Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ngc891finalklein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224024
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Barr & Stroud Savannah 10x56


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Mai 2019 15:43 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Barr & Stroud Savannah 10x56
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Barr & Stroud Savannah 10x56

1 PREZENTARE GENERALA
In 1888 Archibald Barr si William Stroud pun bazele companiei Barr&Stroud Ltd. Avand preponderent o productie optica militara si civila, firma devine in scurt timp una din cele mai puternice din Europa. Firma desi isi schimba de-a lungul timpului atat proprietarii cat si denumirea, dispare incet, incet, disipandu-se undeva in perioada anilor 2000, in neant. Dar vanatorii de “nume brand” sunt pe baricade si din 2008 pana in 2011 isi disputa numele, doar numele caci produsele vor fi toate doar concepute si executate in China si rebrandute cu celebrul nume “Barr&Stroud”. Practic din 2011 si pana in zilele noastre numele este proprietatea unui distribuitor online cunoscut sub numele Optical Vision Ltd.
Avem de a face, din nou, cu un mic gimblusluc de marketing. Dar cred ca deja nimeni nu se mai panica in cazuri similare caci, se dovedeste ca acest “algoritm” a mai dat randament si in alte situatii similare (Helios, William Optics, Oberwerk, TS-Optics, Delta Optics, Lunt, Omegon, Steiner, etc?). Avem deci ocazia sa verificam sau nu daca, cel putin in ceea ce priveste exemplarul de azi, produsele celor de la Optical Vision sunt sau nu ceea ce ne dorim.

Date tehnice:
Tip constructive : Roof
Putere de marire : 10
Diametru lentila frontala (mm) : 56
Pupila de iesire (mm) : 5,6
Eye relief (mm) : 18,2
Cupe ocular : rotativ
Compensare dioptrii : +/- 4
Distanta interpupilara (mm): 56-74
Material sticla: Sticla ED
Acoperire antireflex a lentilelor Acoperire antireflex fazica, completa, multipla : Indigo palid + Verde dens
Prisme: BaK4 cu acoperiri de faza
Sistem de focalizare: Focalizare centrala
Oculare pentru purtatori de ochelari: da (n.a.- dar cu un contact extrem de fin intre cupe si ochelari)
Rezistent la stropire: da
Genata de protective: da
Filet de fixare pe trepied: da
Inchis ermetic: da
Camp vizual real (°): 6,0
Camp vizual la 1.000m (m): 105
Limita de focalizare in apropiere (m): 3,0
Intensitate luminoasa: 31,4
Factor de intunecare: 23,7
Material suprafata: Armura de cauciuc
Lungime (mm): 165
Latime (mm): 148
Inaltime (mm): 66
Greutate (g): 1066 (1119 – fara capace fara curea ! – n.a.)
Serie: Savannah
Aplicažii
Astronomie: bun
Birding: bun
Vanatoare: foarte bun (Vanatoare la panda)
Navigare: mediu
Calatorie si sport: nerecomandat
Teatru: nerecomandat
Sistem de prindere pe trepied=Da


2- ISTORIC
Modelele 10x56 tin sa inlocuiasca , in ceea ce ma priveste, standardul “istoric” 10x50. Binocuri comparabile ca greutate dar avand o luminozitate marita si un nivel de detaliu mai bun, firesc datorita surplusului de sticla. Cei de la Optical Vision au avut initial modelul Savannah 10x56 de cativa ani, si a fost inlocuit cu modelul prezentat aici relativ de curand. Practic ambele modele sunt identice mechanic si optic doar ca la generatia din urma este folosita sticla ED. Practic diferenta intre cele doua modele … consta in existent sau nu a inscriptiei ED pe rotita de clar central. Pana si cutia …noului model este tot cea veche … pe care s-au lipit un vreo 3 stickere “add on” pe care scrie “ED”. Minimum de investitie …pentru maximum de randament  . Modelele testate de mine pana acum din gama 10x56 m-au impresionat prin faptul ca s-au tinut extrem de aproape de modelele 10x50 cu sticla ED. Surplusul de lumina si definitie ajutand mult in acest sens. Eram chiar foarte curios cum ar fi o variant 10x56 ED, cu atat mai mult cu cat , cel putin aceasta varianta Savannah avand pretul in jurul a 320 Euro, este finanaciar comparabil cu fratii de clasa fara ED.

3- MECANICA
Mecanica orientata totalmente pe metal si invelis cauciucat de buna calitate, este impresionanta inca de la primul contact fizic. Forma svelta, parca reduce putin din senzatia de “bulky” pe care o cam au majoritatea din clasa 56. Alungirea spre oculare terminate cu eyeshielduri metalice dar cauciucate la capete, foarte subtiri, lasa sa se banuiasca dinainte de a privi efectiv prin el un viitor efect de hublou superb. Focusul este lung, precis, fara jocuri, perfect controlabil cu varful degetului aratator de la oricare mana. Reglajul de dioptrii este pe acelasi ax ca si rotita de focus, identic cu modelul de la Delta Optic Chase, doar ca de data asta cursa nu mai este in trepte ci este perfect liniara. Mica parghie se misca ceva mai greu , in mod cert intentionat, caci fiind lipita de inceputul rotitei de focus ar putea eventual fi dereglat in timpul reglarii uzuale. Un binoclu foarte bine echilibrat. Il simti foarte “asezat”, daca pot sa spun asa, in palme. O aderenta foarte buna a invelisul de protectie ajutata de striatii fine (fara efect de “cauciuc auto”) defineste in final un binoclu destul de elegant.

4- OPTICA
Optica este de foarte buna calitate, avand acoperiri mov-indigo foarte palide si verde inchis foarte dense. Luminozitate, definitie si contrast excelente, un effect de “hublou” absolut superb, un camp viuzual mare si placut pentru un 10x, completeaza frumos primele senzatii cand privesti prin el. Zona de clar se intinde pana undeva pe la 20% fata de margine ceea ce este foarte bine pentru un binoclu in clasa sa de pret si 10x. Coloritul este natural desi exista o tenta infima de galben numai buna sa invioreze imaginea dar sa nu denatureze culorile. Aberatiile cromatice sunt foart bine controlate in zona centrala, stelele sunt punctiforme, pana la zona de 20-22% de margine iar campul este superb delimitat cu trecere ferma negru – camp vizual. In interior nu avem reflexii parazite datorate tuburilor sau ocularelor, iar lumina parazita externa este destul de bine gestionata atunci cand avem surse putenice de lumina. Un adevarat amplificator de lumina asa cum sunt mai toti din clasa 10x56, care arata tot ce poate pe inserat si in noapte. A reusi sa aduci un 10x56 in zona de comoditate a unui 10x50 mi se pare un lucru minuat. Si Savannah reuseste acest lucru, prin geutatea sa scazuta, prin echilibrarea in prize si nu in ultima instant prin rezolvarea liniilor butucanoase a corpului. Practic, asa cum ziceam la inceput, inca un motiv sa inlocuim standardul 10x50 cu ceva similar dar putin mai luminos si chiar cu definitie ceva mai buna.

5- TESTE
A fost testat cu Lacerta Elite 10x56. Acelasi colorit, definitie si luminozitate. Difera infim contrastul in favoarea lui Savannah, dar de acest lucru iti dai seama doar dupa teste indelungate si foarte atente. Aberatiile cromatice sunt mai bine gestionate la Savannah farad oar si poate din cauza ED-ului. Ocularele lui Lacerta au totusi diametrul cu 1 mm mai mare lucru care nu imi dau seama daca il ajuta pe acesta in aceasta disputa care practice este una de la egal la egal as spune eu pana la urma. Sau altfel spus daca lacerta ar avea si el un ED ar fi perfect identice …sau cine stie ? Practic, si in terestru si in astro, tot ce sa vazut cu Lacerta sa vazut si cu Savannah.
A fost comparat cu Delta Chase 12x50 ED. Practic Savannah a fost doar extreme de putin mai luminous, in rest ele performand similar.
A fost comparat, pe nedrept, cu Delta Optic Extreme 10x50 ED. A fost depasit clar doar la luminozitate si defnitie, semn ca surplusul de apertura nu compeanseaza asa de usor un volum mult mai mare de prisme si alezaje pe masura.
A fost comparat cu Delta Optic HD 10x42 ED. Aici surpriza a constat intr-o relativa egalitate, doar ca Savannah a fost extrem de putin mai luminos. Restul parametrilor parand a fi relativ egali, lucru care cel mai probabil este explicabil prin diferenta de calitate a sticlei si depunerilor (pentru contrast, colorit, lumina) si de ce nu pentru definitie de cantitatea de lentile per ocular.
A fost comparat cu Bresser Condor 10x56. Practic acelesi rezultate ca si la comparatia cu Lacerta. Totusi in ambele cazuri , atat comparat cu Lacerta cat si comparat cu Bushnell , Savannah are o viziune “hublou” mult mai placuta si asta in mod cert din designul superb al carcasei binoclului.

6- CONCLUZII
Un binoclu de calitate deosebita. Recomandat din toata inima atat in mod terestru cat si in mod astro. Un binoclu actual, modern, ce nu ar trebui sa depaseasca valori in jurul lui 320 Euro. Un binoclu care ar trebi sa inlocuiasca clasicul 10x50.



savannah10x56mic.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  917.91 kb
 Vizualizat:  de 1895 ori

savannah10x56mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact