Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
NGC884finalklein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224032
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Fotometrie la stele variabile de tip Delta Scuti


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Stele variabile

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Astroclubul Bucuresti
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Iun 2019
Mesaje: 138

Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan)

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Iun 2019 20:41 Download mesaj
Titlul subiectului: Fotometrie la stele variabile de tip Delta Scuti
Raspunde cu citat (quote)

Stelele variabile sunt stele care își modifică strălucirea din cauze interne cum ar fi pulsațiile și erupțiile sau din cauze externe cum ar fi prezența unor companioni-stele, discuri de gaz-care să le eclipseze. Toate stelele au fost cândva sau vor fi la un moment dat variable deoarece de-a lungul existenței lor se modifică echilibrul dintre forța gravitațională care tinde să le comprime și cea rezultată în urma reacțiilor nucleare care acționează spre exterior și care tinde să le dilate.
Din monitorizarea variabilității stelelor putem determina vârsta, dimensiunea, luminozitatea și distanța la care se află ele sau galaxiile din care fac parte. Observațiile la stelele variabile din grupa cefeidelor sau a celor cataclismice au fost și sunt astăzi un instrument major în cosmologie permițându-ne să cunoaștem distanțele până la galaxii și implicit dimensiunile, dinamica și vârsta Universului.

O clasă importantă de stele variabile intrinseci sunt stelele de tip Delta Scuti. Ele sunt stele evoluate care părăsesc secvența principală și se îndreaptă spre stadiul de stele gigante. În acest stadiu de tranziție ele devin instabile și încep să pulseze modificându-și luminozitatea periodic la intervale cuprinse între 30 de minute și 8 ore. Mecanismul care determină pulsația stelelor Delta Scuti este legat de fracția dintre atomii de heliu simplu ionizați și cei dublu ionizați existenți într-o zonă-strat din interiorul acestor stele. Acest strat își modifică periodic transparența în funcție de presiune și temperatură. Când steaua se contractă, temperatura și presiunea cresc, atomii de heliu își pierd ambii electroni și devin dublu ionizați. În această stare ei sunt opaci și lasă să treacă prin ei puțină radiație fapt care duce la scăderea strălucirii stelei. Concomitent, absorbția radiației face ca transmiterea energiei prin convecție către straturile externe să scadă iar steaua să se micșoreze. Cu cât steaua se contractă mai mult, cu atât temperatura și presiunea în interior cresc iar fuziunea din nucleu este mai intensă fapt care duce la producerea unei cantități mai mari de energie, la creșterea transferului convectiv și la împingerea către exterior a straturilor aflate deasupra acestei zone. În acest fel temperatura și presiunea vor începe să scadă iar atomii de heliu își vor recupera un electron revenind la starea simplu ionizată, transparentă. Pe măsură ce fracția atomilor simplu ionizați crește și energia acumulată în interior este eliberată, steaua va intra în expansiune și va deveni mai luminoasă. După acest episod steaua se răcește, urmează o nouă rundă de contracție iar succesiunea de evenimente se repetă. O animație GIF realizată de noi prin comprimarea a 4 ore de observații și în care puteți vedea pulsația stelei XX Cyg se află în atașament.

În funcție de metalicitatea lor stelele Delta Scuti sunt împărțite în două grupe: stele SX Phe și stele HADS.
Stelele de tip SX Phoenicis sunt stele de populație II cu metalicitate scăzută, abundente în regiunile mai vechi ale galaxiei cum ar fi roiurile globulare și haloul galactic și care pulsează atât în mod radial cât și nonradial motiv pentru care se bucură de un mare interes în cercetările de astroseismologie.
Din această categorie de stele variabile face parte XX Cyg pe care am observat-o într-o jumătate de noapte timp de aproximativ 5 ore. Din analiza cadrelor am obținut o perioadă de 0.13 zile (3.23 ore) și o amplitudine de 0.88 magnitudini (V, Johnson-Cousins) care corespund întocmai cu valorile din literatura de specialitate. La maxim de strălucire XX Cyg a atins magnitudinea 11.17 iar la minim magnitudinea 12.06. Câmpul observat, stelele de comparație și rezultatele obținute se pot vedea în graficele atașate.

Stelele HADS (High Amplitude Delta Scuti Stars) sunt stele mai recent apărute în galaxie (de populație I), bogate în metale, care pulsează mai ales în mod radial și care au amplitudini cuprinse între 0.3 și 0.9 magnitudini. Din această grupă face parte steaua V2416 Cyg. Fiind în același câmp cu XX Cyg și cu 2 ordine de magnitudine mai puțin strălucitoare, la această stea nu am obținut suficient semnal iar erorile de măsurare au fost mai mari. Totuși de-a lungul a 3 ore de expunere am reușit să observăm 4 cicluri de variație din analiza cărora am găsit o perioadă de aproximativ 80 de minute ceea ce face ca această stea să aibe cel mai scurt ciclu de pulsație dintre toate stelele Delta Scuti studiate de noi până acum.

Stelele variabile de tip Delta Scuti sunt ținte ușor abordabile pentru observații deoarece sunt stele numeroase, destul de multe sunt circumpolare sau au declinații care le fac să urce mult pe cer și au perioada atât de scurtă încât chiar și în timpul verii se pot obține curbe de lumină cu 1-3 cicluri de variație într-o singură noapte. La observații este important să reținem că aceste stele trebuie urmărite la intervale mici de timp motiv pentru care noi recomandăm o cadență de 1 cadru/1-5 minute și expuneri astfel încât steaua să nu se satureze în CCD.

Detalii tehnice:
Telescop- Skywatcher 130/650 PDS Explorer pe Heq 5;
Cameră- QHY 163, bin 1x1, -5°C;
Expunere- 146 de cadre x 120 secunde prin filtru V Johnson-Cousins timp de aproximativ 5 ore.
Software analiză fotometrică- AstroImageJ și Prism Advanced.

Autor: Daniel Berteșteanu



V2416 Cyg- Curba de lumina.png
 Descriere:
 Marime fisier:  45.02 kb
 Vizualizat:  de 5243 ori

V2416 Cyg- Curba de lumina.png



V2416 Cyg- perioada.png
 Descriere:
 Marime fisier:  22.5 kb
 Vizualizat:  de 5243 ori

V2416 Cyg- perioada.png



XX Cyg- perioada.png
 Descriere:
 Marime fisier:  36.51 kb
 Vizualizat:  de 5243 ori

XX Cyg- perioada.png



XX Cyg- Curba de lumina.png
 Descriere:
 Marime fisier:  46.3 kb
 Vizualizat:  de 5243 ori

XX Cyg- Curba de lumina.png



Camp- Target si stele de comparatie.png
 Descriere:
 Marime fisier:  517.22 kb
 Vizualizat:  de 5243 ori

Camp- Target si stele de comparatie.png



Pulsatie XX Cyg.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  185.17 kb
 Vizualizat:  de 5243 ori

Pulsatie XX Cyg.gif


Sus
Astroclubul Bucuresti
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Iun 2019
Mesaje: 138

Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan)

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Iun 2019 20:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pe parcursul citirii studiului, imaginile trebuie vizualizate in ordine inversa, incepand cu animatia de jos (nu m-am descurcat foarte bine cu atasamentele...deh, prima postare).
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 22 Iun 2019 17:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Foarte interesnte studiile voastre asupra variabilelor. Poate dacă ai da niște detalii în plus nu ne supărăm (locul de observație-suburban, cer în afara orașului), dacă ați fi folosit un instrument mai mare să zicem de N150 F5 cu diminuarea timpului de expunere, poate și alte considerente sau probleme întâmpinate
_________________
mihai
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 22 Iun 2019 18:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da, foarte interesanta postarea. Poate niste detalii referitoare la prelucrarea datelor ar fi iarasi binevenite.
_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
Astroclubul Bucuresti
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Iun 2019
Mesaje: 138

Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan)

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Iun 2019 21:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Observatiile s-au efectuat din Judetul Ialomita, localitatea Traian, cu un telescop Skywatcher 130 PDS Explorer F5, colimat cu sistemul de la CatsEye, tunat cu focuser Moonlite si motorizat cu Pegassus. Montura este o Heq5 Pro pusa in pol cu Polemaster si ghidata de un QHY 5IIL mono pusa la o luneta de ghidaj de ghidaj ZWO 60/280mm.
Cadrele au fost trase prin filtru Johnson Cousins V de o camera QHY 163 (acelasi senzor ca la ASI 1600) la bin 1x1, gain 120 si -5°C. Timpul de expunere a fost de 120 secunde si am tras in total 146 cadre timp de aproape 5 ore.
Calibrarea imaginilor am facut-o cu darks, flatdarks si flaturi, fara bias.
Sesiunea de captura, centrarea pe obiect, calibrarea imaginilor si reducerea fotometrica am realizat-o cu Hyperion Prism Advanced si AstroimageJ folosind 6 stele de comparatie.
Analiza Fourier pentru determinarea perioadei de variatie am realizat-o cu Peranso.
Nu am intampinat probleme in timpul sesiunii de captura totul ruland automat si admirabil vreme de 5 ore sub Prism.
In perioada urmatoare vom reveni si cu alte curbe de lumina la stele variabile Delta Scuti si RR Lyrae pe care le-am observat in vacanta de Pasti dar din pricina serviciului nu am avut timp sa vedem ce este acolo. Stati aproape!
Sus
radug
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Iun 2012
Mesaje: 116

Motto: "We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars"- Oscar Wilde

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Iun 2019 02:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

salut,

softul peranso nu-i pe bani?
Sus
Astroclubul Bucuresti
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Iun 2019
Mesaje: 138

Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan)

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Iun 2019 10:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut, softul Peranso este pe bani, versiunea full se poate folosi si fara bani o perioada de trial de 14 zile, cu limitarea ca dupa fiecare 10 min de utilizare softul se inchide automat.
Sus
Andi
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Oct 2007
Mesaje: 1275




MesajTrimis: 23 Iun 2019 11:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dece diferă forma graficelor pentru V2416 Cyg în cele două sisteme de coordonate?
Poziția maximului diferă, în cele două sisteme de coordonate, față de poziția minimului.

_________________
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit
Sus
Astroclubul Bucuresti
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Iun 2019
Mesaje: 138

Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan)

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Iun 2019 14:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

La V2416 Cyg am avut mult zgomot din cauza expunerii insuficiente (vezi si in textul studiului, durata expunerilor de 120s a fost aleasa astfel incat XX Cyg sa aibe un semnal bun dar sa nu se satureze, pe cand V2416 Cyg este cu 2 ordine de magnitudine mai putin stralucitoare si timpul de expunere ar fi trebuit sa fie mai mare de 120s), erori mari in curba de lumina pe care le-am mai redus stergand din cadre ca sa fităm mai bine curba.
Cand am urcat calupul in Persano, el are tooluri mai bune pt reducerea erorilor si asa graficul cu perioada arata un pic altfel decât cel cu intensitatea.
Sus
Andi
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Oct 2007
Mesaje: 1275




MesajTrimis: 23 Iun 2019 16:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Andi a scris:
Dece diferă forma graficelor pentru V2416 Cyg în cele două sisteme de coordonate?
Poziția maximului diferă, în cele două sisteme de coordonate, față de poziția minimului.


Cu toate că cele două axe orizontale au diviziuni liniare, poziția maximului între minime diferă semnificativ.
La un grafic maximul împarte distanța dintre el și minime în raportul 1,5/3,5 iar la celălalt în raportul 2/3; asta înseamnă 0,43 față de 0,67, ceeace înseamnă mult.
Se vede imediat și cu ochiul liber.

_________________
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Stele variabile

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact