Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180913_194347_113x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224008
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Oculare construite/adaptate acasa 2


Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2269

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 13 Iun 2019 09:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Inspirat de ispravile lui "Henry-cel-Rosu" si manat de succesul lui Erwin (multumesc pt sfarturi), m-am gandit sa vad ce mi-o iesi si mie din resturile de lentile de la diversele binocluri mai putin norocoase ce mi-au trecut prin maini in ultima vreme. Asa ca a iesit asta - un dublu Plossl pe 2 inch. A mai iesit si un fratior mai mic, pe 1.25", dar lentilele din el sunt ruby-coated si nu vreti sa stiti ce.. "interesant" se vede prin el Laughing Clar, nimic de comentat, dar.. cum ziceam, interesant.

Desi un pic greut, cu atata sticla in el, asta mare da o imagine greu de egalat de oricare din ocularele din trusa (~mea, cel putin). Este format din 4 dublete: doua de 30mm si doua de 50mm, fiecare F/4 la origine. Din compunerea focalelor, la distantele minime de pozitionare, a rezultat un ocular cu 52mm focala si tot cam atatea grade aFOV, in care orice detaliu - fie crater, fie stea - ramane la fel de clar cum se vede in centrul campului si pana cand iese din camp.
Nu prea l-am testat asa pe-ndelete, deocamdata doar pe Luna, ceva stele si detalii terestre, dar din ce am vazut, se pare ca e un design destul de reusit. Nu am remarcat distorsiuni sau virari de nuante (poate doar un pic de tot in galben, dar aproape insesizabil).

Carcasa si inelele distantiere sunt printate 3D si usor corectate ca sa se potriveasca - daca va bate gandul sa va faceti ceva similar (carcase printate 3D pt elemente optice), aveti grija sa lasati suficienta toleranta dimensionala pt asamblare (cel putin 0.3mm), altfel va trebui sa raschetati de zor pana intra una-ntr-alta. Se contracta mult materialul la solidificare. Mai bine sa adaugati un pic banda autocolanta pe marginea lentilelor (daca e nevoie) decat sa va chinuiti sa sapati in plastic. Nu e super greu, dar e neplacut si pierzi timp aiurea.
A... si asigurati-va ca cine va printeaza componentele va folosi plastic negru Very Happy bine ca am avut marker negru si s-a mai linistit treaba in interiorul carcasei ocularului. Pe din-afara poate fi si roz-bombon fosforescent.. couldn't care less.



double-plossl-2in-52mm.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  413.86 kb
 Vizualizat:  de 9409 ori

double-plossl-2in-52mm.jpg



DBPL-2in.png
 Descriere:
 Marime fisier:  23.82 kb
 Vizualizat:  de 9409 ori

DBPL-2in.png



_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 13 Iun 2019 12:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Super. Se pare că sistemul tău are cele două grupe la o distanță ceva mai mare. Eu le-am apropiat cât de mult s-a putut dar am diferența mai mică între diametre, respectiv 30 cu 40 și 42 cu 50.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2269

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 10 Sep 2019 11:09 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am mutat aceasta postare de la ATM/Reparatii - am considerat ca-si are locul mai bine aici, la "Oculare/Filtre" decat la "Postati o imagine cu instrumentul construit de voi".

Adaug cateva poze ocularul double-Plossl pe 2", cu focala de 52mm - poreclit Big52, sau Big White Smile Chiar mi se pare maricel, fata de ce am avut pana acum pe mana, si greut, cu atata sticla in el. Ma gandesc sa-i fac un manson de cauciuc, sa-l mai protejez de diverse altercatii accidentale cu gravitatia Very Happy
Inca nu am apucat sa-i fac proba pe un instrument pe masura, dar in luneta si in Mak (cu visual back de 2") da o imagine foarte placuta.

Am mai adaptat cateva oculare de binoclu, si adaug si cateva poze cu ocularul cel mic construit dupa reteta "double-Plossl", in carcasa printata 3D, cu lentile din obiective de binoclu.
Acest ocular are o caracteristica aparte, avand lentilele acoperite cu "ruby-coating", shifteaza sever in cyan, practic actionand ca un filtru pentru lumina rosie/portocalie - caracteristica, printre altele, lampilor de iluminat stradal cu Sodiu (ca sa vezi.. Very Happy). I-am zis Psy35 pt ca Luna se vede cam psihedelic de frumoasa prin el.
Cu focala sa lunga de 35mm si un camp foarte plat, desi nu foarte mare (in jur de 50 grade) este potrivit pt deep-sky pe Maksutov 127/1500, intrucat nici nu vigneteaza prea mult. Pacat ca are atat de multa sticla in componenta, dar nebuloasele arata chiar bine, contrasteaza frumos, ies in evidenta pe cerul curatat de "brifcor" Laughing I-am pus si un eye-guard, de la alt ocular de binoclu, ca sa fie bine.

Urmatoarele oculare prezentate aici sunt:

- un ocular cu focala de ~21mm si camp de ~60 grade, de la un binoclu mai vechi cu prisme Porro, care a avut multe de suferit la viata lui - a scapat doar acest ocular, cu mici urme pe coatingul de pe lentila dinspre ochi, dar i-am adaptat un picior standard de 1.25" si acum poate sa continue sa arate lucruri interesante, cu un camp bine corectat si foarte putina aberatie cromatica; eye-guard-ul e de la alt ocular de binoclu;

- un ocular cu focala de ~16mm de la un spottingscope (nu am idee de la care anume), l-am cumparat mai demult de la un bun prieten, coleg cu noi pe forum (salut $arpe Smile); adaptat cu destula usurinta la 1.25", ofera o imagine clara, contrastata, camp de ~50 grade, foarte usoara aberatie cromatica, dar nu suparatoare;

- un ocular provenit de la un binoclu cu prisme Roof care nu a mai mers salvat - ma costa reparatia cat un binoclu nou, chiar si daca ii gaseam piese de schimb (ceea ce nu s-a mai intamplat) asa ca... macar a rezultat un monoclu numai bun pt filmari afocale cu telefonul la putere medie de marire si acest ocular care, desi nu pot spune ca exceleaza la ceva in mod spectaculos, este destul de bine construit, robust, cu corp metalic (la fel ca celelalte doua oculare descrise anterior), are acoperiri multi-strat, 16mm focala, 60 grade camp, aberatie cromatica moderat tinuta sub control (da un pic fringe mov/verde) daca e supus la stress (puteri mai mari de marire); am folosit un mic inel de plastic printat 3D pentru a-l adapta la 1.25"; urmeaza sa-i pun o jacheta la partea superioara, poate si un eye-guard, sa arate mai inchegat;

- o pereche de oculare de 24mm focala si 60 grade provenite de la un binoclu cu prisme Porro care nu a supraveituit; adaptarea la barrelurile standard de 1.25" am facut-o cu piese printate 3D; se pot folosi intr-un binoviewer, ofera o imagine destul de clara si curata, eye-relief generos, confortabil de privit prin ele;

- o pereche de oculare de 20mm focala si 60 grade provenite de la un alt binoclu cu prisme Porro care nu a supraveituit; caracteristica acestor oculare este focalizarea individuala elicoidala, perfecte pt un binoviewer; adaptarea la barrelurile standard de 1.25" am facut-o cu piese printate 3D; imaginea redata de aceste oculare este clara si curata, cu foarte putina aberatie cromatica;

- o pereche de oculare initial varifocale, de la un binoclu cu zoom si prisme Porro, dar fixate acum la ~11mm focala si ~60 grade; adaptarea la barrelurile standard de 1.25" am facut-o cu componente de la raionul de instalatii Smile iar corpul ocularelor provine de la alt binoclu care s-a simtit cam rau Very Happy se vede bine prin ele, desi aberatia cromatica ar fi fost dragut sa fie un pic mai mica;

- o pereche de oculare de 10mm salvate dintr-un binoclu 10x32 cu prisme Roof cu slabe sanse de supravietuire, adaptate la 1.25" cu ajutorul unor piese printate 3D; unul din oculare se poate focaliza, are partea superioara rotativa, iar spre telescop are filet C; celalalt ocular din pereche are filet standard de filtre; imaginea este destul de clara, 60 grade camp, corectie acceptabila a aberatiei cromatice, pot fi folosite ca oculare de putere medie pt telescoape entry-level.



big52_1.jpg
 Descriere:
Big White 2" F=52mm
 Marime fisier:  139.52 kb
 Vizualizat:  de 8170 ori

big52_1.jpg



big52_2.jpg
 Descriere:
Big White 2" F=52mm
 Marime fisier:  146.61 kb
 Vizualizat:  de 8170 ori

big52_2.jpg



big52_3.jpg
 Descriere:
Big White 2" F=52mm
 Marime fisier:  211.73 kb
 Vizualizat:  de 8170 ori

big52_3.jpg



psy35_1.jpg
 Descriere:
Psy35 - 1.25", F=35mm
 Marime fisier:  192.31 kb
 Vizualizat:  de 8170 ori

psy35_1.jpg



psy35_2.jpg
 Descriere:
Psy35 - 1.25", F=35mm
 Marime fisier:  200.74 kb
 Vizualizat:  de 8170 ori

psy35_2.jpg



oculare-adaptate-1.jpg
 Descriere:
oculare adaptate
 Marime fisier:  261.48 kb
 Vizualizat:  de 8170 ori

oculare-adaptate-1.jpg



oculare-adaptate-2.jpg
 Descriere:
oculare adaptate
 Marime fisier:  443.97 kb
 Vizualizat:  de 8170 ori

oculare-adaptate-2.jpg



_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Feb 2020 18:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am o intrebare adresata baietilor care au construit ocularele Double Plossl. Am revazut in urma cu cateva zile postul lui Red Henry in care descrie constructia acestui ocular si am constatat ca el aseaza dubletele altfel decum sunt asezate in layoutul lui Mihai de exemplu.
Intrebarea ar fi daca voi, Mihai si Tavi (care stiu ca ati construit acest ocular) ati incercat ambele aranjamente si care vi s-a parut mai reusit?



dp.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  27.63 kb
 Vizualizat:  de 7547 ori

dp.JPG



_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Feb 2020 20:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu am încercat până acum doar versiunea RDP (Red double-plossl) cu foarte bune rezultate la toate cele 3 oculare asamblate. Nu m-am învrednicit încă să le desfac din ansamblul provizoriu ca să le măsor lentilele și să fac desene pentru barele corespunzătoare, fie la strung, fie la imprimantă 3D cum a făcut Mihai.

Mai există versiunea lui Chris Stewart (administrator pe ATM group/FB) cu dubletele așezate în același sens, două spre câmp și două spre ochi, și el a zis că are rezultate foarte bune. Are și un mic tutorial cum se pot construi astfel de oculare.

Cred că nu contează așa mult sensul lor ci mai mult dacă dubletele provin de la binocluri de calitate și să fie perechi identice. Eu nu am pus distanțierele cele mai subțiri posibile ci am refolosit inelele filetate cu care erau fixate în celule sau alte inele, chiar mai groase, așadar câmpul are puțin de suferit, e ceva mai îngust dar nu deranjant. Oricum corecțiile sunt foarte bune și imaginea este impresionantă, superioară unui (super)plossl obișnuit.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2269

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 20 Feb 2020 21:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Recunosc ca am aflat un pic tarziu de alternativa lui Chris, am incercat sa respect reteta RDP cand am facut cele doua oculare.
L-am intrebat pe Chris daca a experimentat si testat ambele variante si a zis ca e pe lista lui si a lui Red treaba asta Smile
Dar din ce mi-a zis, ambele prezinta aceleasi proprietati referitoare la camp, corectia acestuia, corectia cromatica, eye relief. Acuma, cat de similare sunt acestea intre cele doua designuri, n-as putea confirma.

L.E.: stai asa, cred ca m-am prins la ce se referea Silviu - in schema pe care o tot posteaza Henry (nu stiu daca numele de botez e Red, mi se pare mai normal Henry, dar poate ma insel eu) si pe care o prezinta si el aici, meniscurile, deci elementele din sticle Flint, sunt puse fata-n fata. In layoutul pe care l-am prezentat eu apare ca elementele din sticla Crown stau fata-n fata, pt fiecare pereche de dublete in parte, ceea ce mi se pare mai aproape de realitate, intrucat am remarcat ca asa sta treaba, uitandu-ma la orientarea dubletelor, in timpul montarii lor in carcasele ocularelor, De fapt, pana acum, nu cred sa fi vazut Flint asa bombat; de cele mai multe ori acesta era elementul mai plat, cu raza de curbura mai mare.
Alternativa lui Chris presupune orientarea in acelasi sens al elementelor de acelasi fel si apoi orientarea perechii de dublete in oglinda. Ceva de genul asta:

- CDP: (() (() ()) ())

- RDP: ()) (() ()) (()

- "je": (() ()) (() ())

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Feb 2020 18:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru raspunsuri Smile
Din ce am inteles eu, Mihai a construit un dublu Plossl veritabil, Red un dublu Dialsight iar Chris un Plossl cu elementele de camp si de ochi dedublate.
Tehnica dedublarii se foloseste uneori in optica, insa de regula se aplica lentilelor simple.

Interesant de observat daca vreunul dintre cele 3 modele iese in fata ca performante.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Feb 2020 23:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Deoarece am un 4x30 mm în mufă de tub de canalizare le pot scoate ușor și întoarce în oricare poziție, doar să-mi fac un pic de timp. Va trebui să fac niște teste cu luneta terestră "de precizie" de 60mm pe care am mai folosit-o la testarea unor oculare home-made. Sper să-mi pot da seama de diferențe, nu am ochiul format ca Silviu sau alții de pe-aici... Smile
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Feb 2020 09:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Drencova, 'six sant santimetr, gheata la mal' ... sau mai bine zis, ceata la mal ... Confused

Ultima postare a lui Red Henry care descrie constructia ocularului dublu Plossl de 52mm, partial aduce lumina, partial ceata ...
Imi e din ce in ce mai clar ca Red Henry face o confuzie legata de dubletele lipite folosite in binocluri. Acestea au la binoclurile contemporane lentila pozitiva cu o curbura mai accentuata si cea negativa cu una mai relaxata. Pasajul subliniat cu rosu din interventia atasata mai jos, da sa se inteleaga ca perechile de dublete se monteaza cu fetele ce au curburi mai accentuate, una spre alta, adica tocmai invers decat arata desenul lui.
In ultima imagine se vede clar ca fata ce are curbura relaxata este orientata spre ochi.
Nu imi este clar din imagini daca si dubletele de camp pastreaza aceasta regula!

Se pare ca Mihai a avut o intuitie buna asezand dubletele asa cum trebuie.



dp2.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  146.42 kb
 Vizualizat:  de 7385 ori

dp2.JPG



_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Feb 2020 10:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mai degrabă cred că Red nu s-a priceput prea bine să deseneze și nu a respectat astfel razele de curbură... Smile
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Remus Boldis
Membru
Membru


Data inscrierii: 03 Iun 2014
Mesaje: 463



Localitate: Buzias

MesajTrimis: 23 Feb 2020 11:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu cred ca fetele cu lentile biconvexe trebuie puse una langa alta si nu divergentele.
_________________
0770403936
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2640

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 23 Feb 2020 12:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Erwin a scris:
Mai degrabă cred că Red nu s-a priceput prea bine să deseneze și nu a respectat astfel razele de curbură... Smile


Sau poate a dat nenea ăla peste ceva dublete steinheil .Puțin probabil , totuși .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Feb 2020 14:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dublete lipite Steinheil nu am intalnit decat intr-un binoclu foarte batran, un Wetzlar Marine 12x50 trecut binisor de suta de ani, in rest deloc.
Mai e posibil sa se intalneasca in binocluri contemporane ED din motive de securizare a sticlei scumpe, dar nu lipite. Si nu cred ca strica nimeni un binoclu ED (sau doua) ca sa-si faca un ocular Laughing

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2269

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 04 Sep 2020 14:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Asa cum probabil cativa dintre voi stiti, am mai lucrat la un ocular in ultima vreme. Am incercat sa obtin un ocular cu camp mai larg, combinand designul dublu Plossl cu unul Kaspereit (care este o derivatie a unui Erfle). La piece de resistance a fost un dublet negativ lipit si acoperit gasit pe SurplusShed cu ocazia unor reduceri. Nu mai zic cat a fost transportul, ca face de ras tot efortul Laughing
Asa cum se vede si in schita ocularului (e fara hasuri pt ca de-aia, ca sa nu mai avem surprize cu efectul de resort la partea posterioara a puristilor), avem de-a face cu o pereche de dublete (spre ochi) lipite si acoperite, provenite de la un fost binoclu (32mm f/4), un dublet intermediar lipit si acoperit ramas de la un alt binoclu (41mm f/4) si un dublet negativ pe post de lentila de camp (34mm f -135mm).
Corectia cromatica si a campului pare destul de buna, deschiderea aparenta incadrandu-se in jurul a 60 grade - nu am avut cum sa masor prea bine din cauza eye reliefului urias si a efectului de tunel in momentul in care ma apropii cu ochiul prea mult de prima lentila; am testat pe Tair-3S la F/4.5, pe un C80ED la F/7.5 si pe un Cassegrain 12" la F/20 pana acum, cu rezultate destul de apropiate calitativ.
Desi, ca si in cazul "Big White" si acest ocular contine o portie zdravana de sticla, caracteristica sa principala este versatilitatea, putand fi utilizat atat pe standardul de 2", cat si pe cel de 1.25" - iar asta gratie carcaselor printate 3D prevazute cu filete Smile
Focala pare sa fie tot in jurul a 50mm, desi speram (cel putin din calculele preliminare..) sa il aduc undeva in jurul a 40-45mm. Dimensiunile sunt cele din imagini, ceva mai compact decat Big White.
Inca nu m-am gandit la un nume pt el, asa ca pana atunci ii vom spune "Big White's Little Brother" Very Happy



20200904_120305.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  132.59 kb
 Vizualizat:  de 5312 ori

20200904_120305.jpg



20200904_120328.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  336.16 kb
 Vizualizat:  de 5312 ori

20200904_120328.jpg



20200904_120447.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  495.29 kb
 Vizualizat:  de 5312 ori

20200904_120447.jpg



20200904_120540.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  459.26 kb
 Vizualizat:  de 5312 ori

20200904_120540.jpg



20200904_120628.jpg
 Descriere:
vedere din spate
 Marime fisier:  388.01 kb
 Vizualizat:  de 5312 ori

20200904_120628.jpg



20200904_120654.jpg
 Descriere:
vedere din fata
 Marime fisier:  378.21 kb
 Vizualizat:  de 5312 ori

20200904_120654.jpg



20200904_120713.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  419.94 kb
 Vizualizat:  de 5312 ori

20200904_120713.jpg



20200904_120940.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  370 kb
 Vizualizat:  de 5312 ori

20200904_120940.jpg



20200904_122222.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  351.44 kb
 Vizualizat:  de 5312 ori

20200904_122222.jpg



epc3.png
 Descriere:
 Marime fisier:  25.98 kb
 Vizualizat:  de 5312 ori

epc3.png



epc3-dsg.png
 Descriere:
 Marime fisier:  35 kb
 Vizualizat:  de 5312 ori

epc3-dsg.png



20200818_140848.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  180.03 kb
 Vizualizat:  de 5311 ori

20200818_140848.jpg



_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Sep 2020 08:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitări. Mi-am amintit că am niște dublete negative de la diverse obiective cu care nu am făcut nimic și tot așa, niște obiective de binoclu desperecheate. Mă gândesc și să fac double-plossl folosind obiective de la binoclurile de buzunar, gen 8x28 și obțin astfel o focală mai scurtă. Cred că astfel de binocluri sunt ieftine și se găsesc prin târg la preț de nimic și oricine ar putea testa designul, unele modele având chiar lentile bune.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact