Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
f5.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224027
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Nikon Prostaff 7 S 10x42


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Feb 2019 14:51 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Nikon Prostaff 7 S 10x42
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Nikon Prostaff 7 S 10x42

1-PREZENTARE GENERALA
Fondata in 25 iulie 1917 cu numele Nippon Kōgaku Kōgyō Kabushikigaisha ("Japan Optical Industries Co., Ltd.") este printer cele mai longevive firme de binocluri, chiar daca azi numele ei rebranduit in 1988 (“Nikon Corporation”) este ceva mai diferit decat originalul. Valoarea produselor lor a crescut in timp astfel incat azi , firma japoneza “se bate” de de la egal la egal cu cei mai mari producatori de optice din lume. Mai mult, in 2017 binoclul Nikon-WX 10x50 IF spulbera pur si simplu concurenta depasind, la clasa sa, in topuri clasicii in viata cum ar fi Swarovski, Leica , Zeiss, Fujinon, Docter etc. Am avut un contact cu ceva timp in urma cu versiune mai scumpa Nikon Monarch 5 10x42, versiune ce dispunea inclusiv de sticla ED si pot spune ca am fost incantat de calitatile acestuia. Pe de alta parte seria Prostaff (fara S, mai veche si nu contine sticla ED), are majoritatea reviewurilor cu oarece critici. Seria Prostaff S, are insa ceva mai putine reviewuri sau comentarii astfel incat am plecat initial destul de circumspect vis a vis de acest binoclu al carui pret totusi este in jurul lui 230 euro (un pret mic pentru un produs Nikon, chiar daca este fabricat in China).

Date tehnice:
Focus: Central
Factor de marire: 10x
Diametru Obiectiv: 42mm
Tip: roof
Depuneri antireflex: FMC (mov-indigo, verde, galben)
Camp vizual (Real): 6,2°
Camp vizual (Aparent): 56,9°
FOV la 1000 yds 324 ft (108m la 1000m)
Pupila de iesire: 4,2mm
Distanta minima de clar: 3m
Intensitate luminoasa relativa: 17.6
Eye Relief: 15.5mm
Dimensiuni (Lungime x Latime): 6.4 x 5 in (16,2 x 12,7)
Greutate: 22.7 oz (644 grame) -> n.a. = 661 grame cu tot cu curea de prindere, dar fara capace
Protectie la umezeala si ceata: Da
Sistem de prindere pe trepied: Da
Utilizare cu ochelari: Da, dar cu contact nepericulos intre lentile ochelari si eyeshield


2- ISTORIC
Un binoclu ce este de fapt un remake al seriei Prostaff insa la care s-au facut se pare mai multe corijari si imbunatatiri fata de seria originala. In acelasi timp un binoclu dorit a fi din gama ceva mai accesibila publicului larg, fara sa il oblige sa scoata sume prea mari din buzunar. O politica interesanta a firmei, aparuta inclusiv in conjuntura moderna cand firme mult mai mici ataca puternic suprematia clasicilor. Ceea ce va rezulta fara echivoc din acest review este faptul ca daca o firma “titan” dintr-un domeniu, doreste cu adevarat sa “zdrobeasca” concurenta, acest lucru chiar se poate realiza foarte elegant. Strategia e simpla, utilizarea banilor in special pentru calitatea efectiva a produsului in detrimentul accesoriilor, utilizarea unei cantitati cat mai mica de sticla optica dar aceasta sa fie de cea mai buna calitate posibila si nu in ultima instanta luam putin fata cu sticla ecologica ca doar este la moda. Toate astea insa nu ar fi dat randamentul scontat daca s-ar fi facut rabat la oameni, la extrem de marea experienta a proiectantilor de binocluri de la Nikon care s-au aplecat cu mare atentie asupra produsului in pofida pretului relativ accesibil.
3- MECANICA
Primul lucru care efectiv socheaza este aderenta stratului de cauciuc ce inveleste corpul binoclului. Efectiv un cauciu extrem de elastic mult mai interesant decat majoritatea intalnite de mine pana acum. Stratul este relativ gros si extrem de placut la prindere. Un corp svelt ce lasa sa se banuiasca prisme ceva mai mici decat normalul unui binoclu 10x42 roof, dar in acelasi timp mult mai lung decat ceea ce inseamna in ultimul timp un binoclu modern. Totul se misca ferm fara defocalizare, urmare a unei executii extrem de corecte si atente a tuturor reperelor componistice ale binoclului. Rezultatul este impresionant, chiar daca calitatea materialelor nu este chiar cea mai buna. Si totusi, corpul in sine este cel care prin simplitatea si costurile sale mai mici, va creste dupa cum vom vedea calitatea pe partea optica prin redistribuirea de “capital”. Sistemul de capace lasa destul de mult de dorit. Capacele ocularelor sunt din plastic rigid ieftin, mult mai mari decat diametrul eye-shildurilor, mizand pe legatura elastica dinte capace pentru a asigura o cat de cat frecare. Capacele obiectivelor sunt detasabile complet, acelasi plastic slab si desi par ca se aplca cu fermitate, exista inca riscul pierderii lor. Inclusiv cureaua de prindere este destul de rigida si desi este rezistenta si prevazuta cu un strat de piele sintetica, nu este impresionanta atunci cand o simti pe gat. Dar toate sunt functionale. Desi am desigilat personal pachetul, surpriza a fost lipsa minusculei lavete de stergere a lentilelor. O alta economie a celor de la Nikon.
4- OPTICA
Dupa atata economie si reduceri de pret, incercam sa descoperim daca toata acesta au meritat efortul. Desi asa cum ziceam si aici am sesizat o economie de sticla respectiv prisme mai mici si diametre la lentilele ocularelor mai mici decat la concurenta similara. Totusi cand punem acest binoclu la ochi, uitam instant toate aceste nemultumiri, mai ales ca avem in minte inclusiv pretul propriu-zis. Imaginea este impresionanata. Sticla este de cea mai buna calitate, depunerile (mov-indigo , verde si galben) sunt acolo, bine depuse si isi fac cu prisosinta treaba. Vechile plangeri ale seriei Prostaff respectiv reflexiile in contra lumina dispar la aceasta noua serie Prostaff S lasand o imagine foarte putin influentabila la reflexii din mai toate partile. In interior nu se vad reflexii parazite, totul este negru bine delimitat de campul vizual, oferind privitorului o senzatie placuta de a privi prin el. Departe de a fi un wide, imaginea este atat de bine structurata in contextul campului incat exista foarte pronuntata senzatie de wide. Campul este clar pana undeva la 20% de margine ceea ce da o senzatie de clar per camp foarte mare si placuta. Inclusiv in astro imaginea redata arata stele punctiforme, mai putin in zona de margini unde mai apar mici alungiri. Este impresionanta greutatea acestui binoclu care in conjunctura cu potabilitatea sa creeaza senzatia ca poti sa il tii la infinit in observatie fara sa obosesti. Usor, bine echilibrat efectiv un ATB adevarat care isi face cu prisosinta treaba in orice imprejurare este folosit. Coloritul este impresionant, prin lipsa aberatiilor cromatice (desi nu este echipat cu sticla ED) poate comparabila doar cu cea a lui Minox 10x42 BF. Fara nici o tenta culoare este de o naturalete iesita din comun, ceea ce arata ca se pot face binocluri bune si fara stica ED. Binoclul este bine geometrizat cee ce este oarecum normal pentru un camp relativ mic. Traseul optic este liber de diafragmari, astfel incat diametrul optic este folosit la maxim, asa cum vedem si in pozele de mai jos, efectul de “ochelari” fiind prezent ca la mai toate binoclurile de foarte buna calitate avand preturi de 2-3 ori mai mari. Contrast foarte bun, definitie foarte buna si lumina pe masura, toate capabile sa se lupte de la egal la egal cu binocluri din aceeasi clasa dar avand stica ED si preturi de 2 chiar 4 ori mai mari.
5- TESTE
A fost comparat cu binocluri avand stica ED cum ar fi : Delta Chase 10x42, Opticron Oasis 10x42 si a fost extrem de aproape de ele (existand o diferenta aproape insesizabila in ceea ce priveste contrastul in defavoarea lui Nikon), dar la depasit pe Opticron la naturaletea culorii.
A fost la egalitate cu Minox 10x42 BF din toate punctele de vedere.
A fost extrem de aproape de binocluri din clasa superioara, Bresser Montana 10,5x45 si Vanguard 10,5x 45, la fel aproape insesizabila diferenta in ceea ce priveste contrastul dar le-a depasit in ceea ce priveste naturaletea culorii pe ambele.
A fost comparat cu binoclul “mai scurt” Delta Titanium HD 10x42 ED si a fost din nou extrem de aproape de acesta , la fel de abia sesizabil (la lumina si contrast), fiind insa la oarece egalitate la naturaletea culorilor.
A fost necesar un Delta Extreme 10x50 pentru a ingenunchia efectiv “micul-lung Nikon” la mai toate capitolele desi la naturaletea culorilor avem din nou egalitate si in acest caz.

6- CONCLUZII
Un binoclu foarte bun recomandat din toate punctele de vedere pentru clasa sa. Un binoclu care din nou ca multe altele prezentate in reviewurile noastre se situeaza langa binocluri de 2-4 ori mai scumpe decat el. Un binoclu ceva mai ieftin, facut insa de super experti in domeniu, care nu lasa standardul calitatii jos chiar daca este fabricat efectiv in China. O foarte placuta surpriza pentru mine, un binoclu care “se ataseaza” pur si simplu de sufletul privitorului si ramane acolo … inexplicabil sau nu, dovedind ca anii nu au trecut de pomana peste numele Nikon astfel incat faima sa isi merita pe deplin valoarea.



prostaffS10x50mic.jpg
 Descriere:
Micul-lung Prostaff 7 S un binoclu recomandat cu caldura
 Marime fisier:  1.02 MB
 Vizualizat:  de 2215 ori

prostaffS10x50mic.jpg



compa.jpg
 Descriere:
"Micul-lung" si "Micul-scurt" Delta Titanium HD 10x42 ED - comparatie
 Marime fisier:  859.77 kb
 Vizualizat:  de 2214 ori

compa.jpg


Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 23 Feb 2019 18:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In legatura cu capacele ocularelor care sunt largi, acest detaliu este chiar specific binoclurilor Nikon chiar si la modelele mai scumpe cum ar fi Nikon Monarch 5 ED sau Monarch HG. Am scris in prezentarea Nikonului Monarch 5 ED ca acest lucru nu este o greseala de proiectare ci are o aplicatie foarte ingenioasa pentru cei ce folosesc binoclurile in natura (pasari, animale etc).
(vezi a treia postare din topic)
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=173234#173234
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Feb 2019 18:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Draga Tudor, stiam aspectul tocmai din cauza asta eram nemultumit. Capacele de la Prostaff S difera de cele prezentate de tine. Da ele sunt putim mai largi, dar bareta elastica dintre ele este foarte groasa si rigida. Astfel deschiderea interpupilara este mai mica si pentru a pune capacele trebuie sa le incordezi ca pe arcul lui Robin Hood, sa le pui pe oculare si sa ii dai drumul...capacele se intepenesc prin tensiunea baretei dintre capace. Daca le pui pe cureaua de prindere nu coboara decat daca impingi tu in ele le apesi pe rand, .... etc. De vina este materialul plastic prea dur in conjunctura cu legatura elastica prea groasa respectiv rigida ce uneste cele doua capace. Posibil ca daca desfac la maxim distanta interpupilara, atunci capacele sa cada cum zici tu la Monarh.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact