprimante/copiatoare. Partea mai dificilă cred că este confecționarea unui reticul corespunzător și centrarea lui, probabil trebuie folosit un banc optic și un laser bun.

Deocamdată mă preocupă construirea unei stele artificiale pentru că am descoperit că am 42m în holul boxelor de la subsolul blocului. Pentru instrumente cu focala până la 2m este suficient, cu condiția să obțin o stea bună. Am încercat metoda cu fibra optică (am doar de 0.1mm) și LED de la display laptop, precum și o mică lanternă LED care iluminează o bilă de rulment de 6mm diametru. Bila pare a fi cea mai OK pentru că strălucirea este mare și spotul foarte mic. Mai am de încercat metoda cu LED mic și un obiectiv de microscop plasat într-un tub la o distanță de ordinul a 10-20cm. Folia găurită nu mă atrage deocamdată. Voi încerca să văd cu care din metode obțin rezultatul cel mai bun, respectiv o stea rotundă, fără neregularități care să cauzeze probleme la colimare sau teste la obiective.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact