Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4274_castrR6bwt.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224034
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Leica Trinovid 10x25 BCA


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 05 Iul 2019 17:48 Download mesaj
Titlul subiectului: Leica Trinovid 10x25 BCA
Raspunde cu citat (quote)

Aspecte istroice
Acest model Leica Trinovid 10x25 BCA face parte din clasa compacta a seriei Trinovid. Exista si modelul 8x20 care este si mai compact (vezi prezentarea mea a acestui mic binoclu care se poate "ascunde" dupa o cartela de metrou http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=187350#187350). De-a lungul istoriei, in marea "famile" Trinovid, observam binocluri cu obiective de 20mm, 25mm, 32mm, 40mm si 42mm. Seria Trinovid a apraut in 1957 si a continuat sa se desvolte pana in zilele noastre, Leica fabricand binocluri de mai bine de 100 de ani !!! Prescurtarea BCA vine de la Binocular, Compact si Armour, existand si varianta BC care in loc de armura cauciucata are piele.

Mecanica, constructie si finisaje
Instrumentul are o structura din aluminiu care in mare parte este acoperita cu o armura de cauciuc protectoare. Estetic acest cauciuc nu arata la fel de bine ca imitatia de piele a Trinovidului BC 8x20 (vezi poze), dar poate asigura o protectie in plus la socuri. Oricum, chiar si cu aceasta armura cauciucata designul este la inatimea semnaturii Leica, fiind unul placut, cu linii simple unde rezolvarile tehnice sunt folosite cu mare discretie chiar si in design. Parerea mea este ca Leica are, in general vorbind, designul cel mai atent ales si frumos dintre toate clasele de binocluri de pe piata.
Greutatea este una foarte mica de doar 255g fiind un instrument foarte compact. Ce este interesant este ca incape lejer intr-un singur buzunar, chiar impreuna cu Trinovid 8x20 BC!!! (vezi poze). Cu toate astea are o ergonomie si o priza buna.
Focusul este ferm miscandu-se precis. Dar, la fel ca la toata seria compacta de Trinovid, rotita de focus este cam subdimensionata (devine o problema atunci cand vrei sa-l folosesti cu manusi). Mecanica se misca impecabil. Si ca sa dau un exemplu, in momentul cand ridici aparatorile ocularelor, se simte un click moale foarte placut (metal pe metal). Chiar si numai acest mic detaliu daca il iei in seama, iti dai seama ca ai in maini un instrument de calitate.
Prismele au corectie de faza (phasecorrecting coating P40 and HighLux-System HLS®) asigurand un contrast, rezolutie si transmisie ridicata dupa cum voi arata mai jos la partea de optica.
Cele 6 lentile din fiecare tub in parte sunt acoperite cu "HDC® multicoating". Iar pe lentilele exterioare "AquaDura® lens coating" este un strat patentat de Leica ce asigura o rezistenta buna la uzura, murdaria sau apa stergandu-se foarte usor de pe suprafata lentilelor exterioare. Fata de mai vechiul model 8x20 BC acest 10x25 BCA are lentilele ocularelor cu aprox. 2mm mai mari in diametru. Stratul antireflex pe oculare are o culoare suberba fiind un tabac ca un vin rubiniu amestecat pe alocuri cu verde. Iar pe obiective culoarea este tot a tabacului, dar mai pal cu frumoase reflexii olive discrete . Aceasta nuanta de tabac este foarte asemanatoare cu cea a Zeissului Conquest HD numai ca la Leica este o nuanta un pic mai desaturata si discreta. Prismele sunt acoperite si ele cu un strat antireflex de nuanta verde pal.
Un aspect care ma ingrijoreaza un pic este ca lentilele exterioare ale obiectivelor sunt iesite prea in afara fiind prea expuse la eventuale loviri. Practic marginea parasolarului este doar de 3mm.
Binoclul nu este etanseizat la apa, fiind doar "splash proof", cred ca asta insemnand ca poate rezista la stropirea unei ploi. Suficient zic eu pentru cam orice scenarii normale neprevazute.

Optica
Daca Tinovidul 8x20 BC este cel mai frumos binoclu al meu, acest Trinovid 10x25 BCA, de departe este cel mai bun binoclu compact testat de mine (depaseste cu mult Canon 8x25 IS, Nikon SportLite 10x25 sau Leica Trinovid 8x20 BC).
Rezolutia pe centru am masurat-o si este 0.0010 linii fiind una exceptionala pentru marimea acestui binoclu. Sunt surprins cum un instrument atat de mic (25mm diametru) poate avea o definitie a detaliilor atat de buna.
Rezolutia pe margine. Nu este extraordinara dar totusi nu e rea deloc, cam 80% din camp, parca un pic mai mica decat la Leica Trinovid 8x20 BC. Insa coma este bine gestionata, incepand sa apara doar foarte pe margini (cam 10% de margini).
Contrastul la fel ca rezolutia pe centru este si el parca dintr-o alta clasa. Aici este mai bun chiar si decat mai marele Nikon HG L 8x32.
Luminozitatea este specifica unui binoclu de 25mm, adica nu este punctul forte al acestui instrument. Dar a reperat stele mai usor decat Eschembach 8x30 (dar asta si datorita diferentei de magnificatie). Si deasemenea stelele apar foarte contrastante si fara aberatii optice pe 80% din campul vizual. In specificatii nu se precizeaza daca suprafata reflectiva este dielectrica sau nu dar este specificata o transmisie a luminii pe mijlocul spectrului vizibil destul de buna (87%).
Aberatiile cromatice sunt destul de bine gestionate, dar sunt prezente spre margini si parca putin mai evidente decat la fratele mai mic Leica Trinovid 8x20 BC. In orice caz aberatiile cromatice sunt un pic mai estompate decat la Zeiss Conquest HD sau Nikon HGL.
Redarea culorii alb este naturala. Acest binoclu fiind unul dintre binoclurile testate de mine cu cele mai exacte culori (recordul il detine Nikon Monarch 5 10x42)
Distorsiunea campului vizual este mica si doar spre margini asemanatoare cu Leica Trinovid 8x20 BC
Rezistenta contra lumina. Cu toate ca binoclul nu are lentilele obiectivelor adancite mult in marginile parasolarelor rezistenta contra lumina este una buna. Este un pic mai rezistent decat vechiul Leica Trinovid 8x20 BC. Aceasta rezistenta buna se datoreaza coatingului si peretilor Interiori vibrati si inegriti foarte bine, reflexiile parazite fiind reduse catre 0.
Campul vizual in brosura tehnica este de 5° (90m la 1000m). Dar eu l-am comparat cu alte instrumente si este un pic mai mare de atat, fiind in realitate aproximativ 5.3°. Proba campului vizual am facut-o si pe stele unde Arcturus si Muphrid au incaput lejer in FOV-ul binoclului.
Distanta minima de focalizare am masurat-o ca fiind de 4.8m (mare in comparatie cu alte binocluri din clasa compacta)
Distanta de privit la ocular este de 14.6mm fiind suficienta pentru observarea si cu ochelari. Privitul prin instrumente ultracompacte cu pupila de iesire mica este in general destul de anevoioasa, necesitand o obisnuinta cu binoclul. Insa in cazul acestui Trinovid "imprietenirea" se face rapid datorita eyereliefului prietenos, cat si datorita lentilelor ocularelor destul de mari pentru un instrument atat de mic.


Concluzie
Daca judeci dupa marime, este un binoclu a carui performanta optica nu o banui pana nu te uiti prin el. Astfel acest mic binoclu a aratat in testele mele o definite surprinzatoare, chiar mai mare decat multe alte binocluri performante cu aperturi mult mai mari cum ar fi: Nikon Monarch 7 10x42 ED, Bresser Montana 10.5x45 ED, Lacerta Elite 10x56 si altele. Mic si performant!!! Dar chiar si aceasta rezolutie excelenta fiind lipsita de "echipa" unei aperturi mai mari, bineinteles ca "descalifica" acest binoclu pentru aplicatii in astronomie. Dar asta nu inseamna ca, atunci cand nu am alt instrument la mine, nu pot privi fericit catre o multime de obiecte accesibile. De exemplu galaxia Andromeda, nebuloasa Orion, Pleiadele, Hyadele, Jupiterul cu satelitii lui, Saturnul, Marte, craterele Lunii si alte multe roiuri stelare. Am un principiu: cel mai bun instrument pentru astronomie este ala pe care il ai la tine atunci cand, pe nepusa masa, trebuie sa vezi ceva pe cer. Vorba se potriveste cel mai mult montanistilor si iubitorilor de plimbari in natura care de multe ori au parte de ceruri negre ca funinginea puternic pistruiate de stele, dar tocmai cand marele telescopul doarme acasa dupa usa. Tocmai acesta lipsa poate fii rezolvata de Leica Trinovid 10X25 BCA, care este un binoclu superperformant pentru cat de mic este, foarte bun pentru al avea oriunde cu tine.

Reamintesc ca pozele sunt la rezolutie mare si se pot marii pentru detalii.



Leica 10.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.43 MB
 Vizualizat:  de 4215 ori

Leica 10.jpg



Leica 1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.45 MB
 Vizualizat:  de 4215 ori

Leica 1.jpg



Leica 2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.45 MB
 Vizualizat:  de 4215 ori

Leica 2.jpg



Leica 3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.45 MB
 Vizualizat:  de 4215 ori

Leica 3.jpg



Leica 4.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.31 MB
 Vizualizat:  de 4215 ori

Leica 4.jpg



Leica 5.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  333.41 kb
 Vizualizat:  de 4215 ori

Leica 5.jpg



Leica 6.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.41 MB
 Vizualizat:  de 4215 ori

Leica 6.jpg



Leica 7.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.43 MB
 Vizualizat:  de 4215 ori

Leica 7.jpg



Leica 8.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.45 MB
 Vizualizat:  de 4215 ori

Leica 8.jpg



Leica 9.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.42 MB
 Vizualizat:  de 4215 ori

Leica 9.jpg


Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3539



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 06 Iul 2019 10:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ma intreb oare cand se vor scrie pagini intregi si despre "instrumentul astronomic " cu diametru de 1cm . imi pare rau de acest forum cat de mult a regresat in ultimii ani . sa vorbesti atat de o asemenea apretura de 2,5 cm si asa un pret mult umflat ajunge la pret cat dobson de 25cm . iti garantez ca eu cu Tasco 10x 42 de 250 lei vad la intrecere cu tine pe baza de desen toate detaliile si mult peste acest leica de 2,5 cm . Binoclistii sunt niste astroamatori ratati nascuti batrani in pragul mortii. asa sunt eu scriu exact ce gandesc fara menajamente .
Sus
mcuzic2002
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Ian 2007
Mesaje: 436

Motto: -

Localitate: Sibiu

MesajTrimis: 06 Iul 2019 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sint de acord că apertura si pretul nu se justifică la acest binoclu,mai ales pt. observatii astronomice,dar nu e cazul să generalizăm si să-i desconsiderăm pe cei care folosesc binocluri.Chiar dacă prefer un telescop cu apertură generoasă,pot spune cu mana pe inimă că unele din cele mai memorabile sesiuni de observatii astronomice le-am făcut cu binocluri de 10x50 si 15x70 pe un cer negru ca smoala (Bortle 2).Un binoclu performant poate completa cu succes un telescop.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 06 Iul 2019 12:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stanescu Octavian a scris:
Ma intreb oare cand se vor scrie pagini intregi si despre "instrumentul astronomic " cu diametru de 1cm . imi pare rau de acest forum cat de mult a regresat in ultimii ani . sa vorbesti atat de o asemenea apretura de 2,5 cm si asa un pret mult umflat ajunge la pret cat dobson de 25cm . iti garantez ca eu cu Tasco 10x 42 de 250 lei vad la intrecere cu tine pe baza de desen toate detaliile si mult peste acest leica de 2,5 cm . Binoclistii sunt niste astroamatori ratati nascuti batrani in pragul mortii. asa sunt eu scriu exact ce gandesc fara menajamente .


Va reamintesc ca la observatii astronomice binoclul este un accesoriu complementar pe langa un telescop, aceste doua tipuri de instrumente fac casa foarte buna impreuna. Binoclurile nu sunt mai bune sau mai proaste decat telescoapele, asa cum un scaun nu e mai bun sau mai prost decat o masa. Sunt doua instrumente diferite care ne servesc noua...e PACE, simbioza, complementaritate, fratietate, prietenie Smile Smile nu razboi si COMPETITIE intre ele...Eu de fiecare data cand folosesc telescopul meu newtonian, ma ajut pentru localizare si survolare a cerului si de un binoclu.
Nu stiu de unde inversunarea asta fata de binocluri. Dar nu-i bai! Si atunci cand o sa pun mana pe un binoclu de 1cm diametrul sigur o sa curga multa cerneala. Pentru ca, la fel ca in cazul lunetelor mici, binoclurile mici mai sunt si o curiozitate a opticii pentru mine. Adica un fel de curiozitate de a masura limitele fortelor optice duse la extrema de jos a aperturii! Cat despre Tasco 10x42 m-as bucura sa fie asa cum spuneti !! dar cu ce alt binoclu l-ati comparat de sustineti cu siguranta ca e cu mult peste acest Leica la rezolutie? Sau este singurul binoclu din dotare? Daca nu l-ati comparat inca cu alte binocluri nu aveti de unde sti cum se va compara cu altele. Eu insa am comparat 40 de binocluri de aperturi diferite (de la 20mm la 80mm) si cu preturi diferite, asa cum m-am priceput eu, dar sistematic si pe tabele, straduindu-ma sa fiu cat mai exact. Consultand aceste tabele oricand pot spune ca cutare binoclu e egal, mai bun sau mai slab la cutare caracteristica optica decat altul. Eu nu prezint niciodata un binoclu rupt absolut de contextul altor binocluri, pentru ca numai asa poti face o evaluare mai putin subiectiva (oricum un grad de subiectivitate va fi oricum). Ca si mine initial, vazand ca incap doua astfel de binocluri intr-un singur buzunar, ati cazut in plasa gandului ca la rezolutie nu e asa bun. Dar va spun ca acest mic binoclu a aratat definitie mai mare decat unele instrumente mult mai mari. Cand am spus ca Leica Trinovid 10x25 BCA are rezolutie mai buna decat Nikon Monarch 7 10x42 ED sau Lacerta Elite 10x56 inseamna ca eu cu adevarat am observat acest lucru. Eu probez aceste binocluri in aceleasi conditii tot timpul. De exemplu definitia imaginii o masor pe aceasi mira de rezolutie, la aceeasi distanta si lumina, de fiecare data facand proba cu cel putin 3 binocluri etalon testate inca o data, rezultatele nu le scot din burta. Faptul ca impartasesc pe forum aceste informatii este un lucru util comunitatii, nu este un regres dupa cum spuneti. Si eu simt lipsa unor review-uri la instrumente mari pe acest forum, dar asta nu e vina instrumentelor mici. Si da, as vrea mult sa am posibilitatea de a proba 40 de telescoape mari unul langa altul, in ritmul si cu acuratetea cu care o fac la binocluri. Dar cand am fizic aceasta posibilitate ? La binocluri e mai usor prin simplu fapt ca sunt mai mici si le poti pune in scenariul comparativ fara mari dificultati!
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 08 Iul 2019 16:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cred ca exista riscul ca toata lumea de pe forum sa isi arunce telescoapele la gunoi, si sa treaca la binocluri! Practic acesta este scopul ascuns si secret al catorva colegi care fac recenzii la binocluri. Nu uitati, cand scopul nostru va va fi atins sa ne comunicati exact unde ati aruncat telescoapele Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy !
Trebuie sa recunosc ca probabil cel mai vinovat sunt eu, care am initiat in cadrul forumului pseudo sectiune de prezentare a binoclurilor. Atunci, la inceput, am cerut voie admin si moderatori si raspunsul a fost pozitiv. Asa ca am scris in continuare. Cativa colegi, foarte putini, au fost molipsiti daca pot spune asa de pasiunea pentru acest mic echipament. Asa cum zice si Tudor, daca avem mai multe reviewuri pentru binocluri decat pentru alte echipamente, asta nu este vina noastra. Si asta nu inseamna ca lunetele si telescoapele nu sunt iubite, doar ca probabil este mai complicat sa scrii despre ele.
Oricum sunt de acord cu masa si scaunul lui Tudor. Laughing
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 09 Iul 2019 15:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Hai sa privim lucrurile si din alt unghi.
Ii felicit pe Tudor ,pe Dorin ,pe Herr Alien si pe toti ceilalti care contribuie la aceste review-uri si discutii despre binocluri si le urez spor in hobby-ul lor.

Pe de alta parte ,trebuie sa vedem ca Tavi Stanescu are dreptate cand atrage atentia asupra absentei foarte reale a analizelor echipamentelor mai mari iar cele pentru cele cu adevarat mari ,lipsesc aproape cu desavarsire.
Vin amatori pe forum ,sunt incepatori si cer sfaturi.
Primesc sfaturi dar unde sunt acele review ,macar ale unor instrumente foarte raspandite ?
Ar fi foarte util sa existe cate un asemenea topic gen ''review'' pentru instrumentele foarte populare : Maksutov 127mm , luneta80/90mm/100mm ,Newton 130mm F/5 ,Newton 150mm F/5 ,Dobsonian 8'' F/6 si Dobsonian 10''.
In timp, prin adaugarea de noi recenzii si comentarii si completari ale celor care au si/sau testeaza asemenea instrumente ,s-ar crea o baza cu adevarat utila de cunostinte tehnice si factuale despre telescoape.
Dar cine sa faca aceste analize ,daca nu cei care detin si folosesc asemenea telescoape ?

Disclaimer: eu nu prea cumpar echipamente ,deci nu am cum sa particip.
Telescoapele mele sunt de umila origine ATM iar daca sunt comerciale ,sunt ''tunate''.
Pana si dintre binoclurile mele ,doua sunt de mult timp modificate iar al treilea isi asteapta randul la modificare in ''The House of Pain''.

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 11 Iul 2019 10:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu cred ca mai este pe undeva o interventie de a mea pe forum (mai pe la inceputurile activitatii mele) unde am indemnat lumea sa facem pe acest frumos forum, cea mai mare baza de reviewuri pentru echipamente optice. Bineinteles cu accent pe astro. Am mai zis ca eu pot face ceva pentru zona binoclurilor, fiind inca novice in zona echipamentelor de tip luneta telescop. Dar si acest aspect sper, alaturi de voi sa se schimbe in bine...dar probabil mai dureaza. Fac din nou apel la colegii pasionati cu adevarat, sa vina alaturi de noi cei care incercam sa scriem cat de cat ceva impresii si despre echipamentele cu adevarat cele mai folosite de acest forum. Nu este o obligativitate, doamne fereste, ci asa un fel de challenge. Nu va cer sa desurubati dopuri de plastic cu piciorul, ci sa scrieti despre pasiunea voastra, astfel incat o tara intreaga sa poata citi, analiza si in final achizitiona un echipament optic.
Deocamdata eu nu cred ca exista in Romania vreo locatie virtuala sau reala care sa aiba atat de multe reviewuri pentru binocluri....si poate extrem de putine exista in lume. E putin de munca, dar poate merita. Ceea ce ma intristeaza, cateodata este faptul, ca efortul nostru este lejer faultat chiar aici pe forum.
Priviti un aspect.... momentan daca un neinitiat intra pe forum vede o multime de referinte despre binocluri si putine despre telecoape si lunete....rezultatul....bietul om crede ca binoclul este cel mai important....
Eu promit ca atat timp cat pot voi scrie in continuare despre binocluri si ca in curand voi extrapola.... primul pas l-am facut, foarte timid...si spre telescoape inclusiv cu ceva viziune binoculara.
Va astept cu drag reviewurile langa cele deja existente Smile in inercarea de a dovedi ca telescoapele si lunetele sunt mai utile decat binoclurile in astro.
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 11 Iul 2019 11:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu zic ca nu are rost sa comparam mere cu pere. Ambele sunt fructe la fel cum binoclul si telescopul sunt ambele instrumente optice. Modul de vizualizare, magnificatia si portabilitatea le diferentiaza si le limiteaza aria de aplicatie. Desigur exista si telescoape combinate in binoscop sau folosirea unui binoviewer pe un singur telescop dar nimeni nu le va numi vreodata binocluri si nici nu va putea sa le poarte la gat sau in rucsac la deplasari. Cel putin eu asta inteleg prin binocluri inclusiv cele astronomice hai sa zicem pana la 25x100. Sunt sigur ca veti gasi exceptii, eu va rog sa retineti doar ideea de baza. Cu tot respectul, orice binoclu mai mare decat 25x100 il voi numi binoscop Smile indiferent sub ce denumire va fi comercializat. Fascinat de avantajele vederii binoculare am vrut sa le combin si eu la nivel de concept in cadrul unui binofocus ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=106731 ) dar analiza preliminara de performanta (studiul de fezabilitate asa cum am putut sa-l fac aici cu ajutorul colegilor de forum) a fost sub asteptari comparativ cu performanta instrumentelor separate. Acesta este motivul pentru care incurajez popularizarea binoclurilor in contextul acestui topic indiferent de parametrii lor iar orice intersectare cu telescopul propriu-zis recomand a se face cu constientizarea diferentelor mentionate mai sus.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact